Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Νάντια Γιαννακοπούλου – “Εμείς δείχνουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος”

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης παραχώρησε στο “THE SOCIALIST” η Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η κ.Γιαννακοπούλου αναφέθηκε στο θέμα της εκλογολογίας που υπάρχει και τόνισε ότι “Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε προεκλογική περίοδο και στο ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε την μάχη της ενίσχυσης των δυνάμεων του χώρου μας, την μάχη της αλλαγής συσχετισμών. “

Παράλληλα η Βουλευτής έκανε μια εκτενή αναφορά στα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “Στην Δυτική Αθήνα εκφράζονται με ιδιαίτερη οξύτητα όλα τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.”

Αναφορικά με το χαμηλό επίπεδο πολιτικού λόγου από την πλευρά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι “εμείς δείχνουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος της σοσιαλδημοκρατίας, του δυναμώματος του ΠΑΣΟΚ και της αλλαγής των συσχετισμών.”

Διαβάστε την συνέντευξη της Νάντιας Γιαννακοπούλου:

κ.Γιαννακοπούλου ο Πρωθυπουργός «διαβεβαίωσε» ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της
τετραετίας.Θεωρείτε ότι αυτό είναι προϊόν τακτικισμού ή όντως θα προσπαθήσει να εξαντλήσει
την θητεία του;

Το βασικό είναι ότι η δήλωση αυτή ήρθε μετά από ένα δίμηνο παραλογισμού, στην διάρκεια του οποίου ζήσαμε την έξαρση μιας εκλογολογίας χωρίς όρια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός δήλωνε ότι θα επιδιώξει να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας συχνά προσθέτοντας κρίσιμα θέματα που τροφοδοτούσαν σενάρια αλλά ταυτόχρονα τα κυβερνητικά και
κομματικά στελέχη στο σύνολό τους, διέρρεαν δημοσιογραφικά, ότι οι εκλογές θα γίνουν Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Ήταν μια συζήτηση κουραστική για την κοινωνία, που βιώνει σημαντικά προβλήματα λόγω της ακρίβειας και όχι μόνο. Μια συζήτηση που δημιουργούσε προβλήματα στην Οικονομία και οδηγούσε τους Υπουργούς να έχουν αφήσει τα μολύβια κάτω και να τρέχουν στιςεκλογικές τους περιφέρειες. Τώρα υπάρχει η δήλωση, η «δέσμευση» του Πρωθυπουργού που θαφανεί στην πράξη αν θα τηρηθεί και σε ποιον βαθμό. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε προεκλογική περίοδο και στο ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε την μάχη της ενίσχυσης των δυνάμεων του χώρου μας, την μάχη της αλλαγής συσχετισμών. Επίσης,προσωπικά πιστεύω, ότι ο Πρωθυπουργός ‘’δανείζεται’’ χρόνο για να αλλάξει τον ΔΙΚΟ ΤΟΥ εκλογικό νόμο, γιατί αυτός που ψήφισε δεν του ΄΄βγαίνει΄΄. Εκεί έχουμε φθάσει …….

Διαφήμιση

Ποιά θεωρείτε ότι είναι τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζει η εκλογική σας Περιφέρεια και ποιες παρεμβάσεις θεωρείτε αναγκαίες;

Στην Δυτική Αθήνα εκφράζονται με ιδιαίτερη οξύτητα όλα τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Το θέμα της ακρίβειας, σημαντικά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά προβλήματα ζητούν λύση, πολιτικές που θα δώσουν μια διαφορετική προοπτική στην περιοχή. Θα αναφέρω ενδεικτικά ορισμένα προβλήματα: Ας δούμε κάποιους βασικούς τομείς στους οποίους πρέπει να πέσει βάρος :
Στον κλάδο της υγείας που αναδείχθηκε εν μέσω της πανδημίας ως ένας από τους βασικότερους
πυλώνες της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε το ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο. Έργο του ΠΑΣΟΚ είναι και το Θριάσιο που εξυπηρετεί και τη Δυτική Αθήνα. Έχω καταθέσει αρκετές ερωτήσεις ως προς την επίλυση των προβλημάτων τους και την αναβάθμιση της λειτουργίας τους. Όπως έχω κανει και για το Γενικό Νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και για τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία που βρίσκονται στην περιοχή. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει την απαιτούμενη προσοχή και έμφαση.Οφείλουμε να δούμε πιο ενεργά και την βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί από την Πρωτοβάθμια Υγεία στην Δυτική Αθήνα.

Στην Παιδεία: Στην Δυτική Αθήνα υπάρχει μεγάλος νεανικός πληθυσμός. Του αξίζουν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης. Πολλά σχολικά κτίρια είναι παλαιά, χωρίς συντήρηση, με προβλήματα που παραμένουν ειδικά μετά τον σεισμό του 2019. Δεν μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια στην εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν εξυπηρετούν τις σύγχρονες συνθήκες. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε στα Ειδικά Σχολεία και τη βοήθεια των παιδιών αυτών . Προϋπόθεση για την ανάπτυξη συνολικά της Δυτικής Αθήνας αποτελεί η διασύνδεση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τους Δήμους και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Αυτό προυποθέτει Α.Ε.Ι που θα προσφέρει ερευνητικό έργο προς όφελος όλων των πολιτών.

Στον άξονα των υπηρεσιών: Η καθημερινότητα έχει δυσκολέψει σε πολύ σημαντικό βαθμό.Βασικές και αναγκαίες υπηρεσίες είτε υπολειτουργούν ή ακόμα σε αρκετές περιπτώσεις δεν υφίστανται πλέον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Δ.Ο.Υ Αγίων Αναργύρων που εξυπηρετεί,τους κατοίκους των Αγίων Αναργύρων, του Καματερού, του Ιλίου, των Άνω Λιοσίων και του Μενιδίου. Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει και από το κλείσιμο αρκετών υποκαταστημάτων των τραπεζών, ειδικά στην Αγία Βαρβάρα που μένει χωρίς κανένα υποκατάστημα.

Στον άξονα της ποιότητας ζωής: Το πρώτο και κυριότερο πρόβλημα είναι ο ΧΥΤΑ Φυλής. Αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα για τον περιβάλλον και για την υγεία των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, τουλάχιστον. Αποτελεί το μοναδικό χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων για περισσότερους από 4 εκατομμύρια κατοίκους της Αττικής. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν σχεδιάσει την ανακούφιση της περιοχής από το ΧΥΤΑ. Εξαιτίας όμως τόσο της Ν.Δ., όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, παρέμεινεμοναδικός πόλος για τη διαχείριση των σκουπιδιών ο ΧΥΤΑ Φυλής. Καμία ενέργεια προς θετική κατεύθυνση δεν έχει γίνει, αλλά, αντιθέτως, υπήρξε επιπλέον επιβάρυνση. Επιπλέον, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αξιοποίησης όλων των περιβαλλοντικών χώρων με κατάλληλες δράσεις. Πάρκο Τρίτση, οι χώροι του Πάρκου Ραδιοφωνίας στο Ίλιον, αλλά και να δούμε πως προχωράει το Παλιό Αμαξοστασίου του ΟΣΕ στους Αγίους Αναργύρους, που ο Πρωθυπουργός ήρθε και αναφέρθηκε γενικά και αόριστα για την αξιοποίηση του. Μείζον θέμα που έφερα στη Βουλή και πετύχαμε την αναγκαία λύση για ένα κομμάτι και συγκεκριμένα για τη υπογειοποίηση των πυλώνων υψηλής τάσεις της ΔΕΗ στους Αγίους Αναργύρους που ενοχοποιούνται για την παιδική λευχαιμία και για άλλες ασθένειες. Πρέπει τώρα να υλοποιηθεί αυτή η παρέμβαση.

Στον άξονα των συγκοινωνιών: Πολλά τα προβλήματα. Λεωφορειακές γραμμές χωρίς συχνά δρομολόγια, αλλά και χωρίς να καλύπτουν το σύνολο των περιοχών, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Για την επέκταση του Μετρό είναι θετικό ότι θα φτάσει και στο Ίλιον, αλλά περιμένουμε το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα για την επέκταση και στους υπόλοιπους Δήμους της Δυτικής Αθήνας.

Στον άξονα του Πολιτισμού – Αθλητισμού: Αναγκαία οικονομική στήριξη χρειάζονται οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, αφού είναι σε αδράνεια από την αρχή της πανδημίας και δύσκολα θα μπορέσουν να επανέλθουν στο έργο τους και στην πλήρη λειτουργία τους.

Διαφήμιση

Στον άξονα της ασφάλειας του Πολίτη: Η Δυτική Αθήνα παρουσιάζει από τους μεγαλύτερους δείκτες εγκληματικότητας. Στην περιοχή μας, τουλάχιστον, έχουμε μείζον θέμα στην έλλειψη αστυνόμευσης. Στα αστυνομικά τμήματα οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε υποδομές περιπολικά και σε αναγκαίο υλικό είναι πολλές, όπως και η υποστελέχωση ώστε να μπορούν να καλύψουν όλες τις περιοχές αποτελεσματικά.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ως το μόνο κόμμα και κυρίως μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη που εμφανίζει σχεδόν διπλασιασμό των εκλογικών του ποσοστών στις μετρήσεις.Που οφείλεται αυτό κατά την γνώμη σας;

Είναι γεγονός, ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σημαντικά ενισχυμένο σε όλες τις δημοσκοπήσεις από τον Ιανουάριο του 2022 με την αλλαγή της ηγεσίας και ιδιαίτερα του Προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη, ξεφεύγοντας από την δημοσκοπική καθήλωση στα ποσοστά 6%-7%. Αυτό αποδίδεται στον ενθουσιασμό ενός ολόκληρου κόσμου, στην πίστη και την προσδοκία για ένα ΠΑΣΟΚ δυνατό που θα εκφράσει την Προοδευτική Παράταξη και θα βάλει την σφραγίδα του στις πολιτικές διεργασίες και στην πορεία της χώρας. Εκφράζει όμως και την ύπαρξη σημαντικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αναζητούν κάτι νέο, ρεαλιστικά ριζοσπαστικό, μια δύναμη με μεταρρυθμισμό και ορμή. Είναι οι απογοητευμένες κεντρώες δυνάμεις από Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κοινωνικά στρώματα δυναμικά αλλά και ευπαθή που θέλουν να δουν ελπίδα, σοβαρότητα, ευθύνη, νέο καθαρό λόγο,νέα πορεία και όραμα. Οι δημοσκοπήσεις μας ενθαρρύνουν, αυτό όμως που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι χρειάζεται στο επόμενο διάστημα να κάνουμε έναν οργανωμένο και συλλογικό αγώνα για να δικαιώσουμε αυτή τη συλλογική προσδοκία και αυτή η ορμή να εκφραστείστις κάλπες, πιο δυναμική και πιο μεγάλη.

Είδαμε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη συζήτηση
στην Βουλή για την κοινωνική πολιτική.Που αποσκοπεί κατά την άποψή σας αυτή η άγονη
αντιπαράθεση;

Τρία χρόνια, δυστυχώς, αυτό το επίπεδο υπάρχει. Υπάρχει μια Κυβέρνηση που έχει σοβαρά προβλήματα διαχείρισης όλων των κρίσεων αυτού του διαστήματος, που όμως διαθέτει περισσή αλαζονεία και αυταρέσκεια και από την άλλη μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τις βαριές ήττες που υπέστη το 2019 και συνεχίζει να πολιτεύεται λαϊκίστικα, μηδενιστικά, προσφέροντας ουσιαστικά bonus στην Κυβέρνηση. Έχουμε να κάνουμε με ένα ψευτο δικομματισμό που δεν οδηγεί πουθενά και που ήδη προσπαθεί με την πόλωση και αντιπαραθέσεις,χωρίς ουσία, να επιβάλει το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Ουσιαστικά μέσα από αυτή την προσπάθεια επιδιώκουν τη συμπίεση του ΠΑΣΟΚ, την δημιουργία εμποδίων στην ανάπτυξή του και στην αλλαγή των συσχετισμών. Δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς δείχνουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος της σοσιαλδημοκρατίας, του δυναμώματος του ΠΑΣΟΚ και της αλλαγής των συσχετισμών.

Μετεκλογικές Συνεργασίες.Μια συζήτηση που ήδη έχει αρχίσει σε συνάρτηση με την συνεχή εκλογολογία το τελευταίο διάστημα.Ποιά θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ;

Όλο αυτό το διάστημα γίνεται μια άχαρη απολίτικη συζήτηση για το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ.Επιτρέψτε μου να πω, ότι σε καμια χώρα του κόσμου και ποτέ δεν γίνεται μια τέτοια συζήτηση τρεις μήνες ή ένα χρόνο πριν τις εκλογές. Μια σοβαρή, υπεύθυνη συζήτηση για πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες προϋποθέτει δύο απλά δεδομένα: Πρώτο: Καταγεγραμμένους πολιτικούς συσχετισμούς μέσα από τις κάλπες. Μέχρι τότε είναι λογικό κάθε κόμμα να επιδιώκει την μέγιστη δυνατή επίδοση. Επιπλέον η ψήφος των πολιτών στέλνει σαφή πια μηνύματα προς τις πολιτικές δυνάμεις που πρέπει να λάβουν υπόψη. Δεύτερο, σαφή προγραμματικά προτάγματα και αφηγήματα για την πορεία της χώρας, της Οικονομίας. Δεν βλέπω κάτι τέτοιο, προς το παρόν, από κανέναν.

Διαφήμιση

Κάθε άλλη συζήτηση από Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι προσχηματική και συνιστά προσπάθεια
ανακοπής της ανοδικής πορείας του ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να πετυχαίνει την μετατροπή του
εναμισοκκοματισμού που είχαμε σε μια τριγωνοποίηση του πολιτικού συστήματος. Για αυτό και ως
ΠΑΣΟΚ κοιτάμε μπροστά, επιχειρούμε μια νέα πορεία προς τον λαό, προβάλλοντας τις θέσεις μας,
επιδιώκοντας την ενίσχυσή μας και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Είμαστε πλήρως
προσανατολισμένοι στην αύξηση των δυνάμεών μας και δεν έχει κανένα νόημα να μπαίνουμε σε
ανούσιες συζητήσεις άνευ περιεχομένου αυτή την στιγμή.

Στις μέρες μας η ακρίβεια είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.Πως μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο θα μπορούσε να διαχειριστεί την δύσκολη κατάσταση;

Ας δούμε κατ΄αρχάς τι συμβαίνει. Η κατάσταση με την ακρίβεια διαρκώς χειροτερεύει. Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο άγγιξε το 12%, όταν τον Μάϊο ήταν στο 11,3% και όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 8%. Παράλληλα σε κάποιες υπηρεσίες και αγαθά ο πληθωρισμός φτάνει και το 25 %, ενώ δεν έχουμε ενδείξεις για αποκλιμάκωση του στο άμεσο μέλλον. Στο ΠΑΣΟΚ δεν κάνουμε ισοπεδωτική αντιπολίτευση, όμως τα μέτρα που υιοθετεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είναι αποσπασματικά, δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα και λαμβάνονται άκαιρα.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση, που επαίρονται ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση, δεν μειώνουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τους έμμεσους φόρους στα καταναλωτικά αγαθά, όπως εμείς προτείνουμε, μεταξύ άλλων.

Αναρωτιέμαι πόσο θα κόστιζε η υιοθέτηση αυτών των δύο μέτρων, που θα επέφεραν άμεση ανακούφιση στις τσέπες των πολιτών, για ορισμένο χρονικό διάστημα (όσο κρατά η κρίση), αλλά και μείωση αντίστοιχη της αύξησης του τελευταίου καιρού. Γιατί να μην γίνει μια σοβαρή συζήτηση στη Βουλή για να εξετάσουμε αυτό θέμα; Σε κάθε περίπτωση η μείωση των φόρων, που το ΠΑΣΟΚ προτείνει, είναι η ίδια μέθοδος που έχουν χρησιμοποιήσει και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.Εφαρμόστηκε στην Ιταλία και η τιμή της βενζίνης είναι στο 1,80 ευρώ το λίτρο. Εφαρμόστηκε στην Γερμανία και μειώθηκε κατά 0,35 η τιμή της αμόλυβδης. Αλήθεια με το Fuel Pass των 80 ευρώ το τρίμηνο, που έδωσε η Κυβέρνηση, πόσες φορές μπορεί να γεμίσει κάποιος το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του; Μια φορά και αν μπορέσει. Λύνει λοιπόν το πρόβλημα; Όχι. Τον Σεπτέμβρη θα έχει τελειώσει και το Fuel Pass 2, τότε θα πάμε για ένα ακόμη; Θα υπάρχουν τότε τα δημοσιονομικά περιθώρια;

Δυστυχώς η Κυβέρνηση δρα ετεροχρονισμένα, αποσπασματικά και αναποτελεσματικά χωρίς να αντιμετωπίζει την ολότητα του προβλήματος. Εμείς αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι η δημοσιονομική επιβάρυνση σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν μεγαλύτερη από αυτή που δημιουργήθηκε με τα αποσπασματικά ημίμετρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όπως και ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα. Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης προοιωνίζονται να είναι πάρα πολύ δύσκολες για τους πολίτες πανευρωπαϊκά. Κατά την γνώμη μας θα πρέπει να ασκηθούν τεράστιες πιέσεις προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει ενιαία μέτρα για την προστασία των πολιτών, για την θωράκιση της κοινωνίας, όπως αντίστοιχα υπήρξε με την κρίση της πανδημίας.

Ας συνοψίσουμε όμως. Το ΠΑΣΟΚ δεν υποτιμά κάθε μέτρο που ελαφρύνει έστω και λίγο το πρόβλημα. Χρειάζεται όμως συνολικό σχέδιο, δεν αρκούν μέτρα αποσπασματικά τα οποία υλοποιούνται μάλιστα ετεροχρονισμένα με αποτέλεσμα να μειώνεται η αξία τους από την συνεχή αλματώδη άνοδο του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι χρειάζονται πιο δομικές, πιο βαθιές αλλαγές που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην ουσία του και αυτές είναι, μεταξύ άλλων, οι μειώσεις στους ειδικούς φόρους.

Διαφήμιση

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια ιδιαιτέρως τεταμένη κατάσταση στο μείζον θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.Ποια είναι η δική σας οπτική σε αυτό θέμα;

Ο κ. Ερντογάν και οι συνεργάτες του συντηρούν μια διαρκή ένταση, με μια επιθετική ρητορική αλλά και με ανεπίτρεπτες ενέργειες (υπερπτήσεις κ.λ.π). Εγκλωβισμένος στον δημοσκοπικό του κατήφορο που δείχνει ήττα του στις ερχόμενες εκλογές, βλέπει συγχρόνως, ότι η Τουρκία καταρρέει οικονομικά, για αυτό συντηρεί την προκλητικότητα και την επιθετικότητα. Προβάλλει πρωτοφανείς διεκδικήσεις, αμφισβητεί ακόμα και την κυριαρχία των νησιών μας, «ονειρεύεται» τη γαλάζια πατρίδα, πρωτίστως για εσωτερική κατανάλωση. Η Τουρκία από την μια αυτοαποκαλύπτεται διεθνώς ως δύναμη αυταρχισμού και ολοκληρωτισμού με ό,τι αυτό σημαίνει στις διεθνείς σχέσεις της και από την άλλη δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα μέχρι πού μπορεί να το φτάσει στο επόμενο διάστημα, εξαιτίας του πανικού της και των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε. Εδώ βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε την άρνηση τόσο της Ε.Ε., όσο και του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία για την επιθετική πολιτική της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Αντί αυτού, βλέπουμε την πολιτική των ίσων αποστάσεων…

Η Ελλάδα είναι χώρα ισχυρή, θωρακισμένη αμυντικά και χρειάζεται να δρα με ψυχραιμία και συνεχείς διπλωματικές πρωτοβουλίες. Το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει την εθνική του σοβαρότητα και ευθύνη ψηφίζοντας την Ελληνοαμερικανική και Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, όπως και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Έχει τηρήσει ξεκάθαρη στάση για τις συμμαχίες της χώρας σε μια περίοδο που έχουμε μια εισβολή από την Ρωσία στην Ουκρανία, χωρίς τα ήξεις αφήξεις άλλων πολιτικών δυνάμεων. Έτσι θα συνεχίσουμε, με ξεκάθαρες θέσεις παντού.

Ένα ειδικό επίσης θέμα που έχουμε αναδείξει ως χώρος, με συνεχείς παρεμβάσεις του Προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη, είναι να παγώσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα χωρών μελών της Ε.Ε προς την Τουρκία. Έχει χρέος και η Κυβέρνηση να το θέσει ανοιχτά και επιτακτικά. Είναι αδιανόητο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα που είναι μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα να βρίσκονται σε εξέλιξη εξοπλιστικά προγράμματα από Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία προς την Τουρκία για να χρησιμοποιηθούν κατά της Χώρας μας.