Συνέντευξη: Ζέφη Δημαδάμα: “Αυτονόητο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να μιλά για Προοδευτική Διακυβέρνηση -Αυτοί ήμασταν, αυτοί θα είμαστε και στο μέλλον!”

H Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα, παραχώρησε συνέντευξη στον Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist”

Σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του 2020, η Κα Δημαδάμα “μίλησε” στον Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist” και ανέπτυξε τόσο τις προσωπικές της απόψεις και θέσεις όσο και τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής καθ’όλη την διάρκεια της πανδημίας και όχι μόνο. Μια περίοδος βαθιάς κρίσης, το 2020, μια περίοδος που κλονίστηκε και η πολιτική και η οικονομία στον τόπο μας. Η Κα Δημαδάμα, σε ερώτηση περί “Προοδευτικής Διακυβέρνησης” απάντησε με σαφήνεια πως το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ είναι “δικαιωματικά” το κόμμα που μιλά για πρόοδο και διακυβέρνηση της χώρας με κοινωνικό πρόσημο. Υπερασπίστηκε την αντιπολιτευτική στάση του ΚΙΝΑΛ και κατέκρινε τόσο τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΝΔ όσο και τις πολιτικές που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας. Σε ερώτηση για την έξαρση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, η Κα Δημαδάμα, απάντησε πως χρειάζεται ουσιαστικό σχέδιο καταπολέμησης της παθογένειας αυτής που την περίοδο των “lockdown” έγινε εφιάλτης για χιλιάδες γυναίκες!

 

Aναλυτικά η συνέντευξη της Ζέφης Δημαδάμα*

* Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου  ΚΙΝΑΛ

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)

 

  • Πως αξιολογείτε την διαχείριση της πανδημικής κρίσης από την κυβέρνηση; Ποιά η άποψή σας για την αντιπολίτευση που ασκεί το Κίνημα Αλλαγής; 

Η πανδημία μας αιφνιδίασε όλους και όλες. Όπως σε κάθε υγειονομική κρίση χρειάζεται οργάνωση και συνεχής συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες. Αυτό υπογράμμισε εξ αρχής το Κίνημα Αλλαγής, επιλέγοντας αφενός την αυστηρή, εποικοδομητική κριτική και αφετέρου τη συστηματική κατάθεση προτάσεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε την Α’ φάση της πανδημίας, που η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο, να την μετατρέψει σε λίγους μήνες σε αδιέξοδο. Και αυτό γιατί ακριβώς δεν εκμεταλλεύτηκε το μεσοδιάστημα του καλοκαιριού και λειτούργησε επιπόλαια και χωρίς σχέδιο. Πως να ξεχάσουμε το συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς, τους μαθητές στα σχολεία να είναι ο ένας πάνω στον άλλον, αλλά και το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού ή την περιορισμένη χρήση τεστ στον πληθυσμό…  

 

  • Σε περίοδο κρίσης, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση “βραδυνά” νομοσχέδια, ποιά η άποψή σας για το νομοσχέδιο που εξισώνει πτυχία κολλεγίων-ΑΕΙ και ποιά η γνώμη σας για την “υποβάθμιση”  του ΑΣΕΠ που επιχειρεί η κυβέρνηση;

Η τακτική των “βραδινών” νομοσχεδίων ή των “κρυφών” τροπολογιών είναι απαράδεκτη και θα έπρεπε να είχε σταματήσει.

Τα ίδια έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα ίδια κάνει και η κυβέρνηση ΝΔ. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη θεσμική λειτουργία της Βουλής, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Τώρα θέτετε πολύ κρίσιμα ζητήματα και για την παιδεία και για το ΑΣΕΠ. Όταν γνωρίζεις τον αγώνα των νέων παιδιών να μπουν στα πανεπιστήμια είναι αδύνατον  να εξισώνεις τα πτυχία κολεγίων με τα πτυχία ΑΕΙ. Αντί να ενισχύσει το Υπουργείο Παιδείας τα πανεπιστήμια μας προβαίνει σε υποχρηματοδότηση και απαξίωση αυτών. Δεν είναι αυτή η παιδεία που θέλουμε για τη χώρα μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Το ΑΣΕΠ, έργο ΠΑΣΟΚ, θωράκισε την αξιοκρατία και πολέμησε τη λογική του “κράτους- κομματικού λάφυρου” όπου κάθε κυβέρνηση το χρησιμοποιούσε ώστε να διορίζει “τα δικά της παιδιά”. Η κυβέρνηση της ΝΔ αναζητά μεθόδους για να καταλύσει το ΑΣΕΠ. Αυτό τα λέει όλα. Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα το επιτρέψει. 

 

  • Κατά την διάρκεια της πανδημίας, ένα σοβαρό ζήτημα αναδείχθηκε -δεν προέκυψε ξαφνικά- αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό; Χρειάζεται ενδεχομένως και μια επικοινωνιακή καμπάνια; 

Είναι απαραίτητη μια καμπάνια για την ενδοοικογενειακή βια κατά την περίοδο της καραντίνας και όχι μόνο. Τα παγκόσμια δεδομένα καταδεικνύουν τριπλασιασμό και τετραπλασιασμό των φαινομένων βίας και κακοποίησης μέσα στο σπίτι κατα το lockdown.

Το Κίνημα Αλλαγής επέμεινε και επιμένει για δράσεις ενημέρωσης και αντιμετώπισης  του φαινομένου και κυρίως στην υιοθέτηση καμπάνιας από τα ΜΜΕ για τις δυνατότητες καταγγελίας των θυμάτων, γυναικών και παιδιών. Αποφασιστικής σημασίας είναι η δέσμευση  ξενοδοχείων από το κράτος ή τους δήμους προκειμένου οι κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους να βρουν καταφύγιο. Χρειαζόμαστε μέτρα και πολιτικές κατα της ενδοοικογενειακής βίας και μετά την καραντίνα, η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη.

 

  • Πάμε στο εμβόλιο, η Ελλάδα έλαβε ελάχιστες-παρά τις πρόσφατες “προβλέψεις” κυβερνητικών στελεχών- δόσεις του εμβολίου και με το νέο στέλεχος του ιού που ανιχνεύθηκε στο Η.Β να αποτελεί νέα απειλή, τι γνώμη έχετε για το σχέδιο “Ελευθερία” της κυβέρνησης; Ποια η γνώμη σας για τον εμβολιασμό; 

Η επιστήμη με το εμβόλιο έκανε ένα μεγάλο δώρο στην ανθρωπότητα και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Όμως ο εμβολιασμός και το σχέδιο “Ελευθερία” απαιτεί οργανωμένη στρατηγική. Η συνεννόηση της χώρας μας με την ΕΕ για τη γρήγορη και επαρκή ποσότητα εμβολίων είναι πρωταρχικό στοίχημα. Όμως οι αριθμοί δυστυχώς αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολιών και υποψίες για προμήθεια λιγότερων εμβολίων και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Χρειάζεται εγρήγορση και άμεση αντίδραση ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα καθώς τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια εχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Ταυτόχρονα, αναμένουμε από την κυβέρνηση καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού και συστηματική ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε έως ότου εμβολιαστούμε όλοι. 

 

  • Πρόσφατα, ο Γιώργος Παπανδρέου μα και ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησαν για την ανάγκη “προοδευτικής διακυβέρνησης” της χώρας μας, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το Κίνημα Αλλαγής; 

Είναι αυτονόητο το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ ως μέλος της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας να μιλά για σοσιαλιστική, προοδευτική διακυβέρνηση. Εμείς αυτοί ήμασταν, αυτοί είμαστε και θα είμαστε στο μέλλον.

Στόχος μας είναι η Ευρώπη να μπει σε ένα δρόμο που οι αρχές μας όπως η δικαιοσύνη, οι ίσες ευκαιρίες, η δημοκρατία, ο πλουραλισμός, η πλήρης απασχόληση, η βιώσιμη ανάπτυξη και το κράτος πρόνοιας να είναι προτεραιότητες. Γιατί τόση καχυποψία; Αυτός ήταν και παραμένει ο στόχος μας ως δημοκρατική παράταξη. Να πρωταγωνιστήσουμε ξανά, σε μια νέα εποχή που η συντηρητική ατζέντα θα είναι παρελθόν. 

 

  • Ενώ ο κόσμος αξιολογεί θετικά την αντιπολιτευτική στάση του ΚΙΝΑΛ, αυτό δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει κάτι; Ποια η άποψή σας για την εκλογολογία που έχει ξεκινήσει για την αρχηγία του κόμματος; 

Η πανδημία έχει επισκιάσει σχεδόν τα πάντα. Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έδειξε σοβαρότητα, ευθύνη και κατέθεσε προτάσεις για να βοηθήσει τη χώρα στα δύσκολα.

Μακάρι και σε άλλες εποχές η αντιπολίτευση να είχε σταθεί ανάλογα στο ύψος των περιστάσεων ώστε να στηριχθεί η πατρίδα μας. Αυτό σταδιακά γίνεται συνείδηση στους πολίτες και θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις.

Κάθε πράγμα στον καιρό του. Το καταστατικό μας αναφέρει ρητά τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή αρχηγού. Εν μέσω του κορονοιού δεν ενδιαφέρουν κανέναν τέτοιες συζητήσεις. 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ