Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Οδυσσεάς Κωνσταντινόπουλος: “Η κυβέρνηση το πρωί λέει κάτι και το απόγευμα με «παρέμβαση Πρωθυπουργού» το παίρνει πίσω.”

Published

on

Ο Ε Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Αρκαδίας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στον Δημοσιογράφο Γαβρή Άγγελο και το “THE SOCIALIST” 

Δεν “μάσησε τα λόγια του” ο δραστήριος Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και έθεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση προ των ευθυνών τους σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα όσα είπε αναφορικά με την πρόθεση της Ε.Ε να αυστηροποιήσει εκ νέου τους δημοσιονομικούς κανόνες για τα κράτη-μέλη αρχής γενομένης από το έτος 2023 και έπειτα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα 70 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης και την διαφανή διαχείριση των πόρων του κράτους.

Τόνισε πως με τη νέα ηγεσία της παράταξης, το πολιτικό αφήγημα είναι το τρίπτυχο “ανανέωση-πολιτική αυτονομία-ενότητα” και δεν τίθεται ζήτημα “ισορροπιών” εσωκομματικά.

Τέλος, ευχήθηκε ένα 2022 που θα βρεί τον κόσμο αγκαλιασμένο με τους συνανθρώπους του, τα αγαπημένα του πρόσωπα, μακριά από τον φόβο που εδώ και χρόνια έχει “στερήσει” από τους περισσότερους, αυτές τις στιγμές.

 

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσνταντινόπουλου

  • Κύριε Κωνσταντινόπουλε, η επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών βρίσκει την παράταξη ενισχυμένη δημοσκοπικά, μα και με έντονο το “άρωμα” της ανανέωσης τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στελεχιακά μετά την σαρωτική νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στην διαδικασία εκλογής Προέδρου. 

 

Είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, αλλά δεν πετάμε στα σύννεφα. Είμαστε προσγειωμένοι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μπροστά μας με υπεύθυνη αντιπολίτευση και σοβαρές προτάσεις. Δεν πανηγυρίζουμε, ούτε χαμογελάμε αλλά αισθανόμαστε την μεγάλη ευθύνη που έχουμε απέναντι στους 270.000 πολίτες που μας έδωσαν εντολή για την επόμενη ημέρα. 

Advertisement

Δεν προχωράμε με «ισορροπίες» αλλά με σύνθεση και ενότητα για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζουμε στο τρίπτυχο, ανανέωση, ενότητα, πολιτική αυτονομία.

 

  • Ακόμα μια φορά, η πανδημία και η διαχείριση της κρίσης γίνεται αντικείμενο έντασης στη Βουλή, το Κίνημα Αλλαγής έχει προτάσεις, ο κόσμος και τα ΜΜΕ έχουν στραμμένα τα φώτα πάνω στο Κίνημα Αλλαγής και παρουσιάζεται η ευκαιρία για να δημιουργηθούν νέες πολιτικές ανατροπές, όχι μόνο στην κεντροαριστερά, μα γενικά στην πολιτική σκηνή. Αυτή η νέα δυναμική για την παράταξη, μπορεί να αποτυπωθεί στην πράξη;

 

Η Κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για την πανδημία. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες ομάδες προκειμένου να προστατέψουμε τους πολίτες άργησε να έρθει. Άργησε να έρθει γιατί αυτές οι αποφάσεις έχουν πολιτικό κόστος. Εμείς δεν το φοβηθήκαμε γιατί πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.  Έχουμε κάνει πρόταση εδώ και καιρό, να εμβολιαστούν όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί που έρχονται σε επαφή με πολίτες. Επιπλέον έχουμε ξεκινήσει μια διαδικτυακή καμπάνια για τον εμβολιασμό με τίτλο «Σπάμε τον Φόβο και την Παραπληροφόρηση» – «Ραντεβού Αλληλεγγύης και Ζωής.» 

Εκτός από τον εμβολιασμό έχουμε κάνει τις εξής προτάσεις:

  1. Ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και αντίστοιχη μέριμνα για το προσωπικό των εργαστηρίων.
  2. Άμεσα περισσότερα σημεία ελέγχου σε δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ).
  3. Διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας στα σημεία ελέγχου.
  4. Aνώτατη τιμή εφτά 7€ για rapid test και 40€ για PCR, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες. 

 

  • Σε δήλωσή σας πρόσφατα, τονίσατε πως το “πρόβλημα μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής γίνει δεύτερο κόμμα, θα το έχει η ΝΔ”, σε ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να φέρει  πολιτικές ανατροπές; Είστε “ετοιμοπόλεμοι” σε κάθε περίπτωση; 

 

Ο κ.Μητσοτάκης είπε στη Βουλή προς τον κ. Τσίπρα «βιάζεστε για εκλογές ώστε να μην έρθετε τρίτος», και του «απάντησα» ότι το πρόβλημα θα το έχει η ΝΔ όταν θα είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ. 

Στη ΝΔ επιθυμούν αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί εύκολα τον κερδίζουν. Οι διπλές εκλογές μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς. Θα υπερβούμε τον εμφυλιοπολεμικό κλίμα του διχασμού προς όφελος της χώρας.

 

Advertisement
  • Για παλινωδίες της κυβέρνησης έκανε λόγο ο νέος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί και στην διαβόητη “έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα” , να περιμένουμε “σκληρό ροκ” στο νέο έτος;

 

«Συνεχείς παλινωδίες» φυσικά! Η κυβέρνηση το πρωί λέει κάτι και το απόγευμα με «παρέμβαση Πρωθυπουργού» το παίρνει πίσω.

Ο κόσμος δεν ξέρει τι να πιστέψει. Σ’ αυτές τις πολύ κρίσιμες στιγμές και ενόψει των εορτών η κυβέρνηση απεδείχθη άτολμη. Ακόμη και μετά τις γιορτές, το «θρίλερ» σχετικά με το εάν θα ανοίξουν τα σχολεία ή όχι και τα νέα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν κράτησε μέχρι τελευταία στιγμή. Δεν υπάρχει προγραμματισμός και κυριαρχεί αβεβαιότητα.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών για τα μέτρα υγειονομικής προστασίας κλονίζεται και η κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ το γνωρίζαμε και το λέγαμε ότι η στήριξη του ΕΣΥ παραμένει ανεπαρκής, αλλά μας το επιβεβαίωσε και η έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα

 

  • Το 2023 η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα απαιτήσει από τα κράτη-μέλη, την επαναφορά του ποσοστού χρέους στο 60%, με την Ελλάδα να βρίσκεται αυτή την στιγμή σε τριψήφιο ποσοστό χρέους και συνολικά 350 δισ – “Αγγίζοντας” τα 360 δισ του 2011 – πιστεύετε πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, κινείται σε σωστό πλαίσιο; Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για βασικό μισθό 800ευρώ, Ποιά στάση θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής; 

 

Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων μέχρι και το 2022 αποτέλεσαν τις δύο από τις σημαντικότερες αλλαγές στην οικονομική πολιτική της Ε.Ε, λόγω της πανδημικής κρίσης.

Καθώς τα κράτη-μέλη αναγκάστηκαν να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες και το χρέος τους, η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων αποτελεί πλέον αναγκαία προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, που έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, η επιστροφή στο όριο του 60% του ΑΕΠ θα την υποχρέωνε να δημιουργήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πράγμα εξαιρετικά επιβλαβές για την αναπτυξιακή της δυναμική.

Επομένως, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι, ώστε να μην αντιμετωπίζονται όλα τα κράτη-μέλη με τον ίδιο τρόπο, αναφορικά πάντα με τον ρυθμό μείωσης του δημόσιου χρέους. Επιπλέον, ως ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, στόχος μας είναι και η εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών δημοσίων δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος, όπως για παράδειγμα οι δαπάνες για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις δημόσιες επενδύσεις σε τομείς που είναι απαραίτητοι για μια ισχυρή οικονομία στο μέλλον.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης που πάρθηκαν στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έριξε στην οικονομία σχεδόν 43 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% του ΑΕΠ, και αναμένεται να αναπληρώσει τις απώλειες αργότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που δαπάνησαν αναλογικά λιγότερα χρήματα σημαίνει πολύ απλά ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ήταν ούτε στοχευμένα, ούτε αποτελεσματικά.

Advertisement

Γι’ αυτό τον λόγο ως Κίνημα Αλλαγής κρούουμε από τώρα το καμπανάκι του κινδύνου, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης των 70 δισ. ευρώ που αναμένονται να έρθουν στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Απαιτείται απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία, διότι από τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων αυτών θα εξαρτηθεί η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα της οικονομικής ανάπτυξη της πατρίδας μας τις επόμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, μέχρι ώρας βλέπουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απουσιάζουν πλήρως από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δεν προβλέπονται ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της νέας γενιάς, όπως για παράδειγμα μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική.

Τέλος, ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, διότι η πραγματική αγοραστική δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

  • Αφήνοντας πίσω το 2021 και υποδεχόμενος το 2022, τι κρατάτε από τo έτος που περνά και τι προσδοκάτε από το νέο;

 

Θέλω να ξαναζήσουμε αγκαλιές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους χωρίς «φόβο»!

 

Υγεία για όλους.

Advertisement