Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΘΕΜΑ: Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης – Παράπονα και διεκδικήσεις (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Published

on

Με τον Κώστα Πετρίδη συναντήθηκε η διοίκηση του συνδέσμου εμπόρων στην λαχαναγορά. 

Όπως δηλώνουν θεσμικοί εκπρόσωποι της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, τα προβλήματα των εργαζομένων και του σωματείου, θα έπρεπε να αφορούν περισσότερο την πολιτεία καθώς το ζήτημα είναι ευαίσθητο και αφορά μια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή που λόγω της στενής γειτνίασης με τις βαλκανικές χώρες, ανταγωνίζεται χαμηλές τιμές και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ανισότητες σε σχέση με άλλες κεντρικές αγορές.
Τα προβλήματα όπως ανέφερε μιλώντας στον Κώστα Πετρίδη, ο Πρόεδρος της Ένωσης, κος Χαραλαμπίδης , τόνισε πως με δυναμική 20 χιλιάδων ανθρώπων τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε οι πολιτικοί να θυμούνται μία φορά κάθε 4 χρόνια τις ενώσεις που δίνουν αγώνα για να κρατηθεί όρθια η οικονομία της Β.Ελλάδας.
Ο κύριος Χαραλαμπίδης διάγει την 4η θητεία του ως Πρόεδρος του Σωματείου  και εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την αδιαφορία που δείχνει η πολιτεία. Μάλιστα τόνισε πως είναι ενήμεροι για όλα οι βουλευτές, ενώ επισήμανε πως δεν κληθηκαμε ούτε ως παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης σε καμία συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων.
Το 2017 εντάχθηκε στο υπερταμείο η κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ μέτοχος θεωρείται το υπερταμειο. 
Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση, το Υπουργείο ανάπτυξης είναι το επιβλέπον υπουργείο και μαζί του το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.
Από την στιγμή που  η Κεντρική  Αγορά Θεσσαλονίκης εντάχθηκε  στο υπερταμειο υπάρχει ανησυχία. Μια ανησυχία που εν μέρει δικαιολογείται γιατί καθώς φαίνεται, υπάρχουν αναφορές για διορισμούς προσώπων με κομματικό πρόσημο.
Σύμφωνα με την απόφαση, 5 άτομα διορίζει το υπερταμειο στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης και 3 προκύπτουν από τον σύνδεσμο εμπόρων με δημοκρατικές διαδικασίες ενώ υπάρχει και μία θέση στο Δ.Σ που ορίζει το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με όσα είπε ο κ.Χαραλαμπίδης
“Η πολιτική της Κ Α Θ είναι καθαρά εισπρακτική, δεν ασχολούνται με την δουλειά μας ουσιαστικά, είναι λογική real estate, δεν ασχολούνται με το προϊόν.” ανέφερε.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί, 50% των εσόδων πάνε στο χρέος, 50% πάνε για επενδύσεις. 
“Από το 2017 δεν έχουμε δει ούτε καρφίτσα να επενδύεται στην ΚΑΘ επισήμανε εκπρόσωπος της Ένωσης.
Αυτό αν ευσταθεί , είναι γεγονός πως αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω από τις αρμόδιες αρχές καθώς θα μπορούσε να εξηγεί την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Ελλάδας.
Είναι ανταγωνιστικές οι αγορές ΚΑΘ και ΚΑΑ(Αθηνών) ιδίως σε ό,τι αφορά το τέλος εισόδου των προμηθευτών , γιατί αγοραστών δεν υπάρχει στην Κεντρική Αγορά των Αθηνών, γεγονός που οξύνει τις ανισότητες στην Β.Ελλάδα
“Έχουν κάνει αναπροσαρμογή τελών προς τα πάνω. 33%-1250%. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις,  από 80 λεπτά  είσοδο πήγαν στα 2€ , κάποιοι από τους προμηθευτές πήγαν από 80 λεπτά σε 10€ ,  ενώ τα επικαθουμενα οχήματα, των Βαλκανίων συνήθως, πλήρωναν 12.5€ και πήγαν στα 25€.
Αποφάσεις που οδηγούν τους πελάτες σε απομάκρυνση. “Ήρθαμε σε κόντρα με την διοίκηση, ήρθε ο ΓΓ Εμπορίου, ο Σταμπουλιδης, μαζί με εκπρόσωπο του υπερταμείου για να μας μιλήσει.” ανέφερε εκπρόσωπος του σωματείου μιλώντας στον Κώστα Πετρίδη
Μειώθηκε η επισκεψιμότητα 30% των αγοραστών λόγω του τέλους εξόδου. 
“Η  παλαιότερη εφαρμογή του νόμου της πλάστιγγας έφερνε δικαιοσύνη, πλήρωνες όσο αναλογούσε με βάση το φόρτωμα. Πλέον είτε έχεις 100 κιλά είτε έχεις 20 τόνους πληρώνεις 25€. ” τονίζει ο κ.Χαραλαμπίδης.
Αυτές οι αποφάσεις, πλήττουν άμεσα τους αγοραστές και θίγουν την αγοραστική αξία και δύναμη της ΚΑΘ.
“Πρόκειται περί αθέμιτου ανταγωνισμού, να ισχύει ότι ισχύει στην Αθήνα.” ανέφερε ο κ.Χαραλαμπίδης.
Όλη αυτή η “ολιγωρία”  που παρατηρείται , σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν  γίνεται να συντελέσουν  στην εξέλιξη της αγοραστικής δύναμης της ΚΑΘ ως πύλη των Βαλκανίων.

 

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης του Κώστα Πετρίδη στον ALPHA 96,5