ΘΕΜΑ “Τhe Socialist”: “Τι μπορεί να “πει” ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Νέα Γενιά;” – Η νεολαία απαντά!

Επιμέλεια: Γαβρής Άγγελος

Πρόσφατα, είχε τεθεί το ερώτημα : “Τι μπορεί να πει το ΠΑΣΟΚ σε έναν 30άρη;”

 

Σήμερα, οι περισσότεροι 30άρηδες, έχουν ελάχιστες “μνήμες” – αναφορές στην πολιτική οντότητα που ονομάζεται Ανδρέας Παπανδρέου. Οι 20άρηδες, όσοι “γλύτωσαν” από τον “όλεθρο” της “λουμπενοποίησης” του brand ΠΑΣΟΚ και δεν θεωρούν πως επί ΠΑΣΟΚ , “καίγαμε 5χίλιαρα για να κάνουμε μπάρμπεκιου” ή οτι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν γνωστός για το “Βυθίσατε το Χόρα”, μια “λουμπενοποίηση” ανευ προηγούμενου, με το “Ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ” να γίνεται Meme και διάφορα άλλα που υποτιμούν βαθιά το έργο του ΠΑΣΟΚ, την ιστορία του Ανδρέα Παπανδρέου και την Σοσιαλδημοκρατία, αυτοί οι “σκεπτόμενοι” 20άρηδες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του “The Socialist” να δώσουν την δική τους απάντηση στο: “Τι μπορεί να “πει” ο Ανδρέας Παπανδρέου στην σύγχρονη Νεολαία;”:

Ραλλού Γιαννιού – Φοιτήτρια Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ

25 χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Του ανθρώπου της αλλαγής που κατόρθωσε να μιλήσει στη καρδιά και το μυαλό ενός ολόκληρου λαού. Σκέφτομαι πόσο τυχεροί ήταν οι νέοι εκείνη της εποχής που τον έζησαν. Που έζησαν εκείνο τον δυνατό παλμό των συγκεντρώσεων του, τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε και πόσο μάλλον την ασφάλεια που εξέπεμπε. Ωστόσο, εμείς οι νέοι που τον γνωρίσαμε μέσα από τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα ντοκιμαντέρ, το διαδίκτυο, τις διηγήσεις απλών ανθρώπων τι πρέπει να κρατήσουμε από εκείνον; Σίγουρα τους αγώνες που έδωσε για μια δίκαιη και ίση κοινωνία γιατί ακόμη και σήμερα η ανάγκη για ένα κοινωνικό κράτος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών , είναι μεγάλη. 

Νίκος Λαγός: Νομικός : “Εμείς γεννηθήκαμε 3 Σεπτέμβρη…”

Σαν σήμερα έφυγε ο Ανδρέας. Ναι Ο Ανδρέας που ξέρεις με το μικρό του όνομα, ο Ανδρεας της αλλαγής, της Δημοκρατίας, της προόδου. Ο Ανδρέας που άλλαξε την Ελλάδα. Ο Ανδρέας που έφερε την λαϊκή κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία, που δεν ξέχασε τις ρίζες μας και δεν συμβιβάστηκε ποτέ. Ο Ανδρέας του μέλλοντος, ο Ανδρέας της μεταρρύθμισης, ο Ανδρέας που άλλαξε το Συνταγματικό, το οικογενειακό, το εργατικό δικαιο. Γιατί αυτός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο επαναστάτης της Δημοκρατίας, ο σύντροφος του λαού.
Όταν ρώτησαν έναν κύριο με μουστάκι εκεί στα πεζοδρόμια στη Μητρόπολη τη μέρα της κηδείας τι σημαίνει ο Ανδρέας Παπανδρέου για σας, απάντησε « η ζωή μου ολόκληρη ρε φίλε…μεγαλύτερος πολιτικός, μεγαλύτερος άνθρωπος της χώρας» αυτός ήταν ο Ανδρέας.
Εμείς γεννηθήκαμε 3 Σεπτέμβρη…

 

Νίκος Καρανάσιος – Χημικός ΕΜΠ- Πρ.Γραμματέας ΠΑΣΠ ΕΜΠ

Τι θα μπορούσε να πει ο Αντρέας στη Νέα Γενιά σήμερα;

Εύκολη ερώτηση. Τίποτα. Τι θα μπορούσε άλλωστε να πει ένας άνθρωπος που σήμερα θα ήταν 102 ετών σε έναν άνθρωπο γεννημένο μετά το 2000; Τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει ένας πολιτικός του 20ου αιώνα σε έναν 20άρη για παράδειγμα, που μεγαλώνει στην καρδιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δεν έχει γνωρίσει άλλη Ελλάδα πέραν από αυτή της κρίσης και βλέπει μέρα με την μέρα το μεγάλο του σπίτι, τον πλανήτη του, να καταστρέφεται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής; Ας μη γελιόμαστε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο νέος του 2021 σε ελάχιστα συναντιόνται. Όμως, αν η πολιτική πυξίδα αυτού του 102 ετών ανθρώπου δούλευε καλά ακόμη, ίσως να έλεγε να μην κολλάμε σε στεγανά και είδωλα. Να παλέψουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο που και αυτός δημιούργησε γιατί το 2021 αυτός ο κόσμος δεν μας καλύπτει. 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου την έκανε πριν 40 χρόνια την «δικιά» του αλλαγή. Εμείς; 

Ηλίας Κάμπαξης – Μέλος Ν.Ε Κινήματος Αλλαγής -ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας

Αυτό που όλοι, όσοι ανήκουν στον χώρο της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, σιγοψιθιρίζουν τον τελευταίο καιρό είναι το όνομα αυτού που έκανε την Ελλάδα, ένα κράτος προηγμένο και σύγχρονο.
Του Ανδρέα.
Αυτό το οποίο δεν διαφέρει καθόλου από αυτό που έλεγε ο Ανδρέας το ’81 είναι η “Αλλαγή”. Αυτό θα έλεγε ο Ανδρέας σε εμάς τους νέους. Η λέξη που έδειχνε ότι δεν πάει άλλο και που έδινε το σύνθημα για μια επανάσταση απέναντι στη συντήρηση της Δεξιάς. Η φωνή του Ανδρέα είναι αυτή που χρειάζεται να ακουστεί και σήμερα. Και ιδιαίτερα στους νέους. Στους μαθητές, στους Φοιτητές, στους σπουδαστές, στο εργατικό δυναμικό της πατρίδας μας, γενικότερα στη νεολαία. Ο Αντρέας ήταν πολλά χρόνια μπροστά. Κατάφερνε και έμπαινε στη σκέψη όλων και ειδικότερα των νέων. Για μια γενιά, σαν τη δική μου που δεν έζησε τη διακυβέρνησή του, αλλά άκουγε ιστορίες και έζησε μετέπειτα τις σημαντικές τομές που έφεραν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον Ανδρέα στη χώρα, είναι επιτακτική ανάγκη να κοιτάξουμε πίσω. Όχι κάνοντας μνημόσυνα, αλλά μία “βουτιά” στα βάθη του ένδοξου παρελθόντος μας και να διδαχτούμε από τις κινήσεις του. Να κοιτάξουμε βαθιά στα μάτια του Ανδρέα και να προχωρήσουμε γεμάτοι δύναμη στο μέλλον.
Αυτές τις ελευθερίες που καταργεί η σημερινή συντηρητική παράταξη ο Ανδρέας τις υπερασπίστηκε με κόπο και με ιδρώτα. Τις κατέκτησε με αγώνα πολύ.
Ναι. Αυτό που θα έλεγε ο Ανδρέας στους νέους θα ήταν μια λέξη “Αλλαγή”.
Γιατί ήταν ασυμβίβαστος με τη μιζέρια, ανένδοτος ως προς την αξιοπρέπεια των συμπολιτών του, ήταν απλά ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Στην αρχαιότητα ο Όμηρος ονομαζόταν ως “ο Ποιητής” και αντιλαμβάνονταν όλοι σε ποιον αναφέρεται η συζήτηση. Το λεγόμενο “σχήμα κατ’ εξοχήν”. Όμως και σήμερα το έχουμε. Όταν εμείς οι Σοσιαλιστές λέμε “Ο Πρόεδρος” έχουμε το δικό μας σχήμα κατ’ εξοχήν και αναφέρεται στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι δεν τα γράφουμε όλα αυτά και δεν θυμόμαστε τον Ανδρέα αυτές τις ημέρες, επειδή πρέπει. Αλλά ως πίστα και αγαπητά του τέκνα ακούμε αυτά που μας λέει. Και το πιο σημαντικό από όσα μας έχει διδάξει είναι ότι “ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ”.
Ανδρέα, λείπεις και μας λείπεις…

 

Νίκος Ναούμ – Μέλος του Δικτύου της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής 

“Ανήκω στη γενιά, η οποία μεγάλωσε με ιστορίες που αφορούσαν τον  Ανδρέα Παπανδρέου. Όλοι μιλούσαν για αυτόν διότι ήταν ηγέτης. Γνώριζε τα προβλήματα της κοινωνίας και έφερνε λύσεις. Δε γνωρίζω τι θα έλεγε στους νέους σήμερα, αλλά θα μπορούσε να απευθύνεται με θαυμασμό. Διότι ανηκουμε στη γενιά που βίωσε δύσκολα χρόνια. Χρόνια οικονομικών και υγειονομικών κρίσεων. Θα έλεγε κάτι που συνήθως μου το αναφέρει ο πατέρας ότι οι νέοι πρέπει να βγουν μπροστά, να τους εμπιστευτεί περισσοτερο η κοινωνία, διότι η ζωή προχωράει μόνο όταν το νέο ακολουθεί του παλιού. Έτσι και σε πολιτικό ή επαγγελματικό επίπεδο πρέπει να υπάρχει αυτή η ακολουθία ώστε να υπάρχουν νέες και φρέσκιες ιδέες. Νέοι άνθρωποι, νέοι ηγέτες”

 

Άγγελος Τζίτζιρας Μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει αφήσει στην χώρα μια σημαντική παρακαταθήκη η οποία δεν μπορεί να ξεχαστεί από κανέναν. Σήμερα ως νεολαία είμαστε αντιμέτωποι με διάφορες δυσκολίες οι οποίες μας καλούν να δράσουμε με τον σωστό τρόπο και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις στις δυσκολίες του αύριο. 

Θα δεχτούμε αυταρχικές δράσεις ενάντια στην γενιά μας ; 

Θα δεχτούμε να μην έχουμε τα αγαθά της υγείας και της παιδείας ;

Το αύριο δεν είναι τόσο φωτεινό καθώς έρχονται δύσκολες μέρες. Η δικιά μου γενιά (η γενιά του ευρώ όπως μας φωνάζω) έχει περάσει πολλά χωρίς να έχει χαρεί κάτι και είναι δουλειά μας να το αλλάξουμε αυτό. Παίρνοντας παραδείγματα από την δράση ιστορικών προσωπικοτήτων όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου θα μπορέσουμε να φέρουμε την δικιά μας αλλαγή.

Παναγιώτης Μπουλίερης – Τομεάρχης Παιδείας Κινήματος Αλλαγής Ν.Ε ν. Δωδεκανήσου – Ιδ. Υπάλληλος

Η πορεία και ο αγώνας του Αντρέα Παπανδρέου για την «αλλαγή» αποτελεί για τη νέα γενιά παράδειγμα για το ότι όλα μπορείς να τα αλλάξεις, αρκεί να έχεις όραμα και σχέδιο.

Οι εποχές μπορεί να αλλάζουν, αλλα η παρακαταθήκη του θα είναι πάντα επίκαιρη στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας!
Ο Αντρέας θα ζει για πάντα στις καρδιές όλων των Ελλήνων γιατί κατάφερε να ενώσει και εμπνεύσει ένα ολόκληρο έθνος!

 

Παναγιώτης Κεμανιτζόγλου  Μέλος του τομέα υγείας του ΚΙΝΑΛ-Μέλος νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Σερρών
Ο Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να πει στην νέα γενιά σήμερα να μάχονται και να μην τα παρατούν.

Οι ανάγκες κάθε εποχής αλλάζουν, όσο όμως υπάρχει όραμα, διάθεση και όρεξη για δουλειά ο αγώνας όλων αποκτά νόημα!
Ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε την αγάπη του λαού και τον σεβασμό όλων των πολιτικών του αντιπάλων.
Ήταν ο πολιτικός οραματιστής και ηγέτης που ακόμη και σήμερα παραμένει επίκαιρος.
Οι αγώνες του, οι ιδέες του μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και την χώρα.

 

Λάμπης Χριστόπουλος- Μέλος της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής -Μέλος Ν.Ε Χανίων – Φοιτητής Πολυτεχνείου Κρήτης : “Σε μια Ελλάδα δίχως ηγέτες…”

          Σαν σήμερα στις 23 Ιουνίου του 1996 σε ηλικία 77 ετών, έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και σπουδαίος μεταρρυθμιστής.

          Δεν είναι τυχαίο ότι μνημονεύεται μέχρι και σήμερα αφού ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά, αφήνοντας πίσω του μια ολόκληρη παρακαταθήκη. Χάρη σε αυτόν, στην Ελλάδα εξαλείφθηκαν οι πολιτικές συγκρούσεις και διακρίσεις μεταξύ πολιτών, θέτοντας ως στόχο την ένωση και συσπείρωση των Ελλήνων πολιτών. Την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με αυτόν στο τιμόνι της χώρας, μια σειρά οικοδομικών και κοινωνικών έργων έλαβε χώρα, με την επαρχία να αναπτύσσεται στους τομείς υποδομών, αλλά και στον γεωργικό τομέα, ενώ σε ό, τι αφορά την κοινωνία διαφυλάχτηκαν και ισχυροποιήθηκαν τα ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα με τις φυλετικές διακρίσεις να εξαλείφονται σταδιακά, και τις γυναίκες να αποκτούν ισάξια δικαιώματα με τους άντρες καθώς και ίσο μισθό. Παράλληλα το κοινωνικό κράτος και το κράτος πρόνοιας (δωρεάν υγεία, δωρεάν παιδεία, κοινωνικοί φορείς).

          Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ουκ ολίγες φορές στοχοποιήθηκε και  λοιδορήθηκε από την αντιπολίτευση, ενώ τελικά αθωώθηκε και μέχρι σήμερα δικαιώνεται. Άλλωστε, μέχρι και σήμερα ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, μιλούν για τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις του και για το πόσο άλλαξε προς το καλύτερο την κοινωνία της Ελλάδας, σε μια περίοδο που η διχόνοια και ο διχασμός κρατούσαν την Ελλάδα στο σκοτάδι. Επί ημερών του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκαν οι οικογένειες, χαμηλόμισθοι και οι μικρομεσαίοι, καθιστώντας τον ως τον πιο δημοφιλή και αγαπητό πολιτικό της χώρας, τίτλο που κρατά μέχρι και σήμερα και μάλιστα άξια.

          Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι πολλοί πολιτικοί του αριστερού και δεξιού χώρου στην Ελλάδα, προσπαθούν να αντιγράψουν και να εμπνευστούν από τον Ανδρέα Παπανδρέου, χρησιμοποιώντας φράσεις και συνθήματα από τους λόγους του για να κάνουν πολιτική ή ακόμα και τακτικές πολιτικής. Ο κόσμος μας όμως αλλάζει, και οι ηγέτες είναι  λιγοστοί.

          Σε έναν κόσμο λοιπόν, που αλλάζει και οι ηγέτες είναι πλέον λιγοστοί, ο Ανδρέας Παπανδρέου θα μένει πάντα εδώ, στις καρδιές όλων μας, για να μας θυμίζει τις πολιτικές αλλαγές προόδου που έγιναν στην κοινωνία επί των ημερών του, με όλα τα βήματα της πολιτικής του σταδιοδρομίας και των αποτελεσμάτων, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ