Θεσσαλονίκη Κορονοϊός: Εργαζόμενοι Θεαγενείου: Τεράστια η πίεση στα νοσοκομεία – Καμία ουσιαστική κίνηση από την κυβέρνηση

«Η πίεση που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό είναι τεράστια, όμως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση προκειμένου να μετριαστεί η πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο  Σύλλογος Εργαζομένων Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο».

«Δυστυχώς έχει επιλέξει την τακτική βλέποντας και κάνοντας, χωρίς να έχει προετοιμάσει το σύστημα ως όφειλε, μιας και όλοι έβλεπαν ότι το 2ο κύμα της πανδημίας θα είναι πολύ πιο έντονο», προσθέτει.

Ορισμός προσωρινού Διευθυντή Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο αντικαρκινικό  Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ''Θεαγένειο'' | Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται μια πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων με COVID-19 και η ανάγκη νοσηλείας τους. Οι κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης γεμίζουν η μία μετά την άλλη, ενώ κλινικές για άλλες παθήσεις αδειάζουν για να γίνουν κλινικές COVID. Τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε αυτές μεταφέρονται στις ιδιωτικές κλινικές μετατρέποντας ουσιαστικά τα δημόσια νοσοκομεία αποκλειστικά σε COVID με σχεδόν βέβαιο την αύξηση νοσηρότητας και θνητότητας του πληθυσμού από άλλες παθήσεις.

Η πίεση που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό είναι τεράστια, όμως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση προκειμένου να μετριαστεί η πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Δυστυχώς έχει επιλέξει την τακτική βλέποντας και κάνοντας, χωρίς να έχει προετοιμάσει το σύστημα ως όφειλε, μιας και όλοι έβλεπαν ότι το 2ο κύμα της πανδημίας θα είναι πολύ πιο έντονο.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βιώνουμε την υποστελέχωση, την απουσία μονίμων προσλήψεων, την μη ένταξη στα ΒΑΕ, την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και σε όλα αυτά να προσθέσουμε την κόπωση και την σωματική εξάντληση του υπάρχοντος προσωπικού από την συνεχή πίεση, καθώς και τους εκατοντάδες υγειονομικούς που νοσούν από COVID.

Οι εργαζόμενοι στο Θεαγένειο ανέδειξαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα προβλήματα, που υπάρχουν στο νοσοκομείο μας αλλά και γενικότερα στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Την κτηριακή ανεπάρκεια του νοσοκομείου, που φαίνεται ακόμα περισσότερο τώρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η έλλειψη χώρων δημιουργεί εκ των πραγμάτων συνωστισμό στο προσωπικό αλλά και στους ασθενείς. Αυτό μάλιστα σε ένα ειδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο, που συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του αυτήν την περίοδο, μιας και τα ογκολογικά περιστατικά θεωρούνται επείγοντα.

Την μεγάλη υποστελέχωση (πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις) που στην έξαρση της πανδημίας γίνεται ακόμα εντονότερη λόγω του ότι πολλοί συνάδελφοι (περίπου 30) βρέθηκαν θετικοί στο κορονοϊό και είναι σε καραντίνα. Οι ελάχιστες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, που έγιναν στην αρχή της πανδημίας την άνοιξη, δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τους συναδέλφους, που συνταξιοδοτήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Την βελτίωση των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης COVID, που εκ των πραγμάτων χρειάζεται. Το τελευταίο μήνα πολλοί συνάδελφοι είναι θετικοί στον κορονοϊό και κάποια τμήματα χρειάζεται να αναστείλουν την λειτουργία τους λόγω κρουσμάτων στο προσωπικό. Εδώ και καιρό αναδείξαμε την επιτακτική ανάγκη να γίνονται test σε όλο το προσωπικό τακτικά και όχι μόνο σε αυτούς που γυρίζουν από άδεια. Εφαρμόστηκε μόλις πριν 5 ημέρες! Δεν νοείται σε αντικαρκινικό νοσοκομείο να γίνονται εισαγωγές ασθενών χωρίς να έχουν αρνητικό test κορονοϊού. Να κλείνει τμήμα λόγω κρουσμάτων στο προσωπικό και να ξανανοίγει σε 5 ημέρες χωρίς να έχουν βγει τα αποτελέσματα από το δεύτερο test. Επιβάλλεται πλήρη και έγκαιρη  ενημέρωση από την διοίκηση του νοσοκομείου για τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων και την αλλαγή οδηγιών και πρωτοκόλλων προς τους εργαζομένους.

Ενάντια στην Κυβερνητική Πολιτική που θεωρεί τους εργαζόμενους στην Υγεία αναλώσιμους, συνεχίζουμε να δίνουμε την μάχη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Στηρίζουμε τα δημόσια νοσοκομεία με υπερπροσπάθεια και φιλότιμο, όμως απαιτούμε καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας για όλους μας. Κανένας εργαζόμενος να μη χαθεί σ’ αυτή τη μάχη!

Την Πέμπτη 12/11/2020 συμμετέχουμε στην πανελλαδική κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ με 2ωρη στάση εργασίας από τις 8.00 π.μ έως τις 10.00 π.μ. Στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 09.00 π.μ στην είσοδο του νοσοκομείου μας σχηματίζοντας συμβολικά έναν ανθρώπινο κλοιό γύρω από αυτό, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία είναι παρών, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προασπίζοντας την δημόσια υγεία.

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις
2. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
3. Άμεση ένταξη στα ΒΑΕ. Επέκταση και αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος
4. Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ
5. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξη του στην αντιμετώπιση της πανδημίας με όρους δημοσίου συμφέροντος
6. Test Covid άμεσα σε όλο το προσωπικό και τακτικός περιοδικός έλεγχος κατά τμήματα στο νοσοκομείο μας
7. Απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο αρνητικό test κορονοϊου
8. Επαναλειτουργία Προληπτικού Ελέγχου με rapid test για τους ασθενείς
9. Ενίσχυση με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας
10. Μαζικά δωρεάν test κορονοϊού για όλους τους πολίτες
11. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
12. Λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ