Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β.Χρονόπουλος: “Το μέλλον στο πεδίο της Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι ζοφερό..”

Published

on

Η ανάρτηση του Γραμματέα του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Χρονόπουλου:

Το σχέδιο νόμου των Μηταράκη-Κουμουτσάκου ψηφίστηκε χτες στη Βουλή.
Από την αρχική εκδοχή που παρουσιάστηκε στη Διαβούλευση μέχρι την ψήφιση έγιναν αρκετές βελτιώσεις.
Στη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής επέμεινε στην κριτική για διοικητικά θέματα του υπουργείου που μετατρέπεται σιγά σιγά σε υπουργικό φέουδο. Υπό την πίεση του Κινήματος Αλλαγής και συνδικαλιστικών φορέων ο υπουργός πήρε πίσω τη ρύθμιση που προέβλεπε μετακλητό διευθυντή στη νομική διεύθυνση του υπουργείου που συστάθηκε με το νέο νόμο. Όμως ήδη υπάρχει μετακλητός διευθυντής στην τεχνική υπηρεσία που συστάθηκε με τη μορφή ιδιωτικού τεχνικού γραφείου με τροπολογία της τελευταίας στιγμής πριν λίγους μήνες.
Ο αν. Υπουργός Κουμουτσάκος είπε κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Πως όλα άλλαξαν μετά τα γεγονότα του Έβρου και αυτό επηρεάζει τη νομοθετική πρωτοβουλία του Έβρου.
Ήδη, από το νόμο που ψηφίστηκε επί αρμοδιότητας Χρυσοχοΐδη, η νομοθεσία για το άσυλο αυστηροποποιήθηκε. Δεν υπήρχαν τότε «γεγονότα του Έβρου». Η επίκληση των «γεγονότων του Έβρου» σε αυτήν τη συγκυρία δεν έχει στόχο την περιστολή των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο. Περισσότερο έχει στόχο την περιστολή του δικαιώματος της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών να ελέγχει την κυβέρνηση. Η στεγανοποίηση των επιπέδων λήψης απόφασης, με εξουδετέρωση των εσωτερικών διαδικασιών ελέγχου της διοίκησης, είναι κάτι που θα βρούμε μπροστά μας.


Δεν είναι μόνο ότι πλέον ο υπουργός μπορεί να διορίζει όποιον θέλει και να δίνει χρήματα όπου θέλει. Πέρα από τις πελατειακές λογικές πρόσληψης μετακλητών και την συσκότιση της διαδικασίας σύναψης δημοσίων συμβάσεων που είναι, αυτοτελώς, προβληματικές εξελίξεις, το μέλλον στο πεδίο της μετανάστευσης προβλέπεται ζοφερό.
Όχι μόνο στο επίπεδο της διασφάλισης των δικαιωμάτων όσων δικαιούνται διεθνή προστασία ή των δικαιωμάτων όσων δεν δικαιούνται (μην ξεχνάμε, έχουν κι αυτοί δικαιώματα) αλλά και στο επίπεδο της «δικής μας» καθημερινότητας.


Η κυβέρνηση έχει στόχο να καταστήσει τη χώρα μας «μη θελκτική» για αιτούντες άσυλο. Αυτό ίσως ακούγεται θετικά σε αυτιά συντηρητικών ή κουρασμένων (από τις αποτυχίες των πολιτικών που ασκήθηκαν μέχρι σήμερα) ανθρώπων.


Όμως δεν υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό χωρίς να θιχτούν οι αρχές και αξίες που ρυθμίζουν «τη δική μας» καθημερινότητα. Από τη μια πλευρά, κάθε φορά που περιστέλλονται τα δικαιώματα μιας ομάδας ανθρώπων «παίρνει σειρά» και μια επόμενη και από την άλλη πλευρά πιο άμεσα, στην καθημερινότητα μας, ανοίγουν πληγές που μοιάζουν δικές τους αλλά τελικά τις μοιραζόμαστε.


Για παράδειγμα οι δυο υπουργοί δήλωσαν περήφανοι για την απόφαση τους να σταματήσουν άμεσα τα οικονομικά βοηθήματα για όσους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες και να τους διώξουν από τις δομές που τους φιλοξενούν μέχρι σήμερα. Αν κάποιοι συμπολίτες μας νιώσουν στιγμιαία ανακούφιση γιατί επιτέλους τα επιδόματα θα είναι «μόνο για Έλληνες»την επόμενη μέρα θα δουν τις «δικές τους» πλατείες και πάρκα γεμάτες από νεοαστέγους. Και τότε η γειτονιά τους δεν θα είναι «θελκτική» ούτε για τους ίδιους …