Συνέντευξη: Βάσια Αναστασίου – Έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την ολική επαναφορά του νέου και ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή

"Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας έχουν, κατά γενική ομολογία, αποτύχει και απογοητεύσει τους πολίτες"

Η Δικηγόρος και από τα πιο δυναμικά στελέχη της νέας γενιάς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Βάσια Αναστασίου, παραχώρησε συνέντευξη στον Γαβρή Άγγελο και το “THE SOCIALIST”

Ασκώντας δριμύτατη κριτική σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και πλέκοντας το εγκώμιο της αναγέννησης της παράταξης, της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η κ.Αναστασίου τόνισε μεταξύ άλλων  πως ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα τεχνητά δίπολα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: “Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας έχουν, κατά γενική ομολογία, αποτύχει και απογοητεύσει τους πολίτες” ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε τόσο στην μεγάλη συμμετοχή των νέων στις εκλογές για την ανάδειξη τοπικών οργανώσεων όσο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αττική στην οποία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται να πολιτευτεί και η ίδια.

 

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη της Βάσιας Αναστασίου: 

 

  •  Είστε μια γυναίκα που δραστηριοποιείται στον χώρο της πολιτικής και της κοινωνίας και έρχεστε σε επαφή καθημερινά με πολύ κόσμο ποια είναι τα κυριότερα ζητήματα που πιστεύεται ότι χρήζουν άμεσης και ουσιαστικής αντιμετώπισης από την Πολιτεία;

 

Η ακρίβεια και η έκρηξη του πληθωρισμού χτυπάει κάθε ελληνικό σπίτι. Και εδώ υπάρχει ένα ζήτημα προετοιμασίας. Η κυβέρνηση πήρε με αρκετή καθυστέρηση μέτρα και αφού καθησύχαζε για μήνες του πολίτες ότι το κύμα της ακρίβειας θα αποκλιμακωθεί. Ναι μεν ξέσπασε ο πόλεμος αλλά όφειλε η κυβέρνηση να προετοιμαστεί. Ζούμε σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και βασική προτεραιότητα είναι να προετοιμαζόμαστε ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία και μια οικονομία ανθεκτική σε τέτοιες κρίσεις.

Εμείς έχουμε ήδη από τον Ιανουάριο καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Για παράδειγμα, την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή στη ρήτρα αναπροσαρμογής και όχι στη χονδρική τιμή όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης πετώντας τη μπάλα στις Βρυξέλλες ενώ στο μεσοδιάστημα πλήττεται το εισόδημα του Έλληνα πολίτη.

Παράλληλα για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης, προτείνουμε κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και ένα κοστολογημένο νέο ΕΚΑΣ, με πηγή χρηματοδότησης τα επιπλέον μη προϋπολογισμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία από την υπεραπόδοση του ΦΠΑ λόγω αυξημένου πληθωρισμού.

 

 

  •  βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν από το κρίσιμο συνέδριο στα τέλη του Μαΐου. Ποιο είναι το διακύβευμα και τι σηματοδοτεί η επάνοδος του ονόματος ΠΑΣΟΚ στη μαρκίζα της παράταξης; 

 

Το Συνέδριο αποτελεί το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας αυτοοργάνωσης που ξεκίνησε με στόχο να αναγεννήσει την παράταξή μας. Την προηγούμενη Κυριακή, οι πολίτες μας έδειξαν την εμπιστοσύνη τους. Είναι η σειρά μας, μέσα και από το Συνέδριο, να εγγυηθούμε, αλλά και να ενισχύσουμε την ενότητα, την ανανέωση και την πολιτική μας αυτονομία μέσα από την διακριτή ιδεολογική μας ταυτότητα και την αξιόπιστη προγραμματική μας πρόταση.

Να γίνει το ΠΑΣΟΚ η εμπροσθοφυλακή της προσπάθειάς μας να ανατρέψουμε το τοξικό και άγονο δικομματισμό που δεν δίνει καμία ελπίδα και καμία προοπτική στους πολίτες.

Και μέσα από τη ριζική του ανανέωση, το νέο ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται ξανά μπροστά στους αγώνες όχι απλά για να δικαιώσει τις ιστορικές μνήμες, αλλά για να δώσει ξανά προοπτική στους πολίτες. 

 

  •  Το ΠΑΣΟΚ έχει εντείνει τις εξορμήσεις στην κοινωνία, παρουσιάζοντας τις θέσεις, τις προτάσεις μα και τα πρόσωπα της νέας εποχής για την παράταξη , έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες τόσο στους πολίτες όσο και στους πολιτευτές, κρίνετε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική ανατροπή; 

 

Η συγκλονιστική συμμετοχή των 180.000 πολιτών στις εκλογές για τις τοπικές μας οργανώσεις επιβεβαιώνει το μεγάλο κοινωνικό εύρος της παράταξης στην κοινωνία. Και εδώ υπάρχει και η παράμετρος της νέας γενιάς που μπαίνει μπροστά σε αυτήν την αναγεννητική προσπάθεια.

 

Σχεδόν 4 στους 10 από τα 180.000 μέλη μας είναι νέοι άνθρωποι που νιώθουν πλέον ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκφράσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτοί οι νέοι άνθρωποι, που μας είχαν στρέψει τις πλάτες τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργούν, πράγματι, τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για μια ολική επαναφορά του νέου και ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή.

Αποτελεί ιστορική ευθύνη της παράταξης να μην τους απογοητεύσει.  

 

  •  Ακούμε τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλάνε για μετεκλογικές συνεργασίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει ‘βετο’ ως προς την συμμετοχή τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του πρώην πρωθυπουργού σε ένα μετεκλογικό κυβερνητικό σχήμα, πως κρίνετε την όλη κατάσταση;

 

Δεν πρόκειται να μπούμε σε συζητήσεις που υπονομεύουν την προσπάθεια αναγέννησης της παράταξής μας και στην τελική περιφρονούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν προτάσεις και σχέδιο για τη χώρα που θα δίνει λύσεις σε κορυφαία ζητήματα, όπως η προστασία του εισοδήματος της μέσης οικογένειας από το κύμα της ακρίβειας, όπως οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που πλήττουν κυρίως τους νέους της πατρίδας μας, όπως η ενεργειακή αυτονομία της χώρας, όπως το δημογραφικό, όπως η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και της υγείας. Και φυσικά θα κληθούν να επιλέξουν και τα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν τις επιλογές αυτές.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας έχουν, κατά γενική ομολογία, αποτύχει και απογοητεύσει τους πολίτες. Αποτελούν αποτυχημένες συνταγές που έρχονται από το παρελθόν και δεν μπορούν να δώσουν προοπτική. Για τον λόγο αυτό, στόχος μας δεν είναι να συντηρήσουμε τα σημερινά ευνοϊκά δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ανατρέψουμε το σημερινό πολιτικό συσχετισμό που διχάζει και καθηλώνει την ελληνική κοινωνία και εμποδίζει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η πατρίδα.

 

  • Κυρία Αναστάσιου θα ήθελα από εσάς 5 βασικές θέσεις και προτάσεις σας για την βελτίωση των συνθηκών για τους πολίτες στην Ανατολική Αττική.

 

Για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην Ανατολική Αττική απαιτούνται όχι απλά 5 θέσεις και προτάσεις, αλλά ολόκληρο σχέδιο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην ανθεκτικότητα και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Από την εγκληματικότητα στο Μενίδι όπου παραβατικές ομάδες λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, μέχρι τη στήριξη των αγροτών σε περιοχές όπως ο Μαραθώνας, που πλήττονται από τις αυξήσεις σε ρεύμα, λιπάσματα και καύσιμα, αλλά και την ανάγκη να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια προβολής των αγροτικών προϊόντων συνεταιρισμών, όπως για παράδειγμα στο Κορωπί. Και φυσικά να είμαστε δίπλα στους δημότες και σε πιο τοπικό επίπεδο, όπως στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπου οι κάτοικοι καλούνται να πληρώσουν αύξηση 67% για είσοδο στην Ακτή Βουλιαγμένης.

Στην πορεία υποβάθμισης της Ανατολικής Αττικής, όπου μάλιστα κάνουν ήδη προεκλογική εκστρατεία τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, θα πρέπει να μπει ένα τέλος.

Και είναι πιο κρίσιμο από ποτέ, η Ανατολική Αττική να εκπροσωπείται ξανά μέσα από το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη Βουλή.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ