Συνέντευξη: Λευτέρης Χρυσοφάκης: “Έφτασε η ώρα για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στη πολιτική ζωή του τόπου”

"Άξιος συνεχιστής του πατέρα του ο Γιώργος Παπανδρέου"

Με μια συνέντευξη – παρέμβαση στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ στο THE SOCIALIST, ο γνωστός επιχειρηματίας και πολιτευτής με το Κίνημα Αλλαγής στον Πειραιά, Λευτέρης Χρυσοφάκης, επισημαίνει την ανάγκη να γίνει ξανά πρωταγωνιστής η Δημοκρατική Παράταξη και παίρνει θέση υπέρ της υποψηφιότητας Παπανδρέου

“Πιστεύω ακράδαντα, ότι με αφετηρία τις ιστορικές εκλογές για ανάδειξη αρχηγού κόμματος στο ΚΙΝΑΛ,  φαίνεται στον ορίζοντα μια νέα προοπτική. Μια προοπτική που δίχως να απεμπολήσει τα δημιουργικά συστατικά του παρελθόντος, έρχεται πλέον να «αγκαλιάσει» τη νέα γενιά αυτής της χώρας.” αναφέρει μεταξύ άλλων.

Aναλυτικά η συνέντευξη του Λευτέρη Χρυσοφάκη στον  Άγγελο Γαβρή και το THE SOCIALIST

  • Υπάρχουν οι προϋποθέσεις στην κοινωνία, για την συγκρότηση μιας σύγχρονης, οραματικής, με εφαρμόσιμη πολιτική δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης;

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών δικαιώνουν όλους εμάς που σταθερά και διαχρονικά υποστηρίζαμε ότι η σοσιαλδημοκρατία όχι μόνο δεν έχει χάσει το έρεισμα της στην Ευρώπη, αλλά τουναντίον φαίνεται πως βιώνει μια παρατεταμένη άνοδο σε πολλά κράτη του Δυτικού κόσμου.

Αυτό είναι απόρροια αφενός της εναλλαγής του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, και αφετέρου του κορεσμού των φιλελεύθερων πολιτικών που από ένα σημείο και μετά εκτός από τον διχασμό που επέφεραν, κατόρθωσαν να «ξυπνήσουν» εκ νέου όλα εκείνα τα ιδεώδη και γνωρίσματα που με κόπο και αγώνες οι λαοί της Ε.Ε μπόρεσαν να πετύχουν στο ιστορικό γίγνεσθαι της σύγχρονης κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα, μια δημοκρατική και προοδευτική παράταξη στην Ελλάδα υπό τη σκεπή του Κινήματος Αλλαγής, του ιστορικού συνεχιστή του ΠΑΣΟΚ, φαντάζει και αποτελεί ίσως τη μοναδική εναλλακτική σε μια τόσο δύσκολη και απαιτητική συγκυρία.

Οι προϋποθέσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αρκεί όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι προτιμότερο να διεκδικούμε πράγματα που εξαρχής φαντάζουν δύσκολα, παρά να μένουμε φοβικοί και συγκαταβατικοί σε όσα οι ισχύουσα φιλελεύθερη τάξη προσπαθεί να μας «επιβάλλει».

 

Πιστεύω ακράδαντα, ότι με αφετηρία τις ιστορικές εκλογές για ανάδειξη αρχηγού κόμματος στο ΚΙΝΑΛ,  φαίνεται στον ορίζοντα μια νέα προοπτική. Μια προοπτική που δίχως να απεμπολήσει τα δημιουργικά συστατικά του παρελθόντος, έρχεται πλέον να «αγκαλιάσει» τη νέα γενιά αυτής της χώρας.

Με όχημα την αγάπη για την Πατρίδα, την Δικαιοσύνη και τους κοινωνικούς αγώνες για ένα καλύτερο αύριο, θεωρώ πως όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες μπορούν να εκφραστούν μέσω της μοναδικής προοδευτικής παράταξης που αποδεδειγμένα έχει παραμείνει αφενός πιστή στις αξίες και τα ιδεώδη που τη διαμόρφωσαν, και αφετέρου δεν παραβλέπει την ουσιώδη σημασία της κοινωνικής συνεργασίας και του άμεσου πολιτικού και κοινωνικού ερείσματος μέσα στα «σπλάχνα της κοινωνίας».

 

  • Η εστίαση προχωρά σε κινητοποιήσεις, ακόμα μια φορά βρίσκεται στο “στόχαστρο” των μέτρων της κυβέρνησης. Υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω δράσεις; 

Η δυναμική απάντηση της κοινωνίας στις συνεχιζόμενες κατάφορες αδικίες εις βάρος του κλάδου της εστίασης αποτελεί μια «πρώτη γεύση» για το τι έπεται το επόμενο διάστημα. 

Για πολλοστή φορά έχουμε να κάνουμε με μια Κυβέρνηση που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Και πώς μπορεί άλλωστε όταν τόσο η πολιτική που ασκεί, όσο και τα ίδια τα πρόσωπα που την αποτελούν δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και έρεισμα στη κοινωνία.

Θα συμφωνήσω ότι οι επιχειρήσεις της εστίασης «βρίσκονται στο στόχαστρο» της Κυβέρνησης. Με την αρνητική χροιά όμως. Δεν εξηγείται αλλιώς, η μανία της Νέας Δημοκρατίας στο να «κυνηγά» και να «πολεμά» οτιδήποτε είναι κερδοφόρο σε αυτήν τη χώρα. 

Με μια υποσημείωση όμως. Τα «θηράματα» της Κυβέρνησης δεν είναι οι γνωστοί μεγαλοκαρχαρίες που έχει συνηθίσει να «χαϊδεύει» όλα αυτά τα χρόνια. Τουναντίον, συνειδητά έχει αποφασίσει να θέσει απέναντι της το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ανθρώπων του μεροκάματου και της βιοπάλης.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής διαφωνούμε κάθετα σε τέτοιου είδους εχθρική αντιμετώπιση και αποδεδειγμένα σταθήκαμε στο πλευρό του εργατικού κόσμου.

Εάν θέλει η Κυβέρνηση να αφουγκραστεί επιτέλους την κοινωνική βάση, οφείλει άμεσα και δίχως κωλυσιεργία να εφαρμόσει βασικά και ουσιώδη πράγματα. Μείωση ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, ελαχιστοποίηση και σε αρκετές περιπτώσεις αναστολή της υποχρέωσης καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις και πολλά ακόμη μέτρα που έχει πρώτο τονίσει το Κίνημα Αλλαγής.

Ακούστε μας! Κάντε την αυτοκριτική σας και το κυριότερο εάν δεν θέλετε να ακούσετε εμάς, ακούστε τους ψηφοφόρους σας, την ίδια την κοινωνία που έχει αρχίσει ήδη να σας «γυρίζει την πλάτη».

 

 

  •  Οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, αποτελούν σημείο αναφοράς στην πολιτική σκηνή σήμερα. Ποιος πιστεύετε από τους υποψηφίους πως μπορεί να οδηγήσει την παράταξη σε ρόλο πρωταγωνιστή; 

Οι εκλογές του Κινήματος Αλλαγής έρχονται σε μια κρίσιμη και σπουδαία ευκαιρία για τη χώρα μας. Με την άνοδο της σοσιαλδημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και την σταθερή πτώση του φιλελευθερισμού σε αρκετές χώρες, γίνεται επιτακτική η ανάγκη για έναν νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.

Ένα μοντέλο που δεν θα στηρίζεται μόνο στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων για να παραμένουν ικανοποιημένοι οι δανειστές μας, αλλά πολύ περισσότερο θα βρίσκει διαθέσιμο χώρο για τα πάγια και διαχρονικά αιτήματα της κοινωνίας και των πολλών που τα δέκα έτη της οικονομικής κρίσης απώλεσαν σχεδόν τα πάντα.

Μέσα από τις δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες το Κίνημα Αλλαγής δίνει βροντερό παρών για ακόμη μια φορά στα κοινωνικά και οικονομικά τεκταινόμενα της Ελλάδας και «κλείνει στόματα» για ακόμη μια φορά, σε όλους εκείνους που τεχνηέντως δημιουργούσαν σταθερά και διαχρονικά τη πεποίθηση ότι το κόμμα του Α. Παπανδρέου έχει «βυθιστεί σε ένα μη αντιστρέψιμο τέλμα και παρακμή».

Έπειτα από 47 έτη, το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται ενωμένα και κοιτάζουν το μέλλον με αισιοδοξία και ιστορική ευθύνη. 

Ως άξιος συνεχιστής του πατέρα του, ο Γ. Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να μην δώσει το δικό του παρών και τη δική του δυναμική απάντηση σε όλους εκείνους που τόσα χρόνια τον λοιδόρησαν αλλά στο τέλος έφτασαν να εφαρμόζουν τόσο τις προοδευτικές και ρηξικέλευθες ιδέες του, όσο και να του ζητούν «γονατιστοί» συγγνώμη.

Ο αγώνας για μια νέα Κεντροαριστερά τώρα ξεκινάει και απαιτείται να μας βρει όλους ενωμένους!

  • Το Κίνημα Αλλαγής αναμφισβήτητα βρίσκεται σε ανοδική τάση, πιστεύετε πως ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι συσχετισμοί; 

Όπως ορθά αναφέρετε οι δημοκοπικές αναφορές των τελευταίων μηνών φανερώνουν μια δυναμική ανάκαμψη του Κινήματος Αλλαγής με τη σταδιακή αύξηση των ποσοστών του στη κοινωνία. Αποτελεί Χρέος όλων εμάς που διαχρονικά παραμείναμε στη πρώτη γραμμή των εξελίξεων, να δώσουμε τη δική μας μάχη για να επιστρέψει το ΚΙΝΑΛ εκ νέου στα ποσοστά που του αξίζουν και που όλοι μας πιστεύουμε ακλόνητα ότι αξίζει.

Έφτασε η ώρα για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στη πολιτική ζωή του τόπου, με τους δημοκρατικούς πολίτες να καλούνται για ακόμη μια φορά, ίσως τη σπουδαιότερη να αναλάβουν δράση.

Με συνεργασία, προσήλωση στις αρχές, αξίες και ιδανικά του Σοσιαλισμού το ΚΙΝΑΛ θα δώσει σκληρές μάχες εντός και εκτός του Κοινοβουλίου για να μπορέσει αφενός να πείσει ότι αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία και αφετέρου για να μπορέσει έμπρακτα να αποδείξει ότι η δημοκρατία, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και ένα καλύτερο και δίκαιο μέλλον δεν αποτελούν πλέον παρωχημένα συνθήματα στα χείλη ιδεολογιών που έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, αλλά σύγχρονα και πάγια αιτήματα μιας κοινωνίας που «διψάει» για Αλλαγή!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ