Συνέντευξη: Ζέφη Δημαδάμα: “Το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το ΠΑΣΟΚ είναι και παραμένει η φωνή της ευθύνης, της προόδου αλλά και της ελπίδας και των αλλαγών.”

"Κάποιοι “τρίβουν τα χέρια τους” με το "ξεφούσκωμα" του #MeToo γιατί είναι ο βολικός δρόμος για να μείνουν στο απυρόβλητο οι θύτες."

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής,Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ζέφη Δημαδάμα, παραχώρησε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στον Δημοσιογράφο, Γαβρή Άγγελο και το “The Socialist” 

H Ζέφη Δημαδάμα, ακόμα μια φορά, έδειξε να “μην μασάει” τα λόγια της και να αναδεικνύει παθογένειες, να επισημάνει τις αστοχίες της κυβέρνησης και τον “επιφανειακό” τρόπο με τον οποίο, σύμφωνα με την ίδια, ασκεί πολιτική η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ, υπογράμμισε τις πάγιες θέσεις του Κινήματος Αλλαγής, το έργο και έδωσε ερμηνεία για τον λόγο που τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν “στενά” τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ.

Σημαντική η τοποθέτησή της σχετικά με το “ακαταδίωκτο” της επιτροπής των ειδικών και των πολιτικών στελεχών που συμμετέχουν σε αυτή, ενώ ακόμα μια φορά, η Ζέφη Δημαδάμα, υπερτόνισε την αύξηση της Ενδοοικογενειακής Βίας και σχολίασε δεικτικά, πως “κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους” για το “ξεφούσκωμα” του κινήματος #MeToo στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η Συνέντευξη της Ζέφης Δημαδάμα:

 

“Με την ευκαιρία να σας συγχαρώ για την εκπληκτική πορεία του TheSocialist καθώς και του μηνιαίου συνδρομητικού “ResPublica E-Mag” για την αντικειμενική ενημέρωση που μας προσφέρετε καθημερινά. Ακόμη υψηλότερα! “

 

  • Κυρία Δημαδάμα, ακούσαμε τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για φοροελαφρύνσεις και στην ουσία, επιβεβαιώσαμε το ρεπορτάζ που “έδινε” ως “σίγουρη” ημερομηνία για το γενικό άνοιγμα της αγοράς την 15η Μαΐου. Θα ήθελα το σχόλιό σας πάνω σε αυτά που είπε ο Κ.Μητσοτάκης.. 

 

Η πανδημία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο στη χώρα μας. Η κυβέρνηση κάνει σαν να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω μας, στα δημόσια νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί επικοινωνιακά τεχνάσματα για να περιορίσει τις κομματικές της απώλειες. 

 Αλλά ας προχωρήσουμε στο ζήτημα του γενικού ανοίγματος της αγοράς. Αφού περάσαμε ένα διάστημα με υπουργούς  και κομματικά στελέχη της ΝΔ, να παρελαύνουν από τα μέσα και να μας δίνουν διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης του εμπορίου, του τουρισμού, της εστίασης καταλήξαμε δια στόματος πρωθυπουργού στην ανακοίνωση της 15ης Μαΐου ως ημερομηνίας ανοίγματος της αγοράς.

Μια ανακοίνωση αποσπασματική, χωρίς σχέδιο υποστήριξης των επιχειρήσεων και της εστίασης χωρίς φορολογικές παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις. 

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει την προχειρότητα των αποφάσεων και επιμένει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι μόνο στην στήριξη των μεγάλων και ισχυρών που η κυβέρνηση συστηματικά προτάσσει.

Αναλογίζεται η κυβέρνηση πώς θα ανοίξει η εστίαση, χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα και χωρίς κεφάλαιο κίνησης; Δυστυχώς δεν λύνονται έτσι τα μεγάλα προβλήματα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων…

 

  • Τι λέτε για το ακαταδίωκτο της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων:

 

Ξέρετε έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της επιστήμης, της γνώσης και του καθοριστικού ρόλου τους στη ζωή μας. Δεν μπορώ να φανταστώ την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να ζητά τη δίωξη των λοιμωξιολογων που μετέχουν σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή στην Επιτροπή και αποτελούν ένα εισηγητικό, γνωμοδοτικό όργανο. Αποφάσεις λαμβάνει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή εκπρόθεσμη τροπολογία για τη μη δίωξη των επιστημόνων, απαξιώνοντας και εκθέτοντάς τους.

Μια συζήτηση μεταξύ των κομμάτων για το θέμα αυτό δεν θα έβλαπτε καθόλου…

Ωστόσο, το άγχος και ο φόβος μήπως αποκαλυφθούν οι ευθύνες των κυβερνώντων για παρεμβάσεις στην επιτροπή και για ενδεχόμενα “πολιτικά παιχνίδια” στην “πλάτη της Επιτροπής” οδηγούν σε σπασμωδικές κινήσεις και εύλογα ερωτήματα..

 

  • Με το κίνημα “Me too” να έχει “ξεφουσκώσει”, υπάρχουν κίνδυνοι, να “ξεπεραστεί” η υπόθεση στην χώρα μας; 

 

Ήταν η μεγάλη μας ανησυχία από την αρχή του ξεσπάσματος του “Me too” στη χώρα μας. Ο κίνδυνος δηλαδή να γίνει ένα πρώτο “μπαμ” που θα αποκαλύψει τα φαινόμενα της κακοποίησης, της παρενόχλησης, της βίας αλλά να επικεντρωθεί σε 5-6 περιπτώσεις και να σβήσει.

Κάποιοι “τρίβουν τα χέρια τους” με αυτή την εξέλιξη γιατί είναι ο βολικός δρόμος για να μείνουν στο απυρόβλητο οι θύτες.

Από την πρώτη στιγμή υπογραμμίσαμε την ανάγκη να δρομολογηθούν πολιτικές και δράσεις που θα είναι διακομματικές και θα στηρίξουν τα θύματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρότεινε στη Βουλή συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κίνημα #Metoo.

Όμως τι γίνεται μετά τις εξαγγελίες; Η υιοθέτηση και η εφαρμογή τους είναι σε “θολή ζώνη” δυστυχώς. Στην Ελλάδα έχουμε νομοθεσία αλλά πάσχουμε στην εφαρμογή. Είναι απαίτηση να μην μπει πάλι κάτω από το χαλί το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Έχουμε όλοι και όλες ευθύνη και εμείς στο Κίνημα Αλλαγής και εγώ προσωπικά δεν θα το αφήσουμε στην τύχη του… 

 

  • Στην μετά-πανδημική περίοδο, η οικονομία μας, ακόμα μια φορά τα τελευταία 10 χρόνια, θα βρίσκεται σε δύσκολο σημείο, υπάρχουν φόβοι για εκ νέου κοινωνικές προεκτάσεις της κρίσης; 

 

Η μετά-πανδημική περίοδο θα δημιουργήσει νέες προκλήσεις γιατί οι ανισότητες θα μεγαλώσουν και οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες θα είναι σημαντικές. Είναι ευκαιρία αυτή η κρίση να μας κάνει να αντιληφθούμε επιτέλους τα λάθη μας και την αδυναμία της παγκοσμιοποίησης να διασφαλίσει τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στον κόσμο.

Αν δεν αλλάξουμε παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, αν δεν υποστηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και επανέλθουμε στην “προηγούμενη κανονικότητα”, είμαστε καταδικασμένοι.

Ο πλανήτης έχει φτάσει στα όριά του λόγω και της κλιματικής κρίσης, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ζει στη φτώχεια και την ανέχεια άρα η ανάπτυξη χρειάζεται επαναπροσδιορισμό. 

Εργασιακά δικαιώματα, αμοιβές, ανισότητες μεταξύ ανδρών γυναικών, αξιοπρεπή διαβίωση, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός θα δημιουργήσουν μεγάλες ανατροπές.

Οι σοσιαλιστικές και προοδευτικές δυνάμεις, τα οικολογικά κινήματα, τα φεμινιστικά κινήματα, τα συνδικάτα με νέες αναφορές στα εργασιακά, πρέπει να αναλάβουν δυναμικό ρόλο.

Αυτός είναι ο δικός μας ρόλος και η προτεραιότητά μας ως Κίνημα Αλλαγής, να είμαστε ο δίαυλος επικοινωνίας και σύνθεσης των ανωτέρω. 

 

  • Οι γυναίκες, ακόμα μια φορά, “πλήρωσαν” το μεγαλύτερο “lockdown” στην Ευρώπη (στην χώρα μας) με τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας να “σκαρφαλώνουν” σε πρωτόγνωρα ύψη και την θέση τους στην τρεμάμενη οικονομία της χώρας να τίθεται υπο αμβισβήτηση… Πως θα βγούμε ως κοινωνία από το αδιέξοδο των φαινομένων της ανισότητας και της παθογένειας; 

 

Οι γυναίκες ήταν και είναι δυστυχώς στο στόχαστρο κάθε κρίσης, όπως 10 χρόνια πριν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης όπως και τώρα με την υγειονομική κρίση. Το λυπηρό είναι ότι το γνωρίζουμε πως οι γυναίκες σε κρίσεις είναι περισσότερο ευάλωτες και δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα εγκαίρως.

Δεν γνωρίζαμε ότι η ενδοοικογενειακή βια “ζει και βασιλεύει”; Ότι ο εγκλεισμός θα επιδεινώσει την επιβαρυμένη θέση του θύματος μέσα στο ίδιο του το σπίτι; Φυσικά και το γνωρίζαμε αλλά δεν κάναμε τίποτε.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε από το Μάρτιο 2020 να προβάλει στα media σποτάκια ενημέρωσης για τον τρόπο  παροχής βοηθείας στα θύματα, να οργανώσει νέες δομές ή να χρησιμοποιήσει ξενοδοχεία που παραμένουν κλειστά ή υπολειτουργούν για τη φιλοξενία γυναικών και παιδιών θυμάτων, αλλά και να αξιοποιήσει το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” για ανίχνευση περιπτώσεων κακοποίησης εντός σπιτιού. Χωρίς προετοιμασία και μεσο-μακροπρόθεσμες πολιτικές δεν λύνονται αυτά τα ζητήματα. 

 

  • Με τις εσωκομματικές εκλογές να είναι ολοένα και πιο κοντά, για την ανάδειξη αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής, πιστεύετε πως έχουμε ακούσει όλες τις υποψηφιότητες; Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ “βλέπουν” με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διεργασίες της Τρικούπη, γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο; 

 

Το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το ΠΑΣΟΚ είναι και παραμένει η φωνή της ευθύνης, της προόδου αλλά και της ελπίδας και των αλλαγών. Αυτό ήταν και είναι χαραγμένο στην καρδιά όλων μας. Η δε παρακαταθήκη του στη χώρα επιβεβαιώνεται συστηματικά με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία που σήκωσε όλο το βάρος της πανδημίας.

Η κοινωνία μετά την απογοήτευση της δήθεν αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και της συντηρητικής, αυταρχικής διακυβέρνησης της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι σοσιαλιστικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις αποτελούν σύμμαχο τους.

Αυτός είναι ο στόχος μας, να εκφράσουμε τους δημοκράτες πολίτες. Με δημοκρατικές διαδικασίες, με βάση το καταστατικό μας θα πάμε στις εσωκομματικές διαδικασίες και θα είμαστε αυτοί και αυτές που για μια ακόμη φορά θα ανατρέψουμε τα δεδομένα και θα γίνουμε πρωταγωνιστές προς όφελος της πατρίδας μας. Αυτό ακριβώς ανησυχεί το  ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

 

 

 

Να ευχηθώ Καλό Πάσχα σε όλες και όλους με υγεία και αναγέννηση κάθε ελπίδας που φωλιάζει στις καρδιές μας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ