Τι μπορεί να “πει” το ΠΑΣΟΚ σε έναν 30άρη; -Του Γαβρή Άγγελου

Tι μπορεί να «πει» το «ΠΑΣΟΚ» σε έναν 30άρη; – Άρθρο όπως Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα “Στο Καρφί”

Γράφει, ο Γαβρής Άγγελος, Δημοσιογράφος, Εκδότης “TheSocialist.gr

Είναι γεγονός πως τελευταία το ΠΑΣΟΚ, συζητιέται πολύ. Έχουν βρει τον τρόπο κάποιοι όμως, έντεχνα, να συζητιέται ως ένα “γραφικό” νέο σε κάποιο ΜΜΕ που θέλει να “τσιμπήσει κλικ”. Άλλες φορές για να βγει προς τα έξω μια σημαία του ΠΑΣΟΚ “ξεχασμένη”. Άλλες για μια κούπα ΠΑΣΟΚ. Άλλες φορές για “ένα κλείσιμο του ματιού σε κάποιο ριάλιτι”. Άλλες για έναν ύμνο που έπαιξε σε κάποιο τυχαίο μπαράκι…

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ , εφορμούσε για την διακυβέρνηση της χώρας, την Προοδευτική Διακυβέρνηση (λόγια Ανδρέα Παπανδρέου) ,με το σύνολο του αξιακού πυρήνα και των αρχών, στην κεντροαριστερά. Ούτε κέντρο «σκέτο», ούτε “μεταρρυθμιστικός χώρος”.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν ένα κόμμα που έφτιαξε το δικό του “brand” , το δικό του “style” , το δικό του “look” ,γιατί μπορούσε, γιατί είχε έρεισμα στην κοινωνία, είχε ηγετική ομάδα που ενέπνεε πάθος και σεβασμό, είχε στελέχη που δεν τολμούσαν να παίξουν ποτέ μικροπολιτικά παιχνίδια για ίδιον όφελος στις πλάτες των συντρόφων τους.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ , άφησε πίσω του έργο. Πλούσιο έργο, που μπορούμε με κάθε σιγουριά, να πούμε πως το “Ελληνικό Θαύμα” των 80’s και 90’s οφείλεται στην κυβέρνηση της Αλλαγής..

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είχε κατ’αρχάς, ιδεολογικό αποτύπωμα. Το Κίνημα Αλλαγής, 3 χρόνια τώρα, προσπαθεί να βρει το δικό του. Δεν αρκεί ούτε η παρελθοντολογία, ούτε η τακτική “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα” ούτε η “φιλότιμη προσπάθεια” για να γίνεις κόμμα εξουσίας.

Είναι τέτοιο το ιστορικό μέγεθος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, με τέτοιο το διαγενεακό πολιτικό του αποτύπωμα, με τόσο βαθιές ρίζες στην κοινωνία, που το καθιστούν εκ των ουκ άνευ ιδεολογική αναφορά  για την Δημοκρατική Παράταξη και πολιτική μας παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Σε διάλογο που είχα πρόσφατα, στο προφίλ μου στο Facebook με συνάδελφο, από αυτούς που προκύπτουν αυθόρμητα, μου τέθηκε μια ερώτηση: «Τι μπορεί να πει το ΠΑΣΟΚ σε έναν 30άρη;». Ξαφνιάστηκα! Δεν πίστευα πως η ερώτηση αυτή είχε τεθεί στα αλήθεια. Έννοιες όπως «λαϊκή κυριαρχία», «εθνική ανεξαρτησία» , δημοκρατικοί αγώνες και προπαντώς η «ΑΛΛΑΓΗ» , είναι συνυφασμένες με την ευρύτερη έννοια της Προόδου σε αυτή τη χώρα. Μια πρόοδο που είναι το «μήλον της έριδος» μεταξύ των κομμάτων της κεντροαριστεράς. Μια πρόοδο που είναι στο DNA κάθε Έλληνα Δημοκράτη που πίνει «νερό» στο όνομα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι η ιστορία, το πρόσφατο ένδοξο παρελθόν και η πυξίδα μας για να γίνει ξανά η Δημοκρατική Παράταξη κυβέρνηση. Για να πετύχουμε την «Προοδευτική Διακυβέρνηση».

Ο 30άρης λοιπόν, έχει μόνο να «ακούσει» από το ΠΑΣΟΚ. Μόνο να εμπνευστεί. Μόνο να ονειρευτεί την κοινωνική δικαιοσύνη που αξίζει. Και προς Θεού: Το «ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ούτε Meme, ούτε GIFάκι, ούτε γραφικά συνθήματα!» και απευθύνομαι σε όλους! Σε όλους όσους δεν καταλαβαίνουν πως με αυτό τον τρόπο, υποβαθμίζεις το έργο, την ιστορία της Παράταξης που έφερε την Αλλαγή στην Ελλάδα!

Χρειάζεται αγωνιστικότητα, έστω τώρα, μαχητικότητα, “Φρένο” στις έριδες και τους “παραγοντισμούς” και επαφή με την κοινωνία για να γίνεις ξανά ΠΑ.ΣΟ.Κ και να επαναλαμβάνεις 5-6 φορές την ημέρα, το μεγάλο σύνθημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ της Αλλαγής: “Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά!”

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ