Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Βασίλης Κεγκέρογλου: “H Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης”

Published

on

Ο Βουλευτής  Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, παραχώρησε συνέντευξη στον Δημοσιογράφο Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist”.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, τοποθετήθηκε “επί παντός επιστητού” παρουσιάζοντας ένα ξεκάθαρο πλάνο για το παρόν και το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής ενώ έδωσε αρκετές “απαντήσεις” σε μείζονα θέματα όπως η “επιστροφή στελεχών” στην μεγάλη Δημοκρατική παράταξη, η ποσοστιαία αύξηση της δυνητικής πρόθεσης ψήφου στο κόμμα και το “Τεχνητό” και “βολικό” δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ το οποίο “διασκεδάζει τις εντυπώσεις” σε εθνικά ζητήματα όπως η ψήφος των αποδήμων.

Ο κ.Κεγκέρογλου, παρουσίασε αναλυτικά το πλαίσιο της συζήτησης και την στοχοθεσία  της συνεδρίασης της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Παρασκευή ενώ ιδιαίτερα διαφωτιστική ήταν η επιγραμματική παρουσίαση του “Σκανδάλου Πειραιώς” στο οποίο έκανε πρόσφατα αναφορά και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Τέλος, αναφερόμενος στην φριχτή δολοφονία του Δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ήταν ξεκάθαρος: “Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου, εκτός από αποτρόπαιο γεγονός, αποτελεί και ένα πλήγμα στην ελευθεροτυπία και την αντικειμενική ενημέρωση. Οι αρχές οφείλουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συλληφθούν οι δράστες, φυσικοί και ηθικοί.”

 

Aναλυτικά η Συνέντευξη του Βασίλη Κεγκέρογλου: 

                                                ΕΡΩΤΗΣΗ 

Κύριε Κεγκέρογλου, σε πρόσφατη δημοσκόπηση είδαμε το Κίνημα Αλλαγής να έχει διψήφιο ποσοστό (12,4%) στην πρόθεση ψήφου. Τι σημαίνει αυτό για την Παράταξη; Στην ίδια Δημοσκόπηση (GPO) η Φώφη Γεννηματά χαρακτηρίζεται ως η ξεκάθαρη “νικήτρια” στην μάχη του “Κέντρου”, θα ήθελα το σχόλιό σας.

                                                 

Advertisement

                                                ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το πρώτο που σημαίνει είναι ότι η καθημερινή σκληρή δουλειά στην Βουλή και στην κοινωνία,  της Προέδρου, των Βουλευτών μας, των στελεχών μας αλλά και των απλών αγωνιστών της Παράταξης, «πιάνει τόπο» και πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.

Το δεύτερο που σημαίνει είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες, καθημερινά,  εμπιστεύονται το Κίνημα Αλλαγής και αναγνωρίζουν ότι είμαστε μια υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση με θέσεις και προτάσεις, που στέκεται δίπλα στους πολίτες και προτείνει λύσεις για τα προβλήματά τους.

Το τρίτο που σημαίνει είναι ότι η «γραμμή πλεύσης» που έχουμε χαράξει για αυτόνομη και ανεξάρτητη πορεία είναι σωστή. 

Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε διότι, για να καταστούμε και πάλι ο κυρίαρχος πόλος της κεντροαριστεράς, απαιτείται πολύ δουλειά ακόμη, ενότητα  και  υπευθυνότητα από όλους μας. 

 

                                                    ΕΡΩΤΗΣΗ

Advertisement

Ποια η απόψή σας σχετικά με την διαφαινόμενη άρση των εμποδίων για την συμμετοχή των αποδήμων στην εκλογική διαδικασία; Γιατί πιστεύετε πως η ΝΔ το “ανακάλυψε” τώρα; Πώς σχολιάζετε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ;

 

                                                    ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Κίνημα Αλλαγής νιώθει απόλυτα δικαιωμένο, γιατί το 2019, κατά τη συζήτηση  για την ψήφο των Αποδήμων, είχε σθεναρά υποστηρίξει την πλήρη άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση της ψήφου τους με μια προϋπόθεση: να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια. Η υποκριτική στάση ορισμένων πολιτικών δυνάμεων στο θέμα του δικαιώματος ψήφου  των Αποδήμων οδήγησε εκ των πραγμάτων σε μια ευρεία πολιτική συμφωνία αλλά με στενό «κορσέ» στα δικαιώματα των Αποδήμων αφού οι συμβιβασμοί προκειμένου αυτή να επιτευχθεί είχαν ως θύμα τους Έλληνες της διασποράς με τεχνικούς περιορισμούς στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος ψήφου. 

Παρόλα αυτά υπήρχε μια συμφωνία, την οποία Νέα Δημοκρατία και Σύριζα υπονόμευσαν και δεν τίμησαν. 

Ο Σύριζα που ήταν από τους επισπεύδοντες για τον «κορσέ» στα δικαιώματα των απόδημων με πρόσθετους περιορισμούς, κατηγορούσε την ΝΔ για αυτούς αλλά και το αντίστροφο. 

Η κυρία Τζάκρη είτε λειτούργησε ως λαγός της κυβέρνησης όπως την χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, είτε εξέφραζε τη θέση του Σύριζα, δείχνει ότι θεωρεί τους απόδημους σαν τα  «αμερικανάκια» των ταινιών, που μπορεί να εξαπατήσει πολιτικά. 

Η υποκρισία όμως συνεχίζεται και από το ΣΥΡΙΖΑ που επανάφερε την πρόταση του να ψηφίζουν μεν οι απόδημοι αλλά να μην προσμετρώνται οι ψήφοι τους. 

Κανονική κοροϊδία δηλαδή.

Advertisement

Συνεχίζεται και από την κυβέρνηση που θέλει να φορτώσει όλη την ευθύνη στους άλλους. Είστε συνυπεύθυνοι ενεργώντας από κοινού και ξεχωριστά. Η ΝΔ δεν το κάνει από δημοκρατική  ευαισθησία. Το κάνει από αγωνία και φόβο μήπως οδηγηθεί σε φιάσκο η όλη διαδικασία διότι οι Απόδημοι δυσκολεύονται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ και δε δείχνουν διάθεση ανταπόκρισης. Δεν έθεσε όμως σε διαβούλευση τις προτάσεις της και σύμφωνα με πληροφορίες δεν προτίθεται να προτείνει την εκλογή Βουλευτών εκ των Αποδήμων. 

Θεωρούμε ότι το θέμα χρήζει απόλυτης σοβαρότητας και  καλέσαμε την κυβέρνηση να την επιδείξει δίνοντας τον ανάλογο χρόνο για διαβούλευση.  

Το θέμα αφορά τους απανταχού Έλληνες που είναι κοντά μας σε κάθε δύσκολη περίσταση της Πατρίδας μας, θέλουν να είναι κοντά μας και δεν πρέπει να τους απογοητεύουμε.

 

                                                     ΕΡΩΤΗΣΗ

Την Παρασκευή, η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, συγκαλεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε το πλαίσιο των θεμάτων που θα συζητηθούν; Ποιο είναι το διακύβευμα της συνεδρίασης; 

        

Advertisement

                                                    ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, συγκάλεσε  συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και την Παρασκευή έχουμε ως αντικείμενο συζήτησης τον Πολιτικό Προγραμματισμό στο πλαίσιο των γενικότερων αποφάσεων του Κινήματος και των προτεραιοτήτων μας για την συγκυρία. 

Η πολιτική μας προτεραιότητα αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας και της προστασίας της υγείας των πολιτών.

Ταυτόχρονα επιμένουμε στην στήριξη επιχειρήσεων, επαγγελματιών, αγροτών και εργαζομένων και της κοινωνίας συνολικά αλλά και στην προετοιμασία της επόμενης μέρας με αξιοποίηση των πόρων που έχει στη διάθεση της η Ελλάδα στο πλαίσιο ενός σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτή η σπουδαία δουλειά που αφορά τη χώρα και τους πολίτες δεν μένει στην Αθήνα αλλά με τις ψηφιακές περιοδείες στην περιφέρεια ανοίξαμε τη διαβούλευση με τους φορείς σε όλη τη χώρα.

Είναι αυτονόητο ότι θα ενημερωθούμε και για τις ομόφωνες αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου   και τις διαδικασίες από το Φθινόπωρο για το συνέδριο και την εκλογική διαδικασία Προέδρου.

Συζητούμε όλα τα θέματα πάντα με πνεύμα συντροφικότητας και σεβασμού των διαφορετικών απόψεων, χωρίς δολιχοδρομήσεις με ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους για την Πατρίδα και την κοινωνική συνοχή, για αυτό και πάντα βγαίνουμε πιο δυνατοί και ενωμένοι. 

                                                       ΕΡΩΤΗΣΗ 

             Έχετε δώσει προσωπικά “ηχηρές” απαντήσεις σε πρώην “συντρόφους” σας στο ΠΑΣΟΚ, προς “πάσα κατεύθυνση”. Στο πλαίσιο της παλινόρθωσης της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης, τι θα λέγατε σε περίπτωση “επιστροφών” στα ψηφοδέλτια του κόμματος; 

Advertisement

                                                        ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Η πορεία επανάκαμψης της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης έχει τρία στάδια. Το πρώτο που επιτεύχθηκε ήταν να σταματήσουμε τον κατήφορο που είχαμε μέχρι το 2015 όταν πιάσαμε πάτο με 4,6% . Το 2019 διπλασιάσαμε σε 8,1% και ο στόχος για τις επόμενες εκλογές είναι να γίνουμε με την πολιτική μας δράση και τον αγώνα από αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα, δυνατή αξιωματική αντιπολίτευση αύριο προς όφελος της χώρας και των πολιτών.

Στόχος μας σήμερα η ανάκτηση της  εμπιστοσύνη των εργαζομένων, της νεολαίας,  των επιστημόνων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των ανέργων, των ασθενέστερων πολιτών αλλά και των σοβαρών και υπευθύνων επιχειρηματιών της αγοράς και της παραγωγής που θέλουν να καινοτομούν και να δημιουργούν, που πιστεύουν στη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και με ανθρωποκεντρικό πρόσημο.

Οι «μετεγγραφέντες», έναντι ανταλλαγμάτων, όπως οι ίδιοι είχαν πει (Ραγκούσης κλπ)  δεν αξίζουν την προσοχή μας όταν συζητούμε σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Τους απαντάμε σκληρά κάθε φορά που προκαλούν με θράσος  τη νοημοσύνη μας. Κατά τα άλλα τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών.  

Το Κίνημα διαθέτει χιλιάδες παλιά και νέα στελέχη που είναι στην πρώτη γραμμή και με το άνοιγμα των κοινωνικών και πολιτικών δραστηριοτήτων θα δίνουν καθημερινά τη μάχη για το κίνημα και την κοινωνία. 

 

                                                    ΕΡΩΤΗΣΗ

Advertisement

Βρισκόμαστε λίγο πριν το “επίσημο” άνοιγμα του Τουρισμού, σε μια περίοδο που τα σχολεία ανοίγουν, το ίδιο και η αγορά με 3.500 κρούσματα, ποια η γνώμη σας για τα self-test και πως αξιολογείτε τη διαχείρισης της πανδημικής κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη; 

                                        ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κάποιες δραστηριότητες ανοίγουν και κάποιες άλλες θα ανοίξουν σύντομα όχι γιατί ελέγχθηκε η πανδημία και πέτυχε το σχέδιο της Κυβέρνησης, αλλά γιατί δεν αντέχει άλλο η κοινωνία και η οικονομία. Δυστυχώς η Κυβέρνηση στο δεύτερο και τρίτο κύμα πανδημίας απέτυχε παταγωδώς.

Απέτυχε διότι δεν προετοιμάστηκε, λειτούργησε με προχειρότητα, εφάρμοσε την πολιτική του «ράβε-ξήλωνε» και του «βλέποντας και κάνοντας». Κούρασε την κοινωνία και εξάντλησε την οικονομία.

Με ρωτάτε για τα  self-test. Σας απαντώ, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας λέγαμε ότι πρέπει να γίνονται διαρκώς και με  συστηματικό τρόπο πολλά τεστ.

Η Κυβέρνηση λοιπόν πολύ καθυστερημένα επέλεξε τη μαζική εφαρμογή των τεστ. Εξαρχής προτείναμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας με ενίσχυση του ΕΣΥ και του συστήματος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με μέτρα που θα αντιμετώπιζαν το συνωστισμό σε Σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς και  με σχέδιο για γρήγορο εμβολιασμό.

Η Κυβέρνηση το αγνόησε. Δεν μας άκουσε σε τίποτε. Φέρει ακέραιη την ευθύνη για αυτό που ζούμε σήμερα αλλά και για αυτό που φοβάμαι ότι  θα ζήσουμε αύριο διότι δεν αρκεί μόνο να ανοίξουν δραστηριότητες,  πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια και να μην ξανακλείσουν.

Advertisement

                                                      ΕΡΩΤΗΣΗ

Οι πολιτικές προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, λόγω και της κατάστασης στην Ενημέρωση, φαίνεται πως γίνεται απόπειρα να “οικειοποιηθούν” εν μέρει , από την κυβέρνηση μα και από την αξιωματική αντιπολίτευση, τι έχετε να πείτε για αυτό; Πως μπορεί η κατάσταση στην Ενημέρωση να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις;             

                                           ΑΠΑΝΤΗΣΗ  

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν απολύτως υποκριτική και προκλητική στάση. Δεν πρόκειται να πείσουν κανέναν, όποια προσπάθεια οικειοποίησης κι αν κάνουν, γιατί μιλούν τα έργα τους. 

Το χθες δεν ήταν καλύτερο από το σήμερα και το σήμερα είναι χειρότερο από το χθες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελίστηκε την πολυφωνία, το σπάσιμο της διαπλοκής και ασυδοσίας στο χώρο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Αντί αυτών, έφερε ένα Νομοσχέδιο για τηλεοπτικές άδειες με  αντισυνταγματικές διατάξεις και διενήργησε ένα διαγωνισμό που ούτε την πολυφωνία διασφάλισε, ούτε τη διαπλοκή έσπασε. Οδηγηθήκαμε στο σκάνδαλο Καλογρίτσα και στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για το Ν. Παππά. 

Η Κυβέρνηση, αντί να στηρίξει την βιωσιμότητα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας βάσει διαφανών κανόνων και κριτηρίων, επέμεινε στη σκοπιμότητα της διαμόρφωσης σχέσεων εξάρτησης. Αρνήθηκε την πρότασή μας για τήρηση κανόνων στην χρηματοδότηση και στην κατανομή της διαφήμισης με διαφάνεια και κριτήρια.  Αρνήθηκε την εφαρμογή διατάξεων και κριτηρίων ακόμη και για τα περιφερειακά μέσα, που η Κυβέρνηση δεν στηρίζει, παρά το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής έθεσε το θέμα  επιτακτικά.

Τι να μας πουν λοιπόν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Advertisement

Είναι γνωστό ότι τα ΜΜΕ  συμβάλλουν καθοριστικά  στη διαμόρφωση και στην επιρροή της κοινής γνώμης.  Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές του πλουραλισμού, της πολυφωνίας, της διαφάνειας και της αντικειμενικής ενημέρωσης, αυτοί όχι.

                       

                                                         ΕΡΩΤΗΣΗ

Πρόσφατα, η Φώφη Γεννηματά μίλησε για το “σκάνδαλο Πειραιώς” , πώς η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς ενέχει “οσμή σκανδάλου”; 

                                              ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Είτε πούμε «οσμή σκανδάλου», είτε πούμε «συνέργεια σε σκάνδαλο», η ουσία παραμένει ίδια. Πρόκειται για σκάνδαλο, η Πρόεδρος έχει απόλυτο δίκιο.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει το ποσοστό με το οποίο το TΧΣ θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ζημιώνοντάς το πάνω από 2 δις ευρώ. Το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ κατέβαλε 2,4 δις. ευρώ για να στηρίξει την Τράπεζα.

Σήμερα οι μετοχές που κατέχει αξίζουν περίπου 150 εκατ. ευρώ. Η ζημιά βαραίνει τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη και τους μικρομέτοχους της Τράπεζας. Η αλήθεια «φωνάζει», η Κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει  γνωστά κερδοσκοπικά funds έναντι πινακίου φακής, να πάρουν τον έλεγχο της Τράπεζας  και να διαχειριστούν ενεργητικό 60 δις ευρώ.

Εμείς θα παλέψουμε αφενός για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τράπεζα και αφετέρου για την κατάργηση του ΤΧΣ που αποτελεί μια μνημονιακή δέσμευση που δεν προστατεύει το Δημόσιο συμφέρον.

 

                                                       ΕΡΩΤΗΣΗ

Advertisement

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, είχαμε το θλιβερό συμβάν της δολοφονίας του Δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ, πώς σχολιάζετε το συμβάν και πως την “κόντρα” κυβέρνησης -αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του θέματος αυτού;

                                           ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Η δολοφονία κάθε συνανθρώπου μας αποτελεί ένα αποτρόπαιο γεγονός.

Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου, εκτός από αποτρόπαιο γεγονός, αποτελεί και ένα πλήγμα στην ελευθεροτυπία και την αντικειμενική ενημέρωση. Οι αρχές οφείλουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συλληφθούν οι δράστες, φυσικοί και ηθικοί.

Η «κόντρα» Κυβέρνησης-Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επί του θέματος είναι μια ακόμη απόδειξη αφενός  της πολιτικής κατηφόρας  του  ιδιότυπου δίπολου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου των πολιτικών αδιεξόδων στα οποία  έχουν περιέλθει Μητσοτάκης και Τσίπρας.