Συνέντευξη: Ανδρέας Λοβέρδος – “Νίκη της Δημοκρατικής Παράταξης σημαίνει τέλος στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία.”

"Δεν υπάρχει άλλο κόμμα στην Ελλάδα που μπορεί να γίνει η φωνή της μεσαίας τάξης όπως μπορούμε εμείς."

To “THE SOCIALIST” , κερδίζοντας το στοίχημα της ισόνομης και δίκαιης παρουσίασης των θέσεων των υποψηφίων για την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, παρουσιάζει λίγο πριν την “γραμμή της λήξης” του μαραθώνιου αγώνα που λέγεται “εσωκομματικές εκλογές”, μια σειρά από συνεντεύξεις με ίδιο πλαίσιο ερωτήσεων στους υποψηφίους Προέδρους της Δημοκρατικής Παράταξης

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στον δημοσιογράφο, Γαβρή Άγγελο και το THE SOCIALIST

  • Οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής αποτελούν το κορυφαίο πολιτικό γεγονός στην χώρα μας αυτό το διάστημα. Από όλα τα κόμματα και πολίτες κάθε ιδεολογίας παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ποιο είναι το διακυβευμα των εκλογών; 

 

Οι εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου πρέπει να είναι η μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Αυτό είναι το διακύβευμα. Απευθύνουμε κάλεσμα σε έντεκα εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες και θέλουμε να έρθουν στην κάλπη όσο περισσότερες και όσο περισσότεροι γίνεται γιατί αυτό θα σημάνει πρώτον τον ενταφιασμό των κομματικών μηχανισμών και δεύτερον θα προετοιμάσει τη μεγάλη παράταξη του κέντρου και της κεντροαριστεράς όπως θα εκφραστεί στις επόμενες εκλογές.

Όποιος θέλει το μικρό ΚΙΝΑΛ προσδοκά και προσεύχεται να έρθουν πολίτες από το 6%. Όποιος θέλει ένα μικρό κόμμα θέλει να έρθουν μόνο αυτοί. Εμείς θέλουμε ένα μεγάλο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε κόμμα του 45%. Εκεί θέλουμε να επιστρέψουμε. 

 

  • Η επόμενη μέρα του Κινήματος Αλλαγής σηματοδοτεί εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας, η “μάχη” του ιδεολογικού προσήμου είναι η “μάχη” του σύγχρονου “Κέντρου” με την “κεντροαριστερά”, εσείς, που τοποθετείται το Κίνημα Αλλαγής στην επόμενη μέρα σε ενδεχόμενη εκλογή σας ως Πρόεδρος; 

 

Έχω παρουσιάσει με ειδική εκδήλωση την πολιτική μου διακήρυξη και έχω υπάρξει απολύτως ξεκάθαρος. Μιλώ για ολική επαναφορά με το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Αυτή είναι η παράταξη που μπορεί να εκφράσει αυθεντικά και δυναμικά το κέντρο και την κεντροαριστερά.

Δεν υπάρχει άλλο κόμμα στην Ελλάδα που μπορεί να γίνει η φωνή της μεσαίας τάξης όπως μπορούμε εμείς.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ο Τσίπρας να επιχειρεί να κυριαρχήσει στην κεντροαριστερά και ο Μητσοτάκης να λεηλατεί το κέντρο εάν οι συμπολίτες μου προτιμήσουν, εγώ θα το σταματήσω. Γι΄αυτό και μιλώ για υπερδιπλασιασμό των δυνάμεών μας. Εμείς μπορούμε και θα γίνουμε ο προοδευτικός πρωταγωνιστής που χρειάζεται ο τόπος. 

 

  • 100 πρώτες μέρες. Τι θα αλλάζατε στο Κίνημα Αλλαγής τις πρώτες μέρες σε ενδεχόμενη νίκη σας στις εσωκομματικές εκλογές; 

 

Εάν οι πολίτες με προτιμήσουν το βράδυ της εκλογής μου θα κάνω δηλώσεις ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μετά όλα από την αρχή, όλα από τη βάση, κανένα όργανο αιρετό. Όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε το πιο δημοκρατικό πολιτικό κίνημα στην Ευρώπη.

Το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα θα είναι ένας σύγχρονος ενεργός οργανισμός. Λέμε όχι στις αποφάσεις κλειστών συσκέψεων στο γραφείο του εκάστοτε προέδρου. Βγάζουμε από την πρίζα τους κομματικούς μηχανισμούς, που ελέγχουν τα πάντα και διώχνουν τους πολίτες για να κρατήσουν τις σκουριασμένες τους καρέκλες.

Κόβουμε μαχαίρι τις εξαρτήσεις από κάθε μορφής συμφέροντα. Λέμε ναι σε ένα κόμμα συλλογικό, ανοικτό, συμμετοχικό, κινηματικό. Ένα ανοικτό  και ψηφιακό κόμμα άμεσης Δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων για ένα καλύτερο αύριο. Σε ό,τι δε αφορά την οικονομία θα θέσουμε ως νούμερο ένα θέμα του κόμματός μας την τυραννία των πολιτών, της οικονομίας και της χώρας από τη γραφειοκρατία.

 

  • Εθνικά ζητήματα και εξοπλιστικά, ήρθαν ξανά στο φώς της επικαιρότητας με αφορμή τις κινήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο και την ένταση με την Τουρκία καθώς και με την εργσλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος. Το Κίνημα Αλλαγής, πάντα σε ενδεχόμενο νίκης σας στις εσωκομματικές εκλογές, τι θέση θα κρατήσει σχετικά;

 

Η στάση της παράταξής μας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό όπως επίσης και την ασφάλεια του πολίτη έχω διακηρύξει, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου για την προεδρία, ότι πρέπει να αλλάξει. Χρειαζόμαστε καθαρές θέσεις.

Μιλώ για ένα κόμμα πατριωτικό. Πατριωτικό είναι το κόμμα που βάζει την πατρίδα πάνω απ’ όλα. Το κόμμα που θεωρεί την εθνική μας κυριαρχία αδιαπραγμάτευτη και το οποίο δεν ανέχεται πολιτικούς που υποστηρίζουν πως «δεν έχει σημασία αν χάσουμε και κάποιο νησί». Από τον εμφύλιο και μετά, με τη στάση της μετεμφυλιακής δεξιάς υπονομεύθηκε ο όρος πατριωτισμός.

Η αμηχανία που προκάλεσε αυτή η υπονόμευση οδήγησε πολλούς να μιλούν για νέο πατριωτισμό, σύγχρονο πατριωτισμό κλπ. Δεν υπάρχουν αυτά. Ο πατριωτισμός είναι ένας ενιαίος και αδιαίρετος. Ή είσαι πατριώτης η δεν είσαι.

Όχι βέβαια στην προγονοπληξία ή στον επαγγελματικό «πατριωτισμό». Ο πατριωτικός χαρακτήρας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Γι΄αυτό και ζητώ καθαρές κουβέντες απ΄όλους για τα εθνικά ζητήματα. «Νέες Πρέσπες» δεν θα επιτρέψουμε. 

 

  • Το μήνυμα σας στους πολίτες 

 

Απευθύνομαι στο εθνικό ακροατήριο. Καλώ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να έρθουν μαζικά στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου. Είναι μία μοναδική ευκαιρία για την παράταξη, είναι η μεγάλη ελπίδα για την Ελλάδα να νικήσει η κοινωνία. Τέλος στους κομματικούς μηχανισμούς, τέλος στο μικρό κόμμα. Να κάνουμε την παράταξη μεγάλη ξανά. Πάμε για να γίνουμε εμείς αξιωματική αντιπολίτευση. Νίκη της Δημοκρατικής Παράταξης σημαίνει τέλος στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ