Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Παναγιώτης Βλάχος -“Νέο συμβόλαιο με το λαό, όχι εκλογικά προσύμφωνα με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ”

Published

on

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μέλος της ΚΠΕ, Παναγιώτης Βλάχος, μιλώντας στον Γαβρή Άγγελο και το THE SOCIALIST ,έθεσε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση προ των ευθυνών τους ενώ ξεκαθάρισε την αξιακή στάση της παράταξης απέναντι στα μεγάλα γεγονότα τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και στα διεθνή 

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του Παναγιώτη Βλάχου στο THE SOCIALIST

 

  • Κ.Βλάχο, παρακολουθούμε με “κομμένη την ανάσα” τις εξελίξεις στο Ρωσο-Ουκρανικό μέτωπο, ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει στα άμεσα πλάνα του την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, πως αξιολογείτε την κατάσταση και τι σημαίνει για την Ελλάδα  του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε ένα τέτοιο επεισόδιο;

Ήδη από την ομιλία του τη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα, ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Δεν είναι δυνατόν σε τόσο κρίσιμες στιγμές, ο πρωθυπουργός να στέλνει όπλα στην Ουκρανία χωρίς να ενημερώνει τα κόμματα,  περιστοιχισμένος μόνο από τους συμβούλους του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Ελλάδα είναι ισχυρό μέλος της Ένωσης και ως τέτοιο συμμετέχει στο κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο. Όμως για τέτοιες –  και ακόμη πιο σημαντικές αποφάσεις  – απαιτείται εθνική συνεννόηση, που θα στέλνει μήνυμα εντός και εκτός συνόρων πως η Ελλάδα στοιχίζεται πίσω από μια εθνική στρατηγική. 

 

  • Η ακρίβεια “θερίζει” την επικράτεια και θέτει την κοινωνία και την οικονομία στα όριά της, ξανά μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, πανδημίας, οι Έλληνες βρίσκονται σε απόγνωση. Πρόσφατα το ΚΙΝΑΛ εξόρμησε σε όλη τη χώρα για να κοινωνήσει τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τι εντυπώσεις έχετε και ο ίδιος από την επαφή σας με τους πολίτες; 

Η ακρίβεια δεν είναι μόνο εισαγόμενη, όπως ισχυρίζεται διαρκώς η κυβέρνηση της ΝΔ για να κρύψει τις ευθύνες της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τιμή του ρεύματος. Η Ελλάδα αύξησε μέσα στην πανδημία την εξάρτησή της ηλεκτροπαραγωγής μας από φυσικό αέριο κατά 30%, δεν μπήκε πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, επιδοτήθηκαν οι πάροχοι αντί για τα νοικοκυριά. Το κόστος ενέργειας αυξήθηκε περίπου πεντέμισι φορές έναντι τρεισήμισι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Φυσικά, ούτε λόγος για ελέγχους. Εξού και πήραμε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας πιο αποφασιστικά με εξορμήσεις στελεχών σε όλη την Ελλάδα, συζητώντας με τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, μοιράζοντας φυλλάδια με τις θέσεις μας σε λαϊκές αγορές.

Το βασικό μας επιχείρημα είναι ένα: αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη είτε αυτό λέγεται κατώτατος μισθός είτε μείωση ασφαλιστικών εισφορών είτε νέο ΕΚΑΣ είτε μείωση ρυθμιστικών χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Μόνο έτσι θα κρατηθεί όρθια η κοινωνία. 

 

Advertisement
  • Σε πρόσφατη έρευνα, το Κίνημα Αλλαγής -ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε διαρκή άνοδο τόσο δημοσκοπικά όσο και σε επίπεδο αποδοχής των θέσεων και της στάσης του από την πλειονότητα των πολιτών που δηλώνουν πως πρόσκεινται στην κεντροαριστερά. Πως σκοπεύετε να “εδραιώσετε” την επιρροή σας στις δυναμικές ηλικίες των 25-40 και τι σημαίνει για την πολιτική σκηνή η διαρκής άνοδος της Δημοκρατικής Παράταξης; 

 

Η άνοδος του Κινήματος δεν είναι εφήμερη. Εδραιώνεται επειδή αλλάζουν οι κοινωνικές προσδοκίες, που με τη σειρά τους αλλάζουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Κουρασμένη η κοινωνία από τον άγονο διμέτωπο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αναζητά προοδευτική διέξοδο, κοινωνική δικαιοσύνη και στήριξη στα δύσκολα, χωρίς μεγαλοστομίες και δημαγωγία. Και επειδή οι νεότεροι είναι περισσότερο ρεαλιστές, καθώς φέρουν την εμπειρία απανωτών κρίσεων, αισιοδοξώ ότι θα αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας, ιδιαίτερα όταν ξεδιπλώσουμε τις θέσεις μας για τα προβλήματα που τους απασχολούν, όπως η επισφαλής εργασία, τα ακριβά ενοίκια, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η δημογραφική παρακμή, η ανοχή στη διαφορετικότητα, η ενίσχυση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. 

 

  • Σενάριο πρόωρων εθνικών εκλογών δεν “εκπορεύεται” από την ΝΔ, ωστόσο όλοι οι ειδικοί “Βλέπουν” το Φθινόπωρο του 2022 ως πιθανή περίοδο να στηθούν κάλπες, η ονοματολογία “δίνει και παίρνει” σε δημοσιεύματα, ποιό είναι το “προφίλ” των υποψηφιοτήτων που θα συνθέσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής; 

Η ουκρανική σύρραξη θα προκαλέσει εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Είναι πιθανό να συμπαρασύρει και τον χρόνο των εκλογών, ίσως και πριν το καλοκαίρι. Αυτό όμως εξαρτάται καθαρά από τον Πρωθυπουργό. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι με νέα οργανωτική δομή, με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με πρόσωπα κύρους, που εκφράζουν και την ανανέωση και την ενότητα. 

  • Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε διαρκή πτώση, μια πτώση που αρχίζει να “κλονίζει” το δίπολο της τελευταίας δεκαετίας και αυτό το βλέπουμε να πυροδοτεί “επιθέσεις” προσωπικά κατά του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη. Πρόσφατα ο Γ.Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συγκυβέρνηση με την “υπεύθυνη κεντροδεξιά”. Ποια στάση θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ; 

Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε στρατηγική αμηχανία το τελευταίο διάστημα, εξού και εξαπολύουν επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ, όσο και προσωπικά κατά του προέδρου κ. Ανδρουλάκη.

Επανέφεραν τα περι “ίσων αποστάσεων”, αυτοί που κρατάνε ίσες αποστάσεις από το πρόσφατο παρελθόν της καραμανλικής χρεοκοπίας, που έκλειναν το μάτι σε αντιεμβολιαστές μέσα στην πανδημία, που δεν λένε ότι η Ρωσία καταπατά το διεθνές δίκαιο και πρέπει να υποστεί κυρώσεις.

Στην πράξη κανείς τους δεν επιθυμεί τη συγκυβέρνηση, απλώς “ταΐζουν” τη συζήτηση για να μας φέρουν σε αδιέξοδο. Θα τους απαντήσει ο λαός.

Προσύμφωνα ή προγαμιαία συμβόλαια η δημοκρατική παράταξη δεν κάνει με κανέναν, μόνο συμβόλαια με το λαό για μια νέα πορεία δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας. Εμείς θα είμαστε με τους νικητές των εκλογών, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ηττημένους. 

  • Οπαδική βία, εμβολιασμός των πολιτών, το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, μπαίνει δυνατά στον κόσμο του διαδικτύου με καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως μπορεί να συμβάλει η επικοινωνία από σύγχρονα μέσα στην ανάδειξη των θέσεων της παράταξης; 

 

Τα social media αποτελούν πια τη σημαντικότερη πηγή πληροφόρησης των πολιτών και συχνά χάρις σε αυτά σπάει η προστατευμένη πληροφόρηση κάποιων συστημικών ΜΜΕ και της κυβερνητικής προπαγάνδας. Για εμάς είναι μέσο πολιτικής επικοινωνίας και μιας νέας σχέσης με τον πολίτη, εξού και τα αξιοποιούμε συστηματικά εδώ και δύο χρόνια για να προβάλουμε την πολιτική μας ατζέντα και να φέρουμε κοντά μας νεότερα κοινά.

Όποιος μπει στους λογαριασμούς του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής θα διαπιστώσει εξάλλου πόσο fake news είναι οι ισχυρισμοί της ΝΔ πως δεν έχουμε θέσεις ή του ΣΥΡΙΖΑ ότι κρατάμε ίσες αποστάσεις. 

 

Advertisement