“Συμμαχίες, αλλά με εθνική στρατηγική” – Γράφει ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Άρθρο του Βασίλη Κεγκέρογλου στο "THE SOCIALIST"

Το Κίνημα Αλλαγής και η Πρόεδρος μας Φώφη Γεννηματά προτάσσει τη διαμόρφωση ισχυρής Εθνικής Στρατηγικής  με αρραγές Εθνικό Μέτωπο που θα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων,  και πρωτοβουλίες για να προχωρήσει επιτέλους η ΕΕ την κοινή άμυνα, ασφάλεια αλλά και τον Ευρωστρατό. Αυτό το επιβάλλεται από την  επιθετική, απέναντι στην Ελλάδα,  και ταυτόχρονα αναθεωρητική γραμμή της Τουρκίας, η οποία εγκατέλειψε τον ευρωπαϊκό δρόμο και επιδιώκει να γίνει μια ισχυρή υπερπεριφερειακή δύναμη. Η Τουρκία παρουσιάζεται ως ο προστάτης των Μουσουλμάνων. Η νέο-οθωμανική της στρατηγική, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα για την ασφάλεια της πατρίδας μας. 

Η Ε.Ε αντιδρά χλιαρά στην τούρκικη επιθετικότητα και συχνά συμπεριφέρεται ως ουδέτερη γιατί συνυπολογίζει  τις οικονομικές διασυνδέσεις ορισμένων χωρών της  με την Τουρκία. 

H  πολιτική των  Η.Π.Α, βρίσκεται σε μία  μεταβατική περίοδο από τον Τράμπ στον Μπάιντεν και τα θετικά δείγματα δεν έχουν αποτελέσει ακόμη μια σταθερή και ολοκληρωμένη πολιτική ενώ είναι ήδη ορατό ότι το ενδιαφέρον της προσανατολίζεται σε άλλες γεωγραφικές και γεωπολιτικές συντεταγμένες, εκτός Ευρώπης.

Η ΕΕ είναι ανάγκη  να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά, αναλαμβάνοντας  την ευθύνη της για την κοινή Άμυνα και ασφάλεια. Μέχρι τότε οι  διμερείς  συνεργασίες, όπως η πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, είναι αναγκαίες και θετικές και πρέπει να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία Ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ειδικότερα,  η  Ελληνο-Γαλλική συνεργασία:

α) Ενισχύει την άμυνα της χώρας, όχι μόνο με τις αγορές  πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων αλλά και με τη συνδρομή της Γαλλίας  σε όλη την επικράτειά μας σε περίπτωση κρίσης, αύξησης των εντάσεων ή ένοπλης επίθεσης.

 

β) Διαμορφώνει ένα πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών που ενισχύει τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και την αποτρεπτική τους ισχύ.

 

γ) Επαναφέρει την ανάγκη για τη δημιουργία  Ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων, που συζητείται αλλά δεν προχωρεί.

 

Όμως, κάποια σημεία της Συμφωνίας χρήζουν διευκρινίσεων και ενεργειών. Δεν καλύπτεται  το σύνολο των ενδεχόμενων απειλών. Δεν παρέχεται πλήρης εγγύηση του συνόλου των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των δυνητικών. Πρέπει να δεσμευτεί η Γαλλία ότι θα συνδράμει και στην  περίπτωση όπου η ενάσκηση του ελληνικού δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12ΝΜ, προκαλέσει την ενεργοποίηση του τουρκικού «casus belli». Τέλος, απαιτούνται διευκρινίσεις για το άρθρο 18 ώστε να είναι πραγματικά προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων.

Η χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως την συγκεκριμένη συμφωνία, θέτοντας ξεκάθαρο όρο την συμπαραγωγή των φρεγατών αλλά και άλλων πλοίων με ελληνικές εταιρίες. Επιπλέον, η αξιοποίηση των ναυπηγείων της χώρας με το έμπειρο δυναμικό, θα διασφαλίσει την αναγέννηση τους και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Επιμένουμε στην αξιοποίηση και ανάπτυξη της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Η Κυβέρνηση, ουσιαστικά,  δεν συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ήταν δύο και έγιναν τρεις  οι συναρμόδιοι Υπουργοί αλλά εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξή της δεν υπάρχει. 

Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική, και Εθνική Συνεννόηση για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. 

Και ενώ οι στιγμές είναι κρίσιμες, Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν  το κατανοούν  ή δε θέλουν να το κατανοήσουν. 

Επιδίδονται σε άγονη αντιπαράθεση, παίζοντας με την  αγωνία του Ελληνικού λαού για την πορεία της Πατρίδας μας. Αποσπασματικότητα και ανεπάρκειες η κυβέρνηση. Αρνητισμό και όχι σε όλα ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το Κίνημα Αλλαγής πολιτεύεται με τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, με μόνο γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την υπηρέτηση της Πατρίδας. 

Πορευτήκαμε πάντα με γνήσιο πατριωτισμό, στοχεύοντας στην εθνική ενότητα και τη συμφιλίωση. Αποτελεί προσβολή να ακούμε από Υπουργό της Κυβέρνησης, που μάλιστα θήτευσε στο ΠΑΣΟΚ, ότι την Εθνική ενότητα και συμφιλίωση επέτυχαν οι Καραμανλής και Μητσοτάκης, αποσιωπώντας ότι η μέγιστη πράξη Εθνικής ενότητας και συμφιλίωσης ήταν η αναγνώριση της Εθνικής αντίστασης από την Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, το 1982, με Υπουργό Εσωτερικών τον Γιώργο Γεννηματά.

 

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γραμματέας Κ.Ο. Κίνημα Αλλαγής

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ