ΘΕΜΑ: Οι ημερομηνίες που ανοίγουν “όλα” – οι προϋποθέσεις και ο “κομβικός ρόλος” των self-test

Την εκτίμηση ότι από την επόμενη εβδομάδα, πάντα με βάση και την θέση των ειδικών της αρμόδιας επιτροπής, θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, πως ακόμα και πριν την Μεγάλη Εβδομάδα θα μπορούν να ψωνίζουν οι πολίτες από τα καταστήματα χωρίς ραντεβού, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα θα ανοίξει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, διατύπωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Γ.Γ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο ίδιος σημείωσε πως σημαντικό πρόσθετο βοηθητικό εργαλείο στην επαναλειτουργία των δομών αποδεικνύεται το self test το οποίο όπως επεσήμανε θα εφαρμοστεί άμεσα στο λιανεμπόριο και τους εργαζόμενους σε αυτό, κατά τα πρότυπα των σχολείων, δηλαδή δύο φορές την εβδομάδα, οπότε και αυτό θα δηλώνεται σε ειδική πλατφόρμα με τη χρήση του ΑΜΚΑ του καθενός.

Ειδικότερα είπε ότι απαγορεύεται η λειτουργία των mall, των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων shop in shop. Aν όμως ένα πολυκατάστημα λειτουργεί υπό ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο, όπως για παράδειγμα το Αttica, μπορεί να λειτουργήσει.

Επιθυμούμε να γίνει το άνοιγμα των mall χθες, είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή , επισημαίνοντας παράλληλα πως όλα κρίνονται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Χαρακτήρισε τον Απρίλιο σημαντικό μήνα και μίλησε για τη βοήθεια που θα υπάρξει από τους εμβολιασμούς, τα self – test και τον καλό καιρό.

Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι γίνεται αγώνας για να ενταθεί η διαδικασία των self test και τόνισε ότι στην περίπτωση που αυτό επιτευχθεί τις επόμενες μέρες είναι εφικτό ενδεχομένως την Δευτέρα να υπάρχει περαιτέρω άνοιγμα του κλάδου με κατάργηση των ραντεβού. Οπως εξήγησε θα ισχύει ο περιορισμός των τριών ωρών με SMS και η τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων εντός. «Στόχος του υπουργείου είναι να καταργηθεί το click inside, εφόσον προλάβουμε τους στόχους» είπε.

Aυτές είναι η ημερομηνίες που προβλέπεται να ανοίξουν όλα: 

Η  επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού αλλά και τα self test είναι εκείνα που θα καθορίσουν και τις τελικές ημερομηνίες για το άνοιγμα μιας σειράς δραστηριοτήτων.

Όπως ανέφερε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι το «πικ» της πανδημίας πέρασε και με τη βοήθεια των self test μπορούμε να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 

Μάλιστα οι λοιμωξιολόγοι δεν είναι αρνητικοί για να ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα και:

  • Εμπορικά κέντρα
  • Κέντρα Αισθητικής
  • Φροντιστήρια (μόνο για τους μαθητές Λυκείου)

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ (24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)  

Το Σάββατο του Λαζάρου  (24 Απριλίου) σχεδιάζεται ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, ώστε να τελειώσει πια το click in shop και το click away.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ; ΙΣΩΣ…     

Το Πάσχα στο χωριό είναι πιθανό,  αν υπάρχουν ικανές ποσότητες self test, που τώρα πάντως  δεν υπάρχουν. Μέχρι το Πάσχα θα έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού, οπότε δεν είναι απίθανο, αλλά θα το ξέρουμε την επόμενη Τετάρτη.

Σίγουρα πάντως το Πάσχα θα ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες και μετά το Πάσχα σχεδόν όλα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΜΑΪΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ     

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης τη Δευτέρα 10/5 θα ανοίξουν συγκεκριμένα

  • Δημοτικά – Γυμνάσια
  • Εστίαση
  • Παιδότοποι
  • Κτήματα για γάμους ( έως 50 άτομα)

14  ΜΑΪΟΥ:  ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ LOCK DOWN ME ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ  

Τελευταίος θα ανοίξει στις 14/5  ο τουρισμός,  που θα φέρει την απόλυτη χαλάρωση των μέτρων.

 

SELF-TEST : ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΜΑ ΟΧΙ “ΠΑΝΑΚΕΙΑ”:

Χαρακτηρίζοντας το self test ως ένα «πολύ χρήσιμο εργαλείο -αλλά όχι πανάκεια- που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σωστά», ο καθηγητής Πνευμολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προειδοποίησε ότι υπάρχει 40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το αποτέλεσμα και για τον λόγο αυτό οι πολίτες θα πρέπει να μην επαναπαυθούν και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, είπε ότι τη δεδομένη περίοδο που ο επιπολασμός της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μεγάλος, «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ το PCR το μοριακό».

Όπως εξήγησε, «το θετικό sef test έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό», σημειώνοντας όμως ότι το αρνητικό self test «δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα, αυτό ισχύει και με τα rapid test».

«Το ψευδές αποτέλεσμα του self test εξαρτάται από το πόσο εκτεταμένη είναι πανδημία τη στιγμής που το κάνει κανείς», συνέχισε και πρόσθεσε ότι δεν είναι επισφαλές.

 

«Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία», συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self test, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν».

«Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Τα κρούσματα είναι πολλά αλλά όχι επιθετικώς αυξανόμενα», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ