Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Ανδρέας Σπυρόπουλος: “Να αμφισβητήσουμε κατεστημένα και νοοτροπίες που καθηλώνουν τη χώρα”

Published

on

Δραστήριο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής και άνθρωπος με πλούσια πολιτική διαδρομή, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στον Εκδότη και Αρχισυντάκτη του “The Socialist”, Γαβρή Άγγελο.

Ασκώντας σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, υπογράμμισε τα “κακώς κείμενα” καθ’όλη την διάρκεια της πανδημικής κρίσης, η οποία συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή και μάλιστα με σοβαρότατες προεκτάσεις πέρα από τον Υγειονομικό κλάδο, και στην Οικονομία που προβληματίζει την κοινωνία και οξύνει τις κοινωνικές εντάσεις, επισημαίνοντας τις προτάσεις ουσίας που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη, κι όλας ,ημέρα.  Αναφορικά με τα εσωκομματικά, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, τοποθετήθηκε για τις “χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις” του Κινήματος Αλλαγής, ενώ μάλιστα, τόνισε την ανάγκη για την μαζική συμμετοχή των πολιτών στο νέο “restart” της παράταξης ενώ, τέλος, σχετικά με την πληττόμενη οικονομία και το Ε.Σ.Υ που έχει ξεπεράσει τα όριά του, ο Κος Σπυρόπουλος, αφού επισήμανε τα λάθη που έγιναν και γίνονται από την κυβέρνηση , αντιπαρέβαλε τις σοβαρές προτάσεις που το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες των πολιτών.  Στο ζήτημα της “καλπάζουσας” αστυνομικής βίας, παραθέτω επακριβώς την δήλωση του Ανδρέα Σπυρόπουλου: “Από τη ζαρντινιέρα του 2006 και τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008, στον θανάσιμο τραυματισμό του Ζακ Κωστόπουλου το 2018 μέχρι τις εικόνες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, η ΕΛ.ΑΣ φαίνεται σα να λειτουργεί υπεράνω του νόμου.”

 

 

Αναλυτικά η Συνέντευξη του Ανδρέα Σπυρόπουλου: 

 

  • Κύριε Σπυρόπουλε, θα ήθελα το σχόλιό σας σχετικά με τα περιστατικά αστυνομικής βίας που αποτέλεσαν σημείο σύγκρουσης τόσο εκτός όσο και εντός Βουλής. Ποιος είναι κατά την γνώμη σας ο τρόπος αντιμετώπισης ενός δόγματος “καταστολής” που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση καθόλη την διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ; 

 

Η τάξη και η ασφάλεια, που αποτέλεσε την σημαία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στην πορεία προς την κυβερνητική εξουσία,  όπως υπηρετούνται σήμερα προκαλούν μονίμως κοινωνική ένταση.

Τα περιστατικά αστυνομικής βίας βεβαίως δεν είναι πρωτοφανή. Αντιθέτως πληθαίνουν την τελευταία δεκαπενταετία.

Από τη ζαρντινιέρα του 2006 και τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008, στον θανάσιμο τραυματισμό του Ζακ Κωστόπουλου το 2018 μέχρι τις εικόνες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, η ΕΛ.ΑΣ φαίνεται σα να λειτουργεί υπεράνω του νόμου.

Αυτήν την περίοδο καταγράφονται συστηματικά παραβιάσεις δικαιωμάτων από τα σώματα ασφαλείας κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων, κατά τη σύλληψη ή/και κράτηση ατόμων ύποπτων για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, ακόμα και εναντίον μελών ευπαθών ομάδων, όπως για παράδειγμα των Ρομά, των μεταναστών ή των αιτούντων άσυλο. Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται στη σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αλλά και στην πρώτη έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας. Ενώ γίνονται με καθυστέρηση βήματα προς την ενίσχυση της ερευνητικής διαδικασίας τέτοιων παραβιάσεων της νομοθεσίας και της επιβολής ποινών, δεν βλέπουμε να επιδιώκεται μια συγκροτημένη προσπάθεια για ουσιαστική αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ.

Χρειάζεται εκσυγχρονισμός στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσής του. Εμβάθυνση της αμερόληπτης και πλήρους έρευνας από τον Συνήγορο του Πολίτη και πειθαρχικές διαδικασίες όπου απαιτείται. 

 

  • Μάρτιος 2020-Μάρτιος 2021, 1 χρόνος lockdown, με τα καθημερινά κρούσματα κορονοϊού να είναι χιλιάδες και το πρόγραμμα εμβολιασμών, να κινείται αργά. Πως κρίνετε την διαχείριση της πανδημικής κρίσης από την κυβέρνηση; Ποιο το σχόλιό σας για την στάση της αντιπολίτευσης; 

 

Κατά την έναρξη της πανδημίας υπήρξε ένα γενικό αίσθημα ανησυχίας στην κοινωνία, που οδήγησε τους πολίτες στην πλήρη τήρηση των μέτρων προστασίας. Έτσι η Ελλάδα πέρασε ήπια το πρώτο κύμα.

Advertisement

Κατόπιν ωστόσο, η κυβέρνηση έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο.

  1. Το υγειονομικό σύστημα της χώρας δεν θωρακίστηκε επαρκώς παρά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μετά το πρώτο κύμα.
  2. Δεν δημιουργήθηκαν επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ, δεν ενισχύθηκαν οι απλές κλινικές στα νοσοκομεία, δεν εξοπλίστηκαν με εξειδικευμένο προσωπικό οι υγειονομικές μονάδες συνολικά.
  3. Τα δημόσια νοσοκομεία μας είναι πλέον «μονοθεματικά» και βρισκόμαστε στην χειρότερη κατάσταση από την αρχή της πανδημίας.
  4. Από την άλλη,  στον κλάδο της οικονομίας, η στρατηγική του «ακορντεόν» που επιλέχθηκε για τη λειτουργία της αγοράς κούρασε ψυχολογικά πολίτες και επιχειρήσεις, δεν είχε σοβαρά οικονομικά αποτελέσματα και δεν περιόρισε την εξάπλωση της πανδημίας, επιμηκύνοντας στην ουσία το καθολικό lockdown.

Συνεπώς, μπορούμε να μιλήσουμε για παντελή απουσία σχεδίου, κάτι που αποτυπώνεται και στην πρόσφατη απόφαση για την άρση των περιοριστικών μέτρων, παρά το γεγονός ότι η πανδημία καλπάζει και το αθωράκιστο ΕΣΥ είναι υπό κατάρρευση.

Από την άλλη πλευρά, όλη αυτήν την περίοδο το Κίνημα Αλλαγής σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε σειρά προτάσεων σε μία προσπάθεια να βοηθήσει στη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, οι οποίες στην πλειοψηφία τους δεν εισακούστηκαν.

 

  • Η οικονομία στην χώρα μας, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, η Ε.Ε έχει “οχυρώσει” τα κράτη-μέλη με δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη “δεν πείθει”, πως μπορούμε να αποφύγουμε μια νέα  “οικονομική τραγωδία” στην Ελλάδα και τις γνωστές προεκτάσεις που μπορεί να έχει στην πολιτική και την κοινωνία; 

 

Η Ελλάδα θα λάβει μία τεράστια ένεση ρευστότητας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το εθνικό σχέδιο θα έχει άμεση επίδραση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Όφειλε η κυβέρνηση, προτού το παρουσιάσει στη Βουλή, να το υποβάλει πρώτα σε εξαντλητική διαβούλευση με τα κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους παραγωγικούς φορείς.

Πρώτον, έτσι ώστε να κατατεθούν προτάσεις και δεύτερον, για να δημιουργηθούν συναινέσεις απαραίτητες για την υλοποίησή του. Σε αυτό που χρειάζεται να εστιάσουμε την προσοχή μας είναι το πώς θα πάρουν έγκριση τα δάνεια ύψους 12,7 δις για ιδιωτικές επενδύσεις αλλά και ο τρόπος βάσει του οποίου θα κατανεμηθούν οι επιδοτήσεις ύψους 17,77 δις ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν σημαντικές ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο για το είδος των επενδύσεων όσο και για τον επιμερισμό των κλάδων που θα επωφεληθούν.

Επίσης, σημαντικό είναι να δούμε σε ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κατευθυνθούν τα δάνεια αυτά δεδομένου του υψηλού ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα γίνει οξύτερο μετά τη λήξη αναστολής των πληρωμών. Ήδη σήμερα αυτό ανέρχεται περίπου στα 234 δις ευρώ, δηλαδή το 127,5% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, τα δύο τρίτα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι υπερχρεωμένα. Επομένως τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους. Τέλος, κρίσιμο παράγοντα θα αποτελέσουν τα γενικά κριτήρια σε επίπεδο κλάδων, επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων, ώστε να μην κατευθυνθούν οι πόροι στους ίδιους και τους ίδιους. 

Advertisement

 

  • Το Κίνημα Αλλαγής, πραγματοποιεί σταθερά “Χαμηλές πτήσεις” στις δημοσκοπήσεις. Ποια η κριτική σας ως προς αυτή την “στασιμότητα”; 

 

Σαφώς μας ανησυχεί και δεν μας ικανοποιεί αυτή η δημοσκοπική στασιμότητα. Δεν είναι ζήτημα κριτικής αλλά αγωνίας για τις προοπτικές και την περαιτέρω ενίσχυση της παράταξης.

Η κυβέρνηση κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και σίγουρα δεν διαθέτει πειστικό σχέδιο για επιστροφή στην φυσιολογική ζωή με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πείθει αλλά διαρκώς αποδεικνύει ότι είναι εγκλωβισμένος στις εσωτερικές του αντιθέσεις και δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, ούτε προοπτική για το μέλλον της χώρας.

Προφανώς και εμείς δεν έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου τουλάχιστον στο βαθμό που θα θέλαμε.  Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, σε θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντoς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το περιβάλλον, η σύγχρονη τεχνολογία, ζητήματα που αφορούν κυρίως στη νέα γενιά, αλλά και τα πρόσωπα που θα μεταφέρουν αυτό το μήνυμα, είναι κάποια από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε στο επόμενο διάστημα. Να αμφισβητήσουμε κατεστημένα και νοοτροπίες που καθηλώνουν τη χώρα χωρίς να χρησιμοποιούμε παρωχημένο λαϊκισμό και εύκολα λόγια.  Να προσαρμόσουμε τον λόγο μας αλλά και τις προτεραιότητές μας περισσότερο στη σύγχρονη πολιτική σκέψη και στις ανάγκες των νέων ανθρώπων. Χωρίς εσωστρέφεια που θα μας καθηλώσει, αλλά με στόχο να πείσουμε και να εκφράσουμε τη μεγάλη βάση της παράταξης αλλά και της κοινωνίας. 

 

  • Με τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής να είναι (το αργότερο σε 1 έτος) κοντά, πως κρίνετε τις υποψηφιότητες που μέχρις στιγμής έχουν δηλώσει πως θα συμμετέχουν στις διαδικασίες;

Η χώρα και ολόκληρος ο κόσμος βιώνει μία εντελώς ασυνήθιστη και πρωτόγνωρη περιπέτεια. Όλα γύρω μας άλλαξαν και η προτεραιότητα όλων μας οφείλει να είναι η επιστροφή στη φυσιολογική μας ζωή. Οι πολίτες βρίσκονται στα όριά τους και υπάρχει τεράστια αγωνία για την επόμενη ημέρα.

Η στήριξη του ΕΣΥ, των γιατρών και των νοσηλευτών που δίνουν την καθημερινή μάχη είναι η πρώτη μας υποχρέωση. Σημαντικό είναι επίσης να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, τα εσωτερικά μας ζητήματα πρέπει να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα. Εξάλλου έχουμε όλοι συμφωνήσει ότι μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε και ολοκληρώνεται η θητεία της προέδρου, θα προχωρήσουμε συντεταγμένα σε νέα διαδικασία εκλογής. Πυξίδα μας είναι η επιτυχημένη, μαζική, ανοιχτή στους πολίτες, δημοκρατική διαδικασία που πραγματοποιήσαμε το 2017. Ο στόχος είναι η μαζικότερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών για να πραγματοποιηθεί ένα restart της παράταξης. Όταν αφήσουμε πίσω τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε θα υπάρχει ο χρόνος ώστε όλοι οι υποψήφιοι να αναπτύξουν τις προτάσεις τους για την επόμενη ήμερα αλλά κυρίως για την προοπτική ουσιαστικής ενίσχυσης της παράταξης. 

 

  • Πρόσφατα, είχατε την ευκαιρία μέσω των ψηφιακών περιοδειών, στην Ήπειρο συγκεκριμένα, να μιλήσετε με στελέχη του ΚΙΝΑΛ και πολίτες, ποιές οι ανησυχίες τους; Τι αποκομίσατε από την συζήτηση αυτή; 

Τον τελευταίο ένα χρόνο που διαρκεί αυτή η υγειονομική κρίση δεν είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε από κοντά με τους πολίτες, τους φορείς της αγοράς, των επιχειρήσεων, ακόμα και με τα στελέχη της παράταξης. Αυτή η αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο είναι που σε κρατά κοντά στις αγωνίες του και οδηγεί τα πολιτικά κόμματα σε αναζήτηση σχεδίου που θα επιλύει τα πραγματικά προβλήματα.

Για εμάς, ως Κίνημα Αλλαγής, αυτό αποτελεί την διαρκή μας προτεραιότητα. Για αυτόν τον λόγο επιλέξαμε, όσο έχουμε ακόμη τους περιορισμούς της απευθείας επαφής, να διοργανώσουμε ψηφιακές περιοδείες.

Ακούσαμε την αγωνία των πολιτών, τα αιτήματα των εκπροσώπων των εργαζομένων και ταυτόχρονα αναπτύξαμε το σχέδιο μας για την επόμενη ημέρα αλλά και την στήριξή τους. Συζητήσαμε το όραμά μας για το μέλλον, πάνω σε τεκμηριωμένες προτάσεις, όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων, στην στήριξη μέσα από τραπεζικό δανεισμό, στην ένταξη επιχειρήσεων στο ταμείο ανάκαμψης. Η μεγάλη απορρόφηση των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης είναι σημαντικός παράγοντας για να μην μπει η ελληνική οικονομία σε έναν ακόμα φαύλο κύκλο ύφεσης. 

 

Advertisement