Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη – Μανώλης Χριστοδουλάκης: Η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών είναι ο βασικός μας στόχος

Published

on

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γαβρή Άγγελο και το “THE SOCIALIST” και ενόψει συνεδρίου έδωσε απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα και ταυτόχρονα άσκησε δριμύτατη κριτική στο “τεχνητό δίπολο” ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Μανώλης Χριστοδουλάκης: “Επιχειρείται να συντηρηθεί” 

 

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη: 

 

 

  •  Κύριε Χριστοδουλάκη, λίγο πριν την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή τοπικών οργανώσεων , ποιο είναι το διακυβευμα; Τι σηματοδοτεί η επιλογή ονόματος; 

 

Η εκλογή των οργανωτικών μας δομών σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο είναι ένα ακόμα κρίσιμο βήμα για την ανασυγκρότηση της κρίσιμης στελεχιακής μας υποδομής, που θα επιτελέσει τον πιο σημαντικό ρόλο στη δύσκολη πολιτική συγκυρία που βιώνουμε.

Δηλαδή να πολλαπλασιάσει τα πολιτικά μας μηνύματα.

Advertisement

Να δώσει τη μάχη της εξωστρέφειας δίπλα στην κοινωνία και τα πραγματικά της προβλήματα.

Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενεργοποιήσουμε την κοινωνική μας βάση, να κινητοποιήσουμε τα μέλη μας, να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα συμμετοχής.

Αυτό είναι και το μεγάλο κοινό μας στοίχημα για την ερχόμενη Κυριακή.

Μαζί με αυτά, η επιλογή του ονόματος δίνει στον καθένα από εμάς την ευκαιρία να συνδιαμορφώσει το «όχημα», σε επίπεδο ονόματος και συμβολισμών, με το οποίο η παράταξη θα πορευτεί στο μέλλον. Οφείλουμε όλοι να πάρουμε θέση καθαρή για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις ιστορικές αναφορές του χώρου, το αξιακό του πλαίσιο, αλλά και αυτούς που κράτησαν την παράταξη όρθια στα δύσκολα.

 

 

  • Εν όψει συνεδρίου, το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ στέλνει μήνυμα σε όλη την πολιτική σκηνή και την κοινωνία για την επάνοδό του σε ρόλο πρωταγωνιστή, μπορούμε να μιλάμε για πολιτική ανατροπή; 

 

Η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών είναι ο βασικός μας στόχος. Όμως πατάμε στιβαρά στα πόδια μας και είμαστε ρεαλιστές.

Βήμα-βήμα, με όρους ενότητας και σύνθεσης, με ουσιαστικές λύσεις, χρήσιμοι για την κοινωνία, θα αποκαταστήσουμε τον ιστορικό πρωταγωνιστικό ρόλο που πάντα διαδραμάτιζε το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη. Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μας γεμίζει αισιοδοξία, όμως ακόμα έχουμε μπροστά μας δρόμο δύσκολο και ανηφορικό. Θα τον βαδίσουμε μέχρι το τέλος.

Advertisement

 

  •  Είστε ένας άνθρωπος που έδωσε την μάχη από θέση ευθύνης απέναντι σε ένα τεχνητό δίπολο εξουσίας που το “βόλευε” ένα χαμηλής δυναμικότητας ΚΙΝΑΛ, τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να διαψεύδουν τόσο τη ΝΔ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ μα και τα κέντρα που “αβανταραν” αυτό το δίπολο εξουσίας, αισθάνεστε δικαίωση; 

 

Το τεχνητό δίπολο που στήθηκε συντεταγμένα τα προηγούμενα χρόνια, γιατί βόλευε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται ακόμα να συντηρηθεί.

Δίπολο πλασματικό άνευ πολιτικού περιεχομένου, βασισμένο στην ακραία πόλωση, το διχασμό και τη συνθηματολογία. Σε αυτό απαντούσαμε και απαντάμε με τον δικό μας πολιτικό αυτοπροσδιορισμό, με σοβαρές θέσεις και προτάσεις που απαντούν στα κρίσιμα προβλήματα της σημερινής συγκυρίας. Η στάση του κόσμου πράγματι δικαιώνει την επιμονή και τη συνέπεια μας. Όμως, δεν είμαστε ακόμα στο τέλος της διαδρομής.

  •  Έχετε δραστηριοποιηθεί από άκρη σε άκρη της χώρας, σε οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο. Πλέον παράλληλα με όλα, παρακολουθούμε την έντονη δράση σας για ανάδειξη θεμάτων όχι μόνο συνολικά μα και στην Ανατολική Αττική όπου έχετε δηλώσει την πρόθεσή σας να διεκδικήσετε βουλευτική έδρα. Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης διόρθωσης στην περιοχή αυτή; 

 

Η Ανατολική Αττική είναι μία περιοχή με τεράστιες προοπτικές, αλλά και κρίσιμα θέματα που χρήζουν πρωτοβουλιών, αντιμετώπισης και επίλυσης. Θέματα που αφορούν τις υποδομές της περιοχής, που σε πολλές περιπτώσεις υστερούν.

Θέματα που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών υγείας σε πάνω από 700.000 κατοίκους και εργαζόμενους. Θέματα που αφορούν την επέκταση των οδικών αξόνων, των μέσων σταθερής τροχιάς, την περαιτέρω αξιοποίηση των δύο λιμανιών της, κρίσιμα ζητήματα πολιτικής προστασίας και θωράκισης των κατοίκων και των περιουσιών τους, αλλά και μια σπουδαία αναπτυξιακή προοπτική σε μία περιοχή με πρωτογενή παραγωγή, περιβαλλοντικά, ιστορικά και πολιτισμικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Προβλήματα και προκλήσεις που απαιτούν λύσεις, πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, με διαδικασίες ενεργού διαλόγου, συνδιαμόρφωσης και συμμετοχής.

 

 

Advertisement
  •  Ο πληθωρισμός, η πανδημική κρίση, η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργούν μια τέλεια καταιγίδα. Και στο μάτι της καταιγίδας ακόμη μια φορά, μέσα σε 10 χρόνια λιτότητας, η ελληνική κοινωνία. Αρχικά θα ήθελα το σχόλιό σας σχετικά με τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και εν συνεχεία, πιστεύετε πως η σοσιαλδημοκρατία έχει τις απαντήσεις πάνω σε αυτά τα σοβαρά θέματα; 

 

Έχουμε πολλές φορές ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστερημένη απόκριση της στα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, για την ανεπάρκεια των ειλημμένων μέτρων και πρωτοβουλιών, αλλά και για τις ιδεοληπτικές της εμμονές που αποδεικνύουν με τον χειρότερο τρόπο την προτεραιοποίηση των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών έναντι της ουσιαστικής στήριξης αυτών που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Τόσο η πανδημία, όσο και η ενεργειακή κρίση που διευρύνει τις ανισότητες, επαναφέρει στο προσκήνιο τα προτάγματα της σοσιαλδημοκρατίας.

Με τρόπο που εγγυάται την κοινωνική συνοχή, την οικονομική μεγέθυνση, τα ποιοτικά δημόσια αγαθά, τη θεσμική θωράκιση της πολιτείας, την αξία της ανοιχτής κοινωνίας, τον υγιή πατριωτισμό, τις απαντήσεις στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, της ψηφιακής επανάστασης και του δημογραφικού ζητήματος.

Παρουσιάζουμε καθημερινά τις δικές μας προτάσεις, και οι Έλληνες τις αγκαλιάζουν. Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούμε πραγματικά να δώσουμε λύσεις σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται, σε έναν κόσμο που αλλάζει.