Connect with us

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνέντευξη: Νίκος Νυφούδης – Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μια νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα

Published

on

Ο Νίκος Νυφούδης, ένας πραγματικά “ενεργός πολίτης” της Θεσσαλονίκης, επιχειρηματίας, πολιτικός, ένας “ανήσυχος” άνθρωπος , παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον Δημοσιογράφο, Γαβρή Άγγελο και το “THE SOCIALIST”

Ο Νίκος Νυφούδης σχολίασε “καυστικά” την διοίκηση του Δήμου της Θεσσαλονίκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως σε ότι αφορά τον στόχο του να αποτελέσει “πύλη των Βαλκανίων” η διοίκηση του Δήμου όχι δεν έχει “βρει στόχο” μα έχασε τον “τοίχο γύρω από τον στόχο”.

Αναφορικά με την πολυπόθητη ανάπτυξη, ο Νίκος Νυφούδης έθεσε τον όρο “FRESH BRAIN” ως ένα από τα ζητούμενα  της νέας εποχής ενώ τόνισε πως “είμαστε φτερά στον άνεμο στην Ελλάδα, κολλάμε εύκολα ταμπέλες”.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την επισιτιστική κρίση που είναι προ των πυλών, ενώ καταδίκασε με τον πλέον σαφή τρόπο την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο κ. Νυφούδης.

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης ως υποψήφιος Δήμαρχος, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, τονίζοντας πως η “Θεσσαλονίκη χρειάζεται μια νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα”.

 

Διαβάστε αναλυτικά

Advertisement

Κύριε Νυφούδη, είστε ένας δραστήριος πολίτης, επιχειρηματίας, πολιτικός, ένας Θεσσαλονικιός που θέλει να δει το καλύτερο για την πόλη του, πιστεύετε πως η Θεσσαλονίκη, ως πύλη των Βαλκανίων, έχει πετύχει τον στόχο της; 

Ούτε τον στόχο, ούτε τον τοίχο γύρω από τον στόχο. Δυστυχώς οι παθογένειες που «τυρρανικά» σκεπάζουν την πόλη σαν την ομίχλη της, μας κρατάνε πίσω. Στο παρελθόν υπήρξαν προσωπικότητες που προσπάθησαν, σήμερα υπάρχουν σε κάθε βαθμίδα της αυτοδιοίκησης άνθρωποι με θέληση και όραμα όμως ο παρονομαστής παραμένει ο ίδιος.  

 

Η κοινωνία μαστίζεται εδώ και 3 χρόνια από συνεχόμενα “κύματα” ανασφάλειας, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, πανδημία, πληθωρισμός… Οι νέοι πάνω που πάνε να “σηκώσουν κεφάλι” έρχεται η πραγματικότητα και τους “κόβει τα φτερά”, πως πιστεύετε πως μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την δίνη; 

Τελικά η πιο τυχερή γενιά που δεν έζησε πόλεμο, όπως μας έλεγαν οι γονείς μας, έζησε και πόλεμο μετά από μνημόνια, πανδημία. Ας ελπίσουμε να μην είμαστε αυτοί που θα ζήσουν και πυρηνική καταστροφή. Να ξεφύγουμε ως μονάδες από την δίνη που προκαλούν παγκόσμια γεγονότα δε νομίζω ότι είναι εύκολο να συμβεί. Να αντέξουμε την δίνη ευελπιστώντας να σταματήσουν οι…. ανεμοστρόβιλοι, μπορούμε μέσα από την συλλογικότητα και χτίζοντας μια κοινωνία και μια χώρα που θα αντέχει τους κραδασμούς. Γιατί τώρα είμαστε φτερά στον άνεμο. 

 

Την στιγμή που στην Ευρώπη τα πάντα σχεδόν έχουν πάρει τον δρόμο της ψηφιοποίησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις, στην Ελλάδα βλέπουμε “κλειστά” συμβούλια και η γραφειοκρατία καλά κρατεί, παρόλα τα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, πως μπορούμε να μιλάμε στην Ελλάδα για την έλευση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης;

Advertisement

 

Στην Ελλάδα λέμε εύκολα λόγια και βάζουμε εύκολα ταμπέλες. Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι μας εξυπηρετεί αυτή η τακτική. Ειδικά όταν από έφηβος έζησα στο εξωτερικό και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης και περισσότερο την τελευταία δεκαετία πλέον ως επιχειρηματίας. Είναι σίγουρο ότι αυτή η κατάσταση δεν αρέσει σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Εκτιμώ την πλειοψηφία. Ευελπιστώ ότι με την επιλογή νέων μυαλών – Fresh Brain- στην πολιτική σκηνή και την αυτοδιοίκηση κάνουμε ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. 

 

Η εστίαση, είναι ένας κλάδος που έχει χτυπηθεί από παντού, με επιδοματικές πολιτικές και εξαγγελίες, η κυβέρνηση προσπαθεί να “βάλει τσιρότο” σε ανοιχτές πληγές, ενόψει της τουριστικής περιόδου, τι προσδοκάτε από τον Ελληνικό τουρισμό; 

 

Να αντέξουμε. Η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη την «τέλεια» τουριστική χρονιά με τα υπάρχοντα δεδομένα. Με τα σημερινά ενεργειακά κόστη δεν ξέρω πως θα τα καταφέρουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και παράλληλα να μην πέσει και η ποιότητά μας. Με το να σταματήσουμε να τηγανίζουμε την πατάτα δεν θα σωθούμε. Εύκολα λόγια για τιτλάκια και κλικ στο διαδίκτυο. Η άμεση μείωση φόρων σε καύσιμα και τρόφιμα και η μεγαλύτερη επιδότηση στην ενέργεια θα συγκρατήσει τους προϋπολογισμούς και θα μας δώσει ανάσα να παλέψουμε το καλοκαίρι. 

 

Advertisement

Στην Ουκρανία, εδώ και 1 μήνα, έχουμε πόλεμο, η Ρωσική εισβολή ακολουθήθηκε από μια σωρεία αντιδράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση… Πως σχολιάζετε τις κινήσεις της Ε.Ε , πως τις αποφάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και ποιό το μήνυμά σας στους πολίτες της χώρας μας; 

 

Καταδικάζουμε την ρωσική εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο η Δύση επέβαλε τις κυρώσεις στην Ρωσία παρά το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπτώσεις. Με προβληματίζει η «χαλαρή» στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Η χώρα μας θα υποφέρει. Η επισιτιστική κρίση είναι προ των πυλών και θα έρθει όταν οι πολίτες θα είναι ήδη γονατισμένοι από την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος. Πάλι θα την πληρώσουμε δυστυχώς οι πολίτες. Τι μήνυμα να στείλω; «Καλό κουράγιο» σε όλους μας. 

 

Το όνομά σας ακούγεται “δυνατά” για την διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά και την πρόσφατη εμπειρία σας ως συνυποψήφιος με τον Σπ.Βούγια, εξετάζετε το ενδεχόμενο να δώσετε την δική σας μάχη για την Θεσσαλονίκη;

Όταν ασχολείσαι ενεργά στην καθημερινότητά σου με τα κοινά, είναι φυσιολογικό να εμπλέκεται το όνομά σου στα προεκλογικά σενάρια. Η αλήθεια είναι ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μια νέα αρχή. Ένα νέο ξεκίνημα. Ο νυν δήμαρχος δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των πολιτών. Πιστεύω όμως ότι ανέδειξε και ένα σημαντικότερο ζήτημα. Η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται πια τον «έναν», τον «μοναδικό». Χρειάζεται ομάδα, μια ομάδα από τα καλύτερα μυαλά της πόλης που θα κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουμε πρώτα την καθημερινότητα και τα υπαρκτά προβλήματα και στην συνέχεια να χτίσουμε την πόλη της επόμενης 20ετίας. Έχω θέσει τον εαυτό μου στην διάθεση αυτής της ομάδας. Σε ότι κι αν συμμετέχω, από όποια θέση, το «ΕΜΕΙΣ» θα υπερτερεί του «ΕΓΩ» που πληγώνει αυτή την στιγμή την πόλη. 

Advertisement