ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗ

To “Oruc Reis” διαπραγματευτικό χαρτί των Τούρκων για ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα

Ζητά διάλογο εδώ και τώρα η Τουρκική πλευρά με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Στόχος η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και η “γκριζοποίηση” χωρικών υδάτων που αμφισβητεί η Τουρκία, αλλιώς απειλή “θερμού επεισοδίου” στη ΝΑ Μεσόγειο.

Είναι σαφές πως η Τουρκική πλευρά συνεχίζει τα “νταηλίκια” στην ΝΑ Μεσόγειο αφού η Κυβέρνηση Μητσοτάκη “κρύβεται” πίσω από ανακοινώσεις -τύπου Μακρόν- ή την ανακοίνωση του Τζέφρι Πάϊατ -Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μα όχι την ανακοίνωση του State Department που δικαιώνει Ερντογάν- και δεν λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα καταστολής της Τουρκικής προκλητικότητας. Καταστολής δεν σημαίνει απαραίτητα “θερμό επεισόδιο” μα έστω, λήψη αποφασιστικών μέτρων όπως  “εμπάργκο” των Τουρκικών εισαγωγών και κλείσιμο των συνόρων με την γείτονα χώρα, κάτι που θα γίνει ακόμα μια “ακίδα” στο πόδι της πληγωμένης Τουρκικής Οικονομίας που ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων της έρχονται από τους Έλληνες Εφοπλιστές και τα πλοία τους.

Η Άγκυρα δείχνει να κρατά “απο το γιακά” τον κ.Μητσοτάκη και να κουνά το δάκτυλο στην Ε.Ε δείχνοντας πως “δεν καταλαβαίνει” από ανακοινώσεις και “μαλώματα”. Εδώ και καιρό το Κίνημα Αλλαγής και το σύνολο των στελεχών και της Κ.Ο μιλάνε ανοιχτά για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την χάραξη αποφασιστικής εθνικής γραμμής σε ένα τέτοιο φλέγον ζήτημα.

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος/Αρχισυντάκτης.