Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Kωνσταντίνος Μαυράκης – “Δημοκρατία το Διακύβευμα”

Published

on

Ο Κωνσταντίνος Μαυράκης, Οικονομολόγος και ιστορικό – ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ,  παρουσιάζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο “THE SOCIALIST” την πολιτική του πρόταση με τίτλο: “Δημοκρατία το διακύβευμα”. 

Παραχώρησε, μάλιστα, συνέντευξη τον Δημοσιογράφο -Συνεργάτη του THE SOCIALIST, Παντελή Αλεξόπουλο δίνοντας το “Στίγμα” την πολιτικής του πρότασης.

Ακολουθεί η Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μαυράκη

  • Κύριε Μαυράκη, τι σας ώθησε να καταθέσετε την δική σας πολιτική παρέμβαση; 

 

Οι καιροί αλλάζουν! Αυτή η ερώτηση φαίνεται σήμερα φυσιολογική και απολύτως δικαιολογημένη. Η πολιτική έχει ανατεθεί σε επαγγελματίες, κόσμος να παρακολουθεί από τον καναπέ, να γίνεται ειδικός κριτής επί παντός επιστητού ανεξαρτήτως συμμετοχής και εμπειρίας.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε λόγο στα μέλη και τους φίλους που ίδρυσαν ή εντάχθηκαν τα πρώτα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, η ερώτηση απλά δεν θα γινόταν. 

Είναι υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη να εκφράζει την άποψή του, θα απαντούσαν. Δημοκρατία δεν είναι μονόλογος αλλά πλούτος ιδεών που εκφράζεται συνθέτοντας μια τελική απόφαση, θα έλεγαν.

Αυτή η τυπικά μικρή διαφορά εποχής δημιουργεί μια τεράστια διαφορά στην πράξη. Τα κόμματα και οι ηγεσίες που προτίθενται να αντισταθούν στη συντήρηση, στην επανίδρυση του κράτους της δεξιάς που έχει τον ειδικό σκοπό η μετάβαση στη νέα εποχή να γίνει με πολιτικές σε βάρος του λαού, δεν μπορούν να επιβάλουν προοδευτικές πολιτικές. 

Advertisement

Οι πολιτικές ηγεσίες είναι οριοθετημένες σε ένα πλαίσιο πολιτικής δράσης που ορίζει το κατεστημένο αλλά και η περιπλοκότητα των υπερεθνικών οργανισμών. 

Το έλλειμμα δημοκρατίας κυριαρχεί και αυξάνεται σε κάθε βαθμίδα διοίκησης. Στο νέο πλαίσιο οι πολιτικές ηγεσίες καταλήγουν ξεκομμένες όταν δεν έχουν μαζί τους, όταν δεν εκφράζουν τη δυναμική ενός κινήματος του λαού.

Έτσι ήταν και τότε. Αυτό προσπαθεί να κάνει το κατεστημένο σε κάθε εποχή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έσπασε αυτό το πλαίσιο με τη δυναμική εκείνης της εποχής. 

Αυτό πρέπει να γίνει και σήμερα. Πρέπει να σπάσει το πλαίσιο που ορίζει το κατεστημένο εάν θέλουμε να μη ζήσουμε την εξαθλίωση της νέας αρχιτεκτονικής που ετοιμάζει ο Καπιταλισμός. Αλλά για να σπάσει το αντιδραστικό πλαίσιο είναι αναγκαίες πρωτοβουλίες από τη βάση, από απλούς ενεργούς πολίτες.

 

  • Πιστεύετε πως στον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς σήμερα, μπορεί να σταθεί μια πρόταση σαν την δική σας; 

 

Η πολιτική έκφραση του Σοσιαλισμού και της Δημοκρατίας διεθνώς και στην Ελλάδα με την ειδική προσφορά της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης αποτέλεσαν ιστορικά τη σημαία της πρότασης.

Αυτή η πρόταση δεν είναι δική μου ανακάλυψη. Αποτελεί το λίκνο της ιδεολογίας και της πολιτικής του χώρου. Βγαίνει από τα σπάργανα των αγώνων και είναι το απαύγασμα της εμπειρίας που ο χώρος δημιούργησε.

Advertisement

 

  • Ποιό το διακύβεβευμα της πρότασής σας; 

 

Δημοκρατία το διακύβευμα! Αναβάθμιση της Δημοκρατίας σε Συμμετοχική Δημοκρατία. Καθολικές ψηφοφορίες για όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Καθολικές ψηφοφορίες εσωκομματικά. Δημοψηφίσματα στην αυτοδιοίκηση, δημοψηφίσματα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όλα με πρωτοβουλίες του Κινήματος Αλλαγής. 

Το σύστημα στην Ελλάδα, τα αντιδραστικά κέντρα εξουσίας της Δεξιάς καμουφλάρονται μέσα από τις δήθεν ήπιες πολιτικές του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Εξωθούν τον λαό στο περιθώριο, παραπλανούν με ένα εξευγενισμένο προσωπείο που στην πραγματικότητα είναι η σκληρή παράδοση του συγκεντρωτισμού και του αυταρχισμού. Είναι η κλασσική πολιτική της Δεξιάς που επιδιώκει ο λαός απογοητευμένος να μείνει στο περιθώριο να μη συμμετέχει στα κοινά. Η συμμετοχή στα κοινά θα ανέτρεπε όλα τα σχέδια της συντήρησης. 

Όλοι ίδιοι είναι, διατυμπανίζουν.

Όχι δεν είναι όλοι ίδιοι! 

Η ΝΔ ποτέ δεν μπόρεσε να συγκριθεί με τα επιτεύγματα και τις πολιτικές που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ. Το ξέρουν ότι έχασαν κατά κράτος μετά από κάθε σύγκριση. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουν τον Τσίπρα. Για να συγκρίνονται με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι απλά η κυβέρνηση, αλλά με ποιες πολιτικές θα βρεθούμε στη νέα εποχή που ήδη τα διεθνή οικονομικά κέντρα τρέχουν. Μια ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς τη δυναμική του λαού δεν μπορεί να επιτύχει την προοδευτική ατζέντα της. 

Η Συμμετοχική, αμεσότερη Δημοκρατία είναι η πρόταση σήμερα που μπορεί να φέρει και πάλι τον λαό στο κέντρο της πολιτικής και οι αποφάσεις να είναι από το λαό για τον λαό.

Advertisement

 

  • Θα ήθελα το σχόλιό σας για τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, πιστεύετε πως κάποιος εκ των υποψηφίων μπορεί να κάνει την διαφορά;

 

Πράγματι, συνήθεις εσωκομματικές εκλογές μπορούν να θέσουν το ερώτημα με δυσπιστία για την ικανότητα του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Αυτό θέλουμε; Μια σύγκρουση προσώπων σε ένα περιορισμένο πλαίσιο;

Το ΠΑΣΟΚ έφερε τις μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές στην εσωκομματική πολιτική των κομμάτων, έφερε τις μεγάλες αλλαγές στη δημοκρατική δομή της χώρας και την αυτοδιοίκηση. Έφερε τις μεγάλες αλλαγές στην εκλογή προέδρου από τη βάση. Όλα τα άλλα κόμματα ακολουθούσαν αποσβολωμένα.

Η Δημοκρατία δεν ήταν ο φόβος απώλειας εξουσίας των ηγετών της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η Δημοκρατία ήταν το όπλο των ηγετών της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η Δημοκρατία οφείλει να είναι το όπλο των υποψηφίων προέδρων του Κινήματος Αλλαγής. 

Οι υποψήφιοι που θα κάνουν τη Δημοκρατία όπλο του Κινήματος Αλλαγής, θα είναι οι φορείς της νέας προοδευτικής αλλαγής στην Ελλάδα!

Η Εκλογή προέδρου δεν θα είναι πλέον εσωκομματική διαδικασία.

Advertisement

Θα ψηφίσουμε για μια νέα εν δυνάμει κυβέρνηση της προοδευτικής αλλαγής!

Ακολουθεί η σύνοψη της πολιτικής παρέμβασης του Κωνσταντίνου Μαυράκη 

Δημοκρατία είναι το Διακύβευμα της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η Δημοκρατική Παράταξη αποτέλεσε ιστορικά ένα κίνημα λαού που αντιστάθηκε στις δυνάμεις της αντίδρασης, όρθωσε το ανάστημα στη μονοκρατορία της δεξιάς και άνοιξε λεωφόρους προόδου για τον λαό και την χώρα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, η πατρίδα, γνώρισαν την ευημερία και τη διεθνή δύναμη μόνον όταν στο πηδάλιο ήταν η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη.

Η σημερινή δεξιά χωρίς την παραδοσιακή βία και νοθεία, αλλά έχοντας να συγκριθεί με μια κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έθεσε τον πήχη σύγκρισης στο χαμηλότερο σημείο μετά τη μεταπολίτευση και με σύγχρονα εργαλεία χειραγώγησης ανασυστήνει το συντηρητικό συγκεντρωτικό και αντιδραστικό σύστημα εξουσίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί όλα τα επικοινωνιακά και ψυχολογικά μέσα, τις νέες μορφές βίας και νοθείας, για να ξαναστήσει τη μονοκρατορία της δεξιάς, να θέσει τον λαό στο περιθώριο, απογοητευμένο, παθητικά παραδομένο. Θέλουν τον λαό στο περιθώριο για να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν, θέλουν τον λαό νεκρωμένο χωρίς αντιδράσεις για ό,τι του επιφυλάσσουν. Ήδη με κάθε μέτρο που έλαβαν κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Απέναντι σε αυτή την εκλεπτυσμένη λαίλαπα της δεξιάς παλινόρθωσης της συντήρησης του συγκεντρωτισμού και του αυταρχισμού, αρκεί να επιδεικνύεται η προοδευτική ταυτότητα, ο αυτόνομος πολιτικός λόγος και η ενότητα από το Κίνημα Αλλαγής που είναι η καρδιά της Δημοκρατικής Παράταξης; 

Advertisement

Δημοκρατική Παράταξη, το πρώτο συστατικό της, η Δημοκρατία ήταν πάντα η δύναμή της, ήταν το χαρακτηριστικό της μεγάλης διαφοράς από όλες τις άλλες πολιτικές παρατάξεις.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι που έφερε ριζοσπαστικές αλλαγές στη Δημοκρατία τόσο στο εθνικό πολιτικό πεδίο όσο και στην εσωκομματική πολιτική. 

Μπροστά στη νέα επέλαση του συντηρητισμού και του αυταρχισμού ήρθε η ώρα αντίστασης και της ανατρεπτικής αλλαγής από ένα νέο κίνημα λαού.

Οι επικείμενες εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής έχουν το ιστορικό καθήκον να εισφέρουν μια νέα ριζοσπαστική και πρωτοποριακή αλλαγή στη Δημοκρατία.  Αλλαγή στην εσωκομματική διαδικασία, αλλαγή άσκησης της δημοκρατίας στην πολιτική της Ελλάδας. 

Οι επικείμενες εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής θα αποτελέσουν ένα πολιτικό γεγονός μεγάλων διαστάσεων εάν φέρουν τη Δημοκρατία στο επίκεντρο της πολιτικής. 

Διανύουμε περίοδο που εξουσίες και πλούτος συγκεντρώνονται όλο και σε πιο λίγους. Η ενίσχυση δύο πόλων ελαχίστων πλουσίων και όλων των άλλων σε κατάσταση νεόπτωχων ή οικονομικά αδύναμων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Το Έλλειμμα Δημοκρατίας που έχει διαπιστωθεί ξεκινάει από το τοπικό επίπεδο, κυριαρχεί στο εθνικό πεδίο και γίνεται πολυδιάστατο στους υπερεθνικούς οργανισμούς.

Advertisement

Η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών μεγαλώνει.

Ο Καπιταλισμός μετατρέπει τη Δημοκρατία σε Αυταρχική Πλουτοκρατία!

Το τρίπτυχο Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση επανέρχεται στο επίκεντρο της πολιτικής με ενισχυμένη την έννοια της Λαϊκής Κυριαρχίας.

Αλλάζουμε το πολιτικό μας σύστημα σε σύστημα Συμμετοχικής Δημοκρατίας, με αποφάσεις από τον λαό για τον λαό. 

Αλλάζουμε πρώτα την εσωκομματική δημοκρατία ως δείγμα αποφασιστικότητας και εμπιστοσύνης. 

Καθιερώνουμε την καθολική ψηφοφορία των μελών ως εργαλείο άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας της παράταξης.

Θεμέλιο της δημοκρατικής συμμετοχής γίνεται η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Στόχος να συγκεντρώνονται υπογραφές στο 10% (Κλεισθένης άρθρα 130-148) τουλάχιστον των δημοτών για να υποχρεώνεται η τοπική ή περιφερειακή αυτοδιοίκηση σε τοπικό δημοψήφισμα.

Advertisement

Κεντρικά πολιτικά θέματα όπως ο κλιματικός νόμος πρέπει να αποφασίζονται με καθολική ψηφοφορία των μελών και να καταλήγουν σε καμπάνια ενημέρωσης του λαού και συλλογή υπογραφών

Η Δημοκρατία υπήρξε η συλλογική απάντηση των πολιτών στη φυσική ροπή των δυνατών να συγκεντρώνουν και να μεγιστοποιούν την εξουσία και τον πλούτο τους. 

Η Δημοκρατία δεν ήταν ο φόβος απώλειας εξουσίας των ηγετών της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η Δημοκρατία ήταν το όπλο των ηγετών της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η Δημοκρατία οφείλει να είναι το όπλο των υποψηφίων προέδρων του Κινήματος Αλλαγής. 

Η Δημοκρατία πρέπει να γίνει το όπλο του Κινήματος Αλλαγής.

Η Δημοκρατία είναι η νέα ριζοσπαστική αλλαγή του Κινήματος για να γίνει η νέα προοδευτική αλλαγή στην Ελλάδα!

Advertisement

Η Εκλογή προέδρου δεν είναι εσωκομματική διαδικασία.

Ψηφίζουμε για μια νέα εν δυνάμει κυβέρνηση προοδευτικής αλλαγής!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ κάνοντας “κλικ” παρακάτω,  ολόκληρη την πολιτική παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μαυράκη

Δημοκρατία το Διακύβευμα