ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη Γιώργου Μουλκιώτη στο “Τhe Socialist”: “Η πολιτική βούληση του κυβερνώντος κόμματος αναζητείται.”
Στον Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist” παραχώρησε συνέντευξη ο Βουλευτής Βοιωτίας και τομεάρχης εργασίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.
1) Κύριε Μουλκιώτη, καλώς ορίσατε στο “Τhe Socialist”. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας και αφύπνισης της κοινωνίας μετά το “σοκ” της κρίσης του κορωνοϊού, η ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο φαντάζει ως μόνη διέξοδος από την επερχόμενη νέα οικονομική ύφεση, ποιοι πιστεύετε πως θα ήταν οι κατάλληλοι “όροι” ενός τέτοιου “συμβολαίου;”
Πράγματι, η ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο επισημαίνεται αυτήν την περίοδο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την πλευρά μας, ως Κίνημα Αλλαγής, αυτή την ανάγκη την έχουμε επισημάνει και πριν την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς δική μας πεποίθηση είναι ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση για να οδηγήσει σε ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, προϋποθέτει εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την ευημερία του λαού μας συνολικά με δικαιότερη κατανομή και αναδιανομή του παραγόμενου νέου πλούτου.
Η Ευρώπη της πανδημίας έχει μία ευκαιρία να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Χωρίς ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ που θα στηρίξει τα δημόσια συστήματα υγείας και Πρόνοιας, την εργασία και τα εργατικά δικαιώματα, τους αδύναμους και τους ανέργους και που θα διευρύνει το Κοινωνικό Κράτος, φοβάμαι ότι η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε πολλαπλά, μη διαχειρίσιμα αδιέξοδα.
2) Ο τομέας της εργασίας βρίσκεται σε “διπλή μέγγενη”, από τη μία η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια και από την άλλη οι αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης, πως πιστεύετε πως μπορεί να προστατευτεί ο εργαζόμενος;
2β) Το ίδιο ισχύει και για τον επιχειρηματικό κλάδο βέβαια, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα “Ταμείο επιχειρηματικότητας” στο οποίο φαίνεται πως πρόσβαση έχουν μόνο οι επιχειρήσεις που “εγκρίνονται” από τις τράπεζες, υπάρχει λύση;
Η πανδημία Covid-19 έχει επεκταθεί ραγδαία παγκοσμίως, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα των τομέων της οικονομίας να είναι αντιμέτωπες με μεγάλες απώλειες. Παράλληλα, εκατομμύρια εργαζομένων κινδυνεύουν με απώλεια εισοδήματος και θέσεων εργασίας, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενέστερες για τις πιο ευπαθείς ομάδες απασχολουμένων. Ουσιαστικά, η πρόσφατη κρίση επιβεβαίωσε την ιδιαίτερα ευάλωτη θέση των εργαζομένων στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Στην Ελλάδα δε, η προηγούμενη δεκαετία έχει ήδη μεταβάλει προς το δυσμενέστερο τις συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, οι νέες ρυθμίσεις που έχουν θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη σκιά της πανδημίας οδηγούν σε πολλαπλά αδιέξοδα τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Στο Κίνημα Αλλαγής επιδιώκουμε ζωντανές επιχειρήσεις με γενναία μέτρα της πολιτείας ώστε να αντέξουν στην κρίση και να διατηρήσουν και τις θέσεις εργασίας σε αυτές, πάντα με σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Λύσεις για τις επιχειρήσεις υπάρχουν, όπως εφαρμογή ενός προγράμματος εγγυήσεων και επιδοτήσεων από το κράτος για να παρέχουν οι τράπεζες κεφάλαια κίνησης, δραστική μείωση προκαταβολών φόρου κ.ά.
Η πολιτική βούληση του κυβερνώντος κόμματος αναζητείται.
3) Οι εργαζόμενοι στον κλάδο Τουρισμού-Επισιτισμού κινδυνεύουν να αναδειχτούν τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της περιόδου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ένα νέο υγειονομικό πλαίσιο λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, πιστεύετε πως αυτό αρκεί για να “πάρει μπροστά” η μηχανή του Τουριστικού Κλάδου στην χώρα μας ή χρειάζονται κι άλλα
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπίσει τον τουρισμό με οριζόντια και αποσπασματικά μέτρα, τα οποία δεν αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πολιτική για την στήριξη και την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας.
Ο τουρισμός, είναι μια οικονομική δραστηριότητα στρατηγικού χαρακτήρα στην Ελλάδα, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από την παρούσα κρίση.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου για την στήριξή του ώστε να παραμείνει μια ουσιαστική ατμομηχανή της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, που να δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης.
Ως Κίνημα Αλλαγής παρουσιάσαμε ένα τέτοιο σχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, στη στήριξη των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων και στη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού.
4) Πρόσφατα με τον Β. Κεγκέρογλου και τον Γ. Φραγγίδη καταθέσατε πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, που μπορεί να ωφελήσει 3 εκατ. εργαζόμενους στον Κλάδο του Τουρισμού και του Επισιτισμού, πείτε μας περισσότερα για αυτό, πως μπορεί να βοηθήσει;
Η πρόταση την οποία αναφέρετε εντάσσεται στον πρώτο πυλώνα του εθνικού σχεδίου που έχουμε εκπονήσει για τον τουρισμό και αφορά την ανάπτυξη εσωτερικού τουρισμού, το οποίο είναι και το μόνο είδος τουρισμού στο οποίο μπορεί να στηριχθεί άμεσα η ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας χωρίς μεγάλο υγειονομικό ρίσκο.
Οι πιο άμεσοι τρόποι να αναπτυχθεί, δεδομένων των υπαρκτών δυσκολιών, είναι μέσω επιδότησης των διακοπών των πολιτών αναλόγως εισοδήματος και παροχή ευέλικτων «πακέτων» για ολόκληρο τον χρόνο, τα οποία θα συνδιαμορφωθούν από τους αεροπορικούς, ακτοπλοϊκούς και οδικούς μεταφορείς της χώρας, τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα. Επιπλέον, μέσω της ενίσχυσης του κοινωνικού τουρισμού, με επιδότηση ευέλικτων πακέτων διακοπών για τους πολίτες, με εισοδηματικά́ κριτήρια και διευρυμένη βάση.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε ένα πρόγραμμα Εσωτερικού Τουρισμού για όλους το 2020 από 1 Ιουνίου έως 30 Οκτωβρίου, με τρία (3) εκατομμύρια ωφελούμενους και 15 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις που δημιουργούν επτά (7) εκατομμύρια ημερομίσθια, σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Με το πρόγραμμα να παρέχει πέντε (5) διανυκτερεύσεις ανά ωφελούμενο, ημιδιατροφή και έξοδα μετακίνησης και πλαφόν ανά ωφελούμενο 250 ευρώ, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται περίπου στα 750 εκατ. ευρώ στα οποία συνυπολογίζονται και τα ποσά που ήδη προβλέπονται για τα επιμέρους προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
5) Το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει ένα κοστολογημένο ενδιάμεσο πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας. Με την χρήση τόσο των ταμειακών αποθεμάτων όσο και κονδυλίων από την Ε.Ε. Γιατί πιστεύετε πως η κυβέρνηση “κλείνει τα αυτιά” στις προτάσεις αυτές και επιμένει να τα κάνει όλα χωρίς διάλογο;
Το Κίνημα Αλλαγής, από την αρχή της μεγάλης αυτής δοκιμασίας που περνά η χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επέλεξε να κάνει υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση, καταθέτοντας συνεχώς προτάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το κοστολογημένο ενδιάμεσο πρόγραμμα ενεργοποίησης θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης που προβλέπει στήριξη 1 εκατ. εργαζομένων με καταβολή του 40% του μισθού, για έξι (6) μήνες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα SURE και το ΕΣΠΑ, συνολικού κόστους 2 εκατ. ευρώ και διασφάλιση των εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα.
Τις περισσότερες προτάσεις η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είτε τις αγνοεί είτε τις υιοθετεί σε δεύτερο χρόνο, μάλλον στην προσπάθειά της να αποκομίσει τα μέγιστα πολιτικά οφέλη.
Θεωρώ ότι από την κυβερνητική πλευρά, δεν πρέπει να υπάρχει αφοριστικό πνεύμα και άρνηση σε προτάσεις της αντιπολίτευσης, ειδικά εάν θεωρούνται εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές.
Διαφορετικά, επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο ότι βάζει πιο πάνω από το συμφέρον της χώρας και των πολιτών τις μικροκομματικές της σκοπιμότητες.