ΘΕΜΑ: “Κραυγή αγωνίας για χιλιάδες εκπαιδευτές σχολών οδήγησης”

"Αίτημα για άμεση ένταξη τους στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5"

Ρεπορτάζ “The Socialist”

Σχετικό ψήφισμα στην Βουλή και την Ευρωβουλή κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης:

Τα βασικά σημεία:

«Στην  βάναυση πραγματικότητα που έχει επιφέρει η πανδημία, ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί καίρια, είναι και οι Εκπαιδευτές Οδήγησης. Ο κλάδος μας, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται ήδη από το 2016 σε ένα ιδιότυπο καθεστώς υπολειτουργίας, με ευθύνη της πολιτείας. Σήμερα έχουμε ήδη φτάσει σε κατάσταση απόλυτης ένδειας!

Δεν είμαστε λοιμωξιολόγοι, ούτε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους αλγορίθμους της πολιτικής προστασίας βάσει των οποίων καθορίζεται ποια επαγγέλματα θα ανοίξουν και ποια όχι. Για μας όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές πρωτεύοντα ρόλο έχει η Δημόσια υγεία..! Σήμερα όμως, η πανδημία και η πείνα απειλούν σωρευτικά την επιβίωση μας! Προς τούτο, ως ελάχιστη προσφορά της πολιτείας, προς τον χειμαζόμενο κλάδο μας, απαιτούμε τα αυτονόητα:

1.Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και την επιδότηση ασφαλειών των εκπαιδευτικών οχημάτων για ένα χρόνο.

2.Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για όλους τους συναδέλφους που αναγκάστηκαν να χρωστάνε.

3.Να δοθεί σε όλους τους εκπαιδευτές επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

4.Να γίνει αναστολή των ρυθμίσεων σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας μέχρι να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς.

5.Να σταματήσουν πλειστηριασμοί και οχλήσεις για χρέη και να διαγραφούν πρόστιμα και τόκοι.

6.Να χορηγηθεί επίδομα ανεργίας σε όσους έκλεισαν την σχολή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

7.Η επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 20.000€.

8.Να νομοθετηθεί η αναστολή κατασχέσεων και η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

9.Να οριστεί αφορολόγητο όριο 12.000€ και να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.

10.Να διαγραφούν τόκοι και πρόστιμα, όπως επίσης και τμήμα των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και τις τράπεζες.

11.Η απαλλαγή ενοικίου των επιχειρήσεων που σωστά θεσπίστηκε από την πολιτεία, να επεκταθεί και στις κατοικίες μας.

12.Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 8 μήνες και γενναία μείωση τους για το υπόλοιπο διάστημα.»

Θα κινητοποιηθεί η Πολιτεία;

Στον απόηχο των κυβερνητικών ανακοινώσεων για την περίφημη Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες έμειναν εκτός από την τελική λίστα του Υπ. Οικονομικών.

Να σημειωθεί, ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία, μεταξύ αρκετών επαγγελματικών κλάδων, βρίσκονται και οι Εκπαιδευτές Σχολών Οδήγησης, οι οποίοι αδίκως έχουν στερηθεί τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας τη λανθασμένη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει γυρίσει την πλάτη της σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

 Υπενθυμίζουμε εδώ πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που απασχολούνται σε αυτές, το έτος 2019 παρέμειναν ανενεργές, εξαιτίας της πολύμηνης απεργίας των εξεταστών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το «κλείσιμο» τους για περισσότερους από 10 μήνες! 

Όμως τα παράλογο της υπόθεσης δεν σταματάει εδώ! Με τις ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το προηγούμενο διάστημα, και ειδικότερα, με τα αυστηρά κριτήρια που τέθηκαν για την ένταξη των δικαιούχων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, αποκλείστηκε a priori ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης η τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή δεν καταβλήθηκε, καθώς οι μισές επιχειρήσεις δεν τη δικαιούνταν εξαιτίας της πρόβλεψης που υπήρχε από πλευράς Κυβέρνησης, για «ταβάνι» στον τζίρο 3.000 ευρώ τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Το ποσό αυτό δεν είναι μεγάλο, εάν αναλογιστεί κανείς, ότι μετέπειτα τον φόρων και των λοιπών υποχρεώσεων, το καθαρό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 450-500 ευρώ, με αποτέλεσμα χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.

Mαρτυρία στο “The Socialist” από Εκπαιδευτή Οδήγησης: 

“Είμαι εδώ και 10 χρόνια εκπαιδευτής οδήγησης, αυτό είναι το επάγγελμά μου, με αυτό θρέφω την οικογένειά μου και εμένα. Εδώ και 5 χρόνια, ο κλάδος μας, ζει σε καθεστώς αβεβαιότητας, ιδίως μετά από το 2020 που η πανδημία μας “τσάκισε” όλους, ο κλάδος είναι στα πρόθυρα της διάλυσης, εμείς στα όρια της χρεωκοπίας και οι επιχειρήσεις λίγο πριν το οριστικό “λουκέτο”. Η πολιτεία οφείλει να κάνει κάτι και να μην αφήσει στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες ανά την Ελλάδα. Καταθέσαμε ψήφισμα ως Πανελλήνιος Σύλλογος, ελπίζουμε να εισακουστούμε. Δεν πάει άλλο!”

-Σχολιάζει Ο Νίκος Π. -Εκπαιδευτής Οδήγησης, Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ