Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Χαρά Κεφαλίδου: “Το Κίνημα Αλλαγής, μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει την θέση που του αξίζει!”

Published

on

Συνέντευξη: Χαρά Κεφαλίδου: “Το Κίνημα Αλλαγής, μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει την θέση που του αξίζει!”

Συνέντευξη στο “The Socialist” και τον Άγγελο Γαβρή, παραχώρησε η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου. Η βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του ΚΙΝΑΛ για τα θέματα που αφορούν στην Παιδεία, στάθηκε στην πάγια τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση να αποφεύγει τον διάλογο πριν από την κατάθεση νομοσχεδίων και τροπολογιών όπως αυτή για την ιδιωτική εκπαίδευση. “Σχολείο όμως σημαίνει Δάσκαλος. Χωρίς άξιους, ασφαλείς, αφοσιωμένους δασκάλους η κοινωνία του ‘αύριο’ είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη.”, σημειώνει σε συνέχεια της τοποθέτησής της σχετικά με την διαφαινόμενη “υποβάθμιση” του δάσκαλου – καθηγητή μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε ό,τι αφορά την Παιδεία στη χώρα μας, η Κα Κεφαλίδου ήταν ξεκάθαρη: “Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο πολιτικός χώρος που με γενναιότητα σχεδίασε και υλοποίησε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, συγκεντρώνοντας την καθολική αποδοχή του πολιτικού κόσμου σε δύσκολους καιρούς, το 2011 με τον Νόμο ΠΑΣΟΚ -Διαμαντοπούλου.” Στις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας και σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα αδιαφάνειας της Κυβέρνησης ΝΔ και την  περίφημη “Λιστα Πέτσα” η Χαρά Κεφαλίδου, επίσης τοποθετήθηκε με σαφήνεια: “Είναι διαχείριση από τα παλιά. Η ΝΔ χρησιμοποίησε την κρατική διαφήμιση για την πανδημία ως άλλος ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς διαφάνεια, χωρίς αξιοκρατία, χωρίς κριτήρια, χωρίς λογοδοσία, με μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσιοποίησή των επιλογών της, κατεύθυνε  χρήματα  σε ΚΕΝΤΡΙΚΑ και περιφερειακά ΜΜΕ.”  

Στα Ελληνοτουρκικά, η Κα Κεφαλίδου τόνισε πως: “Θέση της χώρας μας, παραμένει η δέσμευση της για τήρηση του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των διεθνών Συμφωνιών. Μοναδικό αντικείμενο διαλόγου για τα εθνικά μας θέματα με την Τουρκία είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών (δηλαδή ΑΟΖ) και η υφαλοκρηπίδα.” Ενώ, τέλος,  σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής “έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου” αναφέροντας πως: “Για να φύγουμε επιτέλους από την κακοδαιμονία των 11 χρόνων κρίσης οφείλουμε να ξανασκεφτούμε τις προτεραιότητές μας και να αλλάξουμε νοοτροπία.”

 

Ακολουθεί αναλυτικά η Συνέντευξη:

 

– Κυρία Κεφαλίδου σας καλωσορίζουμε στο The Socialist. Σε περίοδο έντονης επικαιρότητας εν μέσω καλοκαιριού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση. Σε πρόσφατες δηλώσεις σας, σταθήκατε και στην οπτική γωνία του καθηγητή αφού κατά λέξη είπατε πως “το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση είναι διχαστικό, δημιουργεί εκπαιδευτικούς α και β κατηγορίας”. Τι εννοείτε με αυτό;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Advertisement

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Υπάρχει μια πάγια τακτική της Κυβέρνησης να αποφεύγει τον διάλογο και αυτήν την ακολούθησε πιστά και στο νομοσχέδιο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Και για να  μην σπάσει την παράδοση της «καλής» νομοθέτησης δεν αποφύγαμε ούτε τις άσχετες διατάξεις, ούτε τις αιφνιδιαστικές νυχτερινές τροπολογίες. με Η ηγεσία του Υπουργείου σέρνεται πίσω από τα γεγονότα. Αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει σχέδιο και ολοκληρωμένη προσέγγιση για τα θέματα. 

Ο πυρήνας του Νομοσχεδίου είναι τα εργασιακά των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αυτά ήθελε διακαώς η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να νομοθετήσει. Είναι μια απαράδεκτη ρύθμιση με βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας των εκπαιδευτικών. Δημιουργεί ανασφάλεια και δυναμιτίζει το σχολικό και παιδαγωγικό κλίμα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Ουσιαστικά δημιουργεί εκπαιδευτικούς διαφορετικών κατηγοριών και ταχυτήτων καταστρατηγώντας τη συνταγματική επιταγή (Άρθρο 16) για ισότιμη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών, δημόσιων και ιδιωτικών.

Τι σχέση μπορεί να έχει η απελευθέρωση των απολύσεων με:

     – την εύρυθμη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, 

    – τη  διασφάλιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, 

    – τον δάσκαλο «Τιραμόλα» που δημιουργεί το Υπουργείο Παιδείας; 

Advertisement

 

Πόσο καλά και για πόσο διάστημα μπορεί να συνεχίσει το εκπαιδευτικό του έργο ένας φοβισμένος δάσκαλος «μαριονέτα» που για να συμπληρώσει ωράριο θα πρέπει να δουλεύει το πρωί, το απόγευμα και σε φροντιστηριακά μαθήματα;

Ο ρυθμιστικός ρόλος του Κράτους και η ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία στις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές είναι δυο αποδεκτές προϋποθέσεις. Από αυτό όμως το σημείο μέχρι το άλλο άκρο με την εκπαίδευση να θυμίζει εκκρεμές που ταλαντεύεται από το «αριστερό» άκρο της Υπουργίας Φίλη – με κεφαλοκλείδωμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το κράτος – μέχρι σήμερα που η κα Κεραμέως, σε αντιστάθμισμα, την τραβά όσο δεξιότερα μπορεί, η όλη κατάσταση μοιάζει “μία σου και μία μου” ως κόντρα επίδειξης ισχύος μεταξύ αντιπάλων. Θύμα η ίδια η Εκπαίδευση, το Σχολείο, οι Μαθητές. Παράπλευρη απώλεια οι Δάσκαλοί τους.

Σχολείο όμως σημαίνει Δάσκαλος. Χωρίς άξιους, ασφαλείς, αφοσιωμένους δασκάλους η κοινωνία του ‘αύριο’ είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη.

 

 – Το Κίνημα Αλλαγής και εσείς προσωπικά, έχετε ουκ ολίγες φορές στηλιτεύσει την επικοινωνιακή στρατηγική που χαράσσει η κυβέρνηση σε κάθε παρουσίαση νομοσχεδίου, επισημαίνοντας πως “η Παιδεία δεν στολίζεται με φούσκες και κορδέλες και ευήκοες φράσεις μα με πράξεις και σχέδιο”. Ποιο είναι το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής για την Εκπαίδευση;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κάθε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας διαφημίζεται στο έπακρο με κάθε επικοινωνιακό μέσο, εύηχους τίτλους, εντυπωσιακές υποσχέσεις περί «αριστείας», «αξιολόγησης και αξιοκρατίας παντού» και πριν ‘αλέκτωρ λαλήσει’ έρχεται η πραγματικότητα να διαψεύσει όσα σήμερα αλλά και προεκλογικά υποσχέθηκε η ΝΔ. Πρόσφατο παράδειγμα το αλαλούμ που δημιουργήθηκε με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Τον Ιούνιο ψηφίστηκε για τρίτη φορά η παράταση της θητείας τους (μια επί Γαβρόγλου, δυο επί Κεραμέως) και ένα μήνα μετά η Υπουργός τους διώχνει με νυχτερινή τροπολογία για να τοποθετήσει τους δικούς της. Έφυγαν οι ροζ για να έρθουν οι γαλάζιοι. Το κομματικό Κράτος καλά κρατεί και στην εκπαίδευση. Η τακτική της μόνιμης αυθαιρεσίας, δείγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται και επί ΝΔ. 

Advertisement

Η Παιδεία όμως απαιτεί όραμα, συνολικό σχεδιασμό, συναινέσεις, ουσιαστικό διάλογο και συνέχεια. Δεν γίνεται κάθε φορά που αλλάζει ο/η Υπουργός να αλλάζει και η στρατηγική της χώρας στην εκπαίδευση. Η ηγεσία του Υπουργείου μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι κινείται χωρίς πυξίδα. Αυτή όμως η στρεβλή ιεράρχηση, η ανικανότητα και η ατολμία έχει αντίκτυπο και την πληρώνει ακριβά η ίδια η εκπαίδευση, το σχολείο, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο πολιτικός χώρος που με γενναιότητα σχεδίασε και υλοποίησε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, συγκεντρώνοντας την καθολική αποδοχή του πολιτικού κόσμου σε δύσκολους καιρούς, το 2011 με τον Νόμο ΠΑΣΟΚ -Διαμαντοπούλου.

Η εμπειρία όλων των προηγούμενων χρόνων ΕΔΕΙΞΕ ΠΟΣΟ  ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ είναι η ύπαρξη θεσμοθετημένου, ουσιαστικού διαλόγου. Για αυτό επιμένουμε στην επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), ενός θεσμού που κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν τολμά να επαναφέρει.

Συνοψίζοντας το σχέδιο της εκπαιδευτικής μας πολιτικής αυτό στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

– Ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης όπου το σχολείο γίνεται ο πραγματικός πάροχος της παιδείας και της εκπαίδευσης

– Αμφίπλευρη, ισότιμη και ισόρροπη σύνδεση της εκπαίδευσης με την ανθρωπιστική παιδεία, την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες του ενεργού πολίτη από τη μία πλευρά και με τις επαγγελματικές δεξιότητες και την αγορά εργασίας από την άλλη

– Εξασφάλιση της πρόσβασης στην πληροφόρηση και τη γνώση όλων και ιδιαίτερα όσων είναι αποκλεισμένοι λόγω οικονομικών και κοινωνικών αιτιών

– Πρωτοπορία στη γνώση, η αξιοκρατία στην εκπαίδευση, η αυτογνωσία των μελλοντικών πολιτών και η ευγενής άμιλλα, πολύτιμα εργαλεία για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και τη βελτίωση  της ποιότητας της Δημοκρατίας μας.

Advertisement

Για εμάς η εκπαίδευση είναι μια, δημόσια και ιδιωτική και προτεραιότητα μας είναι το σχολείο της γνώσης και οι μαθητές του.

 

– Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις και δη της χρήσης των σύγχρονων μέσων που “άκομψα” η κυβέρνηση έχει εισάγει στην εκπαίδευση, κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτο. Σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή σας έχετε αναφερθεί στην ανάγκη εύρεσης λύσης για τη σύγχρονη παθογένεια αυτή, τι πρέπει να γίνει; 

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

 

Advertisement

Δυστυχώς το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού, γνωστό και ως bullying, δεν είναι μόνον ελληνικό, δεν είναι μόνον ευρωπαϊκό. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, πολύπαραγοντικο και σύνθετο στην κατανόηση και την αντιμετώπισή του. Ακουμπά στον τρόπο που έχουμε οργανώσει τη ζωή μας, στα πρότυπα που καλλιεργούμε ως κοινωνία, την επιδερμική αντιμετώπιση μιας όλο και πιο σύνθετης καθημερινότητας.

Εδώ και χρόνια κάποιες πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών χωρών έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία και ίσως δίνουν μια διέξοδο. Προφανείς λύσεις δεν υπάρχουν. Το Υπουργείο  ένα χρόνο τώρα δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. Έπρεπε να υπάρξουν ξυλοδαρμοί μαθητών – με πιο πρόσφατο το περιστατικό στο σχολείο του Βύρωνα – για να θορυβηθεί η ηγεσία του Υπουργείου. Μέχρι τότε είχαμε πειραματισμούς, αποσπασματικές δράσεις, όπως ο Εκπαιδευτικός Εμπιστοσύνης, «μπάλωμα στο μπάλωμα» χωρίς συνολικό σχεδιασμό. Η κοινωνία όμως παρακολουθεί αμήχανη  και περιμένει λύσεις. 

Πρόσφατα η Υπουργός αναγκάστηκε να ορίσει μια Επιτροπή για το bullying. ΠΟΣΟ αποτελεσματικά όμως ΜΠΟΡΕΙ να λειτουργήσει μια ΤΕΤΟΙΑ Επιτροπή όταν απουσιάζουν ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, παιδοψυχίατροι κλπ. Το θέμα δεν είναι μόνο να αναδεικνύουμε και να καταγράφουμε τα προβλήματα. Απαιτούνται λύσεις. 

 

Για εμάς, στο Κίνημα Αλλαγής η ενεργοποίηση πρωτοβουλιών (που ακυρώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η ΝΔ ουδέποτε ασχολήθηκε) είναι αναγκαία.  Νομοθετήσαμε και λειτουργήσαμε θεσμούς ΟΠΩΣ:

– του Σχολικού Συμβούλου, που ΕΙΧΕ ουσιαστική εποπτεία σε ΚΑΘΕ σχολείο

–  του Δικτύου για την ενδοσχολική βία ώστε να διαχέεται η όποια εμπειρία στη σχολική κοινότητα

Advertisement

-του Παρατηρητήριου και

–  της ημέρας σχολικού εκφοβισμού στα σχολεία. 

Αυτά είναι τα πρώτα στοιχειώδη βήματα που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει.

 

 

– Τους τελευταίους μήνες, το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, μεταξύ των αποκαλύψεων για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και τα δημοσιεύματα που μιλούν για απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης με την περίφημη “Λίστα Πέτσα”. Πιστεύετε πως το πολιτικό σκηνικό μπορεί να αλλάξει στο εγγύς μέλλον με το Κίνημα Αλλαγής να διεκδικεί κάτι περισσότερο; Ποιο το σχόλιό σας για τις αποκαλύψεις;

 

Advertisement

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Όταν μια κυβέρνηση έχει διαχειριστεί με επιτυχία μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα, η «Λίστα Πέτσα» έρχεται ως κακοφωνία να επιβεβαιώσει ότι τελικά τίποτα ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ. 

Είναι διαχείριση από τα παλιά. Η ΝΔ χρησιμοποίησε την κρατική διαφήμιση για την πανδημία ως άλλος ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς διαφάνεια, χωρίς αξιοκρατία, χωρίς κριτήρια, χωρίς λογοδοσία, με μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσιοποίησή των επιλογών της, κατεύθυνε  χρήματα  σε ΚΕΝΤΡΙΚΑ και περιφερειακά ΜΜΕ.

 

Τα όσα ζήσαμε τα τελευταία 4,5 χρόνια διχασμού ΚΑΙ άκρατου λαϊκισμού με υπόνοιες, σκιές, υποψίες, βοσκοτόπια, με Καλογρίτσα, Πετσίτη και πρόσφατα με Παπαγγελόπουλο, Novartis, και Μιωνή εξακολουθούν να δηλητηριάζουν το πολιτικό σκηνικό και μοιραία κρατούν ακόμη τη χώρα εγκλωβισμένη και καθηλωμένη. 

 

Οι συνθήκες όμως είναι δυναμικές και οι εξελίξεις ραγδαίες. Τα τεράστια προβλήματα στην οικονομία, ειδικά μετά την πανδημία, απαιτούν άμεσες, ρηξικέλευθες  και ουσιαστικές αποφάσεις. Το ζοφερό σκηνικό που διαμορφώνεται με τη δραματική πτώση του τζίρου, τη συρρίκνωση της κατανάλωσης και των εισοδημάτων, την άμβλυνση των ανισοτήτων με τον τουρισμό και την εστίαση να βυθίζονται επιβάλλει αλλαγή πορείας πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

 

Advertisement

Στην αναγκαιότητα αυτή προσπάθησε να ανταποκριθεί το Κίνημα Αλλαγής, καταθέτοντας  150 προτάσεις εν μέσω πανδημίας. Με ικανοποίηση είδαμε την  Κυβέρνηση να αποδέχεται τη συμβολή μας και να υλοποιεί πολλές από αυτές. Αυτός είναι άλλωστε ο θεσμικός και εποικοδομητικός ρόλος που εμείς αναγνωρίζουμε στην αντιπολίτευση και επιθυμούμε να ασκήσουμε. Με θέσεις κρυστάλλινες και σαφείς που θα αφουγκράζονται τα αιτήματα των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και θα απαντούν στις αγωνίες της κοινωνίας.

 

Περιθώρια για αμφιθυμίες, αμφιταλαντεύσεις, παραφωνίες, εσωστρέφειες που αφήνουν υπόνοιες για την ειλικρίνειά μας, θολώνουν τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας και δημιουργούν ρήγματα, δεν υπάρχουν. 

Με αυτές τις προϋποθέσεις ‘ναι’ το Κίνημα Αλλαγής πρέπει και μπορεί να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει.

 

 

-Τα Ελληνοτουρκικά είναι ακόμα μια φορά στο προσκήνιο. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η NAVTEX με την είσοδο του “Oruc Reis” σε ελληνική ΑΟΖ, συνιστούν προκλήσεις από την Τουρκία, ίσως τις μεγαλύτερες που έχουμε ζήσει μέχρι στιγμής. Πιστεύετε πως Ευρώπη και Κυβέρνηση έχουν αντιδράσει όπως θα έπρεπε; Υπάρχει περίπτωση “θερμού επεισοδίου”; Ποια η θέση σας σε αυτό το φλέγον ζήτημα;  

Advertisement

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Προς ώρας έχουμε λήξη συναγερμού μετά την αναδίπλωση της Τουρκίας και την αναστολή των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πίεση της Γερμανίας που δεν επιθυμούσε να έχει στη διάρκεια της προεδρίας της μια σύρραξη μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, η σθεναρή θέση της Γαλλίας, η αλλαγή στάσης της Αυστρίας και η  απροθυμία κρατών-μελών της ΕΕ να στηρίξουν την Τουρκία καθώς και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της γείτονος, αποτελέσαν σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν στην αποκλιμάκωση.

Την ίδια στιγμή η ξεκάθαρη θέση της χώρας μας ότι δεν θα δεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο ήταν αποφασιστικής σημασίας.  

Εφησυχασμός δεν νοείται και αυτό φάνηκε αμέσως. 

Η Τουρκία μπορεί να προχώρησε σε μορατόριουμ ερευνών για έναν μήνα σχεδόν ταυτόχρονα όμως, ανακοίνωσε έκδοση νέας Navtex για το ερευνητικό σκάφος Barbaros, που πραγματοποιεί έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Τουρκο-Λυβικο  μνημόνιο, η μετατροπή της Αγ. Σοφιάς σε τέμενος (πράξη απόλυτης βαρβαρότητας) οι συνεχείς υπερπτήσεις, οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές και η πρόσφατη κρίση στον Έβρο προκαλούν ένταση και κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που θα συνεχίσει. Η Τουρκία δυστυχώς δεν αλλάζει και εμείς πια δεν αιφνιδιαζόμαστε. 

 

Advertisement

Για τον λόγο αυτό επαναλαμβάνω την πάγια πρότασή μου, την οποία αποδέχθηκε η παράταξή μας, για τακτική – συστηματική Σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και όχι μόνο σε καταστάσεις κρίσης, προκειμένου να:

-να αποφεύγεται ο πανικός της κοινής γνώμης και των πολιτών,

– να υπάρχει ενδελεχής ενημέρωση του πολιτικού κόσμου σε σταθερή βάση

– να χαραχθεί ενιαία εθνική στρατηγική

– να περάσουμε το μήνυμα πως υπάρχει σταθερό, αρραγές, εθνικό μέτωπο. 

 

Θέση της χώρας μας, παραμένει η δέσμευση της για τήρηση του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των διεθνών Συμφωνιών. Μοναδικό αντικείμενο διαλόγου για τα εθνικά μας θέματα με την Τουρκία είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών (δηλαδή ΑΟΖ) και η υφαλοκρηπίδα.

 

Advertisement

-Στον απόηχο της Ευρωπαϊκής συμφωνίας για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, δεδομένων των οικονομικών πόρων που θα αντλήσει η Ελλάδα, η οικονομική κρίση είναι αποφευκτέα; Ποια η γνώμη σας για τη μείωση των επιχορηγήσεων και την αύξηση των δανειακών συμβάσεων; 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

 

Στην Ευρώπη υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες και προσεγγίσεις. Η πρόσφατη απόφαση όμως της Συνόδου στέλνει ένα σαφές μήνυμα, πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά, να αντιμετωπίσει τις πολλές και δύσκολες προκλήσεις του μέλλοντος ενωμένη και δυνατή. Η ευημερία της έγκειται στην ενότητά της, στην κοινότητα και την ενιαία αγορά της.

Αυτή η απόφαση αποτελεί συγχρόνως ένα μεγάλο μάθημα και για εμάς. Οι υπερβάσεις, οι συμβιβασμοί, ο τρόπος διαβούλευσης, η επιμονή στην αναζήτηση λύσεων και αποτελεσμάτων πρέπει να γίνει και δικό μας «κτήμα». Η Ευρώπη μας δείχνει τον δρόμο! 

Για να φύγουμε επιτέλους από την κακοδαιμονία των 11 χρόνων κρίσης οφείλουμε να ξανασκεφτούμε τις προτεραιότητές μας και να αλλάξουμε νοοτροπία.

Το ποσό των 750 δις Ευρώ είναι μεγάλο. Για πρώτη φορά η Ευρώπη θα δανειστεί και αυτό θα αποτελεί κοινό χρέος όλων των κρατών – μελών. Δεν μιλάμε για αμοιβαιοποίηση του δημοσίου χρέους, αλλά για σταδιακή προσχώρηση στην ιδέα ενός τύπου ευρωομολόγου ειδικού σκοπού. Το ποσό των 72 δις Ευρώ που αντιστοιχούν στη χώρα μας δεν είναι αμελητέο. Ζητούμενο είναι ο εθνικός σχεδιασμός, η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση. Τί μας λέει η Ευρώπη; Για να μπορέσεις να πας στο επόμενο βήμα θα σε αξιολογήσω με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους, με τήρηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, με αυστηρούς κανόνες επιλεξιμότητας και διαχείρισης στη βάση συγκεκριμένου εθνικού σχεδιασμού. Τι πιο δικαιότερο και σαφέστερο; Η Κυβέρνηση πρέπει να πείσει τα πολιτικά κόμματα και με τη δική τους δέσμευση να εκπροσωπήσει τη χώρα. Απαιτείται διάλογος, σωφροσύνη και συναπόφαση.

Advertisement

 

Η κρίση και η πανδημία του κορωνοϊού έχουν αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στην οικονομία της χώρας. Οι βεβαιότητες και η ασφάλεια που είχαμε ότι το ελληνικό καλοκαίρι θα υπάρχει για πάντα δεν υφίστανται πια. Επιτακτική η ΑΝΑΓΚΗ  αναθεώρησης του αναπτυξιακού μας μοντέλου με αναζήτησή νέων  παραγωγικών εξωστρεφών επιλογών με ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα και στήριξη της καινοτομίας. Η χώρα χρειάζεται ανασχεδιασμό, εναλλακτικές επιλογές και γρήγορες αποφάσεις πέρα από τα τετριμμένα. Έχουμε μια ευκαιρία και δεν πρέπει να πάει χαμένη.