Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμβαίνει στα ΕΛ.ΠΕ;

Published

on

Τι συμβαίνει στα ΕΛΠΕ; Ένα ερώτημα που προκύπτει από τον “πόλεμο” ανακοινώσεων από πλευράς διοίκησης-εργαζομένων, ένα ζήτημα που αποκτά και πολιτική ουσία, με το Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ να κάνουν σχετική ερώτηση στη Βουλή:

H Οικονομική διάσταση του ζητήματος της φερόμενης, μέχρι πρότινος, ως παραχώρησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου από τα ΕΛΠΕ, αφορά στο δικαίωμα της διοίκησης. που δίνει μια προσαύξηση στην αξία των μετοχικών δικαιωμάτων, ένα premium, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο από μόνο του. Συνήθως, όπως ισχύει στην αγορά, αποτιμάται ως άυλη αξία με ποσοστό μεταξύ 15% και 20% επί των μετοχικών δικαιωμάτων του Δημοσίου.

Επομένως, το Δημόσιο με ποσοστό 35,5% επί της αξίας των ΕΛ.ΠΕ., ήτοι 2 δισ., έχει περίπου 710 εκατ. μετοχικά δικαιώματα (περιουσία), που λόγω μάνατζμεντ περιλαμβάνουν και προσαύξηση, ύψους
τουλάχιστον 106 εκατ. (με 15%).  Με βάση τη διεθνή πρακτική, εγείρεται εκ νέου, το ζήτημα της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου και ως εκ του συνεγγες, του Έλληνα Φορολογούμενου,   καθώς οι συναινούντες στην κατάργηση της συμμετοχής του Δημοσίου στη διοίκηση  παραχωρούν ταυτόχρονα και οικονομικό όφελος, τουλάχιστον 106 εκατ. (αξία μάνατζμεντ)!

Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο περί αποκρατικοποιήσεων (ν. 3049/2002,
άρ. 9) κατά την οποία τα δικαιώματα του Δημοσίου στην διοίκηση, εφόσον υπάρχουν, δεν αλλάζουν
και συγκεκριμένα δεν καταργούνται ούτε τροποποιούνται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των
μετόχων..

Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τη νέα του στρατηγική, ο όμιλος των ΕΛΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι πράγματι εξετάζει “εναλλακτικά σχέδια για τη βελτιστοποίηση της οργανωτικής και εταιρικής δομής μεταξύ των νομικών προσώπων/θυγατρικών του Ομίλου”, με τις αλλαγές να μην επηρεάζουν “τη μετοχική σύνθεση της Εταιρείας”.

Πιο αναλυτικά, τα ΕΛΠΕ σημειώνουν:

“Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει προχωρήσει στην επικαιροποίηση του στρατηγικού του προγραμματισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που επηρεάζουν την Ελληνική και τη διεθνή ενεργειακή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό ενσωματώνονται και εξειδικεύονται οι στόχοι σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) καθώς και το επενδυτικό πρόγραμμα προς τις κατευθύνσεις αυτές. Επιπλέον, έχει ήδη δρομολογηθεί η αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης της Εταιρείας, σε συμμόρφωση προς το Ν. 4706/2020, ενώ εξετάζονται και εναλλακτικά σχέδια για τη βελτιστοποίηση της οργανωτικής και εταιρικής δομής μεταξύ των νομικών προσώπων/θυγατρικών του Ομίλου.

Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν τη μετοχική σύνθεση της Εταιρείας. Η Εταιρεία θα προβεί σε ενημέρωση του επενδυτικού κοινού όταν ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και συμμόρφωσης προς το Ν. 4706/2020 τελούν υπό την έγκριση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που έχει συγκληθεί για την 20η Μαΐου 2021. Για τα θέματα της ημερησίας διατάξεως της παραπάνω συνέλευσης, η Εταιρεία έχει προβεί εμπροθέσμως σε όλες τις προβλεπόμενες ανακοινώσεις/ενημερώσεις και το υποστηρικτικό υλικό είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της εταιρείας

Advertisement

 

Ενώ από την πλευρά του, ο πανελλήνιος σύλλογος εργαζομένων στα ΕΛΠΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση με την οποία καλεί σε απεργία στις 14 και 20 Μαϊου:

“ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το Σάββατο 08/05/2021 τιμήσαμε τη μνήμη των θυμάτων του τραγικού
δυστυχήματος της 8ης  Μαΐου 2015. Ο Μπάμπης, ο Αντώνης, ο Κώστας και ο Ραμαντάν αποτελούν για εμάς σύμβολα του διαρκούς αγώνα που δίνουμε για ασφαλείς συνθήκες δουλειάς, για δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας απέναντί τους ότι η θυσία τους δεν θα ξεχαστεί και η ασφάλεια ήταν, είναι και θα παραμείνει η πρώτη προτεραιότητα για όλους μας. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ….

Την Παρασκευή 07/05/21 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών Δ.Σ. ΠΣΕΕΠ
με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΠΕ, την οποία ζήτησε η ίδια η Εταιρεία, έτσι
ώστε να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις στο θέμα της αλλαγής Καταστατικού και των
όσων αυτή προκαλεί, αλλά και για το εκτεταμένο πρόγραμμα παραγωγικού μετασχηματισμού
του Ομίλου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα όπως μας παρουσιάστηκε το παρακολουθούμε με
ενδιαφέρον, αν και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την επιλογή του χρόνου και του
τρόπου που το παρουσιάζουν. Είναι φανερό πως χρησιμοποιείται για να «χρυσώσει το
χάπι» στο έγκλημα ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ που επιχειρείται.

Αυτό δυστυχώς δείχνει πως συντάχθηκε και ανακοινώθηκε σε όλα τα ΜΜΕ σαν αντιπερισπασμός ξεπουλήματος και όχι σαν σοβαρός σχεδιασμός ανάπτυξης των ΕΛΠΕ. Οι αλλαγές που αφορούν το
Καταστατικό και τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στη δομή του Ομίλου, καθώς και οι
απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε, αποκαλύπτουν πως δυστυχώς τα πράγματα
είναι χειρότερα από ότι μπορούσαμε να φανταστούμε.

Advertisement

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

Το Ελληνικό Δημόσιο ναι μεν θα διατηρήσει το ποσοστό του στη νέα Holding Εταιρεία η οποία θα λειτουργεί ως μητρική όλων των υπολοίπων εταιρειών του Ομίλου, αλλά θα χάσει οριστικά το δικαίωμα διορισμού Διοίκησης και ελέγχου, αφού το Management θα ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση Μετόχων (άρα από
το Λάτση), όπως δηλώθηκε και στον Τύπο, με ότι αυτό συνεπάγεται!!!  Ενώ στη συνάντηση ο Διευθύνων Σύμβουλος μας διαβεβαίωσε ότι στην ΕΛΠΕ Α.Ε. που θα μετατραπεί σε θυγατρική, δεν θα αλλάξει τίποτα, σε δηλώσεις του στον Τύπο τόνιζε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει πώληση
μεριδίου των θυγατρικών.

 Ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος σε αποστροφή του λόγου του μας είπε ότι δεν
γνωρίζει αν ο ίδιος θα είναι αύριο στην εταιρεία, αργότερα μας διαβεβαίωνε ότι
δεν θα αλλάξει τίποτα στις εργασιακές σχέσεις.

 Ενώ μας τόνισε πως τα πρόσωπα του Διοικητικού Συμβουλίου της νέας Holding– Μητρικής Εταιρείας θα είναι τα ίδια με της ΕΛΠΕ Α.Ε., στον Τύπο δήλωνε ότιτο Διοικητικό Συμβούλιο θα το αποφασίσει η Γενική Συνέλευση Μετόχων.

Αυτό όμως που αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα της “ενημέρωσης” ήταν η
αναφορά του στο ότι η Εταιρεία ήταν έτοιμη εδώ και ένα χρόνο, αλλά περίμενε τις
εκλογές του Σωματείου, απλά δεν μπορούσε να περιμένει άλλο!!!

Το γεγονός δε πως η θητεία του Δ.Σ. του Σωματείου μας έληγε έτσι και αλλιώς
τέλος Απριλίου, αποκαλύπτει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη μεθόδευση που
παρακολουθούμε όλοι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς
η ζέση με την οποία κάποιοι προσπαθούσαν να βάλουν προβλήματα για το νόμιμο
της λειτουργίας του Σωματείου μας, είναι γνωστή σε όλους μας και έτσι εξηγείται ο
καημός τους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Αυτό που δεν μας είπαν οι εκπρόσωποι της διοίκησης και οι… πρόθυμοι φίλοι
τους, είναι το πόσο θα διαρκέσει αυτή η ιδιότυπη περίοδο χάριτος μέχρι τα ΕΛΠΕ
να έχουν την τύχη του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ και πολλών άλλων εταιρειών που
ξεπουλήθηκαν στα ιδιωτικά συμφέροντα, κατακερματίστηκαν και απαξιώθηκαν.
Είναι ξεκάθαρο πως η απεμπόληση του δικαιώματος του Δημοσίου για διορισμό
Διοίκησης και η πλήρης εκχώρηση του Management της Εταιρείας στον ιδιώτη οδηγεί
σε ανεξέλεγκτη και αβέβαιη πορεία τον Όμιλο. Το μόνο που είναι βέβαιο πως ο
μόνος κερδισμένος θα είναι ο μεγαλομέτοχος και τα συμφέροντά του.
Σε κάθε περίπτωση το Σωματείο μας είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί με
κάθε μέσο τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα
των Ελληνικών Πετρελαίων.

Advertisement

Σας καλούμε να παραμείνετε σε συνεχή εγρήγορση και να αντιδράσουμε δυναμικά  σε όσους επιχειρούν να αναδείξουν τη συγκεκριμένη μεθόδευση ως κάτι που δεν θα
επηρεάσει θέσεις και σχέσεις εργασίας, δικαιώματα και αξιοπρέπεια.
Ο αγώνας που και αυτή τη φορά δίνουμε, είναι αγώνας επιβίωσης. Σταθείτε
δίπλα στο Σωματείο μας και αγωνιστείτε για το μέλλον και την αξιοπρέπεια μας.

Η ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή σχετικά με τα ΕΛΠΕ:

Κοινή ανακοίνωση Γ. Αρβανιτίδη και Γ. Μουλκιώτη: Καμία απεμπόληση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και των Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ

Η κυβέρνηση με πρόσχημα τις αναγκαίες αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των ΑΕ για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην διοίκησή τους (ν.4706 /2020) προωθεί από το «παράθυρο» συνολικότερες αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ.

Συγκεκριμένα, ενώ το Καταστατικό της εταιρείας προβλέπει τον ορισμό του 13μελούς Διοικητικού Συμβουλίου με επιμερισμό των μελών του ανάμεσα στο Δημόσιο, τους Μετόχους (μεγάλους και μικρότερους) και τους Εργαζομένους, με αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς αντίστοιχα (7-2-2-2), προωθείται η κατάργηση αυτής της πρόνοιας προκειμένου να μπορούν να επιλέγονται τα μέλη του νέου 11μελούς Δ.Σ. ενιαία, χωρίς διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και των Εργαζομένων, σε μια σημαντική επιχείρηση όπως τα ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ. Και όλα αυτά, στο όνομα της… προσαρμογής της εταιρείας στη νέα νομοθεσία.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι τόσο στα ΕΛ.ΠΕ. όσο και σε οποιαδήποτε άλλη ΑΕ του Δημοσίου επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα μας βρει αντίθετους και αντιμέτωπους.

Υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί τόσο η ισότητα των φύλων στην εταιρική διακυβέρνηση, όσο και τα δικαιώματα του Δημοσίου και των Εργαζομένων χωρίς τις μηχανορραφίες που σχεδιάζουν ορισμένοι

 

Advertisement

Με πληροφορίες από: Capital.gr,”Η ΑΥΓΗ” (avgi.gr) pseep.gr, thesocialist.gr