Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Κώστας Ζαχαριάδης: “Νομίζω ότι αρχίζει να διαμορφώνεται μια κοινωνική δυναμική «να φύγει ο Μητσοτάκης», «να φύγει η Δεξιά».”

Published

on

Ο Βουλευτής Β1 του Βόρειου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης, παραχώρησε εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στον Δημοσιογράφο, Γαβρή Άγγελο.

Mια συνέντευξη που “θα συζητηθεί” ακολουθεί παρακάτω αγαπητοί αναγνώστες. Ο κ.Κώστας Ζαχαριάδης λέει τα “πράγματα με το όνομά τους” ασκώντας δριμεία κριτική στις πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θέτει καίρια ερωτήματα για σημαντικά ζητήματα, όπως τα εργασιακά , τα οικονομικά της μετά-πανδημικής περιόδου και εγκαλεί την κυβέρνηση για την στάση της απέναντι σε ζητήματα όπως η πολιτική προέκταση του “θέματος Φουρθιώτη” και η “άριστη” παρέμβαση στο ιστορικό νομοθετικό έργο της Μεταπολίτευσης, το ΑΣΕΠ. Ο Κώστας Ζαχαριάδης τοποθετείται και για το ενδεχόμενο εκλογών και εκλογικών συνεργασιών, υπογραμμίζοντας το πρότυπο που εφαρμόζεται σε Ισπανία-Πορτογαλία , αυτό της συνεννόησης Αριστεράς -Σοσιαλδημοκρατίας.

Αναλυτικά η Συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη:

 

  • Kύριε Ζαχαριάδη, η αγορά “ανοίγει” εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, το Ε.Σ.Υ στην Αττική είναι σε οριακό σημείο και η κοινωνική “δυσφορία” για τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη οξύνεται όλο και περισσότερο με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα την “υποδοχή” που επιφύλαξαν οι πολίτες της Πάτρας στον Υπουργό, Στ.Πέτσα. Μπορεί αυτή την “κοινωνική δυσφορία” να την κάνει να αποκτήσει πολιτική υπόσταση ο ΣΥΡΙΖΑ; 

Στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αντιλαμβανόμαστε και συναισθανόμαστε την απολύτως κατανοητή οργή και δυσφορία των πολιτών.  Όμως δεν επενδύουμε πολιτικά σε αυτό. Αντιθέτως με απολύτως υπεύθυνο τρόπο θέτουμε προς την κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις προτάσεις και σχέδια που πιστεύουμε ότι βοηθούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων από αυτή την μεγάλη κρίση. Το κάνουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το κάνουμε στην οικονομία, στην προστασία των αδυνάτων, στην εκπαίδευση. 

Σε ποια Ελλάδα θα ξυπνήσουμε όταν τελειώσει η πανδημία; Η απόσταση μας από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το ευρωπαϊκό μέσο όρο θα έχει μεγαλώσει ή θα έχει μικρύνει; Πόσο θα είναι το δημόσιο χρέος; Πόσο το ιδιωτικό; Τι ανεργία θα έχουμε; Τι απασχόληση; Ποιες εργασιακές σχέσεις; Με ποιες πολιτικές θα αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα τα επόμενα δέκα χρόνια;

Σε αυτά τα ερωτήματα ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει πολλά να πει και να διαβουλευτεί, χέει πολλά και να ακούσει και να μάθει. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν στηρίζει την υπόστασή του στην υγειονομική τραγωδία που διανύουμε ή σε μία νέα οικονομική κατάρρευση όπως συνέβη πάλι επι ΝΔ το 2008-2009. Αυτά ο κόσμος τα βλέπει, τα βιώνει καθημερινά, τα παρακολουθεί να συμβαίνουν είτε στο σπίτι του ή δίπλα του. Δεν θέλουμε να έρθουμε ως κυβέρνηση όταν το αποφασίσουν οι πολίτες σε κοινωνικά και οικονομικά συντρίμμια. Δεν θέλουμε να καταστραφεί η χώρα για μικροπολιτικό όφελος. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε σε όλα τα ζητήματα θετικές προστάσεις.

Η κυβέρνηση, το βλέπουμε καθημερινά δεν μπορεί να διαχειριστεί καμία κρίση, περνά καθημερινά κάτω από τον πήχη που η ίδια βάζει. Μοιάζει σαν ακυβέρνητο καράβι με σβηστή μηχανή που βρίσκεται στην τέλεια καταιγίδα μέσα στο μάτι του κυκλώνα στο μέσο του ωκεανού. 

Ο κόσμος αντικειμενικά έχει κουραστεί, αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, αυτό που δημιουργεί οργή εδώ είναι το ύφος άσκησης της εξουσίας. Στη Γερμανία η κ. Μέρκελ ζήτησε πολλές φορές συγνώμη από τους πολίτες για λάθη της κυβέρνησής της. Στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης είναι ο δεύτερος αλάθητος αρχηγός κράτους στο κόσμο.

Εν τέλει όμως ούτε και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Σημασία έχει το πώς θα φτιάξουμε μια χώρα σύγχρονη, δίκαιη και ανθεκτική. Αυτό είναι το ζητούμενο. 

 

  • Η κυβέρνηση δείχνει κυριολεκτικά να τα ‘χει “χαμένα” σε όλους τους τομείς, πιστεύετε πως επίκειται νέα προσπάθεια “αποπροσανατολισμού” της κοινής γνώμης είτε με σκανδαλολογία είτε με “έκτακτα επιδόματα” (όπως ήδη βλέπουμε να πράττει μετά το κυβερνητικό “Φιάσκο” σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη), ή κάτι τέτοιο αγγίζει τα όρια της “φαντασίας”; 

 

Σήμερα αρχίζει να φαίνεται πια σε όλους τους το έλλειμα πραγματικής πολιτικής που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία.

Advertisement

Δεν ξέρω αν μπορούν να σχεδιάσουν πιά ή είναι σε πανικό και κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. Τα «μπρος-πίσω» σε Θεσσαλονίκη – Πάτρα – Κοζάνη και τα δήθεν έκτακτα επιδόματα δείχνουν απόλυτη έλλειψη σχεδίου και συντονισμού.

Βεβαίως θα υπάρξουν και προσπάθειες αποπροσανατολισμού όπως  η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά… Στόχος τους να πληγεί το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».

Χρησιμοποιούν εν γνώσει τους και εργαλειοποιούν το Κοινοβούλιο για να νομιμοποιήσουν αστήριχτες κατηγορίες και να δώσουν υπόσταση σε φήμες που κυκλοφορούσαν μεταξύ τους, ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι οι κατηγορίες εναντίον του Νίκου Παππά δεν έχουν κανένα νομικό έρεισμα. Προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα σκανδάλων εφόσον αναγκαστούν ή θελήσουν να προσφύγουν σε εκλογές. Εκμεταλλεύονται την κυβερνητική τους πλειοψηφία αφενός για να αλλάξουν -νομίζουν- την ατζέντα από την αποτυχία τους στη διαχείριση της πανδημίας και αφετέρου να δημιουργήσουν εικόνα συμψηφισμού για την πολιτική διαχείριση μεγάλων οικονομικών θεμάτων με οσμή σκανδάλων, πχ Τράπεζα Πειραιώς, απευθείας αναθέσεις, κτλ. 

 

  • Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι νέοι και ένα μεγάλο ποσοστό των Επιστημόνων, “γυρνούν την πλάτη” στην κυβέρνηση, η κυβέρνηση όμως, δείχνει να “ποντάρει” στην καμπάνια ενημέρωσης για την ψήφο των αποδήμων ως αντισταθμιστικό παράγοντα, πόσο μπορεί η ψήφος των αποδήμων να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία; 

 

Η συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στις εκλογές δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι πεδίο πολιτικάντικης αντιπαράθεσης, κομματικής μιζέριας και επικοινωνιακής προπαγάνδας. Η συμμετοχή των αποδήμων μπορεί και πρέπει να συμβολίσει την επιστροφή της πατρίδας μας σε ένα δικαιότερο και πιο βιώσιμο μέλλον.

Βεβαίως θα υπάρχει πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση, βεβαίως πρέπει να τεθούν στο δημόσιο διάλογο οι διακριτές πολιτικές, προγραμματικές θέσεις, με βάση τις οποίες οι απόδημοι θα κληθούν να συμμετέχουν και να επιλέξουν. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της Δημοκρατίας. Είναι αναγκαίο όμως, οι πολιτικαντισμοί, οι παλαιοκομματικές πρακτικές, οι πελατειακές και ιδιοκτησιακές λογικές, όλες αυτές οι παθογένειες του παρελθόντος που οδήγησαν τους απόδημους στο δρόμο της μετανάστευσης, να καταπολεμηθούν και να επικρατήσει ο ουσιαστικός και προγραμματικός διάλογος.

Από την ΝΔ προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα ότι δήθεν ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν επιθυμούμε την ψήφο των ομογενών. Πρόκειται για το απόλυτο ψέμα. Εμείς είμαστε αυτοί που ξεκινήσαμε την διαδικασία της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στο Υπουργείο Εσωτερικών, εμείς είμαστε που εκκινήσαμε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος για το συγκεκριμένο θέμα. Εμείς είμαστε αυτοί που ψηφίσαμε -μαζί με τα άλλα κόμματα πράγματι – τις ρυθμίσεις για την επιτόπια ψήφο των ομογενών. Βάζοντας βέβαια τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε αυτοί που θα αποκτήσουν το δικαίωμα, να διατηρούν εν τοις πράγμασι μια ουσιαστική σχέση με την πατρίδα. Η ΝΔ που δεν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας πρώτη φορά το 2019 τι είχε κάνει τις προηγούμενες φόρες που είχε κυβερνήσει; 

Εν μέσω Lock down και σοβαρής υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να ξοδέψει 3 εκατομμύρια ευρώ σε διαφημιστική καμπάνια δήθεν ενημέρωσης των αποδήμων από μια εταιρία που συνδέεται άμεσα με τη ΝΔ και είχε αναλάβει την προεκλογική καμπάνια του κ.Μητσοτάκη το 2019, καθώς και την αποτυχημένη περσινή καμπάνια του ΕΟΤ. Ενώ θα μπορούσαν να προβάλλουν το δικαίωμα ψήφου σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες και τα sites του εξωτερικού. Πάλι διαφαίνεται ότι η ΝΔ λειτουργεί με αδιαφανείς όρους και κρυφές σκοπιμότητες. ‬Η τεχνογνωσία της λίστας Πέτσα ήρθε από το Μαξίμου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

  • Αναφορικά με όσα είδαν το φως της Δημοσιότητας στην εφημερίδα “Documento” , ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ.Βρούτσης και πρώην Υπουργός, φέρεται να “ομολογεί” την ύπαρξη ενός “συστήματος” που έχει μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση, ωστόσο, ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, (ένα ακόμα), δεν αποκτά την δημοσιότητα που θα αποκτούσε σε ενδεχόμενο να συνέβαινε κάτι τέτοιο στην εποχή διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τι έχετε να πείτε τόσο για το θέμα αυτό όσο και για τον ρόλο των ΜΜΕ στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη; 

Ο κ.Βρούτσης μίλησε έστω και αργά και αυτό τον τιμά. Δεν καταλαβαίνω όμως τι έχουν πει η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία για το θέμα. Η παραπομπή του θέματος στη δικαιοσύνη αφορά το ποινικό σκέλος.

Τι γίνεται όμως με το πολιτικό; Γιατί και πώς είχε ο Φουρθιώτης 14 αστυνομικούς; Πως έμπαινε με τόσο τσαμπουκά και απαιτούσε στο Υπουργείο Εργασίας; Τι είδους εξαιρέσεις ήταν αυτές που έγιναν και με ποιες πλάτες ώστε να πάρει δεκάδες χιλιάδες ευρώ την ώρα που η επιχειρηματικότητα υποφέρει και μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι σε ανέχεια; Γιατί ο κ. Χατζηδάκης δεν έχει κάνει ότι πρέπει για να γυρίσουν πίσω τα χρήματα που πήρε; Οι πολιτικοί είναι για να κυβερνούν και να αναλαμβάνουν ευθύνες.

Αν όταν ζορίζουν τα πράγματα τα φορτώνουν είτε στους δημοσκόπους είτε στη δικαιοσύνη, τότε σύντομα αποδεικνύονται λιποβαρείς. Χρειάζονται καθαρές απαντήσεις. Είναι θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας.

 

  • Ξένα δημοσιεύματα, “κολλάνε την κυβέρνηση στον τοίχο” αναφορικά με τα φαινόμενα “παράνομης επαναπροώθησης” μεταναστών στο Αιγαίο, το Μεταναστευτικό -Προσφυγικό έχει αφεθεί στη μοίρα του, με τα φαινόμενα “γκετοποίησης” και αδιαφορίας της Πολιτείας να μεγαλώνουν όπως είδαμε στην Κόρινθο, την Κω και τις αντιδράσεις των πολιτών στον Έβρο, πως σχολιάζετε τα γεγονότα αυτά; Τι έχετε να πείτε σε όσους “θυμίζουν” στον ΣΥΡΙΖΑ την “Μόρια”; 

Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα εγκλωβισμού των ανθρώπων στα σύνορα της Ελλάδας εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση με τις ιδεοληψίες της το έκανε χειρότερο από ότι το παρέλαβε.

Πρόσφατα συζητήθηκε το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Κομισιόν. Ουσιαστικά, είναι ένα κείμενο που ενισχύει τις τρέχουσες αποτυχημένες πολιτικές. Διατηρεί την αρχή της ευθύνης του κράτους μέλους πρώτης υποδοχής. Ικανοποιεί τις ξενοφοβικές θέσεις των χωρών της ομάδας του Βίζεγκραντ. Επικεντρώνεται στις επαναπροωθήσεις των ανθρώπων οδηγώντας έμμεσα σε αύξηση των περιστατικών ακραίας βίας δίχως έλεγχο. Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται, με περισσή προθυμία,να ακολουθεί αυτά τα πρότυπα πολιτικών. ¨Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος τι θα γίνει με τις προσφυγικές ροές μετά το τέλος της πανδημίας.  Αν επαναληφθούν οι ροές της περιόδου Ιούλιος 2019 – Φεβρουάριος 2020 (διακυβέρνηση ΝΔ) θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις.

 

  • “Βλέπετε” πρόωρες εκλογές; Πως θα περιγράφατε το “εκλογικό τοπίο” την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διεκδικήσει την εξουσία μόνος του; Με συνεργασίες; Ποιον θα βλέπατε “δίπλα” σε ένα εγχείρημα Προοδευτικής Διακυβέρνησης; 

Θεωρώ ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό εκλογές εν μέσω πανδημίας ή σε κάποιο παράθυρο της πανδημίας. Τυχοδιωκτικό και να τις κάνεις, τυχοδιωκτικό και να τις ζητάς. Ξέρω ότι ο κ. Μητσοτάκης δέχεται από πέρσι το καλοκαίρι τυχοδιωκτικές εισηγήσεις, αντιλαμβάνομαι ότι δεν θέλει εκλογές αλλά δεν ξέρω αν θα μπορεί να τις αποφύγει σε λίγο καιρό καθώς η διακυβέρνηση του πηγαίνει από την μια αποτυχία στην άλλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επιδιώκει την πρωτιά στις εκλογές για να έχει την πρώτη εντολή σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Νομίζω ότι αρχίζει να διαμορφώνεται μια κοινωνική δυναμική «να φύγει ο Μητσοτάκης», «να φύγει η Δεξιά».

Εγω θα επιθυμούσα και στην Ελλάδα να γίνει αυτό που γίνεται με επιτυχία εδώ και χρόνια σε Ισπανία και Πορτογαλία, δηλαδή μια ευρεία συνάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, θα προσέθετα σε πολιτικό και προγραμματικό και κοινωνικό επίπεδο την οικολογία και την πράσινη οπτική.

 

Advertisement
  • Θέλω να αναφερθούμε στα “εργασιακά”, ένα ζήτημα που “περνάει στα ψιλά” από τα ΜΜΕ, ωστόσο μας αφορά όλους. Η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει “ταφόπλακα” σε εργασιακά δικαιώματα όπως το 8ωρο, οι υπερωρίες, η 5ημερη εργασία, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης… Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ; Πως μπορεί να διαφυλαχθούν τα εργατικά δικαιώματα;

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, κ.Σταϊκούρας και κ.Χατζηδάκης, στις ανακοινώσεις τους επανέλαβαν τα ίδια νεοφιλελεύθερα μέτρα που οδήγησαν τη χώρα σε ύφεση και τα νοικοκυριά και την οικονομία σε αργό θάνατο. Ο κ.Χατζηδάκης με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει, θα βάλει την ταφόπλακα στα πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Κατάργηση του οκταώρου, υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας με ωράρια λάστιχο, μεταφορά της αρμοδιότητας των συλλογικών διαφορών από τον ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ. 

 

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση με νομοθετικές επιλογές αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία έρχεται να διαλύσει πλήρως τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Τα εργασιακά δικαιώματα μπορούν να διαφυλαχτούν με μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις όταν φέρει ο κ.Χατζηδάκης το νόμο έκτρωμα στη Βουλή και μπορούν να αποκατασταθούν και να διευρυνθούν με προοδευτική διακυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν. Έτσι έκανε και η κυβέρνηση Τσίπρα στα εργασιακά δικαιώματα την περίοδο 2015-2019.

 

  • Κύριε Ζαχαριάδη, βλέπουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ετοιμάζει παρεμβάσεις με σχέδιο Νόμου σε ένα από τα μεγαλύτερα Νομοθετικά Έργα της Μεταπολίτευσης, το ΑΣΕΠ. Τι σημαίνει για την ελληνική κοινωνία η υπό ψήφιση διάταξη της ΝΔ;

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιστρατεύει  τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα απόλυτα ελεγχόμενο κομματικό κράτος. Βασική συνιστώσα της πολιτικής της αποτελεί η πρωτοφανής απόπειρα χειραγώγησης των  Ανεξάρτητων Αρχών. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 101Α του Συντάγματος: «Όπου από το Σύνταγμα προβλέπεται η συγκρότηση και η λειτουργία ανεξάρτητης αρχής, τα μέλη της διορίζονται με ορισμένη θητεία και διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, όπως νόμος ορίζει…»

Και όμως η κυβέρνηση των «αρίστων» έρχεται και προωθεί εμβόλιμη διάταξη στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τον Εσωτερικό έλεγχο στο Δημόσιο Τομέα, σύμφωνα με την οποία  «διανυθείσα ή διανυόμενη θητεία σε θέση Αντιπροέδρου ή απλού μέλους (Ανεξάρτητης Αρχής) δεν κωλύει τον διορισμό του για πλήρη θητεία σε θέση υψηλότερης βαθμίδας της ίδιας Αρχής. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν επιτρέπονται περισσότερες από δύο θητείες συνολικά». Με λίγα λόγια, παραβιάζεται ο κανόνας περί «ορισμένης θητείας»  των μελών, στο μέτρο που διακόπτεται η εξαετής θητεία τους κατά το χρόνο που διανύεται για να ξεκινήσει μια νέα πλήρης εξαετής θητεία, με δυνατότητα μάλιστα παράτασης τριών ετών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον τελευταίο Νόμο για το ΑΣΕΠ (Ν. 4765/2021). 

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα μέλος Ανεξάρτητης Αρχής μπορεί να παραμένει και να δραστηριοποιείται σε αυτήν για ένα χρονικό διάστημα μέχρι και δεκαοκτώ ετών (!!!), εάν αθροιστούν οι δύο επιτρεπόμενες θητείες τους με το επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα της παράτασής τους. Πρόκειται για μια κραυγαλέα περίπτωση «αναδιπλασιασμού» της θητείας δια της πλαγίας οδού, που συνιστά κατάφωρη «καταστρατήγηση του Συντάγματος», καθώς χωρίς εκ των προτέρων γνωστά κριτήρια ανατρέπεται πλήρως ο κανόνας της «ορισμένης θητείας» των μελών μιας Αρχής κατά το  άρθρο 101Α του Συντάγματος.

Advertisement