Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέντευξη: Λευτέρης Χρυσοφάκης: “Για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση, ανακοίνωσε μέτρα με μοναδικό κριτήριο την επικοινωνιακή της επιβίωση”

Published

on

O Λευτέρης Χρυσοφάκης, παραχώρησε συνέντευξη στον Δημοσιογράφο  του “The Socialist”, Παντελή Αλεξόπουλο.

Ο Πολιτευτής με το Κίνημα Αλλαγής στον Πειραιά και μέλος του Τομέα Ναυτιλίας του κόμματος, τοποθετήθηκε επι παντός επιστητού ασκώντας δριμεία κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Μίλησε για την πρωτοβουλία του που κατέληξε ως ερώτηση στη Βουλή από το Κίνημα Αλλαγής, το θέμα της υπογειοποίησης του ΗΣΑΠ, την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην μετά-πανδημική περίοδο και έδειξε τον δρόμο για να γίνει το Κίνημα Αλλαγής, κόμμα εξουσίας.

 

Αναλυτικά η Συνέντευξη του Λευτέρη Χρυσοφάκη:

  • Κύριε Χρυσοφάκη, σε πρόσφατο άρθρο σας επισημάνατε τις ευθύνες της κυβέρνησης στην κατάσταση στο Λιανεμπόριο. . Με την αγορά να ανοίγει “δειλά” και εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού, ποια η άποψή σας για την κατάσταση στην Οικονομία μετά την πανδημία; Θα αντέξει η κοινωνία μια δεύτερη παρατεταμένη οικονομική κρίση; 

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες, καθώς δίχως κανένα σχέδιο όλο το προηγούμενο διάστημα προχωρούσε σε λύσεις «ακορντεόν» για τα καταστήματα «εγκλωβίζοντας» εργαζόμενους και επιχειρήσεις σε έναν ατέρμονο κύκλο μιζέριας και εσωστρέφειας.

Δίχως να εμπνέει και σίγουρα χωρίς να συνυπολογίζει τα θέλω και την άποψη του εμπορικού κόσμου, όχι μόνο οδηγήθηκε δια του αποτελέσματος σε ένα απόλυτο φιάσκο, αλλά για ακόμη μια φορά «γύρισε την πλάτη» στη μεσαία τάξη.

Η αλήθεια είναι, ότι μετά από τόσους μήνες παρατεταμένου lockdown ποιος πραγματικά μπορεί να πει ότι νιώθει ασφαλής; Με μια Κυβέρνηση που «ρίχνει στάχτη» στα μάτια του εργατικού κόσμου, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για έναν εργατικό κυκεώνα αντεργατικών εξελίξεων, δεν μπορεί κανένας επιχειρηματίας και εργαζόμενος να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. 

Όλα για το τίποτα! Για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση, ανακοίνωσε μέτρα με μοναδικό κριτήριο την επικοινωνιακή της επιβίωση, «επενδύοντας» σε περισσότερη φτώχια, δίχως να αναλαμβάνει έστω και το ελάχιστο μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί! 

Τα πράγματα είναι απλά, η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει όλες τις επιχειρήσεις και δη τις μικρές και τις μικρομεσαίες που έχουν πληγεί, ελπίζω όχι ανεπανόρθωτα από την επέλαση του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Ειδικότερα, πρέπει άμεσα να υπάρξει αποζημίωση και συνέχιση στο μέλλον της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, ως ελάχιστο μέτρο στήριξης της πραγματικής οικονομίας που βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Advertisement

Παράλληλα, η Κυβέρνηση οφείλει να προβεί σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, αλλά και για όσο θα συνεχίζεται το lockdown για το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων, ενώ τέλος θα πρέπει να υπάρξει μηδενική υποχρέωση καταβολής ενοικίου (με αντίστοιχη χρηματική επιδότηση από την πολιτεία) για το ίδιο χρονικό διάστημα. 

Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, και να μπορέσει τουλάχιστον η επερχόμενη πασχαλινή εμπορική περίοδος, να αποτρέψει τα μαζικά λουκέτα στον εμπορικό κλάδο.

Η επομένη ημέρα της πανδημίας, θα πρέπει να μας βρει ενωμένους, και όχι διχασμένους. Το έχει ανάγκη ο τόπος, οι επιχειρήσεις και το σύνολο των εργαζομένων που βιώνουν και αναμένεται να βιώσουν τρομακτικές αλλαγές σε κοινωνικό αλλά και οικονομικό επίπεδο!

 

  • Η πρωτοβουλία σας να “ανοίξετε” εκ νέου το θέμα της υπογειοποίησης του ΗΣΑΠ έφτασε μέχρι τη Βουλή σε ερώτηση που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγή

Η υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, είναι ένα θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα των πολιτών του Πειραιά και όχι μόνο. Δεν είναι κρυφό μυστικό άλλωστε, ότι εδώ και πολλά χρόνια το εν λόγω έργο παραμένει στα συρτάρια της εκάστοτε Κυβέρνησης, ενώ θέλω να πιστεύω ότι με την παρέμβαση μας μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και την ερώτηση που θέσαμε στον αρμόδιο υπουργό, θα μπορέσει επιτέλους να υλοποιηθεί στη πράξη το συγκεκριμένο έργο, που με κοινή ομολογία αποτελεί “game changer” για τον Πειραιά! 

Και αυτό το πιστεύω πραγματικά, καθώς αναμένεται αφενός να δώσει πνοή σε μια περιοχή που τα τελευταία δέκα έτη βιώνει μια παρατεταμένη στασιμότητα και αφετέρου να διευκολύνει τις ζωές χιλιάδων Πειραιωτών και μη που θα θελήσουν να μετακινηθούν με ασφάλεια, γρήγορα και με ασφαλές περιβαλλοντικό τρόπο!

 

  • Πρόσφατα, σε δημοσκόπηση της GPO, είδαμε την δυνητική δυναμική του Κινήματος Αλλαγής να “εκτοξεύεται” στο 12,4%, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πολιτική σκηνή του τόπου; 

Δυνητικά σε πρώτη ανάγνωση το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής ανάμεσα στα τρία κόμματα που συμπεριλήφθηκαν στη δημοσκόπηση συγκεντρώνει ένα ελπιδοφόρο ποσοστό τηρουμένων των αναλογιών για το μέλλον. Σε αυτό που εγώ θα ήθελα να σταθώ, είναι στην ανάγκη επανίδρυσης των αρχών και των αξιών του Κινήματος-Αλλαγής, όχι σε επίπεδο ιδεολογικής κατεύθυνσης, αλλά κυρίως στην αναζωπύρωση της «φλόγας» και της «σπίθας» ανάμεσα στους χιλιάδες ψηφοφόρους που το ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που για τους δικούς τους λόγους αποφάσισαν να απομακρυνθούν από όσα μας ένωναν κατά το παρελθόν.

Με μια ανεύθυνη Δεξιά παράταξη, που ουκ ολίγες φορές έχει αποδείξει ότι μπορεί με περίσσια ευκολία μπορεί «κάνει τα στραβά μάτια» αφενός για τους «ημετέρους του κομματικού σωλήνα» και αφετέρου για εκείνους που αποτελούν θεματοφύλακες της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών δεν μπορεί κανένας να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια. Από την άλλη όμως, ούτε μια επικίνδυνη Αριστερά με φοβικά σύνδρομα και αλησμόνητες ιδεολογικές επιδιώξεις είναι ικανή, όπως αποδείχθηκε δια του αποτελέσματος να φέρει την πολυπόθητη ηρεμία στη πολιτική ζωή του τόπου.

Advertisement

Θα μου πείτε ποια είναι η λύση; Η λύση είναι ο Τρίτος Δρόμος που διαχρονικά υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής. Είναι ένας δρόμος, που στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα μοναχικός, μα πάνω από όλα ενωτικός και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην έχει σε πρώτο πλάνο το συμφέρον της Πατρίδας μας. Έχοντας διαχρονικά την ευθύνη να αποτελούμε το πρώτο σοσιαλιστικό κόμμα στην Ελλάδα, που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και λειτουργώντας ως θεματοφύλακας της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, δεν θα μπορούσαμε να απέχουμε από την συζήτηση για την αναβίωση εκ του σύνεγγυς της Κεντροαριστεράς, στην Ελλάδα μετά τα Μνημόνια και την στενή και όπως αποδείχθηκε άδικη δημοσιονομική επιτήρηση από το εξωτερικό.

Με αίσθημα ευθύνης, αλλά και προσήλωσης στα διαχρονικά ιδεώδη που μεγαλώσαμε, δίνουμε παρόν στις μεγάλες εξελίξεις και τα γεγονότα της χώρας, αποτελώντας επί τοις πράγμασι το check and balance της σημερινής Κυβέρνησης, δίχως να ξεχνάμε και τα ολισθηρά ατοπήματα της προηγούμενης.

Είμαστε εδώ! Παρόντες και έτοιμοι να δώσουμε ίσως την κρισιμότερη μάχη για την επιβίωση της Ελλάδας, σε μια εποχή που μετά τον κορονοϊό αναμένεται να συμβούν τρομακτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο.

 

 

  • Ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείστε και στον χώρο της Εστίασης, πως κρίνετε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον κλάδο του επισιτισμού; Βλέπουμε καθημερινά τον κόσμο να συνωστίζεται έξω από “take away” cafe-bar-restaurant και σε πλατείες, εικόνες που προβληματίζουν και βγάζουν “έξω από τα ρούχα τους” τους επαγγελματίες της εστίασης… 

Ο κλάδος της εστίασης κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη έχει πληγεί και αυτός σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού. Δυστυχώς, μέχρι και αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν προμηνύεται ευοίωνη, με την Κυβέρνηση για ακόμη μια φορά να «κωφεύει» στα πραγματικά προβλήματα του σήμερα και φυσικά του «αύριο».

Με μια κοινωνία κουρασμένη, από το πιο σκληρό lockdown της Ευρώπης, δεν μπορούμε παρά να τονίσουμε, ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τα χέρια της Κυβέρνησης. Ξέρετε, τέτοιες ερωτήσεις έχουν διττή ερμηνεία. Και τι εννοώ με αυτό. Από τη μια έχουμε το επιδημιολογικό σκέλος της πανδημίας, που σύμφωνα με όσα έχουν τονίσει οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι δεν είναι επιτρεπτό να βρισκόμαστε σε τόσο κοντινή απόσταση δίχως τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, και από την άλλη, ο νεανικός ενθουσιασμός συνδυασμένος με την εξοντωτική καραντίνα 13 μηνών που συμπληρώνουν ένα «εκρηκτικό παζλ».

Αυτό το οποίο βλέπουμε στη πράξη καθημερινά τα βράδια από τις τηλεοράσεις μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι τίποτε άλλο από μια αντίδραση της κοινωνίας στις «έξυπνες λύσεις» της Κυβέρνησης που δυστυχώς εξαγρίωσαν παρά νουθέτησαν την μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου.

Advertisement

 

Η λύση και σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολη, όμως εφικτή. Δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιον λόγο η Κυβέρνηση δεν προχωρά σε ένα συντεταγμένο και με αυστηρούς κανόνες άνοιγμα της Εστίασης προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Από πρακτικής, αλλά και υγειονομικής άποψης, η συναθροίσεις θα μειωθούν καθώς πέρα από το κομμάτι της αντίδρασης, που φαινομενικά θα εξανεμισθεί, οι πολίτες μετά από πολύ μεγάλο διάστημα θα μπορέσουν να επιστρέψουν έστω και με αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα σε μεγάλο μέρος της καθημερινής τους ζωής.

Είναι πολλά αυτά που δεν απαντά η Κυβέρνηση. Τα περισσότερα όπως αυτό, εύλογα και δοκιμασμένα στο εξωτερικό. 

Θα πρέπει να γνωρίζουν όμως στο Μαξίμου, ότι τα περιθώρια έχουν στερέψει και η υπομονή του εργατικού και εμπορικού κόσμου κυριολεκτικά κρέμεται από μια κλωστή!

 

 

  • Κύριε Χρυσοφάκη, με δυο λόγια, πως γίνεται να αντέξει η Κοινωνία και να σταθεί όρθια η Οικονομία στην μετα-πανδημική εποχή; 

Η διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης, αποτελεί κομβικό σημείο για την αντιμετώπιση της επερχόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Είναι ένα ζήτημα, που αφορά όλους τους Έλληνες και προφανώς ξεπερνά την προσωρινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Βάση αυτής της παραδοχής, οφείλουμε να συζητήσουμε για το τι πραγματικά συμφέρει την χώρα, δίχως να απεμπολήσουμε ηθικά, οικονομικά και κοινωνικά διδάγματα του παρελθόντος.

Διότι, επιστροφή ξανά μέσα από τα «Τάρταρα της οικονομίας» αυτή τη φορά εάν δεν προσέξουμε σίγουρα θα μας στοιχίσει ακόμη περισσότερο από την ήδη τραυματική εμπειρία 2015-2020. Καθαρό μυαλό, κοστολογημένες προτάσεις και φυσικά εθνικό συμφέρον στη βάση κομματικής και κοινωνικής συνεννόησης για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Advertisement

Είναι κοινή ομολογία όλων μας, ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει πάνω σε ερείπια. 

Έχουμε καταθέσει τις δικές μας τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις:

  1. Ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις και 30% κούρεμα σε όσους είναι συνεπείς, για να μην «χρεωκοπήσουν» οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. 
  2. Στο λιανεμπόριο και την εστίαση, 100% επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών με ρήτρα απασχόλησης, για να αποφύγουμε τις μαζικές απολύσεις, 
  3. Σε ευαίσθητους κλάδους όπως η εστίαση και ο τουρισμός, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα τους.