Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέντευξη: Κατερίνα Μπατζελή: “Οι πολίτες της χώρας σβήνοντας τις φωτιές από τις αυλές τους, έσβηναν κάθε σχέση τους  με την Πολιτεία”

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Κατερίνα Μπατζελή, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά», μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, πρώην Υπουργός  και ευρωβουλευτής, παραχώρησε συνέντευξη στον Δημοσιογράφο Γαβρή Άγγελο και το “THE SOCIALIST”. 

Σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί, η Κατερίνα Μπατζελή, έθεσε πολλά ζητήματα στο “τραπέζι”, ασκώντας τόσο δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και παρουσιάζοντας την “τραγική κατάσταση των πολιτών στην Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα”, όσο και μιλώντας για τις “δρομολογημένες πολιτικές εξελίξεις” που δεν μπορεί να τις σταματήσει “μια συγγνώμη” του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφορικά με τις εσωκομματικές διαδικασίες, η Κυρία Μπατζελή τόνισε πως το διακύβευμα της επόμενης μέρας για την παράταξη είναι ο ριζοσπαστισμός και η τόλμη που καλείται η/ο νέα/ος Πρόεδρος να εφαρμόσει για να γίνει το Κίνημα Αλλαγής, μαζικό κίνημα εξουσίας.

Σε μια συνέντευξη που προβληματίζει, με έντονη “ιδεολογική ηχώ” που χρειάζεται στον χώρο, η Κατερίνα Μπατζελή μιλά για τον “δικό της χώρο” που είναι ταυτόσημος με τις “ανοιχτές διαδικασίες” και συγκινεί, μιλώντας για τις αντιδράσεις των πολιτών που η ίδια έζησε από κοντά κατά την διάρκεια των καταστροφικών – ανευ προηγούμενου – πυρκαγιών στην Στερεά Ελλάδα και όλη τη χώρα.

 

 

Αναλυτικά η Συνέντευξη της Κατερίνας Μπατζελή: “Ριζοσπαστισμός και Τόλμη, αυτό είναι το διακύβευμα της “επόμενης ημέρας” στις εσωκομματικές του Κινήματος Αλλαγής 

Διαφήμιση

 

  • Κυρία Μπατζελή, η Στερεά Ελλάδα ακόμη μια φορά, βρίσκεται στις περιοχές της χώρας που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές. Πώς είναι η κατάσταση σήμερα; Ποιες είναι οι ανάγκες των πολιτών;

Η Στερεά Ελλάδα και μάλιστα η Ανατολική και η Εύβοια είναι περιοχές που βρίσκονται στο «μάτι του Κυκλώνα» λόγω της γεωφυσικής τους θέσης. Είναι το ανάχωμα ,η ασπίδα προστασίας της κεντρικής Ελλάδας και της Αττικής, σε κάθε φυσική καταστροφή, χιονοπτώσεις, πλημμύρες, πυρκαγιές από έντονα θερμικά φορτία.

Αν λάβουμε υπόψιν μας και τις ραγδαίες κλιματικές αλλαγές  που  σαρώνουν την υφήλιο αλλά και εκδηλώνονται πλέον και στην ίδια την Ευρώπη με πολλαπλά, αντικρουόμενα, βίαια καιρικά φαινόμενα, είμαστε βέβαιοι  ότι η Στερεά θα είναι στο επίκεντρο  ριζικών αλλαγών. Δημογραφικών, κοινωνικών, οικονομικών και ανθεκτικότητας των υποδομών της με την  ευρύτερη διάσταση.

Μετά δεκαπέντε μέρες που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές ,η κατάσταση σήμερα στην Εύβοια κυρίως αλλά και  άλλες περιοχές της Στερεάς όπως στην Φωκίδα ,είναι τραγική.

Βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων, έχουν καεί μόνο στην Β. Εύβοια 510.000 στρέμματα ,27.210 στρέμματα δασικών εκτάσεων ,υπάρχουν πάνω από χίλια κατεστραμμένα σπίτια ,επιχειρήσεις διαλυμένες και πολίτες που εκτός από ότι έχασαν τις περιουσίες τους, μένουν άνεργοι. Έχει διαλυθεί ο παραγωγικός,  οικονομικός και κοινωνικός ιστός της περιοχής.

Και αν λάβουμε υπόψη μας τις αλληλένδετες σχέσεις μεταξύ των περιοχών, η κατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών έχουν αντίκτυπο και αρνητικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και στις γύρω περιοχές. Οι οποίες αν και δεν βρεθήκαν αντιμέτωπες με την λαίλαπα των πυρκαγιών ,έχουν έρθει και αυτές αντιμέτωποι με την λαίλαπα της ερήμωσης και των εκκενώσεων χωριών και οικισμών.

Οι δραστηριότητες στα ορεινά χωριά της Β. Ευβοίας ,συνδεόταν με εκείνων των παραλιακών. Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός πληθυσμός έδινε ζωή και κινητοποιούσε άλλες ημιαστικές και αστικές οικονομικές  δραστηριότητες. Η Β. Εύβοια ,όπως και η Ν. Εύβοια, λόγω της γεωφυσικής ιδιομορφίας του νησιού,  έχουν αναπτύξει αναγκαστικά μια δική τους εσωστρεφή οικονομική δραστηριότητα και αρκετά ανεξάρτητη  από εκείνης της Χαλκίδας.

Οι ανάγκες των πληττόμενων συμπολιτών μας θα μπορούσαμε να τις κατηγοριοποιήσουμε ως εξής: σε άυλες ανάγκες ,όπως ψυχολογικής αξιοπρεπείας ,εμπιστοσύνης, ενθάρρυνσης, αλληλεγγύης. Σε υλικές ανάγκες ,όπως εκείνες της επιβίωσης, της οικονομικής στήριξης των οικογενειών και επιχειρήσεων .Σε αναπτυξιακές ανάγκες που είναι και οι ποιο δύσκολες να καθοριστούν αλλά βάσει αυτών όμως κρίνεται η επιστροφή στην κανονικότητα ,στην δημιουργία, στην ασφάλεια και στην απερήμωση.

Βάσει της κάλυψης των πραγματικών αυτών αναγκών των συμπολιτών μας ,θα κριθεί και η τύχη του τόπου αλλά και η «τύχη» του συστήματος που θα κληθεί να τις  υλοποιήσει.

Διαφήμιση

 

 

  •  Σε ρεπορτάζ, δεν αναδεικνύεται μόνο η μεγάλη καταστροφή μα και η οργή, η απόγνωση των πολιτών για την στάση της Πολιτείας. Πώς κρίνετε την αντίδραση της κυβέρνησης στην μεγάλη καταστροφή που έκανε στάχτη τα όνειρα και τις περιουσίες των πολιτών;

Μαζί με τις εκρηκτικές διαστάσεις που έπαιρναν οι πυρκαγιές στα διάφορα σημεία ,αναπτύχθηκαν εκρηκτικές,  αλληλοπυριδοτούμενες  σχέσεις και συναισθήματα μεταξύ των πολιτών  και του κράτους. Κυρίως με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, όπως της πολιτικής προστασίας, πυροσβεστικής.

Έζησα και από κοντά την απόγνωση ,τον φόβο, τον θυμό, τον αγώνα και τον εθελοντισμό των συμπολιτών μας που βρεθήκαν αντιμέτωποι με τεράστιες πυρκαγιές που εξαπλωνόταν ταχύτατα.

Σε αυτές τις πυρκαγιές ,δεν χαθήκαν μόνο δάση και περιουσίες .Χάθηκε η εμπιστοσύνη, ο πολιτικός σεβασμός των πολιτών απέναντι στους θεσμούς της Πολιτείας και στην επάρκεια της να τους παρέχει στοιχειώδη ασφάλεια. Σβήνοντας τις φωτιές από τις αυλές τους, έσβηναν κάθε σχέση τους  με την Πολιτεία.

Αν και ήταν μερικές φορές υπερβολικές οι αντιδράσεις τους ,όταν δεν είσαι στην θέση τους, δεν έχεις το δικαίωμα  να εκλογικεύσεις ή να τιθασεύσεις τα συναισθήματα θυμού και απόγνωσης. Όταν μάλιστα εκφράζονται νέοι που επέλεξαν να δώσουν τον αγώνα της ζωής τους στην επαρχία, δεν μπορείς να κάμψεις την οξύτητα των συναισθημάτων τους. Δεν μπορούσαν  να κατανοήσουν  την γενικευμένη «παθητικότητα» της Πολιτείας ,εκείνης των εκκενώσεων.

Οι εκκενώσεις είναι μια επιχειρησιακή πρακτική διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής, που μετά το Μάτι έχει γενικευτεί σε πρακτική της πολιτικής προστασίας και της διασφάλισης  του έργου των πυροσβεστών, που δεν θέλουν να βρεθούν ξανά ενώπιο της Δικαιοσύνης με βαρείες κατηγορίες. Κατανοητά. Αλλά αυτά ήταν γνωστά και οργανώνεσαι με διαφορετικό τρόπο. Όταν υπάρχει επιχειρησιακός και τοπικός  σχεδιασμός, προετοιμασία ,εκπαίδευση των πολιτών και των εθελοντών, ενεργοποίηση όλων των μέσων πυρόσβεσης ,τότε οι εκκενώσεις είναι μέρος του σχεδίου. Όχι «ΤΟ», σχέδιο.

 

 

Διαφήμιση
  •  Πιστεύετε πως θα προκληθούν πολιτικές εξελίξεις λόγω και όλων όσων συνέβησαν μέχρι στιγμής; Καταλογίζετε ευθύνες στην κυβέρνηση και την περιφέρεια;

Η κατάσταση γενικά των πυρκαγιών και της διασποράς τους δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η Πολιτεία κρίθηκε στην αναποτελεσματικότητα, στην έλλειψη προετοιμασίας και πρόληψης ,στον  πανικού της διότι φάνηκε πολλές φόρες ότι είχε χαθεί η «μπάλα», στην έλλειψη συντονισμού και στην προσπάθεια τους να κρύβουν «κάτω από το χαλί» τις αδυναμίες του συστήματος.

Η Αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή, με την πρώτη «σπίθα» ζήτησε ενισχύσεις. Σε όλη την διάρκεια των πυρκαγιών, δυστυχώς αποκαλύφθηκε, ότι παρά τον ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό και των συνεργασιών που είχαν αποτυπωθεί σε αποφάσεις Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων ,δεν υπήρχε επιτελικός και καθετοποιημένος συντονισμός.

Οι αποφάσεις ήταν στην ουσία ασκήσεις επί χάρτου. Οι πυροσβέστες ,οι τοπικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις έδιναν  την προσωπική τους μάχη, όχι με συλλογικότητα γιατί έλειπε ο πολυεπίπεδος συντονισμός. Η εικόνα αυτή ήταν εμφανής ακόμη και στα ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης που προσπαθούσαν να περιορίσουν την εικόνα του πανικού και της απόρριψης της Πολιτείας… Ο εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας πρέπει να αλλάξει ριζικά. Στην μεταρρύθμιση αυτή πλέον θα κριθούν τελικά όλοι. Εκεί που διακυβεύεται η ασφάλεια, η ανθεκτικότητα και ο τρόπος νέας διακυβέρνησης.

Πολιτική εξέλιξη είναι ακόμη και ο διαφορετικός τρόπος που σκέπτεται και εκφράζεται ο πολίτης, η σχέση του με το κράτος και τη δομή του, η συσπείρωση του κόσμου γύρω από ένα νέο «αφήγημα» ζωής, οι αντιδράσεις των νέων, οι νέες μορφές αλληλέγγυας έκφρασης και δικτύωσης πέρα εκείνης της  τεχνητής ,της ψηφιοποίησης της καθημερινότητας μας. Πολιτικές εξελίξεις είναι οι αλλαγές που γίνονται όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και ευρύτερα. Η πανδημία ήδη είχε δημιουργήσει παραμέτρους για εξελίξεις .Τώρα οι κλιματικές αλλαγές δοκιμάζουν πάλι την κοινωνία, την οικονομία και το ρόλο του ίδιου του κράτους και της αποτελεσματικότητας του.

Οι πολιτικές εξελίξεις δεν ανακόπτονται με το να ζητάς συγνώμη απλώς για τις αδυναμίες σου και να μην κοιτάς στα μάτια. Δεν ανατρέπονται με το να μοιράζεις τα μέτρα στήριξης  από τον εθνικό προϋπολογισμό, από το υστέρημα των συμπολιτών μας, λες και είναι δικά σου χρήματα και να τα ανακατανέμεις με εκλογικό ορίζοντα. Δεν κλειδώνουν την οργάνωση και την δυναμική των σημερινών κόμματων. Δεν ξεθυμαίνουν την κριτική με επίπλαστους ανασχηματισμούς.

Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί από κάτω προς τα πάνω και ανασχηματίζουν παραδοσιακές αντιλήψεις και συμπεριφορές.

 

 

Διαφήμιση
  •  Ανοιχτές διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής. Τι σημαίνει αυτό; Εσείς ξεχωρίζετε κάποιον υποψήφιο; Ποιος θα μπορούσε να κάνει το “βήμα μπροστά” στην επόμενη μέρα των εκλογών για την Δημοκρατική Παράταξη;

 Η εκλογή προέδρου και μάλιστα με ανοικτές διαδικασίες είναι κατάκτηση του πολιτικού μου χώρου. Έχουμε κατοχυρώσει διαφανείς διαδικασίες ,συναινετικό πολιτικό και  οργανωτικό κλίμα

. Προφανώς οι πυρκαγιές, η πανδημία έχουν επηρεάσει και την πολιτική ατζέντα του κόμματος μου και μάλιστα όταν θα κληθούμε να δώσουμε και το ιδεολογικό νέο στίγμα μας.

Γνωρίζουμε την θέση μας, τις δυνατότητες μας, τις πολιτικές και ιδεολογικές αλλαγές αλλά και προτεραιότητες μας που κυρίως  επικεντρώνονται στον νέο ρόλο διακυβέρνησης του κράτους, στην δίκαιη κατανομή των πόρων και στις προκλήσεις των κλιματικών αλλαγών που ανατρέπουν συθέμελα την δομή της οικονομίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.

Με την πανδημία και τις κλιματικές αλλαγές έχουν πλέον δημιουργηθεί νέες διεθνείς συνθήκες και υποχρεώσεις που ένα δημοκρατικό προοδευτικό ,σοσιαλιστικό κόμμα πρέπει να ηγηθεί την επόμενη μέρα. Μεγάλη πρόκληση. Πρόκληση και για την νέα/νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής.

Αυτή της επόμενης μέρας της εκλογής της /του. Το «βήμα μπροστά», θα το κάνει η πιο τολμηρή και ριζοσπαστική  ,ο πιο τολμηρός και ριζοσπαστικός!

 

 

  •  Πως κρίνετε την στάση της Περιφέρειας σχετικά με τα μείζονα ζητήματα, πέρα από τις προαναφερθείσες φωτιές, δίνετε την δική σας μάχη με την παράταξή σας όλο αυτό το διάστημα, υπάρχει ανταπόκριση;

Δυστυχώς δεν έχουμε δει να σχεδιάζονται, να υλοποιούνται μείζονα ζητήματα στην Περιφέρεια μας  και μάλιστα από μια Περιφερειακή Αρχή(ΠΑ) που αποτελεί συνέχεια εκείνης, του κου Μπακογιάννη.

Δεν έχουμε δει και δεν έχουν δει ούτε οι συμπολίτες μας  «ένα έργο πόλο ανάπτυξης» που θα σηματοδοτήσει και την μελλοντική πορεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Διαφήμιση

Ασχολούνται και τρέχουν με  ζητήματα μικρής κλίμακας κυρίως κατασκευών και υποδομών που κι αυτά φυσικά χρονίζουν διότι δεν βασίστηκαν σε ολοκληρωμένες μελέτες.

Το κοινωνικό και αναπτυξιακό κομμάτι του ρόλου της Περιφέρειας είναι ελλιπέστατο ενώ ο συγκεντρωτισμός των αποφάσεων και διαχείρισης των θεμάτων, είναι ενίοτε προκλητικός. Φυσικά αυτή η πρακτική διευκολύνεται και από τον νέο τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης κατά τον οποίο συνειδητά από την κυβέρνηση συρρικνώθηκε ο ρόλος του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου.

Δίνουμε ως παράταξης, συνεχής μάχες με πολύ συγκροτημένες προτάσεις, παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, προβαίνουμε σε έλεγχο της ΠΑ, όπως προβλέπεται άλλωστε και από το ρόλο της αντιπολίτευσης. Η πανδημία και οι πυρκαγιές έχουν επηρεάσει επιπλέον  και τον ρόλο της αντιπολίτευσης συνολικά, που προσπαθούμε με την στάση μας και τις εποικοδομητικές παρεμβάσεις μας, να διατηρήσουμε  αλλά και να ενισχύσουμε τον θεσμό της Περιφέρειας .

 

  • Σε ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, θα εξετάζατε το ενδεχόμενο να διεκδικήσετε Βουλευτική έδρα;

Οι επόμενες εκλογές θα είναι εκλογές συστράτευσης. Δεν μπορεί να μείνει κανείς εκτός του αγώνα. Οι πολιτικές και ιδεολογικές προκλήσεις είναι πολλές και θα σημαδεύσουν τις επόμενες δεκαετίες.

Το μοντέλο Διακυβέρνησης Κράτους και Αυτοδιοίκησης ,το νέο αναπτυξιακό, παραγωγικό μοντέλο και η αναδιανομή στην κοινωνία των πόρων τους, θα καθορίσει τις κοινωνικές  και πολιτικές συμμαχίες. Δεν καθορίζονται πρώτα οι συμμαχίες ,οι ταμπέλες και μετά… ψάχνεσαι!

Η κοινωνία, οι συμπολίτες μας απαιτούν καθαρό, κρυστάλλινο, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, Μήνυμα.

 

Δείτε το φωτογραφικό υλικό

Διαφήμιση