ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδρίαση ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Νίκος Ανδρουλάκης – “Φιλοδοξώ να γίνουμε η δημιουργικότερη πολιτική δύναμη του τόπου που θα αφήσει μια καλύτερη Ελλάδα στις επόμενες γενεές.”
Ακολουθεί η Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής , Νίκου Ανδρουλάκη:
Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, στη συνεδρίαση της Κ.Ε.
Φίλες και φίλοι,
Η σημερινή μας Κεντρική Επιτροπή έχει στόχο να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την πορεία μας μέχρι το Συνέδριο για την ανανέωση αλλά πάνω από όλα για την αναγέννηση του κινήματός μας.
Ένας σταθμός στη νέα ελπίδα που γέννησε η τιμητική συμμετοχή 270.000 πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν, δίνοντάς μου ισχυρή εντολή για μια νέα εποχή, για μια Δημοκρατική Παράταξη πρωταγωνιστή, για τη Δημοκρατική Παράταξη που δείχνει πόσο βαθιά είναι ριζωμένη ιστορικά και κοινωνικά στην πατρίδα μας.
Με πολύ μεγάλη ευθύνη σήμερα ξεκινάμε με το πρώτο βήμα για την αναγέννηση του Κινήματός μας από τη κοινωνική του βάση, δίνοντας φωνή σε όλα τα μέλη και τους φίλους μας σε κάθεμια και στον καθένα ξεχωριστά.
Οικοδομούμε μία νέα σχέση με την κοινωνία, φέρνοντάς τη ξανά στο προσκήνιο της πολιτικής.
Στόχος μου δεν είναι να συντηρήσουμε τα σημερινά ευνοϊκά δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ανατρέψουμε το σημερινό πολιτικό συσχετισμό που διχάζει και καθηλώνει την ελληνική κοινωνία και εμποδίζει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η πατρίδα.
Το συσχετισμό ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ που έδινε και δίνει προτεραιότητα στα πελατειακά δίκτυα,
που διοίκησαν και συνεχίζουν να διοικούν τη χώρα με κλειστά συστήματα εξουσίας.
Όπως το δήθεν σημερινό επιτελικό κράτος, που έχει αποτύχει σε κάθε προσπάθεια διαχείρισης μικρών ή μεγάλων κρίσεων, από την πολιτική προστασία μέχρι την ενέργεια.
Σε μια εποχή που η απορρύθμιση του κόσμου και η αποδυνάμωση της συνεργασίας και του ρεαλισμού κάνει τις κοινωνίες να έχουν τεράστιο ηθικό, οικονομικό, κοινωνικό αλλά και οικολογικό κόστος, η σοσιαλδημοκρατία προβάλει ως η μόνη αξιόπιστη πολιτική απάντηση.
Με τις θέσεις της για την ενδυνάμωση των διεθνών οργανισμών συνεργασίας, που επινόησε ο άνθρωπος μετά τον όλεθρο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως τον ΟΗΕ.
Με τον αγώνα της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικών ανισοτήτων.
Με τις προσπάθειες της για δίκαιη φορολόγηση καταργώντας φορολογικούς παραδείσους και ειδικές φορολογικές συμφωνίες μεταξύ γιγαντιαίων πολυεθνικών οντοτήτων και εθνικών κυβερνήσεων.
Με την πίστη της για μια ποιοτική δημοκρατία απέναντι στις αντί θεσμικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές αριστερών και δεξιών δημαγωγών που δίνουν χώρο νομιμοποίησης στο μίσος, το ρατσισμό και σε βίαιες συμπεριφορές.
Όπλο μας λοιπόν η δημοκρατία, η πρόοδος και ο ορθός λόγος που τοποθετεί τα ζητήματα στη δημόσια σφαίρα με ένα ρεαλιστικό τρόπο που τα αναλύει βάσει των πραγματικών δεδομένων και συσχετισμών, έχοντας πυξίδα τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του και το δημόσιο συμφέρον.
Ζούμε σε ένα συνεχές κρίσεων που καθιστά την υπευθυνότητα μία πρωταρχική αρετή της πολιτικής.
Η επιστροφή σε μια υποτιθέμενη κανονικότητα είναι μια συντηρητική υπόσχεση που συνεχώς διαψεύδεται.
Για αυτό πρέπει να προετοιμάσουμε τη χώρα μας μακροπρόθεσμα με στόχους ανθεκτικότητας που θα περιφρουρούν την κοινωνία και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας.
Στον σημερινό κόσμο, ένας πόλεμος σαν αυτόν που διεξάγεται στην Ουκρανία δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στα σύνορα μιας χώρας.
Από την πρώτη στιγμή, σταθήκαμε αποφασιστικά εναντίον της εισβολής.
Γιατί η σωστή μεριά της ιστορίας δεν καθορίζεται με γεωγραφικούς όρους, αλλά βάσει του σεβασμού του διεθνούς δικαίου που διέπει τις σχέσεις ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των κρατών.
Μπροστά σε αυτό τον όλεθρο που καταστρέφει μία χώρα 44 εκατομμυρίων ανθρώπων, κάποιοι κρύφτηκαν σε μισόλογα, και δικαιολογίες.
Αυτό που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο. Αυτό επιχειρεί σήμερα ο Πούτιν στην Ουκρανία.
Βλέπουμε στη Ρωσία, αλλά και στη γειτονιά μας τι συμβαίνει όταν ένα κράτος συνδέεται απόλυτα με έναν αυταρχικό ηγέτη, μέσα από ένα αφήγημα αυτοκρατορικού μεγαλείου το οποίο αποτελεί κορμό προπαγάνδας και διάβρωσης μίας κοινωνίας για χρόνια.
Μια κοινωνία με περιορισμένες ελευθερίες και δικαιώματα.
Πάνω από 2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν περάσει τα σύνορα και βρίσκονται πλέον στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.
Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες είναι και αυτοί που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν δυτικά καθώς πόλεις όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη, το κέντρο του Ελληνισμού στην περιοχή, καταστρέφονται ολοσχερώς.
Το έχω ζητήσει ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το έθεσα ξανά στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών την προηγούμενη εβδομάδα.
Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός πανευρωπαϊκού συστήματος μετεγκατάστασης.
Αγαπητοί φίλοι,
Ο κόσμος στον οποίο ζούμε έχει πλέον αλλάξει.
Η στρατηγική αυτονομία της Ένωσης γίνεται πλέον προτεραιότητα.
Γίνεται σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τα μέσα να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της.
Δεν μιλάμε για την επιστροφή του μιλιταρισμού, και ενός ιμπεριαλιστικού παρελθόντος.
Όμως, για να διαφυλάξουμε τις αξίες μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρέπει να έχουμε κοινά εργαλεία αποτροπής και άμυνας.
Μία κοινή αμυντική πολιτική που θα περιλαμβάνει
- τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής στρατιωτικής αποτρεπτικής δύναμης έτοιμης να παρέμβει όποτε και αν χρειαστεί και
- κοινή πολιτική στις εξαγωγές όπλων
ώστε να επιβληθεί επιτέλους εμπάργκο όπλων στην Τουρκία όπως έχει ήδη ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία μου,
θα μας επιτρέψει σαν χώρα να μειώσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες, ώστε να μην είμαστε οι πρώτοι σε αναλογία επί του ποσοστού του ΑΕΠ και να κατευθύνουμε τα χρήματα προς υγεία και παιδεία.
Να συμφωνήσουμε ότι στο μέλλον, όποια χώρα, όποιο αυταρχικό καθεστώς επιβουλεύεται ευρωπαϊκό έδαφος, θα υφίσταται τις ίδιες κυρώσεις που υπέστη η ρωσική οικονομία.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σαφές ότι όποιος απειλεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, από τη Φινλανδία και την Εσθονία, μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο θα βρει απέναντί του και τα 27 κράτη.
Όμως η Στρατηγική αυτονομία δεν περιορίζεται μόνο στην Άμυνα.
Αυτή τη στιγμή ζούμε τις συνέπειες της απουσίας μίας ολοκληρωμένης πολιτικής στην Ενέργεια.
Ακόμα και σήμερα, παρά τις κυρώσεις που έχουμε επιβάλει, συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε τον πόλεμο με πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια, αγοράζοντας καθημερινά πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Αυτό πρέπει να σταματήσει.
Η ενεργειακή κρίση επιδεινώθηκε με τον πόλεμο, δεν ξεκίνησε όμως τώρα.
Από τον Ιούλιο είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν οι τιμές, με τις συνέπειες να γίνονται έντονες και στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέπραξε ένα τεράστιο λάθος σε βάρος της χώρας.
Προχώρησε σε μία άναρχη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο για τις τοπικές κοινωνίες και αντί να αντικαταστήσουμε αυτό το ρυπογόνο καύσιμο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε., που τη στιγμή της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, έχουμε αυξήσει κατά 25% της συμμετοχής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Το κάναμε δηλαδή από μεταβατικό καύσιμο, μόνιμο.
Η απολιγνιτοποίηση έπρεπε να γίνει με πιο ήπιο τρόπο, ώστε να είναι συγχρόνως και αποανθρακοποίηση, αλλά και για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της αλλαγής αυτής και να μην οδηγηθούμε στην ερημοποίηση περιοχών στη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.
Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε την κοινωνία σύμμαχό μας.
Είτε η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο ή δε θα γίνει καθόλου.
Όσο πιο γρήγορα πάμε σε ΑΠΕ, τόσο πιο ενεργειακά ανεξάρτητοι και ανθεκτικοί θα είμαστε απέναντι στις διεθνείς κρίσεις.
Η παρούσα κατάσταση δεν πρέπει να λειτουργήσει ως η αφορμή που κάποιοι ψάχνουν για να σταματήσουμε την προσπάθεια που κάνουμε για να μειώσουμε τους ρύπους.
Το ακριβώς αντίθετο. Η κλιματική αλλαγή είναι ante portas.
Όποιος δεν το καταλαβαίνει αρνείται να δει την πραγματικότητα.
Η χώρα μας μάλιστα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, θα πληγεί ιδιαίτερα αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα.
Το βλέπουμε κάθε χρόνο με τα καιρικά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο έντονα.
Το ζήτημα είναι πως θα γίνει αυτή η μετάβαση.
Απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις που θα βελτιώσουν το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας ώστε χιλιάδες Έλληνες να μπορούν να παράγουν ένα μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν.
Να μην περιοριστούμε μόνο στα μεγάλα έργα ΑΠΕ, αλλά να κοινωνικοποιήσουμε στην πράξη τη διαδικασία παραγωγής.
Αυτό μπορεί να γίνει και στον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα, στον τομέα της μεταποίησης με ενεργειακές κοινότητες αλλά και στα σπίτια μας.
Γιατί να μην έχουν τη δυνατότητα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να κάνουν μαζί με το “Εξοικονομώ” και ένα πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες, σε όσες κατοικίες μπορεί να γίνει, ώστε να είναι θωρακισμένοι από την ενεργειακή κρίση, η οποία πιστεύω ότι θα έχει κυκλικά χαρακτηριστικά;
Όμως, παράλληλα με τα μέτρα αυτά που έχουν πιο μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, η κοινωνία έχει ανάγκη για άμεσα μέτρα τώρα.
Η ΝΔ, μας λέει ότι δεν έχει άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία.
Τώρα θυμήθηκε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος.
Ξεχνάει όμως να πει ότι την προηγούμενη διετία έκανε την τέταρτη μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση παγκοσμίως, δαπανώντας 43 δις ευρώ, με το αποτέλεσμα να είναι η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 μόλις κατά 11 δις ευρώ.
Δεν ενισχύθηκε η ανθεκτικότητα της οικονομίας ούτε της κοινωνίας.
Αντιθέτως, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, πριν από λίγες μέρες σε έκθεσή του, υπολόγισε μια σωρευτική δημοσιονομική επιδείνωση της τάξης των 30 δις ευρώ.
Φτάσαμε έτσι στο σημείο, η κυβέρνηση να έχει ξεμείνει από καύσιμα.
Τα επιδόματα που ανακοίνωσαν, όσο χρήσιμα και εάν είναι, δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις.
Απαιτούνται ολοκληρωμένες και μόνιμες πολιτικές που θα ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, το κοινωνικό κράτος, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση έχει κάνει μια τραγική διαχείριση του θέματος της ανόδου των τιμών ενέργειας.
Φυσικά υπάρχει εξωγενής κρίση, αλλά παράλληλα υπάρχουν ζητήματα που δεν θέλει να ακουμπήσει.
Το ράλι του πληθωρισμού ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τον Φεβρουάριο είχαμε ρεκόρ 25ετίας με 6,3%, υψηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ.
Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα έναντι στόχου του Προϋπολογισμού προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.
Στο τετράμηνο (Νοέμβριος 2021 -Φεβρουάριος 2022) είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ που πρέπει να γυρίσουν πίσω στους πολίτες.
Στο Κίνημά μας, έχουμε επιμείνει πολύ και στα ρυθμιστικά μέτρα που απαιτούνται για τον έλεγχο των τιμών στην αγορά ενέργειας.
Την ώρα που στη Γαλλία η κρατική εταιρεία ενέργειας EDF καταγράφει τεράστιες ζημιές λόγω του πλαφόν που επέβαλε η Γαλλία στην τιμή της ενέργειας, οι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί στην Ελλάδα εμφανίζουν κέρδη ρεκόρ, γιατί αφέθηκαν ανεξέλεγκτοι να κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών.
Υπάρχει αυτό το πόρισμα; Θα δημοσιευτεί;
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ στις 24 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε μια σειρά ελέγχων σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς: παραγωγούς, διαχειριστές δικτύων και προμηθευτές.
Διότι, δεν ακούσαμε τίποτα από την Κυβέρνηση για έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των Ηλεκτροπαραγωγών.
Αντί αυτού, το ζήτημα της φορολόγησης μετατίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όμως υπάρχουν Ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, τα οποία έχουν επιβάλει ήδη έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας.
Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δεν φημίζεται για τα σοσιαλδημοκρατικά της αντανακλαστικά, προτρέπει τα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν τις όποιες ενισχύσεις δίνουν μέσα από αυτού του είδους τη φορολόγηση.
Τα νοικοκυριά όμως βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει άλλο χρονικό περιθώριο.
Ζητάμε λοιπόν, εδώ και τώρα, πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών,
μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά,
μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα,
αύξηση του κατώτατου μισθού
και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ο ρόλος μιας υπεύθυνης πολιτικής δύναμης δεν είναι απλώς να συμπονά τον κόσμο αλλά να κάνει πολύ περισσότερα.
Να προτείνει λύσεις υλοποιήσιμες και ρεαλιστικές που αναδεικνύουν τις πελατειακές σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως αποδεικνύουν και οι κρίσεις που περάσαμε και περνάμε, από την οικονομία μέχρι την πανδημία, ένας ισχυρός κοινωνικός πυλώνας είναι απαραίτητο στοιχείο ενός σύγχρονου κράτους.
Είναι ο πλούτος, και η δίκαιη φορολόγησή του, που θα επιτρέψει τη λειτουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, που μειώνει τις ανισότητες και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Η σύγχρονη Κεντροαριστερά, οφείλει να υιοθετήσει ένα σύγχρονο ρυθμιστικό και αναδιανεμητικό ρόλο.
Να αντιμετωπίσει την διαγενεακή ανισότητα που εν τέλει εξελίσσεται σε ταξική ανισότητα.
Να αντιπαλέψει το φαινόμενο της κληρονομικής ισχύος, στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία.
Δεν μπορεί το δικαίωμα στην ευημερία και στην πρόοδο να είναι κληρονομικό προνόμιο για τους λίγους.
Να προσφέρει λύση και στο οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες, αυτό της γήρανσης του πληθυσμού και της συνεχούς μείωσης των γεννήσεων.
Στόχος μας είναι οι νέοι να έχουν τις υλικές προϋποθέσεις και την αυτοπεποίθηση για να ξεκινήσουν την δική τους οικογένεια.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο υψηλό κόστος στέγασης που αποτελεί τροχοπέδη στα πρώτα τους βήματα.
Ο πρωθυπουργός μπορεί να ανακάλυψε πρόσφατα ότι υπάρχει πρόβλημα στέγης, οι Έλληνες πολίτες όμως το ζουν χρόνια τώρα.
Το 36,2% των Ελλήνων δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματός του για την στέγαση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο μόλις στο 9,4%.
Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 83,2% όσον αφορά όσους βρίσκονται στο ενοίκιο με το 62,1% των νοικοκυριών να δίνει πάνω από το μισό εισόδημά του, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 14,2 %.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα για να αυξηθεί η προσφορά στέγης με την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως έκαναν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία, χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, ώστε να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων, επιλέγει την κατάργηση με λάθος τρόπο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και την αύξηση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές στις 800.000 ευρώ που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4,2 εκατομμύρια.
Αυτές οι επιλογές αποτυπώνουν ξεκάθαρα τις πολιτικές προτεραιότητες: Μόνιμες φοροελαφρύνσεις για τους λίγους και ισχυρούς, επιδόματα και αποσπασματικά μέτρα για όσους πραγματικά υποφέρουν.
Εμείς υπέρ μιας πραγματικά προοδευτικής μείωσης.
Ο πληθωρισμός δεν απειλεί την αξία των ακινήτων, αντιθέτως την κάνει ακόμα μεγαλύτερη.
Επομένως, το ζητούμενο για εμάς είναι να ενισχυθεί η δίκαιη και εύκολη πρόσβαση απλών ιδιωτών στην αγορά ακινήτων, είτε ως επενδυτές είτε ως αγοραστές-ενοικιαστές.
Η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να λάβει γενναίες αποφάσεις.
Να ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα μέσα από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σε στρατηγικού τύπου πυλώνες ανάπτυξης όπως είναι ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποιητική οικονομία και οι νέες τεχνολογίες.
Μόνο με την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, αξιοποιώντας αξιοκρατικά και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τη μοναδική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, να δώσουμε μία νέα προοπτική σε όσους νέους αποφάσισαν να μείνουν στη χώρα, αλλά και μια ευκαιρία να επιστρέψουν όσοι αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό.
Φίλες και φίλοι
Φιλοδοξώ να γίνουμε η δημιουργικότερη πολιτική δύναμη του τόπου που θα αφήσει μια καλύτερη Ελλάδα στις επόμενες γενεές.
Η πολιτική που βασίζεται στο δογματισμό και στην πρακτική ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα δεν πουλάει πια.
Ο ελληνικός λαός έχει πια καταγεγραμμένη εμπειρία από τις κυβερνητικές αποτυχίες των σημερινών πολιτικών μας αντιπάλων, που δεν μπορούν να κρύψουν την αναξιοπιστία, την ανεπάρκεια και την έλλειψη οράματος και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Γι’ αυτό καταφύγιο τους είναι η φτηνή πόλωση.
Μια πόλωση άγονη και καθηλωτική.
Ήρθε η ώρα αυτό το θέατρο του παραλόγου να πάει στο περιθώριο, γιατί οι πολίτες επιλέγουν την αλλαγή για τη σταθερότητα και όχι τη στασιμότητα για την παρακμή.
Γνωρίζουμε τα εμπόδια τις δυσκολίες τις αντιστάσεις.
Ξέρουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.
Ξέρουμε όμως και την ιστορία μας.
Όποτε είχαμε ξεκάθαρους στόχους και του διεκδικούσαμε με σχέδιο πίστη και επίμονη καταφέρναμε να πάμε την πατρίδα ένα βήμα ψηλότερα.
Στη νέα αυτή πορεία δίνω μεγάλη σημασία στην καθημερινή επαφή μας με τον ελληνικό λαό
και ειδικά τους νέους που πολλοί έχουν απογοητευθεί από την πολιτική.
Η αξιοπιστία και το σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα θα σφραγίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, για να τελειώνουμε με τον πολιτικό καιροσκοπισμό, τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος που εξελίσσονται σε μόνιμες παθογένειες ακόμα και μετά τη δεκαετή συντριπτική εμπειρία της οικονομικής κρίσης.
Το ΠΑΣΟΚ, η Ανανεωτική Αριστερά και τα κινήματα της Οικολογίας έχουν μία πολιτική αξιών που δεν εξυπηρετεί στενά κομματικά συμφέροντα, αλλά αποδίδει υψηλή σημασία στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
Το δικό μας υπόδειγμα είναι μία απάντηση στην αρχηγική λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.
Καλώντας λοιπόν όλους τους Έλληνες Δημοκράτες που έχουμε κοινές αγωνίες για το μέλλον της πατρίδας μας, ξεκινάμε μία νέα πορεία.
Γειτονιά γειτονιά συγκροτούμε από σήμερα το κίνημα μας.
Ξεκινάμε άμεσα τα πρώτα μας περιφερειακά μας συνέδρια
με ανοιχτή πρόσκληση την κοινωνία των πολιτών
για να συγκροτήσουμε μαζί το σύγχρονο πολιτικό μας πρόγραμμα.
Στη Θεσσαλονίκη για το νέο ΕΣΥ, έναν σύγχρονο πυλώνα της δημόσιας υγείας που άντεξε την περίοδο της πανδημίας χάρη στην αυτοθυσία γιατρών και νοσηλευτών αλλά χρειάζεται άμεση ενίσχυση.
Για την ενεργειακή αυτονομία και τη γεωπολιτική ασφάλεια της χώρας.
Για τον αγροτικό κόσμο.
Την μεταποίηση.
και βέβαια για την παιδεία.
Σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
Στις 8 Μαΐου εκλέγουμε με δημοκρατικό τρόπο τις τοπικές μας οργανώσεις και συγχρόνως τους αντιπροσώπους που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο 2 εβδομάδες μετά, που ξεκινάει την Παρασκευή 20 Μαΐου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 22.
Παράλληλα η αυτοοργάνωση αγκαλιάζει κινήματα, πρωτοβουλίες σε όλες τις θεματικές της πολιτικής δράσης.
Θα είναι μία διαρκής διαδικασία.
Το πεδίο σύνθεσης ενός σύγχρονου προοδευτικού μετώπου απέναντι σε κατεστημένα που κρατούν πίσω τη χώρα, υπονομεύοντας την προοπτική των επόμενων γενεών.
Θα γίνει πολιτική κουλτούρα που θα αποκαταστήσει τη σχέση μας με τον Ελληνικό λαό.
Δεν υπάρχουν τείχη, μόνο μεράκι και ανιδιοτελής προσφορά για συνεργασία και συλλογικότητα.
Και τέλος το Ψηφιακό Κόμμα.
Ένας άμεσος ψηφιακός σύνδεσμος όλων των παραπάνω δυνάμεων.
Ένας τόπος διαλόγου, ένας τόπος συναπόφασης για μεγάλα ζητήματα που οφείλουμε να ακούμε τη φωνή και τη βούληση όλων των κοινωνικών δυνάμεων της παράταξης.
Προχωράμε όλοι μαζί. Όλοι μαζί αγκαλιάζοντας τις αγωνίες όλων των Ελλήνων,
Μαζί ανατρέπουμε κατεστημένα.
Μαζί δίνουμε ελπίδα.
Μαζί κάνουμε την κοινωνία πρωταγωνιστή.
Μαζί θα νικήσουμε.
Και αυτή τη νίκη δεσμεύομαι προσωπικά θα είναι μια μεγάλη νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όταν η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι στην όχθη των νικητών. Κοιτώντας την όχθη των ηττημένων της συντήρησης, της αριστεράς και της δεξιάς.
Φίλες και φίλοι,
Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε. Η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε κι εδώ είναι όλες οι γενιές. Άνθρωποι που έχουν προσφέρει πολλά. Όλες οι γενιές μαζί. Η εμπειρία, η τόλμη, η δημιουργικότητα θα διαμορφώσουν μια νέα προοπτική.
Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω και να καλωσορίσω όλους τους πρώην προέδρους της παράταξης, θέλω να ευχαριστώ όλους αυτούς που συστρατεύτηκαν σε αυτή τη νέα προσπάθεια, αλλά ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τις νεότερες γενιές σιγά-σιγά ξανακουμπούν τις ελπίδες τους στον πολιτικό μας χώρο.
Από εμάς δεν θα ακούσουν ωραία λόγια και δεν θα δουν φθηνούς διαχωρισμούς στην πατρίδα μας. Από εμάς θα δουν λύσεις, ενότητα και προοπτική.
Και τώρα πραγματικά να ευχαριστήσω επίσης ανθρώπους που ήταν πέρα από τα στενά όρια της παράταξης, αλλά έρχονται τώρα να συνεισφέρουν σε αυτή τη προσπάθεια.
Τη Διευθύντρια Επικοινωνίας Στεφανία Μουρελάτου,
Τον Σωτήρη Σέρμπο που ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής,
Τον Ηλία Κικίλια που ανακοινώνω ότι θα αναλάβει σύμβουλος της Κ.Ο. για θέματα οικονομίας,
Τον Νίκο Χριστοδουλάκη που θα αναλάβει πρόεδρος του ιδρύματος «ΙΝ.ΣΟΣΙΑΛ.»
Τον Γιώργο Καραμανώλη για το Ψηφιακό Κόμμα
Τον Απόστολο Πάνα που συντονίζει την Αυτοοργάνωση
τον Βαγγέλη Αργύρη που έχει αναλάβει τη δύσκολη διαδικασία της συγκρότησης των ψηφοδελτίων,
και βεβαίως
Την Κοινοβουλευτική Ομάδα και όλους τους Βουλευτές για την πολύ καλή συνεργασία και την άσκηση υπεύθυνης αντιπολίτευσης που δεν παρασύρεται σε εύκολη συνθηματολογίες
αλλά μιλάει τεκμηριωμένα και με βέλτιστα παραδείγματα που υλοποιούνται σε άλλες χώρες και μπορούν να δώσουν μία νέα προοπτική στην πατρίδα μας. Σας ευχαριστώ πολύ και σας καλώ σε αυτό το νέο ταξίδι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό.