Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα΄λεγε από το 2018: Ο Μητσοτάκης για κατάργηση του 8ωρου και επταήμερη εργασία (video)

Published

on

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε  πριν από περίπου 2 χρόνια   ο  πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αναφορά του στην 7ημερη εργασία – Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο με την δήλωσή του

 

«Μερικές φορές το να δώσεις σε μία γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό, δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή οκτάωρη εργασία, πέντε μέρες την εβδομάδα αλλά είναι καλό», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα», συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

 

Advertisement

Έχουμε ασχοληθεί ενδελεχώς με ένα ζήτημα που τα ΜΜΕ γνωστής “Λίστας” δίνουν την δική τους “οπτική γωνία” και μιλούν για “μεταρρύθμιση”. Πρόκειται βεβαίως για μια μεταρρύθμιση τύπου “Πινοσέτ” στην Χιλή του Σμιθ και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού!

Ως “casus belli” έχουν χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο -γκιλοτίνα για τα εργασιακά που φέρνει προς ψήφιση η ΝΔ και ο Υπουργός, Χατζηδάκης, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και η αντιπολίτευση. Και δεν έχουν άδικο. Φαίνεται πως αυτό το Νομοσχέδιο, ακόμα και η απόπειρα να έρθει στη Βουλή των Ελλήνων, θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο πολιτικό πεδίο αφού δεν θα προκαλέσει έκπληξη η νέα μεγάλη “πτώση” – κόντρα σε κάθε πείσμα δημοσκόπων- της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ενδεχομένως να σημάνει και το “τέλος” μιας κυβέρνησης της Δεξιάς στην Ελλάδα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ το σχέδιο νόμου προβλέπει: 

  • Ευέλικτα ωράρια με πενιχρά ωρομίσθια
  • Κατάργηση του 8ωρου και της 5ημερης εργασίας
  • Μη πληρωτέες υπερωρίες και εντατικοποίηση της εργασίας και τα ΣαββατοΚύριακα
  • Ηλεκτρονικό “Φακέλωμα” με νέου τύπου “ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας”
  • Νέο Μοντέλο Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με κατάργηση του Β’Βαθμού διαιτησίας στον ΟΜΕΔ και αναγνώριση ΜΟΝΟ των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο
  • Αλλαγή του Συνδικαλιστικού Νόμου του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε ισχύ από το 1982 προστατεύοντας τα δικαιώματα εκπροσώπησης των εργαζομένων και διαφυλάσσοντας τα εργατικά δικαιώματα όλων
  • Απαγορεύονται οι καταλήψεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις – ποινικοποιείται η συμμετοχή εργαζομένων μάλιστα σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες.
  • Εισάγεται η 10ωρη εργασία ενώ εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για εργασία ΚΑΙ τις Κυριακές!

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης: 

Η Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής: 

Σημερινά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

 

Κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, απροστάτευτος ο εργαζόμενος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο.

Χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο!!! Δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες.

 

Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές.

Το Κίνημα Αλλαγής όπως δήλωσε η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά στη Βουλή, στέκεται απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές.

Advertisement

Εμείς πιστεύουμε  στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε δύο κοινωνικές ομάδες, τους εργαζόμενους και τους «μικρομεσαίους» επιχειρηματίες και επαγγελματίες επικέντρωσε τη στόχευσή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη  συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra.

 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε casus belli για την κοινωνία και τον ΣΥΡΙΖΑ το επερχόμενο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά, θέτοντας σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά στην επερχόμενη σφοδρή σύγκρουση και δεσμευόμενος πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση κηρύττει τον πόλεμο στην κοινωνία και τους εργαζόμενους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «τεθωρακισμένα απέναντι στην εργατική τάξη», με αφορμή τις διαρροές για το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται μέσα στο Μάιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει έμμεση κατάργηση του 8ώρου, θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε συγκεκριμένα για «κατάργηση του 8ωρου, απελευθέρωση της ελαστικοποίησης της εργασίας, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διπλασιασμό των υπερωριών σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει έλεγχος των υπερωριών». Όπως σχολίασε «τώρα έχουμε 8ωρο και ο μέσος εργαζόμενος δουλεύει 10 κι 11 ώρες. Φανταστείτε να καταργηθεί και το 8ωρο. Θα δουλεύει 15ωρο ο κόσμος. Αυτό είναι πόλεμος. Βγάλανε τα τεθωρακισμένα απέναντι στην εργατική τάξη»

Η  παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα καθιστά σαφές πως η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται για ανένδοτο κατά των «αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας», με τον κ. Τσίπρα να φωτογραφίζει το εργασιακό νομοσχέδιο ως «προαπαιτούμενο» για εκταμιεύσεις χρημάτων προς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

το ΚΚΕ χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά αυτών».

Το νομοσχέδιο αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση, ενώ τα μέτρα που προβλέπονται αποτελούν τους “όρους” της ανάκαμψης που επιθυμούν κεφάλαιο και ΕΕ, με ακόμη φτηνότερη εργατική δύναμη, γενίκευση των νέων μορφών εκμετάλλευσης και της ευελιξίας. Η κατάργηση του 8ωρου, η θέσπιση του 10ωρου μετά το 1920 που είχε καταργηθεί, η σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες, αποτελούν μέτρα – κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων».

Advertisement

«Επιπλέον, νομοθετείται η παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων -για πρώτη φορά μετά το 1982 που ψηφίστηκε ο συνδικαλιστικός νόμος- και επιχειρείται κατ’ εντολή του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των συνδικάτων, αλλά ένα ακόμα μέσο παρέμβασης του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία τους και την δράση τους. Η μεγάλη εργοδοσία θέλει δεμένα τα χέρια των εργαζομένων για να επιβάλει τους όρους της χωρίς εμπόδια. Η ανάγκη “ρύθμισης της τηλεργασίας” αποτελεί το πρόσχημα για τη γενίκευσή της, με όρους που τσακίζουν τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής, οικογενειακής ζωής», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Και καταλήγει:

«Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη, αν νομίζει ότι θα αξιοποιήσει για μια ακόμη φορά την πανδημία, για να περάσει τα άθλια σχέδιά της. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο του αγώνα και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το έκτρωμα, που αποτελεί την ανατροπή του αιώνα».

ΜέΡΑ 25: «Αντεργατικό έκτρωμα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά»

Με βάση το ερώτημα «σε ποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μητσοτάκη το 8ώρο ‘μετεξελίσσεται’ σε 10ωρο αντί για 6ωρο;» ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης καλεί την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί καν να φέρει αυτό το αντεργατικό έκτρωμα», καθώς «πρόκειται για πλήρη απορρύθμιση και για επιβολή εργασιακού μεσαίωνα και ζούγκλας, όχι για μια μεταρρύθμιση».

Σε κινηματικό επίπεδο, οι δυνάμεις του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, είναι στην κυριολεξία ανύπαρκτες. Για να αποκτήσει κάποια παρέμβαση στη συγκεκριμένη κρίσιμη συγκυρία, δεν αποκλείεται να έρθει σε επαφή με τα πολύπειρα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα βρίσκονται στη ΛΑΕ, τα οποία αν και λίγα, έχουν ακόμα επιρροή σε ορισμένους χώρους δουλειάς.