Στη Βουλή το θέμα που ανέδειξε το “ALPHA ΠΡΩΙΝΟ” – Β.Πετριτζίκης: “Άρση του διαχωρισμού και των διακρίσεων στον ΑμεΑ πληθυσμό” (ΗΧΗΤΙΚΟ)

O Bαγγέλης Πετριτζίκης, Ψυχολόγος και εργαζόμενος σε ΚΔΑΠ, μιλώντας στον ΑLPHA 965 και την εκπομπή “ALPHA ΠΡΩΙΝΟ” με τον δημοσιογράφο Άγγελο Γαβρή και την Λυδία Κοκκινά, ανέδειξε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό ζήτημα.

“Άμεση λύση στις αντιφατικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους ωφελούμενους των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και ΚΔΗΦ” ζήτησε ο κ.Πετριτζίκης ενώ στη συνέχεια περιέγραψε τους λόγους για τους οποίους φτάνουμε να μιλάμε για “κοινωνικό αποκλεισμό” μετά τον υποχρεωτικό εγκλεισμό ΑμεΑ

 

Ακούστε το ηχητικό 

Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΟΝΟΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ

 

 

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

 

 

Προς:  Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δ. Μιχαηλίδου

 

Κοιν:   Υπουργός Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτης

Υπουργός Επικρατείας, κ. Χ. Γ. Σκέρτσος

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ .Κ. Χατζηδάκης

Υπουργός Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρης

Υφυπουργός Υγείας Αρμόδια σε θέματα ψυχικής υγείας κα Ζ. Ράπτη

Γεν. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γ. Σταμάτης

Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μ. Θεμιστοκλέους

Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κα Μ. Θεοδωρίδου

ΕΣΑμεΑ

ΠΟΣΓΚΑμεΑ

 

 

 

ΘΕΜΑ: Άρση του διαχωρισμού και των διακρίσεων στον ΑμεΑ πληθυσμό

 

 

Κυρία  Μιχαηλίδου,

 

Ως εκπρόσωποι, συλλογικότητες και φορείς γονέων τέκνων, ανεξαρτήτου ηλικίας, ΑμεΑ, θεωρούμε θεμελιώδη υποχρέωσή μας, σε συνάρτηση, συνέχεια και επέκταση της από 06-09-2021 επιστολής της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, να εκφράσουμε τις θέσεις μας, τις αγωνίες μας και τις απόψεις μας ως προς την αιφνίδια εγκύκλιο της 31ης- 08-2021.

 

Δηλώνουμε ευγνώμονες προς την επιστημονική κοινότητα για την ύπαρξη των εμβολίων κατά covid-19, σύμφωνοι με τις διαδικασίες εμβολιασμού και πρόθυμοι περαιτέρω συνεργασίας με τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Όμως, έχουν συσσωρευτεί ερωτήματα, πρακτικά, θεωρητικά, νομικά και διαδικαστικά, που θα πρέπει να βρουν άμεσα απαντήσεις.

 

Ο πληθυσμός των ωφελούμενων σε ΚΔΑΠ ΑμεΑ και ΚΔΗΦ είναι ποικιλόμορφος, ανομοιογενής και μη κατηγοροποιήσιμος. Θα προσπαθήσουμε εδώ να θέσουμε κάποιες κατηγορίες ως προς:

 

 

Ηλικία:

Για Αμεα 3-11 ετών, δεν συνίσταται ακόμα ο εμβολιασμός τους.

Για ΑμεΑ 12-17 ετών καθώς και ενήλικες υπό δικαστική συμπαράσταση, δεν δύναται να επιβληθεί υποχρεωτικότητα χωρίς συναίνεση κηδεμόνων ή συμπαραστατών.

 

Πάθηση:

Αρκετές παθήσεις είναι πολυσυστηματικές, παρακολουθούνται από πλειάδα ιατρικών ειδικοτήτων και τελούν υπό πολυσύνθετη φαρμακευτική αγωγή. Το σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην αναλαμβάνει υπεύθυνα καμία ιατρική ειδικότητα την απόφαση, θετική ή αρνητική, εμβολιασμού του πάσχοντος.

Οι λοιπές μεμονωμένες παθήσεις ακολουθούν τις οδηγίες των διεθνών ιατρικών επιτροπών τους και οι αποφάσεις τους δεν περιλαμβάνονται όλες στις εξαιρέσεις της υπ.αρ.Δ1α/Γ.Π.οικ.50993/2021 (ΦΕΚ 3794, τ.Β΄) ΚΥΑ.

 

Βαθμός λειτουργικότητας:

Τα ΑμεΑ υψηλής λειτουργικότητας, στα πλαίσια της συμπερίληψης, παρακολουθούν την Γενική Εκπαίδευση, άρα πηγαίνουν στο σχολείο με 2  δωρεάν self test αλλά για το ΚΔΑΠ ΑμεΑ απαιτείται πλήρης εμβολιασμός.

Τα ΑμεΑ αθλούνται σε δημοτικό γυμναστήριο ή κολυμβητήριο με 1 self test και 1 rapid test ανά εβδομάδα αλλά για το ΚΔΑΠ ΑμεΑ απαιτείται πλήρης εμβολιασμός.

Τα ΑμεΑ χαμηλής λειτουργικότητας φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία εξαιρούμενα ακόμη και από τα self test και τη χρήση μάσκας (ΦΕΚ 4187,τ.Β.10/09/2021) αλλά για το ΚΔΑΠ ΑμεΑ απαιτείται πλήρης εμβολιασμός.

 

 

Ζητήματα όμως προκύπτουν και για την ορθότητα πλέον εφαρμογής των ΚΔΑΠΑμεΑ και ΚΔΗΦ:

 

Λειτουργία:

Πώς εξασφαλίζεται η πληρότητα λειτουργίας τους με κενά συμμετεχόντων που προκύπτουν;

 

Κοινωνικοποίηση:

Πώς διασφαλίζεται ο κατεξοχήν ρόλος των ΚΔΑΠΑμεΑ και ΚΔΗΦ όταν αποκλείονται μέλη των ομάδων που έχουν δημιουργηθεί μέσα στα χρόνια και ρηγματώνεται ο κοινωνικός ιστός των ΑμεΑ;

 

Οικονομία:

Πώς διασφαλίζεται η λειτουργία των  ΚΔΑΠ ΑμεΑ και ΚΔΗΦ με υποχρηματοδοτούμενες συνθήκες που απορρέουν από τον αποκλεισμό ωφελούμενων, τι θα συμβεί στο πλεονάζον προσωπικό και πως απορροφούνται τα vouchers που έχουν διανεμηθεί από τον Ιούλιο προς όφελος των ΑμεΑ;

 

Αναγνωρίζουμε τις συστηματικές και σοβαρές προσπάθειες θωράκισης των ευάλωτων πληθυσμών αλλά πρέπει να διατηρηθεί και να διαφυλαχθεί η έννοια και η ουσία των ίσων δικαιωμάτων με τον υπόλοιπο πληθυσμό σε αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς προκειμένου να μην μετατραπούν σε δυστοπικούς.

 

Οι οικογένειές μας έχουν επιπλέον επιβαρυνθεί και αποσυντονιστεί, τα παιδιά μας τελούν υπό καθεστώς πανικού και το εγγύς και απώτερο μέλλον τους στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και στην κοινωνικοποίηση κρίνεται από εσάς.

 

Ως εκ τούτου, κυρία Υφυπουργέ, αναμένουμε να ανταποκριθείτε άμεσα στα αιτήματά μας και να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση επαρκούς λύσης, ώστε, κανένα άτομο με αναπηρία να μη βρεθεί από σήμερα εκτός δομών ΚΔΑΠΑμεΑ και ΚΔΗΦ και των πολύτιμων υπηρεσιών τους.

 

Σε κάθε περίπτωση, ζητάμε και εμείς, όπως η Π.Ο,Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ  με την υπ’ Αρ. Πρωτ. 647 13/09/2021 επιστολή της, την απόσυρση της σχετικής εγκυκλίου σας προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα στα οποία αιφνιδίως βρέθηκαν τα ΑμεΑ, οι οικογένειες αυτών, καθώς και οι φορείς που υπηρετούν τις ανάγκες τους.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Ιδρύματος “Ή ΘΕΟΤΟΚΟΣ”

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων κ ΑμεΑ Ν. Ηλείας “ΗΛΙΣ”

Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου

ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ρεθύμνου “ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ”

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Ειδικού Δημοτικού – 1ου ειδικού Νηπιαγωγείου Καλλιθέας

Σύλλογος ΑΜΕΑ νότιας Κρήτης το Μέλλον.

Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες Π Ε.Αιτ/νίας Απόστολος Λουκάς.

Σύλλογος Γονέων ΕΕΕΕΚ μαθητών με Προβλήματα Όρασης και Πολλαπλές Αναπηρίες.

Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών με Σύνδρομο Prader-Willi

Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΖΩΗ

 

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΕΕΕΕΚ Φωκίδας

ΦΑΣΜΑ Σωματείο Γονέων Παιδιών με Αυτισμό & Asperger Κορινθίας

Μάχιμοι Γονείς στο Ιντερνετ

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Κορδελιού

Σύλλογος Γονέων & Φίλων Μιλάμε για τον Αυτισμό

Σωματείο ΑμεΑ Π. Ε. Ξάνθης

Ο Αυγερινός – Χώρος Συζήτησης για τη Διαφορετικότητα και τον Αυτισμό

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου

ΚΔΑΠ ΑμεΑ Διάπλασις

Όμιλος ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Σύλλογος Γονέων κ Κηδεμόνων 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με κινητικά προβλήματα Αιγάλεω

Σύλλογος γονέων κ κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ τυφλών & πολυαναπήρων

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας

Σύλλογος Υποστήριξης Ατόμων με ΔΑΔ – Αυτισμό ΑΓΑΠΗ Χαλκίδας

ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Καλαμαριάς

ΑΒΑΛΗ – Φορέας Προστασίας και Κοινωνικής Ένταξης Αυτιστικών Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων

Ομάδα ΕΛΛΑΔΑ, προβλήματα στην ειδική αγωγή

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Δράμας

Σύλλογος ¨Αυτισμός Δυτικής Θεσσαλίας¨

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Δράμας

 

Το ΘΕΜΑ έφερε στη Βουλή των Ελλήνων το Κίνημα Αλλαγής

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς του Υπουργούς: Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

                                        Εσωτερικών, κ. Μ. Βορίδη

Θέμα: «Άμεση λύση στις αντιφατικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους ωφελούμενους των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και ΚΔΗΦ»

Κύριοι Υπουργοί,

Τα ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και τα ΚΔΗΦ, όπως και τα ΚΔΑΠ, αποτελούν σταθερό πυλώνα άσκησης κοινωνικής πολιτικής των ΟΤΑ και εδώ και δύο περίπου δεκαετίες, συμπληρωματικά στην εκπαίδευση, προσφέρουν υπηρεσίες στην καρδιά των αναγκών της οικογένειας, των γονέων και των ίδιων των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία.

Πρόσφατα, με εγκυκλίους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπεται η απαγόρευση εισόδου σε ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και σε Κέντρα Διημέρευσης και Φροντίδας ΑμεΑ (ΚΔΗΦ) των ωφελούμενων, ενηλίκων και παιδιών με αναπηρίες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Την ίδια στιγμή, οι μαθητές, που ανήκουν στην κατηγορία των ΑμεΑ, σύμφωνα με την παρ. 2, του άρθρου 3Α, της υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 55254 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 4187/Β’/10-9-2021), μπορούν να εισέρχονται στο Ειδικό ή Γενικό Σχολείο τους, όντας ανεμβολίαστοι και έχοντας διενεργήσει απλό́ τεστ κορωνοϊού.

Επειδή η απόφαση αποκλεισμού των ωφελούμενων των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και ΚΔΗΦ που δεν είναι εμβολιασμένοι έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες και δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων αυτών των οικογενειών και αυτών των δομών,

Επειδή είναι αντιφατικό στα Ειδικά Σχολεία και στα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής, των οποίων ο πληθυσμός έχει ανάλογα χαρακτηριστικά με τον πληθυσμό των ΚΔΗΦ και των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, να δίνεται η δυνατότητα στον ανεμβολίαστο πληθυσμό να πηγαίνει και με self ή άλλου είδους τεστ, αλλά η είσοδός τους να απαγορεύεται στα ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και ΚΔΗΦ,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποια είναι τα άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να αρθεί η άδικη διάκριση εις βάρος των ΑμεΑ μαθητών που, ενώ έχουν πρόσβαση στα σχολεία, αποκλείονται από την χρήση των υπηρεσιών των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και ΚΔΗΦ;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την παροχή ολοκληρωμένης και εξειδικευμένης ενημέρωσης από ειδικούς, στις οικογένειες των ωφελούμενων των ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και ΚΔΗΦ για την επιτακτική ανάγκη του εμβολιασμού;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ