Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Βασίλης Κεγκέρογλου: “Σοσιαλδημοκρατία, κεντροαριστερά και Σύριζα αποδείχθηκε ότι είναι έννοιες ασύμβατες.”

Δημοσιεύτηκε

στις

Επιμέλεια Συνέντευξης: Δημήτρης Μπαμπούλης για το “The Socialist”.

Ο βουλευτής και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο The Socialist και τον Δημήτρη Μπαμπούλη, στην οποία μας μίλησε για τις “γλυκές ματιές” του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής, για το νέο Νομοσχέδιο Παιδείας της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά και την επερχόμενη οικονομική κρίση και την πιθανή δυστοπία στις εργασιακές σχέσεις…

 

Πως κρίνετε την εμφανή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μειώσει τις αποστάσεις των θέσεων του με αυτές του Κινήματος Αλλαγής και τελικά την πρόταση Τσίπρα για debate κεντροαριστεράς με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά;

Σοσιαλδημοκρατία, κεντροαριστερά και Σύριζα αποδείχθηκε ότι είναι έννοιες ασύμβατες. Ο κ. Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα παραμένουν φανατικά πιστοί στις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες της αντιμνημονιακής-λαϊκίστικης περιόδου και ταυτόχρονα στις καταστροφικές  πολιτικές που εφάρμοσαν σε όλους τους τομείς. Υπερφορολόγηση, παραχώρηση για 99 χρόνια της δημόσιας περιουσίας στο ξενοδιοίκητο υπερταμείο, νόμος Κατρούγκαλου, κατάργηση ΕΚΑΣ και της κατώτερης σύνταξης και μια σειρά νόμοι που  άνοιξαν το δρόμο στην Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της όπως η ιδιωτικοποίηση του νερού και των 10 μεγάλων λιμανιών της χώρας. 

Στην προεκλογική περίοδο αρνήθηκαν πεισματικά το debate πολιτικών αρχηγών και το θυμήθηκαν τώρα για λόγους προπαγάνδας. Το Κίνημα Αλλαγής κοντά στους πολίτες είναι σε καθημερινό debate με τα προβλήματα. Εργαζόμαστε για πολιτικές αντιμετώπισης της ύφεσης, την επίτευξη βιώσιμων λύσεων που στηρίζουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα με κοινωνική δικαιοσύνη. 

Από τις Δεξιές πολιτικές, μας χωρίζουν πολλά αλλά κυρίως η πίστη μας στην κοινωνική δικαιοσύνη και το κράτος πρόνοιας, στη στήριξη της εργασία και στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Με το ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει η εμμονική εχθρότητά τους για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα και η αντίληψη για την λειτουργία της δημοκρατίας των ανεξάρτητων αρχών, των θεσμών και της δικαιοσύνης.  Όπως καταλαβαίνεται, έδαφος για κομματικές συμπράξεις δεν υπάρχει αλλά στο πλαίσιο της λειτουργίας της Δημοκρατίας και των θεσμών όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν τον ρόλο τους. Η διαφορετική πολιτική πρόταση του Κινήματος Αλλαγής  για βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί με την αυτόνομη πορεία μας να συμβάλει καθοριστικά στην ανθρωποκεντρική πρόοδο που έχει ανάγκη η Ελλάδα και η κοινωνία. 

 

Διαφήμιση

Εξαιτίας της τροπής που πήρε η υπόθεση Παπαγγελόπουλου, θεωρείται ότι δικαιώθηκε το Κίνημα Αλλαγής για την παραπομπή του; Πως κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή;

Είναι η απόδειξη ότι ο Σύριζα μπροστά στην εξυπηρέτηση των κομματικών σκοπιμοτήτων χρησιμοποιεί και καταρρακώνει τη δικαιοσύνη. Είναι θλιβερό που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ουρά του πρώην αναπληρωτή υπουργού και αντί να κάνει την αυτοκριτική του για την συγκάλυψη του σκανδάλου στο φάρμακο που εκτροχίασε την ετήσια δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από 2,2 δις το 2003 σε 5,6 δις το 2009. Επιπλέον η παραδοχή από τον κ. Τσίπρα της σκευωρίας για δίωξη των 10 πολιτικών αντιπάλων με πολιτική απόφαση, αφού όπως είπε σε συνέντευξή του έπρεπε να είχαν παραπέμψει 3 και όχι 10, τους αφήνει έκθετους.   

 

Πόσο θετικά βλέπετε εσείς και το Κίνημα Αλλαγής το Νομοσχέδιο Παιδείας της κ. Κεραμέως που ψηφίστηκε;

Δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το οποίο όσο καλή διάθεση και αν έχεις δεν μπορείς παρά να το χαρακτηρίσεις κατώτερο των περιστάσεων. Είναι βήμα προς τα πίσω με αδικαιολόγητη  επιμονή για μπαλώματα στο μπάχαλο του ΣΥΡΙΖΑ αντί της ριζικής αλλαγής. Οι παγκόσμιες εξελίξεις και η ανάγκη να ανταποκριθεί η χώρα μας με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις νέες συνθήκες, επιβάλλουν μια νέα αλλαγή με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και στο εκπαιδευτικό σύστημα με το βλέμμα στο μέλλον και σε συγχρονισμό με την 4η βιομηχανική επανάσταση. 

Ως Βουλευτής Ηρακλείου πως κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει 500 παιδιά από την Κρήτη στην Αθήνα για την εξέταση των ειδικών μαθημάτων σε καιρό πανδημίας;

Απαράδεκτη, ακατανόητη και αντίθετη με τους κανόνες για την προστασία από τον covid 19 που η ίδια η κυβέρνηση έχει θεσπίσει. Πεντακόσια (500) παιδιά με ένα ή δυο γονείς.  1200 άνθρωποι που αναγκάζονται να αναζητήσουν  κατά μέσο όρο μετά από εισηγήσεις των επιστημόνων τρόπο διαμονής με κλειστά ξενοδοχεία, σε συγγενείς και φίλους. Προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα στους υποψήφιους χωρίς λόγο αφού οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν στην  Κρήτη. 

Διαφήμιση

 

Έχοντας υπάρξει υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, θεωρείτε ότι οδεύουμε σε ένα δυστοπικό τοπίο για τις εργασιακές σχέσεις; Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να περάσει κάποια αντιεργασιακά μέτρα που ίσως γίνουν μόνιμα;

Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής μπορεί να γίνει αποτελεσματικά γιατί υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις τουλάχιστον σε σχέση με το 2009.  Αντί τα θηριώδη ελλείμματα και τα άδεια ταμεία του 2009 σήμερα η Κυβέρνηση έχει πλεονάσματα, ματωμένα μεν από την υπερφορολόγηση των πολιτών  που επέβαλε ο Σύριζα αλλά υπαρκτά και αξιοποιήσιμα. Αντί για την μουδιασμένη Ευρώπη του 2009 χωρίς μηχανισμό στήριξης έχουμε  μια Ευρωπαϊκή Ένωση που ανταποκρίθηκε απόλυτα στην  συγκεκριμένη κρίση τόσο με το Ταμείο  Ανάκαμψης και τα 32 δις για την Ελλάδα όσο και με την διευκόλυνση που μας παρείχε για αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ με  απλές διαδικασίες. Κυρίως όμως μέσα σε διαφορετικό πολιτικό κλίμα αφού δεν επαναλήφθηκε το φαινόμενο του 2009 με όλες τις λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις εναντίον της Κυβέρνησης για τις λύσεις που έφερνε, τις οποίες μάλιστα εφάρμοσαν όταν έγιναν Κυβέρνηση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. 

Είναι επομένως στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να έχουμε την μικρότερη δυνατή ύφεση και θα έλεγα ότι με αυτές τις προϋποθέσεις δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει. Η εργαλειοποίηση της κρίσης  για να υποβαθμιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και να μειωθούν οι αμοιβές είναι λάθος επιλογή και γι’ αυτό το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την στήριξη της εργασίας που ενεργοποιεί δουλειές και κρατάει ζωντανές τις επιχειρήσεις. Είμαστε υπεύθυνη δύναμη και δεν θέλουμε να αποτύχουν τα μέτρα για να έχουμε μικροκομματικά οφέλη όπως κάνουν άλλοι. Με την αποτυχία των μέτρων εκτός της Ελλάδας θα πληγούν περισσότερο οι αδύναμοι και οι μικρομεσαίοι.