Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Παύλος Χρηστίδης: Η περίοδος που το ΠΑΣΟΚ «έφταιγε για όλα» δίνει την θέση του στην περίοδο που «όλοι θέλουν να γίνουν ΠΑΣΟΚ».

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, παραχώρησε μια αναλυτική “εφ’όλης της ύλης” συνέντευξη στον Δημοσιογράφο και Εκδότη του “The Socialist”, Γαβρή Άγγελο

Ο Κος Χρηστίδης, παρουσίασε το πλάνο του Κινήματος Αλλαγής για την “επόμενη ημέρα” , ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Εργασιακά, “Πράσινη Ανάπτυξη”, εμβολιασμοί και εσωκομματικά, μεταξύ άλλων βρέθηκαν στο επίκεντρο των όσων είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ. Ο Κος Χρηστίδης στάθηκε ιδιαίτερα στον συμβολισμό των διεθνών γεγονότων, όπως η πολιτική που εφαρμόζει στις Η.Π.Α ο νεοεκλεγείς Δημοκράτης Πρόεδρος Μπάϊντεν μα και στην ραγδαία αύξηση των ποσοστών του κόμματος των  “Πρασίνων” στην Γερμανία. Τέλος, τόνισε πως οι διαδικασίες για τις εσωκομματικές εκλογές θα είναι διαφανείς και θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες σε ειδικό συνέδριο της ΚΠΕ τον Σεπτέμβρη ενώ προς πάσα κατεύθυνση, το σχόλιο του Παύλου Χρηστίδη: “Η περίοδος που το ΠΑΣΟΚ «έφταιγε για όλα» δίνει την θέση του στην περίοδο που  «όλοι θέλουν να γίνουν ΠΑΣΟΚ».”

 

Αναλυτικά η Συνέντευξη του Παύλου Χρηστίδη:

 

  • Κύριε Χρηστίδη, διανύουμε μια περίοδο “ανοίγματος” της οικονομίας και σε λίγο καιρό, επισήμως, και του Τουρισμού. Είμαστε έτοιμοι; Ποια η γνώμη σας για τον τρόπο που επιλέγει η κυβέρνηση να επανακκινήσει την αγορά; 

Η κυβερνητική στρατηγική για τη διαχείριση της πανδημίας απέτυχε και οι πολίτες πληρώνουν τα απότοκα αυτής της αποτυχίας. Η Ελλάδα κατρακυλάει συνεχώς στους δείκτες της πανδημίας. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την δυσάρεστη αλήθεια, ειδικά στο ποσοστό των διασωληνωμένων και ο εμβολιασμός -στο σύνολο του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις, το οποίο δεν ειναι ικανοποιητικό.

 Η Κυβέρνηση έφερε το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdownστη χώρα μας σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, και παρόλα αυτά ήμασταν δεύτεροι σε ημερήσιους θανάτους ανά αναλογία πληθυσμού μετά την Βουλγαρία, με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, έχοντας «πληρώσει» όμως και ένα πολύ μεγάλο τίμημα και κόστος στην πραγματική οικονομία. Η τεράστια κόπωση, και οι αντιδράσεις ωθεί την  κυβέρνηση να επιλέγει ένα μοντέλο ανοίγματος ως μονόδρομο. Αυτό το άνοιγμα, όμως, πρέπει να γίνει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι με βάση το πολιτικό κόστος ή τις δημοσκοπήσεις. Ο στόχος και το ζητούμενο θα πρέπει να είναι να μην γυρίσουμε πίσω και να μην κάνουμε μόνο βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς. Πάλι παρατηρούμε ότι έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα σχολεία ανοίγουν ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο ενώ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η κατάσταση παραμένει το ίδιο προβληματική, αφού τον Αύγουστο περιμέναμε 300 λεωφορεία, ήρθαν τον Απρίλιο μόλις 40, και αυτά που ήρθαν δεν έχουν καν παράθυρα. Η δημοσιοποίηση της απόφασης 497/21 του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον διαγωνισμό των νέων λεωφορείων της ΟΣΥ μας δικαιώνει πλήρως.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει εμμονές και παραλογισμούς στον τρόπο με τον οποίο αποφασίζει το άνοιγμα της αγοράς και της εστίασης και αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παράλογων μέτρων που βλέπουμε όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.  Ας μην ξεχάσουμε και τα σχολεία των τάξεων των 30 μαθητών ανα τάξη και το πώς με εντολή της Υπουργού Παιδείας έστελνε τα παιδιά μας σχολείο μέσα στο κρύο τον χειμώνα με ανοιχτά παράθυρα και κουβέρτες στα πόδια.

Η ΝΔ δείχνει να πάσχει από έλλειψη ενσυναίσθησης της κατάστασης. Ο κ. Μητσοτάκης παλινδρομεί συνεχώς στο πεδίο των μέτρων και μεταφέρει τις ευθύνες στους πολίτες, στη νέα γενιά, με γνήσια συντηρητική στρατηγική, με απαξίωση κοινωνικών κατηγοριών και κοινωνικών συνόλων, με ελιτιστική πρόθεση και προσέγγιση που είναι το διαχρονικό βασικό συστατικό πολιτικής της ΝΔ.

 

Διαφήμιση
  • Μόλις πρόσφατα, οι ΗΠΑ, εξέδωσαν απόφαση που μιλά για άρση των πατεντών των εμβολίων, πως το σχολιάζετε αυτό; Θυμίζουμε πως λίγους μήνες πριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ειρωνευτεί από το Βήμα της Βουλής αυτό το ενδεχόμενο.. 

 

Ο Πρόεδρος Μπαιντεν επαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο και μας εκπλήσσει πολύ θετικά:

• Με  την προσωρινή και υπό όρους άρση των πατεντώνγια τα εμβόλια,
• Με την αύξηση του κατώτατου μισθού,
• Με πρωτοβουλίες στήριξης της μεσαίας τάξης,

Ο Μπάιντεν αποδεικνύει ότι το «ηθικό πλεονέκτημα» δεν είναι δεδομένο για κανέναν.

Η παρέμβασή του, με την οποία τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των πατεντών για τα εμβόλια, επανέφερε στην επικαιρότητα μια συζήτηση που είχαν πρώτοι ανοίξει οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές από την άνοιξη του 2020.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2020 το Κίνημα Αλλαγής, η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά και άλλα στελέχη είχαν ζητήσει να θεωρηθεί δημόσιο αγαθό η πατέντα των εμβολίων.

Στη χώρα μας πρέπει επιτέλους να συνεννοηθούμε για την κοινή δράση που απαιτείται αφήνοντας στην άκρη κάθε μικροπολιτική αντιπαράθεση ειδικά για θέματα πανδημίας, ώστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια γιατί αυτός ο στόχος δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Η Ευρώπη που επαναπαύεται στις δάφνες του κοινωνικού κράτους, βλέπει τις ΗΠΑ να παίρνουν τα πρωτεία των πολιτικών άρσης των ανισοτήτων, από την αυτοθαυμαζόμενη «κοινωνική Ευρώπη».

Η ΕΕ πρέπει να δράσει γρήγορα, όχι μόνο για να μην την προσπεράσουν οι ΗΠΑ σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά γιατί η κοινωνική δικαιοσύνη δεν έχει μόνο συμβολική αξία: έχει πραγματική αξία, είναι προϋπόθεση της ευημερίας των πολιτών, της μείωσης των ανισοτήτων και της δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης.

 

  • Στα εσωκομματικά τώρα, πώς σχολιάζετε την συζήτηση που πάει να ανοίξει γύρω από τις  διαδικασίες που θα ισχύουν στο συνέδριο για την εκλογή Προέδρου του κόμματος; Θα είναι “ανοιχτές” ; Ποιοι όροι θα ισχύσουν για όσους επιθυμούν να ψηφίσουν; 

Στο τελευταίο πολιτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε ομόφωνα ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε ειδική σύνοδο της ΚΠΕ θα προχωρήσουμε στην εξειδίκευση όλων των λεπτομερειών που αφορούν την εσωτερική αναμέτρηση του κινήματος.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής αντίστοιχα.

Με πλήρη διαφάνεια, συλλογική δράση και όλες τις διαδικασίες  που προβλέπει το καταστατικό.

 

 

Διαφήμιση
  • Το Κίνημα Αλλαγής, δείχνει να διανύει μια περίοδο ανάκαμψης καθότι σε κάθε δημοσκόπηση παρουσιάζει σχετική άνοδο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Με την δυνητική πρόθεση ψήφου να φτάνει και το 12% , πως το σχολιάζετε αυτό; Τι χρειάζεται για να δούμε τέτοια-και καλύτερα ακόμη- ποσοστά στις εθνικές εκλογές; 

 

Πολιτικό πλαίσιο και αυτοπεποίθηση. Η περίοδος που το ΠΑΣΟΚ «έφταιγε για όλα» δίνει την θέση στην περίοδο που το «όλοι θέλουν να γίνουν ΠΑΣΟΚ».

Οχι μόνο για όσα αναπολούν οι πολίτες αλλα και για όσα προσδοκούν. Νδ και ΣΥΡΙΖΑ ειναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος της συντήρησης.

Χρειάζεται εξωστρέφεια, φρέσκος λόγος και συστράτευση δυνάμεων, ώστε να επιτευχθεί ο καίριος στόχος, το κίνημά μας να γίνει, ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων και ο καταλύτης αλλαγής και αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων και συσχετισμών στην χώρα.

Αυτό αποτυπώνεται και στα δημοσκοπικά δεδομένα, που καταγράφουν σαφείς ενδείξεις αλλαγής ισορροπιών σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κινούνται σε τροχιά πόλωσης, κόντρα στον παλμό μιας κοινωνίας που βρίσκεται στα όριά της.

Η κυβερνητική φθορά προσδιορίζεται εμφανώς, με υποχώρηση άνω των 20 μονάδων στη θετική αξιολόγηση του έργου της, αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού, συγκριτικά με τον περασμένο Απρίλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αισθητά κάτω από τις τελευταίες κάλπες, χωρίς προοπτική ανάκαμψης, και η σταδιακή άνοδος των ποσοστών του κινήματος αποτυπώνεται παντού και σε επίπεδο δημοφιλίας και σε επίπεδο προσμονής και υιοθέτησης πολλών προτάσεων μας από την κυβέρνηση.

Η στρατηγική μας θα εξελιχθεί όπως την έχουμε σχεδιάσει και θα εκπλήξει πολλούς. Μεταξύ «σκληρού ροκ» προς το Μαξίμου και του αντιπολιτευτικού κενού που δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ εδραιώνεται ως η δυνητική ουσιαστική επιλογή γνήσιου και σοβαρού αντιπολιτευτικού μοντέλου μακριά από το συγκρουσιακό τεχνητό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα μας να εστιάζεται κυρίως στις γκρίζες ζώνες των ψηφοφόρων που θέλουμε να επεκταθεί και να είστε σίγουρος ότι θα επεκταθεί και ο λόγος και η δυναμική μας τους προσεχείς μήνες.

 

Διαφήμιση

 

  • Το παράδειγμα των “Πράσινων” της Γερμανίας, μπορεί να αποτελέσει “πυξίδα” για το Κίνημα Αλλαγής; 

Το αύριο μετά την πανδημία πρέπει να είναι βιώσιμο, αλλά και δίκαιο για όλους. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος μας, ως ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, αν δεν παρθούν έγκαιρα δραστικά μέτρα, θα είναι χειρότερες από αυτές της πανδημίας.

Γι’ αυτό έχουμε θέσει ως προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Να κάνουμε πράξη την μεγάλη πρόκληση του μηδενισμού των αερίων του θερμοκηπίου στις αμέσως επόμενες δεκαετίες.

Ναι λοιπόν στην πράσινη μετάβαση. Δεν είναι όμως πολιτικά ουδέτερη.

Ο τρόπος που θα γίνει, οι προτεραιότητες και τα μέσα, η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους στις νέες μορφές ενέργειας, ο βαθμός συμμετοχής της κοινωνίας και των φορέων της, και φυσικά η ύπαρξη προοπτικής για τις περιοχές που θίγονται (η δίκαιη μετάβαση), είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους ιδεολογικοπολιτικούς προσανατολισμούς μας. Με τα πιστεύω μας για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και την ενεργειακή δημοκρατία.

Όπως διαπιστώνουν και οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές αλλά και οι Γερμανοί Πράσινοι, υπάρχουν δυο τρόποι που θα συμβεί. Είτε θα οδηγήσουμε εμείς τις εξελίξεις, είτε θα το κάνουν συντηρητικές δυνάμεις με τους δικούς τους όρους, που μας βρίσκουν αντίθετους.

Εμείς επιλέγουμε να ηγηθούμε και να οδηγήσουμε την μετάβαση ώστε να είναι δίκαιη, να αντιμετωπίζει τις ανισότητες, να μην αφήνει κανένα πίσω. Στην Ευρώπη, οι Σοσιαλιστές και άλλες προοδευτικές δυνάμεις, πιστεύουμε ότι οι δράσεις για το κλίμα και το περιβάλλον πρέπει να συνδυαστούν με την πορεία ανάκαμψης από τον κορωνοϊό.

Διαφήμιση

Γι αυτό και ηγούμαστε της προσπάθειας εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας, αξιοποιώντας και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα νέα που έρχονται και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού είναι θετικά. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν, που επανάφερε τις ΗΠΑ στην Κλιματική Συμφωνία των Παρισίων, ανέλαβε νέα σημαντική δέσμευση, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για το Κλίμα που διοργάνωσε (22/4).

Να περιορίσουν οι ΗΠΑ τουλάχιστον κατά 50% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Για να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Αμερικής στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να πιέσει τον υπόλοιπο κόσμο να αναλάβει δράση.

Η «επιστροφή» της Αμερικής δημιουργεί μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για να προχωρήσει η πράσινη ανάπτυξη.

Ποιο είναι όμως το κλειδί για αυτή τη μετάβαση; Να σχεδιάσουμε με τον πολίτη στο επίκεντρο ένα περιβαλλοντικά φιλικό και κλιματικά προστατευτικό μοντέλο ανάπτυξης, με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Στο Κίνημα Αλλαγής, είμαστε οι πρώτοι, και οι μόνοι, που παρουσιάσαμε πριν περίπου δύο χρόνια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μία οικονομία απαλλαγμένη από το λιγνίτη. Στο «Ενεργειακό διαβατήριο για το μέλλον», έτσι είχαμε ονομάσει τότε το σχέδιο μας, αναφερθήκαμε εμείς μόνοι από όλα τα πολιτικά κόμματα, με θάρρος και γενναιότητα, στη μεταλιγνιτική Ελλάδα.

Πρόσφατα εξειδικεύσαμε με συγκεκριμένες προτάσεις τις παραμέτρους ώστε η πράσινη ανάπτυξη να έχει προστιθέμενη αξία στην χώρα μας.

Διαφήμιση

Με την παραγωγή των πράσινων τεχνολογιών να γίνεται στον τόπο μας, δημιουργώντας πολλές και καλές θέσεις εργασίας.

Υπάρχουν δύο αποκλίνοντα μονοπάτια μπροστά μας. Είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης. Χάνοντας έτσι την τελευταία ίσως ευκαιρία που μας δίνεται για να κάνουμε μία διαφορετική αρχή.

Όλα αυτά θα τα παρουσιάσουμε στις αρχές Ιουνίου στην πράσινη εβδομαδα που ετοιμάζουμε.

 

 

  • Η γενιά 30-39 έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση στην αρχή της Πανδημίας και στην εξέλιξή της διαχείρισής που έγινε. Με πάνω από 200.000 ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca, πως σχολιάζετε την στάση που επέδειξε η ηλιακή ομάδα αυτή; Πώς σχολιάζετε και την φράση του Αλέξη Τσίπρα :”Να ξεστοκαρουν” για τα εμβόλια της εν λόγω εταιρείας; 

 

Ο Αλέξης Τσιπρας λειτούργησε ως χορηγός της Νέας δημοκρατίας. Η δήλωση του ήταν απαράδεκτη. Στην πολιτική το δύσκολο είναι να πρωτοπορείς, να οδηγείς, να εμπνέεις. Το εύκολο είναι να πετάς ατάκες, για να “παίζεις”, τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις. Δεν φοβόμαστε την επιστήμη, την εμπιστευόμαστε, θέλουμε να ανακτήσουμε την ελευθερία μας και ξέρουμε ότι ο δρόμος γι’ αυτό περνά μέσα από τον εμβολιασμό.

Η επίσκεψη της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά πρόσφατα στο Ασκληπιείο Βούλας, αποτυπώνει αυτή τη μεγάλη διαφορά άσκησης πολιτικής: Με την πράξη της αυτή σηματοδοτεί αφενός τη σπουδαιότητα του εμβολίου και αφετέρου την ανάγκη αποτελεσματικής καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για να μην μείνει κανένα περιθώριο στη σύγχυση και στην παραπληροφόρηση.

 

  • Σε ότι αφορά την εφαρμογή του μέτρου πρόληψης με την χρήση self test , το Κίνημα Αλλαγής μιλούσε από την πρώτη στιγμή για την αναγκαιότητα ύπαρξης του, υπάρχουν πολλοί όμως που διερωτώνται για την φερεγγυότητα των αποτελεσμάτων που δηλώνονται από τους πολίτες, τι έχετε να πείτε για αυτό;

Χρήσιμα είναι τα self tests αλλά είναι ανεπίτρεπτο το κράτος να απουσιάζει στα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας και να μεταφέρει όλη την ευθύνη του στους πολίτες.

Για τον λόγο αυτό, αλλά και για να αντιμετωπισθούν επιτέλους τα προβλήματα εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς προτείνουμε:

Διαφήμιση

 

1)  Να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, αλλά να περιληφθεί σ’ αυτόν και το σύνολο των εργαζομένων στα σχολεία (και οι καθαρίστριες).

Πέραν των self tests για εκπαιδευτικούς – μαθητές είναι αναγκαίο ο ΕΟΔΥ, να προχωρήσει σε δειγματοληπτικά και περιοδικά rapid tests.

2) Η ύλη για την νέα σχολική χρονιά πρέπει να αναδιαταχθεί με την ευθύνη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και να προβλεφθεί πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίες για όσους απαιτείται.

Ώστε να αντιμετωπισθούν το μαθησιακό χάσμα και οι ανισότητες.

3) Μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να καλυφθούν τα κενά της εκπαίδευσης, με την πρόσληψη 10.500 εκπαιδευτικών.

Και να εξευρεθούν πρόσθετες αίθουσες, ώστε με την νέα σχολική χρονιά να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στις τάξεις.

4) Η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών μόνο με διορισμένα μέλη, δημιουργεί θέμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Το Υπουργείο Παιδείας που προκάλεσε με τους χειρισμούς του το πρόβλημα, οφείλει να βρει λύση για τα την ομαλή εκλογή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών.

5) Η εφαρμογή της γενικευμένης δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης είναι σωστή, αλλά απαιτεί τις κατάλληλες υποδομές. Δεν επιτρέπεται να στοιβάζονται τα νήπια σε κοντέινερ, που τοποθετούνται στις αυλές των δημοτικών.

Είναι απαραίτητο το θέμα των υποδομών να λυθεί το ταχύτερο.

 

Διαφήμιση
  • Ακούσαμε πρόσφατα, τον Υπουργό, κύριο Χατζηδάκη, να παρουσιάζει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τα εργασιακά, πως το σχολιάζετε; 

Η κυβέρνηση και στα εργασιακά καταφεύγει στην προσφιλή της τακτική κι επιδίδεται σε ψέματα για να κρύψει την πικρή, για τον κόσμο της εργασίας, αλήθεια: για την έξοδο από την κρίση, θα δουλέψουν λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότερες ώρες, με λιγότερα λεφτά.

 Παρέχει στους νέους του σήμερα μόνο δύο επιλογές:

Είτε να μεταναστεύσουν είτε να γίνουν μισθοσυντήρητοι νομάδες που θα δουλεύουν εξαντλητικά 10ωρα σε περιόδους υψηλής παραγωγής ή την τουριστική σεζόν.

Αντί για διάλογο και συναινέσεις, επιμένει στο αντεργατικό της σχέδιο που αποδεικνύει το όραμά της για μία κοινωνία άνιση και άδικη.

Όσο η εργασία και οι εργαζόμενοι δε λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωση που τους αναλογεί, οι σοβαρές στρεβλώσεις, ο κατακερματισμός και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας θα εντείνονται.

Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να μας πείσει σήμερα, ότι ο εργαζόμενος θα ζητά γονυπετής από τον εργοδότη του να δουλέψει πάνω από 8 ώρες, χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες. Μετά την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, ξεκινάει με το σ/ν της ΝΔ  η “επιχείρηση” κατάργησης του 8ωρου, οι απλήρωτες υπερωρίες, αλλά και η αμφισβήτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που προβλέπει ο Ν/ 1264/82.

Η Κυβέρνηση εξοφλεί προεκλογικά της γραμμάτια προς τη μεγάλη εργοδοσία καθώς προωθεί το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.

Οι συντηρητικές δυνάμεις της κοινωνίας εκμεταλλεύονται την πανδημία για να ακυρώσουν αγώνες και δικαιώματα που είναι ταυτισμένα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική κινητικότητα. Μισή δουλειά, μισός μισθός, ωράριο-λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες, τηλεργασία χωρίς κανόνες, συνθέτουν νέες μορφές απασχόλησης, που θα διευρύνουν τις ανισότητες, θα βάλουν στο περιθώριο τη νέα γενιά και θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερους.

Η πολυθρύλητη επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί στα ερείπια των μικρομεσαίων, στις ουρές της ανεργίας ή τους μισθούς της φτώχειας. Χρειαζόμαστε δουλειές που ανταμείβουν, αξιοποιούν τη γνώση και τις δεξιότητες, ενσωματώνουν την καινοτομία και αυξάνουν την παραγωγικότητα της οικονομίας. Για να αποκτήσει βάσεις η επανεκκίνηση, να μεγαλώσει η πίτα της ανάκαμψης και να ωφεληθούν όλοι

Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται δυναμικά απέναντι σε αυτή την πολιτική και τα σχέδια της κυβέρνησης μέσα και έξω από τη Βουλή. Αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να γίνει ξανά η εργασία διαβατήριο για την ατομική και συλλογική ευημερία