Connect with us

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΑΛ

Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη: “Η ανανέωση είναι κοινωνικό και πολιτικό αίτημα.”

Published

on

Μια αναλυτική και εφ’όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον Άγγελο Γαβρή ο Ευρωβουλευτής και Υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

 

“Οφείλουμε στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά να διαφυλάξουμε την ενότητα και να δώσουμε όλοι μια μάχη ιδεών και θέσεων, πολιτισμένα και δημοκρατικά. ” τόνισε μεταξύ άλλων ο κύριος Ανδρουλάκης, ενώ αναφορικά με την έξαρση της πανδημίας και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, ο Υποψήφιος για την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής άσκησε δριμύτατη κριτική και επανέλαβε την πρότασή του για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

“Η ανανέωση είναι κοινωνικό και πολιτικό αίτημα. Και προφανώς δεν αφορά μόνο τους νέους, αλλά κάθε πολίτη με νέες ιδέες, φρέσκια ματιά, γνώση και εμπειρία για τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, από την πανδημία μέχρι την κλιματική κρίση και την ακρίβεια μέχρι τα εθνικά ζητήματα” υπογράμμισε, δίνοντας το “στίγμα” του

Eνω στη συνέχεια τόνισε “Για μένα η πολιτική είναι προσφορά και ουσία. Θυμίζω ότι χάρη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για τον οποίο ήμουν εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν δυνατή η αποστολή 9 πυροσβεστικών αεροσκαφών και πάνω από 200 οχημάτων και 1000 πυροσβεστών ώστε να συνδράμουν τη χώρα μας στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού”

Δίνοντας απάντηση σχετικά με την συζήτηση για το “Κέντρο” ο κύριος Ανδρουλάκης τόνισε: “Η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι κέντρο. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν κεντρώο κόμμα, αλλά η συμμαχία προοδευτικών αριστερών και προοδευτικών κεντρώων.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη: 

Advertisement

 •  Κύριε Ανδρουλάκη, οι εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής αποτελούν σημείο αναφοράς στην πολιτική σκηνή της χώρας, ωστόσο βαρύ απλώνεται το πέπλο μετά τον αδόκητο χαμό της Φώφης Γεννηματά – Θα ήθελα το σχόλιό σας επ’αυτού – Πόσο δύσκολο είναι να συνεχιστεί μια προεκλογική εκστρατεία υπό αυτές τις συνθήκες; 
 H απρόσμενη απώλεια της Φώφης Γεννηματά σκόρπισε πανελλήνια συγκίνηση και γέμισε θλίψη όλους όσοι συμπορευτήκαμε μαζί στα πιο δύσκολα χρόνια της Παράταξης.
Η γενναία και αξιοπρεπής μάχη της απέναντι στον καρκίνο είναι υπόδειγμα στάσης ζωής για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται από την ασθένεια.
Σε πολιτικό επίπεδο, οφείλουμε στη μνήμη της να διαφυλάξουμε την ενότητα και να δώσουμε όλοι μια μάχη ιδεών και θέσεων, πολιτισμένα και δημοκρατικά. 
 • Πρόσφατα με παρέμβασή σας, τοποθετηθήκατε καίρια σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, μια πανδημία που βρίσκεται σε έξαρση με πολλές χιλιάδες κρούσματα ημερησίως και τις ΜΕΘ να είναι πλήρεις. Είναι η πολιτική της κυβέρνησης ελλειμματική; Είναι η αντίδραση της αντιπολίτευσης επιφανειακή; Πως μπορούμε να επανέλθουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα; 
ΑΠ. Η κοινωνία απαιτεί ξεκάθαρες θέσεις και όχι διαχείριση του πολιτικού κόστους, όπως κάνει η Κυβέρνηση με διαδοχικά ημίμετρα, που προκαλούν σύγχυση και μεγαλύτερη ανασφάλεια.
Ακόμα και η Ιερά Σύνοδος αποδείχθηκε πιο τολμηρή στα μέτρα που έλαβε από τον κ. Μητσοτάκη.
Η ανθρώπινη ζωή δε μπαίνει στο ζύγι, κύριε ΓαΒρή. Οι πολιτικοί πρέπει να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.
Επαναλαμβάνω την πρότασή μου για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με πολίτες: 
Απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων και διαρκείς έλεγχοι.
Στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης σε περιφερειακό επίπεδο, που θα λαμβάνει υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των εμβολιασμών πόρτα-πόρτα με κινητά συνεργεία παντού. Όλα αυτά απαιτούν συναίνεση και σοβαρότητα.  
 •  Η υποψηφιότητά σας για την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής συνοδεύτηκε από πλήθος αναρτήσεων υποστήριξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με σύνθημά σας την “ανανέωση” για την “αναγέννηση της παράταξης”, ποιά θα λέγατε πως είναι τα “κομβικά” σημεία του αφηγήματός σας για την επόμενη ημέρα της παράταξης;
ΑΠ. Η ανανέωση είναι κοινωνικό και πολιτικό αίτημα. Και προφανώς δεν αφορά μόνο τους νέους, αλλά κάθε πολίτη με νέες ιδέες, φρέσκια ματιά, γνώση και εμπειρία για τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, από την πανδημία μέχρι την κλιματική κρίση και την ακρίβεια μέχρι τα εθνικά ζητήματα.
Με τα μέλη και τους φίλους που θα προσέλθουν στις 5 Δεκέμβρη θα επανιδρύσουμε ένα κόμμα δημοκρατικό, ανοιχτό και συμμετοχικό.
 1. Που θα αυτοοργανωθεί από τη βάση, από κάτω προς τα πάνω για να αγκαλιάσει κοινωνικά αιτήματα και διεκδικήσεις.
 2. Που θα συζητά, θα αξιοποιεί τη γνώση, την όρεξη αλλά και την εμπειρία για να αναδεικνύει ιδέες και νέα στελέχη.
 3. Που θα μιλά για την Ελλάδα που θέλει, θα παλεύει για αυτήν καθημερινά και δεν θα ετεροκαθορίζεται. Που θα κοιτά στο αύριο, τιμώντας την ιστορία του, χωρίς να εγκλωβίζεται στο χθες.
 4. Ένα κόμμα που θα γίνεται το ίδιο παράδειγμα της διακυβέρνησης που θέλει να ασκήσει, αν το εμπιστευτεί ο λαός.
 5. Που θα δίνει μάχες μέσα και έξω από τα σύνορα για εθνική περηφάνια, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, καλύτερα δημόσια αγαθά, ισχυρή κοινωνική προστασία, ένα βιώσιμο, πράσινο παραγωγικό μοντέλο που θα δημιουργήσει καλοπληρωμένες δουλειές και θα δώσει ξανά το δικαίωμα σε όλους να ονειρεύονται ότι μπορούν να ζήσουν καλύτερα.
 • Κύριε Ανδρουλάκη, με έναν σύντομο “απολογισμό” του έργου σας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε το rescEU και τις πρωτοβουλίες σας στην Ευρωβουλή για τα εθνικά μας ζητήματα, στην χώρα μας, πιστεύετε πως ένας πολιτικός κρίνεται με βάση το έργο ή την “επικοινωνιακή του πολιτική”; 
ΑΠ. Για μένα η πολιτική είναι προσφορά και ουσία. Θυμίζω ότι χάρη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για τον οποίο ήμουν εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν δυνατή η αποστολή 9 πυροσβεστικών αεροσκαφών και πάνω από 200 οχημάτων και 1000 πυροσβεστών ώστε να συνδράμουν τη χώρα μας στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Στα εθνικά μας θέματα επίσης, με πρωτοβουλία μου υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία 524 ψήφων από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία η οποία και ενσωματώθηκε στο φάκελο σχετικά με την εμπορία όπλων προς τρίτες χώρες.
Δυστυχώς, ακόμη και σε αυτήν την εσωκομματική κούρσα, βλέπετε ότι άλλοι ειναι ευνοημένοι από τα ΜΜΕ και άλλοι όχι. Κάποιος κάνει ένα τουίτ και γίνεται είδηση, ενώ πολιτικές με πρακτική αξία για τη χώρα περνάνε στα ψιλά. 
 • “ΠΑΣΟΚ”: Μια έντονη συζήτηση γύρω από την επιστροφή ή μη στο όνομα “ΠΑΣΟΚ” έχει προκαλέσει και το κεντρικό πεδίο “διαμάχης” των συνυποψηφίων σας για την Προεδρία, πώς τοποθετείστε σχετικά; Πως σχολιάζετε την υποψηφιότητα Παπανδρέου;
ΑΠ. Είμαι συναισθηματικά δεμένος με το ΠΑΣΟΚ, καθώς από πολύ νεαρή ηλικία υπηρετώ το Κίνημα, χωρίς να έχω αποχωρήσει από αυτό ούτε μία ημέρα και καταλαβαίνω και την ιστορική τους σημασία.
Πιστεύω ότι μπορούμε και το όνομα μας και τα σύμβολα μας να τιμήσουμε, αλλά και όσους στάθηκαν δίπλα μας στην κοινή προσπάθεια να ανατάξουμε την παράταξη μας τα τελευταία χρόνια.
Αναφορικά με τους συνυποψηφίους θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι τους σέβομαι όλους και εύχομαι ολόψυχα να κρατήσουμε το επίπεδο της αντιπαράθεσης ψηλά, ώστε να κριθεί η συνολική πορεία του καθενός, οι αξίες, οι ιδέες, οι προτάσεις και το σχέδιο για την παράταξη.
Δεν πρόκειται να κάνω μεμονωμένα σχόλια για κανέναν.
 1.  Σημείο κριτικής των συνυποψηφίων σας είναι η πρόσφατη δήλωσή σας περί του τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση νίκης σας στις εσωκομματικές εκλογές αναφορικά με τον τρόπο που θα ασκήσετε την Προεδρία σας από την Ευρωβουλή – τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές – Εξηγήστε μας σας παρακαλώ τον τρόπο με τον οποίο θα ηγηθείτε της παράταξης από την Ευρωβουλή 
ΑΠ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ανακαλύψω τον τροχό. Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σύνηθες οι πρόεδροι των κομμάτων να μην είναι απαραίτητα και βουλευτές. Σας θυμίζω ότι ούτε ο Κόστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ούτε ο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, ήταν βουλευτές όταν εξελέγησαν στην ηγεσία των σοσιαλιστικών κομμάτων των χωρών τους.
Από την άλλη, μπορώ με την παρουσία μου στην Ευρωβουλή να επηρεάσω τις εξελίξεις για εθνικά και οικονομικά θέματα προς όφελος της πατρίδας μου​​. Όμως το γραφείο μου θα είναι στην ελληνική Βουλή και στο κόμμα.
Το πιο σημαντικό για εμάς είναι η επανασύνδεση του Κινήματος με την κοινωνία, οι δεσμοί εμπιστοσύνης που πρέπει να χτίσουμε ξανά. Εκεί θα δώσω το μεγαλύτερο βάρος και εκεί θα κριθεί η προοπτική του κινήματός μας. 
 •  Αυτό που απασχολεί την βάση των ψηφοφόρων είναι το κατά πόσο η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής μπορεί να συνδυαστεί με ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο την στιγμή που η “μάχη του κέντρου” δείχνει να “φουντώνει” όσο περνάει ο καιρός. Που τοποθετείτε το Κίνημα Αλλαγής την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών; 
ΑΠ. Είμαι ένας περήφανος σοσιαλδημοκράτης που επιδιώκει μία βιώσιμη, εξωστρεφή και παραγωγική οικονομία με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι κέντρο. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν κεντρώο κόμμα, αλλά η συμμαχία προοδευτικών αριστερών και προοδευτικών κεντρώων.
Σήμερα είμαστε ο γνήσιος φορέας της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που επιδιώκει να συσπειρώσει το προοδευτικό κέντρο αλλά και τον χώρο της ευρύτερης αριστεράς για να γίνει ξανά πλειοψηφικό ρεύμα. Αυτή είναι η ταυτότητά μας και αυτή θα μας ξανακάνει ρεύμα αλλαγής και ελπίδας στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας.
 • “Προοδευτική Διακυβέρνηση”, μια κουβέντα που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και μεταξύ των υποψηφίων, εσείς πως τοποθετείστε σχετικά; 
ΑΠ. Το μόνο που με απασχολεί είναι το πώς θα μεγαλώσει η παράταξή μας, ώστε να διατηρήσουμε την πολιτική μας αυτονομία.
Προοδευτική διακυβέρνηση για μένα δεν είναι ένα πουκάμισο αδειανό, αλλά πολιτικός και στρατηγικός στόχος για την Παράταξή μας: σημαίνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και πρόγραμμα.
Και αυτό θα το καταφέρουμε αν στις επόμενες εκλογές το Κίνημα δυναμώσει και μεγαλώσει.
 • Αρκεί η ανανέωση να οδηγήσει στην αναγέννηση της Παράταξης κύριε Ανδρουλάκη; Πως μπορούμε να “εκμεταλλευτούμε” στην Ελλάδα την διεθνή άνοδο της Σοσιαλδημοκρατίας; 
ΑΠ. Η ανανέωση πρέπει να συμβαδίζει με τη δύναμη των ιδεών μας. Τώρα που οι αρχές και οι αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας επιστρέφουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η κατάλληλη στιγμή να ξαναμιλήσουμε για ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, για τη δίκαιη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς αποκλεισμούς και τέλος, για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Αυτές τις προτεραιότητες της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, μόνο μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να εκφράσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Άλλωστε, οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική δοκιμάστηκε στο παρελθόν από τον ελληνικό λαό, αποδείχτηκε αποτυχημένη.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να ξανασυναντηθούμε, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.