ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη: Μανώλης Χριστοδουλάκης: “Στο Κίνημα Αλλαγής, βάζουμε ξανά τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο”
Ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, παραχώρησε συνέντευξη στον Δημοσιογράφο, Γαβρή Άγγελο και το “The Socialist”
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης σε ακόμα μια αναλυτική συνέντευξη δεν “μάσησε τα λόγια του” και αναφέρθηκε σε “φλέγοντα ζητήματα” όπως οι εσωκομματικές διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής, η “ανοικτότητα” των διαδικασιών και οι “προβοκατόρικες” δηλώσεις “καλοθελητών”, τα εργασιακά και φυσικά έδωσε απαντήσεις σε όσους “εκτός Κινήματος Αλλαγής” θέλουν να ασχοληθούν με τις εσωτερικές διαδικασίες για τη ανάδειξη Προέδρου στην παράταξη.
Ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, έδωσε το σταθερό και ισχυρό “ιδεολογικό στίγμα” του σε ερώτηση που του έγινε από τον Δημοσιογράφο, Γαβρή Άγγελο, απαντώντας επί της ουσίας στο τι είναι και τι συμβολίζουν οι έννοιες: “Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο”, “Προοδευτική Διακυβέρνηση” και “Κεντροαριστερά”. Απαντήσεις που “ξεκαθαρίζουν” το τοπίο περί του “αφηγήματος” του Κινήματος Αλλαγής σήμερα και την επόμενη ημέρα.
Αναλυτικά η Συνέντευξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη
Το εργασιακό νομοσχέδιο, πέρασε στη Βουλή των Ελλήνων. Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική κοινωνία;
Δυστυχώς είχαμε προειδοποιήσει από πολύ νωρίς για τον τρόπο με τον οποίο το νομοσχέδιο αυτό θα δυσχεράνει τις εργασιακές σχέσεις και μάλιστα σε μια ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη περίοδο για τους εργαζόμενους.
Ως Κίνημα Αλλαγής ταχθήκαμε από την πρώτη στιγμή κριτικά απέναντι στην προσπάθεια ελαστικοποίησης του ωραρίου, τις απλήρωτες υπερωρίες, την απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους εργασίας, την νομιμοποίηση της ατομικής διαπραγμάτευσης έναντι της συλλογικής και την περιστολή των δικαιωμάτων συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων.
Ενώσαμε τη φωνή μας μαζί με αυτούς που αντιλαμβάνονται τους μεγάλους κινδύνους να μετακυληθεί το βάρος και αυτής της κρίσης στους εργαζόμενους και αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Με την ξεκάθαρη αντίληψη μας ότι σήμερα, στα πολύ διαφορετικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο περιβάλλον εργασίας, απαιτείται ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, βάζοντας ξανά στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις μάχες μας, μέσα και έξω από τη Βουλή για τις δικές μας πολιτικές προτεραιότητες, δίπλα σε αυτούς που δοκιμάζονται.
Τι έχετε να πείτε για τις επιθέσεις που δέχεται η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής από τον κ. Μητσοτάκη που χαρακτήρισε ως “απομίμηση ΣΥΡΙΖΑ” την στάση της Φώφης Γεννηματά;
Αντιλαμβάνομαι απόλυτα την ανάγκη του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης να επιχειρεί να «τσουβαλιάσει» οποιαδήποτε αντιπολιτευτική έκφραση, με το λαϊκισμό και τον στείρο αρνητισμό ενός απαξιωμένου ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα από τον αντιδραστικό του λόγο διευκολύνει την κυβέρνηση να επιβιώνει αλώβητη.
Όμως για να είμαστε σαφείς, αν περιμένει κανείς ότι υπό τον φόβο της καλά οργανωμένης προσπάθειας από τα συστημικά συμφέροντα να μας ταυτίσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μας αποσπάσουν λευκή επιταγή για τις βαθιά συντηρητικές πολιτικές και μάλιστα σε κρίσιμα ταυτοτικά ζητήματα για εμάς όπως είναι τα εργασιακά, πλανώνται πλάνην οικτράν.
Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να είμαστε εμείς η χρήσιμη, ουσιαστική αντιπολίτευση για τη χώρα. Το κάνουμε πάντα με λόγο τεκμηριωμένο, ρεαλιστικό, με τις δικές μας προτάσεις και αντιπροτάσεις στα σημεία διαφωνίας και διαφοροποίησης μας. Το κάνουμε με τον τρόπο που η δική μας πολιτική αντίληψη αντιλαμβάνεται ως αποτελεσματικό και ωφέλιμο για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και των Ελλήνων. Και φυσικά, όσο κι αν προσπαθούν, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να αποδείξουμε στην πράξη ότι αξίζουμε ως χώρα μια καλύτερη διακυβέρνηση με γνήσια προοδευτική ατζέντα.
Τα τεχνητά δίπολα, που για ακόμα μια φορά επιχειρούν να στήσουν, ούτε μας αφορούν, ούτε μας εγκλωβίζουν, ούτε και θα αλλοιώσουν στο ελάχιστο τις πολιτικές μας αρχές, τις θέσεις και το ιδεολογικό μας υπόβαθρο και περιεχόμενο.
Όσο περνάει ο καιρός, και πλησιάζουμε στις εσωκομματικές εκλογές, όλο και περισσότεροι, στελέχη-βουλευτές-ψηφοφόροι, τοποθετούνται για το αύριο της Παράταξης. Εσείς, ως Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, πως οραματίζεστε την “επόμενη ημέρα” των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου;
Το μεγάλο στοίχημα πάντα στις εσωκομματικές μας διαδικασίες, είναι η επόμενη μέρα να μας βρίσκει ενωμένους και πιο δυνατούς. Αυτό έχει επιβάλλει αλλά και πετύχει μέχρι τώρα η βαθιά δημοκρατική κουλτούρα της κοινωνικής και κομματικής μας βάσης.
Το ζητούμενα, για μένα, είναι οι διαδικασίες αυτές να παράξουν ένα ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο που θα συνθέτει τις πιθανές διαφορετικές απόψεις για τη στρατηγική του χώρου, το ιδεολογικό του πρόσημο, τον πολιτικό του προσανατολισμό.
Η προσωπική μου άποψη είναι πως τα στοιχεία της πολιτικής ενότητας που με κόπο κατακτήσαμε συλλογικά, της διεύρυνσης του χώρου, της αυτόνομης πορείας και της αυτοδύναμης στρατηγικής του, όπως επίσης και οι βάσεις που έχουμε ήδη θέσει σε πολύ δύσκολές συνθήκες για τη σταδιακή ενίσχυση των συσχετισμών της παράταξης, πρέπει να θωρακιστούν και σε καμία περίπτωση να μη τεθούν υπό αμφισβήτηση. Με απώτερο στόχο την επόμενη μέρα να μπορούμε να συνεχίσουμε να κοιτάμε ψηλά στην μοναδική θέση που αρμόζει στην τεράστια πολιτική διαδρομή και την πλούσια πολιτική παρακαταθήκη της δημοκρατικής παράταξης.
Αυτή του πρωταγωνιστή, στο κέντρο του πολιτικού συστήματος και με απόλυτα σαφή τα όρια του πολιτικού μας αυτοπροσδιορισμού και της διακριτότητας από τους πολιτικούς και αξιακούς μας αντιπάλους. Εμπιστεύομαι απόλυτα τη βάση μας στην κρίση της για την εγγύηση της επόμενης μέρας του χώρου.
Αρκετοί εγείρουν ζήτημα “ανοικτότητας” των διαδικασιών, τι απαντάτε;
Δε χρειάζεται να απαντήσω κάτι εγώ. Τις απαντήσεις τις έχει δώσει το Συνέδριο μας στο καταστατικό του κόμματος. Προφανώς και οι ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες που αποτέλεσαν πρωτοπορία του ΠΑΣΟΚ, είναι ο οδηγός για τη μαζικότητα και τα πολλαπλασιαστικά χαρακτηριστικά του εγχειρήματος.
Η αλήθεια είναι πως δεν αντιλαμβάνομαι όσους υπονοούν πιθανές σκοπιμότητες στην αλλοίωση των εργασιών, γιατί πολύ απλά, στα λόγια και στη ρητορική ο καθένας μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί. Το δύσκολο είναι το τι κάνει στην πράξη.
Για αυτούς, λοιπόν, που έχουν δώσει έμπρακτα σημεία γραφής για το πώς αντιλαμβάνονται τις ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες, οποιοδήποτε τέτοιο ερώτημα, μάλλον τίθεται προβοκατόρικα. Για όλα τα υπόλοιπα, θα αποφασίσουν δημοκρατικά τα συλλογικά μας όργανα.
Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις τους, προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις γύρω από την εσωκομματική εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής, γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;
Αντιλαμβάνομαι απόλυτα ότι και οι μεν και οι δε μπορεί να έχουν τις προτιμήσεις τους, με βάση τις δικές τους διακριτές αναγνώσεις για ένα χώρο που συσπειρώνεται και ενισχύεται εκ νέου.
Είτε αυτό αφορά τη δική τους προσδοκία για πιθανή αλλοίωση της στρατηγικής του αυτόνομου ρόλου του Κινήματος Αλλαγής, είτε το πρόσημο και την πολιτική ταυτότητα που θεωρούν ότι μπορεί να τους δημιουργήσει δυνητική εκλογική δεξαμενή.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως το λόγο για όλα αυτά, και κυρίως για την πολιτική ατζέντα, το μέλλον και την προοπτική της παράταξης, τον έχουν αποκλειστικά και μόνο τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης.
Οι ανήθικες, συστημικές ή μη, εξωκομματικές παρεμβάσεις, προς όποια κατεύθυνση και με όποια κίνητρα και αν υποκινούνται, θα μας βρουν αποφασιστικά και συλλογικά απέναντι. Εξάλλου έχουν ήδη τα δικά τους και πολύ σοβαρά ζητήματα να λύσουν. Ας ασχοληθούν με αυτά και τη δική τους πολιτική επιβίωση, σε ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο οι μακροπρόθεσμες ισορροπίες δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί.
Πως τοποθετείστε απέναντι στις έννοιες: “Προοδευτική Διακυβέρνηση”, “Κέντρο-Κεντροαριστερά”, “Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο”;
- Η «προοδευτική διακυβέρνηση» είναι ο ταυτοτικός στόχος της παράταξης για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή στη χώρα.
- Το «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» είναι το μέσο για αυτήν, και το περιεχόμενο που προσδιορίζει τα πραγματικά προοδευτικά χαρακτηριστικά της, με αιχμές την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων.
- Και η κεντροαριστερά είναι το σημείο αναφοράς μας στον άξονα του πολιτικού αυτοπροσδιορισμού. Έννοια, όμως, που επειδή την οικειοποιήθηκαν πολλοί για να διαμορφώσουν δυνητικά εκλογικά ακροατήρια, δεν επαρκεί από μόνη της. Απομένει η συμπλήρωση της με το ιδεολογικό περιεχόμενο που θα εγγυάται την αντίληψη μας για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, για την ανοιχτή οικονομία και τις ίσες ευκαιρίες, την ανοιχτή κοινωνία και τα ατομικά δικαιώματα, τη θεσμική λειτουργία του κράτους, τον υγιή πατριωτισμό, απέναντι σε κάθε μορφής συντήρηση
Αντίληψη που διαμορφώνει την πολιτική μας διακριτότητα και μπορεί στην πράξη να αποτελέσει ρεαλιστική αντιπρόταση για τις μεγάλες τομές, ρήξεις και λύσεις που απαιτούν τα προβλήματα της χώρας μετά από δέκα χρόνια κρίσης.