Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Νάντια Γιαννακοπούλου: “Τώρα είναι η ώρα να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο Κόμμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων ,που θα παίρνει καθαρές και πειστικές θέσεις που αγγίζουν την Κοινωνία.”

Published

on

Η Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, παραχώρησε συνέντευξη στον Δημοσιογράφο, Γαβρή Άγγελο και το “The Socialist”. 

Σε μια συνέντευξη επί παντός επιστητού, η Κυρία Γιαννακοπούλου, “δεν μάσησε” τα λόγια της, ως συνήθως, δίνοντας απαντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα όπως η έξαρση της εγκληματικότητας, οι εσωκομματικές διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής, σχολίασε την παρέμβαση Τσίπρα τονίζοντας πως  “καλά θα κάνει να ασχοληθεί με το δικό του κόμμα που συρρικνώνεται και περιθωριοποιείται μέρα με τη μέρα”, ενώ στάθηκε στις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον, “θυμίζοντας” σε όλους πως όταν το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για “Πράσινη Ανάπτυξη” , κάποιοι ειρωνεύονταν.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, παρουσίασε το δικό της “όραμα” για την άνοδο του Κινήματος Αλλαγής, μένοντας σταθερή στις πολιτικές της θέσεις για διεκδίκηση του “Κέντρου” το οποίο χαρακτήρισε ως την πολιτική δύναμη των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών που χρειάζονται για να αλλάξει “ρότα” η κοινωνία, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα του “πολιτικού αφηγήματος” που πρέπει να έχει ο Πρόεδρος της παράταξης όπως θα προκύψει από τις εσωκομματικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2021.

 

Αναλυτικά η Συνέντευξη της Νάντιας Γιαννακοπούλου: 

  • Κυρία Γιαννακοπούλου, Δεδομένης της εβδομάδας Περιβάλλοντος και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, πόσο επίκαιρη είναι η πρόταση για “Πράσινη Ανάπτυξη” που πρώτο το ΠΑΣΟΚ έβαλε στην “πολιτική ατζέντα”; 

Πράγματι το ΠΑΣΟΚ ήταν από τις πρώτες δυνάμεις που μίλησε για Πράσινη Ανάπτυξη και μάλιστα αρκετοί ειρωνεύονταν ακόμα και τον όρο όταν πρωτακούστηκε. Η πρόταση που έχουμε καταθέσει είναι χρήσιμη και πάντα επίκαιρη. Ας μη ξεχνάμε ότι είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο λόγω των ραγδαίων ρυθμών της υπερθέρμανσης του Πλανήτη και πρωτόγνωρων φαινομένων λόγω της Κλιματικής Αλλαγής. Τώρα είναι η στιγμή της δράσης, του παγκόσμιου συντονισμού, των μεγάλων παρεμβάσεων. Σήμερα είναι πιο επιτακτικό παρά ποτέ να δράσουμε αποφασιστικά, να αλλάξουμε αντιλήψεις και πορεία, να μεταβάλλουμε  ριζικά το παραγωγικό μοντέλο, τις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Σήμερα προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για καθαρές μορφές ενέργειας και πράσινες τεχνολογίες. Η χώρα μας οφείλει να συμμετάσχει ενεργά σ’ αυτή τη μετάβαση. Η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο ενεργειακός μετασχηματισμός, η αξιοποίηση των αποβλήτων, η ανακύκλωση, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που να συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, την προστασία του ιδιαίτερα πλούσιου οικοσυστήματός της και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπενθυμίζει ότι η προστασία του περιβάλλοντος έχει ως αναγκαία προϋπόθεση τη βιώσιμη ανάπτυξη. Την ανάπτυξη δηλαδή που ικανοποιεί τις ανάγκες της παρούσας γενιάς χωρίς να διακινδυνεύει τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες.

Advertisement

Το περιβάλλον, η οικονομία και η κοινωνική συνοχή είναι αναγκαίο να συνυπάρξουν μέσα από τις αναγκαίες σταθμίσεις, με θεμέλιο την αυτονόητη παραδοχή ότι το περιβάλλον είναι αναλώσιμο. Πρέπει όμως να γίνει κοινή συνείδηση ότι η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο είναι ο μοναδικός τρόπος που διαθέτει η ανθρωπότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και την αποφυγή της οικολογικής καταστροφής.

 

  • Συναντηθήκατε με τον Michael Roth στην Αθήνα πριν λίγες ημέρες, σε δήλωσή σας, μιλήσατε για “ενότητα” για την αντιμετώπιση των “προκλήσεων του μέλλοντος”. Ποιες προκλήσεις βλέπετε να έρχονται, ποια η πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί για την επιτυχή αντιμετώπισή τους; 

 

Η συνάντηση με τον Γερμανό Υπουργό για την Ευρώπη ήταν μια συνάντηση ξεχωριστής σημασίας και αξίας, αφού δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για μείζονα θέματα για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον πλανήτη ολόκληρο αν θέλετε.

Στην ατζέντα ήταν  γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας και ο ισχυρός όλος που μπορεί να διαδραματίσει στα Βαλκάνια και την Μεσόγειο, οι μεγάλες προκλήσεις μπροστά στις οποίες βρισκόμαστε όπως Κλιματική Αλλαγή, η γρήγορη είσοδος στην φάση της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης , της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής και οι επιδράσεις στην εργασία, στην ζωή μας ολόκληρη , οι μεταναστευτικές ροές που θα πρέπει να περιμένουμε.

Αυτά τα θέματα απαιτούν καλά επεξεργασμένες εθνικές Πολιτικές, αλλά ας μην κρυβόμαστε. Απαιτείται ένας παγκόσμιος, πανευρωπαϊκός συντονισμός. Κανένα κόμμα μόνο του, καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα στοιχήματα, τις προκλήσεις. Ας δούμε την περίπτωση της πανδημίας. Καταλάβαμε πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι που είμαστε στην Ευρώπη τόσο για την προμήθεια εμβολίων, όσο και για την λήψη γενναίων μέτρων για την στήριξη των Οικονομιών. Συχνά στεκόμαστε στις δυσκολίες της Ε.Ε, τις διαφωνίες που υπάρχουν , τον αργό βηματισμό για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αλήθεια όμως, σκεφτήκατε προς στιγμή τι θα σήμαινε να ήμασταν μια χώρα εκτός μόνη μας; Καταλάβαμε καλύτερα τι σημαίνει παγκόσμιος συντονισμός του επιστημονικού δυναμικού όλου του πλανήτη, όταν σε χρόνο ρεκόρ βρέθηκαν για παράδειγμα εμβόλια. Επίσης, οφείλουμε να στηρίξουμε τρίτες χώρες με σοβαρά θέματα, όπως η Ινδία ή στην Αφρική, αλλιώς δε θα τελειώσουμε με την πανδημία.

Αυτά τα προβλήματα πρέπει να απασχολήσουν τον δημόσιο διάλογο και στην Ελλάδα πριν απ’ όλα, να διαμορφώσουμε την νέα ατζέντα, να καταγράψουμε πριν απ’ όλα τα ερωτήματα που τίθενται ώστε να δοθούν απαντήσεις με βάση και την διεθνή εμπειρία. Πιστεύω ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση βρισκόμαστε πίσω και ότι η περίοδος της πανδημίας έδωσε μια μικρή ώθηση στο να σκεφτούμε σε τι φάση της ανθρώπινης ιστορίας έχουμε εισέλθει. Είναι μεγάλες οι προκλήσεις και ας μη νομίζει κανείς ότι με γενικές αναφορές, ξερολισμό και συνταγολόγια κατέχει την αλήθεια.

 

Advertisement
  • Η έξαρση της εγκληματικότητας σας ανησυχεί; Σε μια περίοδο “υπερ-αστυνόμευσης” , δικαιολογείται τέτοια άνοδος στα ποσοστά των εγκλημάτων στην ελληνική κοινωνία; 

 

Προσωπικά κατ’ αρχήν δεν θεωρώ ούτε ότι ζούμε σε περιβάλλον υπεραστυνόμευσης, ούτε ότι ζούμε σε κανένα Κράτος αυταρχισμού, βίας ή και ύπαρξης πολίτικων κρατουμένων. Αφήνω αυτό τον ρόλο του να καταγγέλλει κάτι ανύπαρκτο στον ζαλισμένο ΣΥΡΙΖΑ που έτσι κι αλλιώς ανακαλύπτει και ένα πραξικόπημα ανά μήνα ή και ύπαρξη σχεδόν χούντας. Ασφαλώς είχαμε κάποια παραδείγματα ακραίων συμπεριφορών μεμονωμένων αστυνομικών και αυτά δεν γίνονται αποδεκτά. Ασφαλώς πρέπει να μπει μια τάξη στην λειτουργία των Πανεπιστημίων και να μην είναι ανοχύρωτα σε οικτρές μειοψηφίες που τα καταλαμβάνουν, που ασκούν βία, αλλά δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί Νόμος για την σύσταση ειδικής αστυνομικής μονάδας για τα Α.Ε.Ι που πέραν άλλων δεν θα λειτουργήσει κιόλας. Ωστόσο αυτά δεν μπορούν να με κάνουν να δέχομαι την συστηματική υποβάθμιση της ελληνικής Αστυνομίας, την ενοχοποίησή της, τα απαράδεκτα συνθήματα « έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές» και την ίδια ώρα να λέμε τι κάνει η αστυνομία.

 

Τι πρόβλημα υπάρχει; Υπάρχει μια έξαρση της εγκληματικότητας, μια πιο έντονη εμφάνιση ωμών δολοφονιών και άλλων αδικημάτων από συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που ανησυχεί την Ελληνική Κοινωνία Προχθές δολοφονήθηκε εν ψυχρώ για παράδειγμα γυναίκα στην Αγ. Βαρβάρα, Ένα μήνα πριν είχαμε το στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά, είχαμε την δολοφονία ανθρώπου που « κουβαλούσε» τον μισό Ποινικό Κώδικα πάνω του. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί η Κοινωνία νιώθει ανασφαλής, ανοχύρωτη, ανασφαλής.

Έχει ξεκάθαρες ευθύνες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη γιατί είναι φανερή η ανάγκη για ορατή παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές, οι αλλαγές στα υπάρχοντα Επιχειρησιακά Σχέδια ώστε να πληγεί η νύχτα, το οργανωμένο έγκλημα, οι συμμορίες.

Μπορεί να επηρέασε η περίοδος της πανδημίας που η Αστυνομία κλήθηκε να κάνει λίγο από όλα , αλλά τώρα πρέπει να εξιχνιαστούν εγκλήματα, να σταλεί μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα επιτραπεί να γίνει ΦαρΟυέστ. Αυτή είναι η βασική ευθύνη του Υπουργού και της ηγεσίας της Αστυνομίας.

 

Ασφαλώς δεν μπορούμε να μην θίξουμε τον ρόλο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που μόνο με τον Νόμο Παρασκευόπουλου απελευθέρωσε εκατοντάδες επικίνδυνους βαρυποινίτες και με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε περίεργα εσπευσμένα βοήθησε πολλούς να πέσουν στα χαμηλά. Όμως έχουμε δύο χρόνια μια Κυβέρνηση που υποσχέθηκε τάξη και Ασφάλεια. Ας το κάνει χωρίς εξαγγελίες και πολλές προαναγγελίες που ποτέ δεν υλοποιούνται, ‘όπως ότι θα συλληφθούν επιτέλους οι θρασύδειλοι δολοφόνοι των ανθρώπων της . Το δε  Υπουργείο Δικαιοσύνης ας δει τη διασφάλιση γρήγορων διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης και την διαμόρφωση ενός πλαισίου που δεν θα επιτρέπει η Αστυνομία να κάνει συλλήψεις και αυτοί να απελευθερώνονται πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις

 

Advertisement
  • Το Κίνημα Αλλαγής έχει μπροστά του τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη Προέδρου, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο/η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής για να γίνει το “άλμα μπροστά” και σε επίπεδο ποσοστών; 

 

Πριν απ’ όλα είναι το Πολιτικό αφήγημα του κάθε υποψήφιου που πρέπει να δούμε. Να καταλήξουμε τι Κόμμα θέλουμε, σε ποιους απευθυνόμαστε και με τι Προγραμματικό λόγο, τι αντιπολιτευτική Πολιτική. Εκεί βρίσκεται  το κύριο πρόβλημα σήμερα και η αιτία που δημοσκοπικα πηγαινοερχόμαστε από το 6% στο 7% και άντε πάλι, χωρίς να μπορούμε να ξεφύγουμε.

Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι σήμερα που η Κυβέρνηση παρουσιάζει φθορές και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σχεδόν το 30% των δυνάμεών του, πρέπει να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο Κόμμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων , που θα παίρνει καθαρές και πειστικές θέσεις που αγγίζουν την Κοινωνία.

Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε κομμάτι του χώρου του Κέντρου που έχουμε επιτρέψει να έχει κατακτήσει ανενόχλητος ο κ. Κ.Μητσοτάκης, του χώρου δηλαδή των αλλαγών, της λογικής, του ορθολογισμού και της αίσθησης των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας.

Ο νέος Πρόεδρος, που θα εκλεγεί από ανοιχτές διαδικασίες του ερχόμενου Νοεμβρίου, λοιπόν πρέπει να εκφράζει μια τέτοια πολιτική κατεύθυνση και με την παρουσία του, τον δυναμισμό του και την εμπειρία του να μπορεί να εκφράσει μια επανεκκίνηση, μια νέα συσπείρωση που θα μας οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών και σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο επόμενο διάστημα. Όπως πρέπει επίσης να σηματοδοτήσει μια νέα συλλογικότητα σε επίπεδο ηγεσίας και όλου του κόμματος, να ζωντανέψει τον εσωκομματικό προβληματισμό, τις εσωτερικές συζητήσεις που θα οδηγούν σε καθαρές και προωθητικές επιλογές και όχι σε πολιτικές ούτε ούτε ή τήρησης «ίσων αποστάσεων» που καταλήγουν να διαμορφώνουν μια φυσιογνωμία μη πειστική, μη ελκυστική, απροσδιόριστη.

  •               Είστε υπέρ της “ανοικτότητας” των διαδικασιών; Υπάρχει κίνδυνος διαβλητότητας κατά την γνώμη σας; 

             Απλά θυμίζω ότι από την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, όταν κατέβηκε ένα εκατομμύριο κόσμος για να ψηφίσει και μετά όλες οι εκλογές για τους Προέδρους μας έγιναν με πρωτόγνωρες, μοναδικές για την Ελλάδα ανοιχτές διαδικασίες. Στην συνέχεια άλλα κόμματα όπως η Ν.Δ μας ακολούθησαν. Αυτό θα γίνει και τώρα. Δεν κατανοώ γιατί συζητείται καν. Γιατί τέτοιοι φόβοι δεν εκφράστηκαν σε αλλεπάλληλες εκλογές για τον εκάστοτε Πρόεδρο;

Να είμαστε καθαροί: Πίσω δεν πάμε. Θα πρέπει να κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα από σήμερα μέχρι και την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες να συμμετέχουν όλοι οι ενεργοί πολίτες που θέλουν να έχουν άποψη για τον/την νέο/α Πρόεδρο.

Η δε μαζική συμμετοχή θα αποτελεί μήνυμα ότι είμαστε εδώ, έτοιμοι να επιχειρήσουμε μια νέα αρχή, ότι επιχειρούμε ανατροπή των συσχετισμών και ολική επαναφορά στο πολιτικό παίγνιο. Αυτά δεν γίνονται από κάλπες μηχανισμών και λίγων χιλιάδων μελών. Δεν φοβάμαι καμία διαβλητότητα. Τις φοβίες φοβάμαι.

 

  • Πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας, ασχολήθηκε με τα εσωκομματικά του Κινήματος Αλλαγής, τι έχετε να πείτε περί “δορυφόρου της ΝΔ” και τα “σχέδια” για “Προοδευτική Διακυβέρνηση”; 

 

Χρήσιμο θα ήταν ο Α.Τσίπρας να ασχοληθεί με το κόμμα του που συρρικνώνεται και περιθωριοποιείται καθημερινά όλο και περισσότερο, βοηθώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την Κυβέρνηση της Ν.Δ, αφού η χώρα στερείται μιας στοιχειωδώς σοβαρής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχουν στελέχη που θέλουν το κόμμα μας κόμμα δορυφόρο κανενός. Ας αφήσει δε τις πολιτικές κουτοπονηριές περί Προοδευτικής Διακυβέρνησης. Ας μας πει τι εννοεί. Γιατί εγώ βλέπω ένα κόμμα με προβληματικές σχέσεις κατ’ αρχάς με την Δημοκρατία, όπως άλλωστε κάθε λαϊκίστικο μόρφωμα χωρίς αρχές.

Τον ζήσαμε και σαν Αντιπολίτευση που έξαλλοι χαρακτήριζαν ως Κυβέρνηση προδοτών , μειοδοτών, Κυβέρνηση Τσολάκογλου κατ’ αρχάς την Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και προπηλάκιζαν τα στελέχη του κόμματος.

Advertisement

Τον ζήσαμε και σαν Κυβέρνηση που επιχείρησε με παρακρατικές μεθόδους τον έλεγχο της Δικαιοσύνης και των Μ.Μ.Ε, την ενοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων και την εξόντωσή τους, το χτύπημα των θεσμών. Ας τα αφήσει λοιπόν αυτά ο κ. Τσίπρας. Για να μιλάει για μια Προοδευτική Διακυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι είναι κατ’ αρχάς το Κόμμα του πράγματι προοδευτικό. Όλα αυτά που ζήσαμε πριν λίγα μόλις χρόνια δεν τα ξεχνάμε δα. Δεν είμαστε ούτε λωτοφάγοι, ούτε χρήσιμοι ηλίθιοι.

 

  • Σκεφτήκατε ποτέ την διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος; Είστε μια λαοπρόβλητη Βουλευτής με ευρεία απήχηση στην βάση των ψηφοφόρων… Ποια στάση θα κρατήσετε στις εσωκομματικές διαδικασίες; 

 

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Δεν είναι ότι δεν το έχω σκεφτεί αφού μου λένε πολλοί φίλοι μου από όλη την Ελλάδα.  Στη σκέψη μου όμως πρωτίστως είναι το πως θα τιμήσω τους ανθρώπους από τον Δυτικό τομέα της Αθήνας που με τίμησαν, πως θα συμβάλω και σε μια άνοδο του κόμματός μας, καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις, όσο δυνατόν με σαφέστερο τρόπο. Ήδη παίρνω θέση λοιπόν. Και με όσα σας λέω σήμερα παίρνω θέση.

Όλα θα γίνουν και θα ειπωθούν. Έχουμε χρόνο και απ’ ότι ξέρετε πάντα παίρνω θέση και έγκαιρα και χωρίς να μασάω τα λόγια μου.