Connect with us

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Στο Μικροσκόπιο ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη : Θα είναι ο Βενιζέλος στο νέο κυβερνητικό σχήμα;

Published

on

“Φάκελος: Ανασχηματισμός”, ακόμα ένας, μέσα σε 2 και κάτι χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Στην Ελλάδα του 2021, δεν φαίνεται καθόλου “παράξενο” να μιλάμε για πιθανή Υπουργοποίηση με την ΝΔ κυβέρνηση, του πάλαι ποτέ Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Β.Βενιζελου.

Κι αυτό γιατί το κράμα που αποτελεί την σύγχρονη Δεξιά, είναι μια φτηνή απομίμηση των “Republicans” των ΗΠΑ. Στο “πόδι” και με πρόσχημα την πανδημία, μία επιβολή στην κοινή γνώμη μιας νέας αμερικανοποίησης του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος της χώρας που δεν έχει πλέον χώρο για  κομματική πολυφωνία μα για ιδεολογικούς συνασπισμούς τύπου κεντροδεξιά, κεντροαριστερά , θυμηθείτε το μου όταν κάποια στιγμή παίρνει σάρκα και οστά το αντίστροφο εγχείρημα των “Democrats” στην ελληνική κεντροαριστερά – ότι κι αν σημαίνει αυτό.

Στο πλαίσιο της στροφής στο εκσυγχρονιστικο ΠΑΣΟΚ που κάνει εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας ευθέως την βάση της ΝΔ, μην απορείτε που σε πιθανό ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη παίζουν ονόματα όπως Διαμαντοπούλου, Φλωριδης ή ακόμα και ο Β.Βενιζελος.

Προσωπικά, δεν πιστεύω πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα κάνει το ατόπημα αυτό διότι ως γνωστόν, ο εγωισμός του,  φέρεται να προηγείται πάντα κάθε απόφασης και η πιθανότητα να πάρει Υπουργείο ο Β.Β από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενδεχομένως να ρίχνει πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών του πολιτικού με αυτό το βιογραφικό που ακούει στο όνομα Βαγγέλης Βενιζέλος.

Όπως είδατε, δεν λέω πως δεν θα το έχει σκεφτεί, ή ότι δεν θα το πράξει εν τέλει, άγνωστες οι βουλές του Βαγγέλη, ακόμα και όταν αφορά την εξουσία.

Για τους άλλους, που ανέφερα πιο πάνω, το βρίσκω πιθανότερο. Εξ άλλου, ο εγωισμός τους, φέρεται να έχει πέσει εδώ και καιρό, χαμηλά.

Advertisement

Είναι να αναρωτηθεί κανείς: Ήταν ποτέ ΠΑΣΟΚ αυτοί οι άνθρωποι που πλέον, εύλογα χαρακτηρίζονται “Κυριακιστας”;

Η απάντηση είναι εύκολη νομίζω. ΝΑΙ, όσο το ΠΑΣΟΚ είχε επαφή με το λίκνο της σύγχρονης πολιτικής, την εξουσία. Αυτό και μόνον αυτό.

Καρεκλοκενταυρισμος, λαγνεία για εξουσία και προσωπική προβολή. Και πλέον η ιδεολογία, ένα ξεσκονοπανο, στα χέρια ανθρώπων που ο λόγος της τιμής τους, είναι ο λόγος της στιγμής τους.

Καλό κάνει αυτό στον χώρο. Ξεκαθαρίζει το τοπίο σε ότι αφορά ποιός και γιατί έχει δικαίωμα να μιλά, σε λίγο καιρό, για την 3η του Σεπτέμβρη του 1974.

Πάντως για τον Μητσοτάκη, αν πετύχει το “Μπαμ” με Βενιζέλο, το αμφισβητώ έντονα ωστόσο, θα είναι τακτικό ρίσκο, αφού, εάν ισχύει η φημολογία πως ο Β.Β ετοιμάζεται για ΥΠΕΞ, τότε πετάει αυτόματα εκτός τον Νίκο Δένδια από μια θέση που του έχει προσφέρει εντός της  ΝΔ , “περπατισια αρχηγού” με την υποστήριξη της Καραμανλικης και Σαμαρικης Δεξιάς που βλέπει, Χρυσοχοΐδη, Πιερρακακη, Τσακλογλου, Μενδωνη και λοιπούς Πασοκους να λαμβάνουν θέσεις ισχύος σε Υπουργικά συμβούλια και χαρτοφυλάκια ζηλευτά χωρίς ούτε ένα ένσημο Δεξιό μέχρις στιγμής..

Ειδομεν. Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα, αργά για δάκρυα όμως. Το 2011 στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, είχαμε ξεκάθαρη εσωτερική ανταρσία. Και οι εκδιωγμενοι αντάρτες, οι περισσότεροι, ως είθισται, βρίσκουν εύκολα καταφύγιο σε οποιο στρατόπεδο έχει να προσφέρει ένα κομμάτι ψωμί, η έστω, ένα κομμάτι από την πίτα της εξουσίας…

Advertisement