Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Γιώργος Κατρούγκαλος: “Η διαδικασία της έναρξης διαλόγου με την Τουρκία ξεκινά υπονομευμένη γιατί ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε!”

Published

on

Συνέντευξη, παραχώρησε στο “The Socialist” και τον Αρχισυντάκτη του, Άγγελο Γαβρή, ο Βουλευτής και Τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κος Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, ο Κος Κατρούγκαλος ρωτήθηκε τόσο για τα εθνικά ζητήματα όσο και για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μα και πήρε θέση για το ζήτημα των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση που λαμβάνει την μορφή “χιονοστιβάδας” στην Ελληνική κοινωνία και επηρεάζει συθέμελα το κοινωνικό-πολιτικό και πολιτιστικό στερέωμα της χώρας.

“Στηλίτευσε” τις αντιφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στα εθνικά ζητήματα και έκανε λόγο για “Διπλό κενό” στην στρατηγική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ενώ “καυστικό” ήταν σχόλιο του Κου Κατρούγκαλου σχετικά με την αναφορά στη “Συμφωνία των Πρεσπών” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τέλος, σε ερώτηση του Άγγελου Γαβρή περί “Προοδευτικής Διακυβέρνησης”, ο Κος Κατρούγκαλος έδωσε την δική του απάντηση, κάνοντας αναφορά για “χρέος” των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας να δημιουργήσουν μέτωπο ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου:

Γιώργος Κατρούγκαλος

 

  • Πρόσφατα συναντηθήκατε με τον Υπουργό, Κο Δένδια για την ενημέρωση σας ως Τομεάρχης εξωτερικών υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικη Συμμαχία. Καλέσατε την κυβέρνηση να “βγουν όλα στο φως” μεταξύ άλλων, πως αξιολογείτε την στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στα εθνικά ζητήματα;

 

Η στάση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από ένα διπλό κενό: κενό ειλικρίνειας και κενό στρατηγικής. Κενό ειλικρίνειας γιατί η ΝΔ άλλα λέει ως κυβέρνηση και άλλα ως αντιπολίτευση.

Εμβληματικά σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και σε πολλά άλλα θέματα, για παράδειγμα ως προς το θέμα των ημερών, την τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων.

Προεκλογικά, ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ έλεγε ότι η τμηματική επέκταση είναι αντίθετη στα εθνικά συμφέροντα, γιατί «χωρίζουν τη χώρα στη μέση». «Μεγάλη ζημιά γιατί χωρίζει το Ιόνιο από το Αιγαίο», έλεγε τότε και ο νυν υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης. 

Δεν είναι κακό ένα πολιτικό κόμμα να επανέρχεται επί τω ορθώ διορθώνοντας μια λανθασμένη θέση, πρέπει όμως με ειλικρίνεια να τοποθετείται αυτοκριτικά  επί των λαθών που είχε κάνει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην εξωτερική πολιτική, διότι η συγκεκριμένη παλινωδία δεν είναι μεμονωμένο στίγμα στον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τη πολιτική της η ΝΔ στον τομέα της εθνικής πολιτικής, αλλά εκδήλωση της έλλειψης στρατηγικής. 

Advertisement

Το κενό αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Ο κ. Μητσοτάκης χωρίς σχέδιο περιορίζεται να απαντά αμυντικά και αντανακλαστικά στην προκλητικότητα της Τουρκίας, αφήνοντας σε αυτήν την πρωτοβουλία των κυρώσεων. Δεν απέτυχε μόνον να εξασφαλίσει κυρώσεις για την επιθετικότητα της, αλλά είναι παντελώς απών και από τον Ευρωτουρκικό διάλογο. Συνεχείς δε είναι οι αντιφάσεις και η διγλωσσία σε κρίσιμα θέματα. Για να επανέλθω στο ζήτημα των χωρικών υδάτων, θα θυμάστε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης να δηλώνει ότι είναι «εθνικισμός» η επέκταση τους στην Κρήτη. Και όμως ο Υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε παρόμοια επέκταση, αν και ο Πρωθυπουργός φαίνεται να διστάζει ως προς την υλοποίηση της. 

Η έλλειψη αυτή στρατηγικής αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα και πρέπει άμεσα να καλυφθεί, με πρώτο βήμα τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. 

 

  • Σε έναν ενδεχόμενο διάλογο με την Τουρκία, ποιες πρέπει να είναι κατά την γνώμη σας οι “κόκκινες γραμμές”; Ποιος ο ρόλος της Ε.Ε στις διμερείς σχέσεις των κρατών;

 

Ο διάλογος αποτελεί το μόνο τρόπο επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επανάληψη των διερευνητικών, οι οποίες πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2016, με ευθύνη της Άγκυρας, και να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, για την ενεργή επιδίωξη  λύσης στη διαφορά μας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών.

Δεν μπορούν να περιλαμβάνουν θέματα κυριαρχίας, όπως για παράδειγμα οι υποτιθέμενες «γκρίζες ζώνες» ή η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Βέβαια, η διαδικασία ξεκινά υπονομευμένη γιατί ο κ. Μητσοτάκης απέτυχεκαι πρόκειται περί προσωπικής αποτυχίας– να εξασφαλίσει κυρώσεις σε διαδοχικά ευρωπαϊκά συμβούλια. Κυρώσεις που θα παρείχαν ένα πλαίσιο εγγυήσεων ότι η Τουρκία δεν θα υποτροπιάσει ξανά, δεν θα επιστρέψει στην επιθετικότητα την οποία εκδήλωσε με πρωτοφανή ένταση το 2020.

Αυτά, λίγο ως πολύ, όλες οι πολιτικές δυνάμεις τα αποδέχονται.  Δεν είναι όμως αρκετή η αμυντική τακτική, απλώς να αποκρούουμε την διεύρυνση της ατζέντας. Πρέπει να κινηθούμε με συγκεκριμένη τακτική, με στόχο μία έντιμη συμφωνία.

Γιατί, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι όσο καταστροφική θα ήταν η προσχώρηση στην τουρκική ατζέντα, άλλο τόσο αντιπαραγωγική είναι η υιοθέτηση μίας παθητικής διπλωματικής στάσης.

Να πάμε, δηλαδή, στην Κωνσταντινούπολη, για να ακούσουμε απλώς τι θα πει η Τουρκία, ή ακόμη χειρότερα, προεξοφλούμε το ναυάγιο και φροντίζουμε από τώρα να τοποθετηθούμε για το blame game που θα ακολουθήσει. 

Advertisement

 

  • Ένα ζήτημα των ημερών, είναι οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση στον Ελληνικό αθλητισμό, την Γ βαθμια εκπαίδευση μα και στον χώρο της πολιτικής. Ποια είναι η γνώμη σας; Τι έχετε να πείτε σε όλες τις γυναίκες που δεν έχουν σπάσει την σιωπή τους επειδή φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό;

 

Ένα κακό και ένα καλό προκύπτουν από το πολύ σημαντικό αυτό θέμα. Το κακό το γνωρίζαμε όλοι, ελάχιστοι όμως το συζητούσαμε. Τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, ιδίως εκεί όπου υπάρχουν σχέσεις εξουσίας ή εξάρτησης, είναι συχνά και συνήθως τα καλύπτει πέπλο σιωπής. Το καλό είναι ότι το απόστημα σπάει και πολλές γυναίκες-θύματα τολμούν και μιλούν πια ανοικτά για την κακοποίηση τους. Τούτο δεν είναι σημαντικό μόνον για λόγους ιστορικής δικαιοσύνης, αλλά και για να διαμορφωθεί ένα νέο κλίμα στην κοινωνία, ούτως ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι η άμεση αντίδραση τους δεν θα έχει ως αποτέλεσμα τον διασυρμό και τον κανιβαλισμό τους. Θέλει ακόμη, δυστυχώς, θάρρος κάτι τέτοιο, και ταιριάζουν συγχαρητήρια σε όσες το επιχειρούν, όπως η κυρία Μπεκατώρου αλλά και, από το χώρο της πολιτικής,  η κυρία Δημαδάμα.  

 

  • Αρκετοί μιλούν για εσωκομματική αντιπολίτευση και αμφισβήτηση του κυρίου Τσίπρα από τις διάφορες νεοσύστατες “τάσεις” στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

 

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αδιαμφισβήτητος αρχηγός.

Κανείς μας δεν αμφιβάλλει ότι ο κύριος λόγος που ήρθε στην εξουσία η αριστερά στην Ελλάδα, σε αντίθεση άλλες χώρες του νότου που επίσης υπήρξε μαζικό και δυναμικό κίνημα κατά της λιτότητας, όπως η Ισπανία, οφείλεται στις δικές του ηγετικές ικανότητες. Ως προς το φαινόμενο των τάσεων, θεωρώ ότι η  ύπαρξη τους είναι καταστατικά κατοχυρωμένη στο  ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρέπει να οδηγεί σε ομφαλοσκόπηση και εσωστρέφεια, όταν η κοινωνία περιμένει από εμάς απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα των καιρών.

 

  • Η “Προοδευτική διακυβέρνηση” έχει δημιουργήσει νέες διαβουλεύσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, ο Κ Μητσοτάκης μιλά για την προσέγγιση του κέντρου από τη ΝΔ, πως σχολιάζετε αυτή τη “μάχη του κέντρου”; Προμηνύεται νέο τοπίο στην πολιτική σκηνή της χώρας μας;

 

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί πράγματι να σφετεριστεί το χώρο του κέντρου, μολονότι ακολουθεί ακραία νεοφιλελεύθερη και συχνά αυταρχική πολιτική. (Βλ. για παράδειγμα το νόμο για την αστυνόμευση των συγκεντρώσεων). Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, κατεξοχήν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής δεν πρέπει απλώς να κινηθούν αμυντικά απέναντι σε αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να διαμορφώσουν πεδία σύγκλισης, ούτως ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για μια νέα προοδευτική πολιτική πλειοψηφία. 

 

Advertisement

 

  •  Κλείνοντας, θα ήθελα ένα σχόλιο σας σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον Υπουργό εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας:” Είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών”. . .

 

Το κενό ειλικρίνειας και αυτοκριτικής για το οποίο σας μίλησα, πουθενά αλλού δεν είναι τόσο ευκρινές όσο στη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Κυβέρνηση μειοδοτών» μας χαρακτήριζε τότε ο κύριος Βορίδης και δεν ήταν μόνος. Για εθνικό λάθος και προσβολή της ιστορικής αλήθειας μιλούσε τότε ο κύριος Μητσοτάκης. Πήρε την καλύτερη απάντηση από τον κύριο Δένδια, στην πρόσφατη προσφώνηση του στον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας: χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών, του είπε, δεν είναι δυνατόν σήμερα κανένας συμπατριώτης σας να ισχυριστεί ότι οι πρόγονοι του πολέμησαν δίπλα στον Μ. Αλέξανδρο στο Γρανικό, στην Ισσό και στα Γαυγάμηλα….