Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο και η νέα Αλλαγή” -Άρθρο του Βασίλη Κεγκέρογλου

Published

on

Είναι πλέον αποδεκτό από την πλειοψηφία των πολιτών, ότι  το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε δυσανάλογα μεγάλο εκλογικό τίμημα, παρά την υπεύθυνη και πατριωτική του στάση, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κρίση την οποία μάλιστα προκάλεσε κατά κύριο λόγο η πολιτική  συντήρησης των «κακώς κειμένων» και η αντιμεταρρυθμιστική στάση της Νέας Δημοκρατίας μετά την ένταξη στην ευρωζώνη και ο συνακόλουθος οικονομικός εκτροχιασμός 2004-09.  

Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκαν σταδιακά, από 44% το 2009 σε 13,2 και 12,3% το 2012, στο 8,2% το 2014 και στο ναδίρ του 4,6% και στην έβδομη θέση το 2015. Λαϊκιστές, δεξιοί και αριστεροί και κυρίως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που δίχασαν το λαό με το πλαστό και αδιέξοδο δίλλημα μνημόνιο- αντιμνημόνιο, κερδοσκόπησαν από την κρίση στην πλάτη των πολιτών και έλαβαν φουσκωμένα ποσοστά φορτώνοντας όλο το βάρος της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ. 

Με την ηγεσία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά,  αφού αποτρέψαμε την πλήρη διάλυση το Σεπτέμβριο 2015, διαμορφώσαμε προϋποθέσεις ανάκαμψης της παράταξης μας μέσα από μια δύσκολη αλλά συνεπή και ελπιδοφόρα πορεία.  

Σήμερα, με την στρατηγική της αυτόνομης πορείας, αντιστράφηκε η αρνητική πορεία, αλλάξαμε φορά και μετά τον διπλασιασμό δυνάμεων το 2019, στο 8,1%, επιδιώκουμε με αισιοδοξία ένα αναβαθμισμένο πολιτικό στόχο, την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα αναδείξει το Κίνημα Αλλαγής, από υπεύθυνη δύναμη της αντιπολίτευσης, σε αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση σε πρώτη φάση και δύναμη πλειοψηφίας στη συνέχεια.  

Είναι η τάση που διαπιστώνουμε, παρά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και παρά την αποτελεσματικότητα των 100 εκ Ευρώ που διέθεσε η κυβέρνηση για τον επηρεασμό των ΜΜΕ, και η οποία καταγράφεται και σε όλες τις πραγματικές και ανεξάρτητες μετρήσεις που διεξάγονται με τους κανόνες της επιστήμης. Όλες αυτές  καταγράφουν αυτή την ανοδική τάση, όπως η δημοσκόπηση της GPO με το 12,4% που εξαφανίστηκε σε λίγες ώρες αλλά και αυτή του ευρωβαρόμετρου. Ασφαλώς υπάρχουν και αυτές που μας δείχνουν πιο χαμηλά, τις οποίες αξιολογούμε αλλά και σε αυτές καταγράφεται η αυξανόμενη απήχηση και δυναμική της Προέδρου μας, ως δεύτερη μετά τον Πρωθυπουργό Πολιτική αρχηγός και πολύ μπροστά από τον κ. Τσίπρα. 

Σε κάθε περίπτωση και με όλες τις δημοσκοπήσεις, η Γεννηματά έχει πολλαπλάσια ποσοστά από αυτά του Κινήματος και οφείλουμε αντί να ροκανίζουμε την Πρόεδρο για να την κατεβάσουμε στα «χαμηλά» ποσοστά και κυβικά, να ενταχθούμε, όλοι ανεξαιρέτως, στον αγώνα για την κοινωνία, τους πολίτες και την παράταξη με αυτόνομη πορεία και ξεκάθαρη πολιτική. 

Είναι η μεγάλη ευκαιρία, τώρα που οι πολίτες πλέον, γνώρισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, βίωσαν την κυβερνητική του μετάλλαξη το 2015-09, υπέστησαν την ανικανότητα διαχείρισης και κυρίως φορτώθηκαν το τρίτο, επαχθέστερο και αχρείαστο μνημόνιο το οποίο έφερε, σε συμπαιγνία μάλιστα και με υπαίτιους του εκτροχιασμού 2004-09.  

Advertisement

Σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες αντιλαμβάνονται, παρά τον επικοινωνιακό βομβαρδισμό, ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέχουν από τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας και οι σκοπιμότητες υπηρέτησης συμφερόντων και ημετέρων καλά κρατούν, με εκμετάλλευση ακόμη και της πανδημίας. Δεν υπάρχει νομοσχέδιο που να μην περιλαμβάνει κατ’ εξαίρεση διαδικασίες ανάθεσης προμηθειών και έργων και χωρίς κατά παρέκκλιση διαδικασίες για ημετέρους, με προσλήψεις και προαγωγές. 

Αυτά οδηγούν σε πολιτικά διαζύγια σημαντικού ποσοστού των πολιτών με τα δύο κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές αλλά το επόμενο διάστημα και όσο θα πλησιάζομε στις εκλογές θα έχουμε νέες συζεύξεις που θα επιταχύνουν την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, που αργά αλλά εμφανώς  πραγματοποιείται από σήμερα. Είναι βέβαια σίγουρο ότι αυτή  θα ήταν γρηγορότερη και εντονότερη αν δεν υπήρχαν οι εσωστρεφείς προσωπικές στρατηγικές που δυστυχώς αντί να αναδεικνύουν τα θετικά μας, πολλαπλασιάζουν τα αρνητικά και σε ορισμένες περιπτώσεις, εφάπτονται με επιδιώξεις άλλων πολιτικών χώρων.  

Όμως τα λάθη είναι ανθρώπινα και το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να προχωρήσει πέρα από αυτές τις παραφωνίες, και να εντείνει με τη συλλογική του δράση, την αντιπολίτευση και τον έλεγχο στην κυβέρνηση της ΝΔ για τα λανθασμένες επιλογές, τις ανεπάρκειες και τις σκοπιμότητες εξυπηρέτησης συμφερόντων και ημετέρων. Ταυτόχρονα οφείλουμε να αναδείξουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας και να συστηματοποιήσουμε την πολιτική αντιπαράθεση μας, με όλες τις  πολιτικές δυνάμεις και κυρίως με το ΣΥΡΙΖΑ  

H σοσιαλδημοκρατική πρόταση μας, συνάδει με το μήνυμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, για την αξία του Κοινωνικού Κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ανάγκη επαναφοράς του ανθρώπου και του περιβάλλοντος στο επίκεντρο της πολιτικής. 

Τονίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίθετα από την αδιαφορία του 2009, τώρα πήρε αποφάσεις και διαθέτει σημαντικούς πόρους με προτεραιότητες για το περιβάλλον, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις  κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες αλλά η υλοποίηση τους έγκειται πλέον στην κάθε χώρα και δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε μόνο την οικονομική αναφορά και αυτή μόνο για τους μεγάλους, βάζοντας στο περιθώριο την κοινωνική διάσταση και τους πολίτες.  

Το Κίνημα Αλλαγής αρνούμενο τον παραλογισμό της απλής απορροφητικότητας και τη ιδεοληψία της αγοράς που ρυθμίζει τα πάντα, επεξεργάστηκε τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική πρόταση και καταθέτει το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο για ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη, που αποτελεί στοίχημα ζωής για τους πολίτες και την ανθρωποκεντρική πρόοδο που επιδιώκουμε. 

Είμαστε το μόνο κόμμα που έκανε διαβούλευση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Advertisement

Συζητήσαμε με εκπροσώπους αναπτυξιακών και κοινωνικών φορέων και πολίτες, ακούσαμε τους προβληματισμούς τους για τις κοινωνικές ανάγκες και διαπιστώσαμε τη, διαφορετική από το παρελθόν, θετική πλέον αντιμετώπιση μας και την διάθεση τους να μάθουν τις προτάσεις μας αλλά και το σχέδιο για την υλοποίηση τους.  

Με την πρόταση μας για το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, που αποτελεί ένα σύγχρονο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο, η Ελλάδα  μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα:  

Τη γεωστρατηγική θέση της, το περιβάλλον και τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, το ανθρώπινο δυναμικό, την ιστορία και τον πολιτισμό της και με τις δυνατότητες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της καινοτομίας, να απογειώσει την ανταγωνιστικότητα της και να κάνει το άλμα μπροστά.   

Το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο συμπυκνώνει τις δίδυμες αδιαχώριστες θέσεις της σοσιαλδημοκρατίας:

ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος, οικονομία και κοινωνική συνοχή, παραγωγή πλούτου και κοινωνική ωφέλεια, επιχειρηματικότητα και ποιοτικές θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές, εκπαίδευση και εργασία, σε συνδυασμό με το Περιβάλλον, την καινοτομία, τις σύγχρονες τεχνολογίες και την δημοκρατία στην καρδιά τους.  

Είναι η νέα Αλλαγή με δημοκρατικές πολιτικές ανακατανομής δικαιωμάτων και ευκαιριών για τους δημιουργικούς πολίτες αλλά και ελπίδας για την νέα γενιά, που θίγουν όμως κατεστημένα συμφέροντα, ισχυρά κέντρα, υπερκέρδη και εύκολους πλουτισμούς στην πλάτη της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, που οφείλουμε να αντιπαλέψουμε και θα τα καταφέρουμε μόνο αν είμαστε ενωμένοι, πιστοί και συντονισμένοι στους στόχους και την προοπτική.  

Το πιστεύω στην προσπάθεια και η αισιοδοξία μου ότι θα πετύχουμε, ενισχύθηκαν από την διήμερη επίσκεψη της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής στο Ηράκλειο, με την πραγματικά μαζική  συμμετοχή στις εκδηλώσεις και την ελπιδοφόρα ανταπόκριση του κόσμου.

Advertisement

Ιδιαίτερα με τη συζήτηση που είχε η Φώφη Γεννηματά με 100 νέους και νέες, με τις αναζητήσεις τους να βρίσκουν αναφορά στη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική μας ταυτότητα και την πρόταση για το αύριο και την προοπτική του τόπου και της νέας γενιάς.