Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Οι πολεμικές εισβολές και ο αναθεωρητισμός πρέπει να καταδικάζονται απ’ όπου κι αν προέρχονται»

Published

on

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου στην Επιτροπή Εθνικής  Άμυνας  και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επισκιάζει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής  Άμυνας  και Εξωτερικών Υποθέσεων.

H Ρωσία επιτίθεται, η Ουκρανία φλέγεται. Βεβαιότητες  και γεωπολιτικοί συσχετισμοί ανατρέπονται.

Θέλω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να καταδικάσω αυτή την εισβολή που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου είναι πάντα παραβίαση, όποιος κι αν  την κάνει.

Όπως επεσήμανε κι ο Πρόεδρός μας  είμαστε μία χώρα, η οποία πολιτικά και ιστορικά δεν  έχει καμία  αντιπαλότητα με τον ρωσικό λαό.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή καταδικάζουμε μία παράνομη ενέργεια του κ. Πούτιν να εισβάλει σε μία χώρα, να οδηγήσει την Ευρώπη, την ανθρωπότητα, την Ουκρανία και το λαό του σε μία τεράστια περιπέτεια.

Advertisement

Οι πολεμικές εισβολές και ο αναθεωρητισμός στις μέρες μας πρέπει να  καταδικάζονται απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υποστεί και τα δύο από την Τουρκία.

Εμείς, επομένως όχι μόνο εκ πεποιθήσεως αλλά και των εκ των πραγμάτων  δεν είμαστε με τους αναθεωρητές της ιστορίας.

Είμαστε απέναντι σε όσους παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, για αυτό και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πολιτική και την αμυντική και οικονομική βοήθεια προς τον Ουκρανικό λαό.

Επισημαίνουμε όμως ταυτόχρονα τις τεράστιες ευθύνες της και την αδυναμία της Ε.Ε να προωθήσει την κοινή ασφάλεια και άμυνα.

Δεν μπορεί να συνεχίσει με τις σημερινές, αποσπασματικές, γραφειοκρατικές συμπεριφορές και λειτουργίες, χωρίς ενιαία εξωτερική πολιτικής και ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις.

Δεν μπορεί να συνεχίσει να εμφανίζεται αδύναμη να προωθήσει τις αξίες της, τη σταθερότητα, την ευημερία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Όλα αυτά δηλαδή που αποτέλεσαν την μεγάλη ανάγκη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο για την δημιουργία της.

Advertisement

Σε εθνικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, δεν μπορεί να αρνείται τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, όπως έκανε και ο προκάτοχός του, προκειμένου να χαραχτεί μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και να αρκείται στην εκ των υστέρων ενημέρωση.

Ο Πρόεδρος μας, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέδειξε την ανάγκη για Εθνική Συνεννόηση που αποτελεί  πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ όπως την είχε προσδιορίσει η Φώφη Γεννηματά  ως το μόνο δρόμο για μια ισχυρή εθνική γραμμή.

Οι εξελίξεις για άλλη μια φορά δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις και τη στάση του Κινήματος Αλλαγής όσον αφορά τους εξοπλισμούς της χώρας μας και την αμυντική συνεργασία με την Γαλλία.

Όσο δεν προχωρεί η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας το τονίζω ξανά, η εθνική ισχύς προϋποθέτει τις διμερείς συμμαχίες, την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας και την  κατάλληλη εξωτερική πολιτική.

Αναμφίβολα, μια επιτυχημένη πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη  διπλωματική δράση συμβάλει στην ενίσχυση της Εθνικής Ισχύος, ιδιαίτερα  όταν παίρνει την μορφή διμερών ή πολυμερών σχημάτων συνεργασίας σε διαφόρους τομείς  της Εθνικής Άμυνας.

Κατά συνέπεια είμαστε σύμφωνοι με τις 3 συμβάσεις που έρχονται σήμερα προς κύρωση και συγκεκριμένα:

Για την  κύρωση  τεχνικής διευθέτησης με την Ιταλία

Advertisement

–           Η Ελλάδα και η  Ιταλία, είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχουν κοινά συμφέροντα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Μέχρι σήμερα, έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές σε αυτούς τους τομείς και έχουμε αλληλοβοηθηθεί σε κοινές επιτροπές και ομάδες εργασίας,  ανταλλάσσοντας σχετικές πληροφορίες, απόψεις και μελέτες για τη στήριξη και ενίσχυση των αρχών, των δομών, των επιχειρήσεων και των εν δυνάμει μελλοντικών συνεργασιών στο πλαίσιο της ενιαίας αμυντικής πολιτικής της ΕΕ.

–           Η πρόσφατη συνεργασία μας στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα 6ΝΜ στα 12ΝΜ αποδεικνύουν την άψογη συνεργασία μεταξύ μας.

Αυτό αποτελεί εγγύηση ότι και η συνεργασία που προβλέπεται από τη συμφωνία αυτή στο ερευνητικό και ακαδημαϊκό πεδίο του τομέα άμυνας μόνο όφελος δύναται να προοιωνίζει και στις δύο πλευρές, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε Ευρωπαϊκό και Νατοϊκό.

Για την κύρωση της συνεργασίας με την Κύπρο

–           Διασφαλίζει την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, που παράγονται από κοινού ή ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο κρατών, στα πλαίσια πολιτικής, στρατιωτικής, οικονομικής, νομικής, επιστημονικής και τεχνολογικής ή άλλης συνεργασίας, καθώς και διαβαθμισμένων πληροφοριών που προκύπτουν.

–           Διασφαλίζεται και τεχνικά η  διακίνηση των διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ των Εθνικών Αρχών Ασφαλείας των δύο μερών, είτε  μέσω της διπλωματικής οδού είτε μέσω υψηλής διαβάθμισης επικοινωνιών στις επείγουσες περιπτώσεις ηλεκτρονικής διακίνησής τους.

Advertisement

–           Θεσπίζει μεταξύ των δύο κρατών αυτό που ισχύει και εφαρμόζεται  για τη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών σε εθνικό επίπεδο της χώρας μας.

Η  δαπάνη για την εφαρμογή της συμφωνίας κρίνεται αμελητέα μπροστά στο όφελος που αποκομίζουμε από τη συνεργασία, στο πλαίσιο μάλιστα, της εφαρμογής του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Για την κύρωση της συνεργασίας με το Ισραήλ

–           Προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο Μερών στον τομέα της υδατογραφίας και της ωκεανογραφίας, με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς θαλάσσιας ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος, την ανταλλαγή πληροφοριών  και τη ρύθμιση συναφών θεμάτων.

–           Εξασφαλίζει τη διμερή συνεργασία στην ανταλλαγή έντυπων διαγραμμάτων, υδρογραφικών προϊόντων και ναυτικών εκδόσεων, στην ανταλλαγή πληροφοριών έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και στη συνεργασία στην ανάπτυξη και υλοποίηση κοινών σχεδίων για την υδρογραφία και ωκεανογραφία.

–           Εδραιώνει ακόμη περισσότερο την άριστη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς, και κυρίως σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας μεταξύ της Χώρας και του Ισραήλ και ενισχύει την τριμερή και τετραμερή συνεργασία μας για θέματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στην Αν. Μεσόγειο.

Κλείνοντας, θα επαναλάβω από αυτό βήμα ότι οι καιροί ου μενετοί και απαιτούν Εθνική συνεννόηση, ενότητα και ομοψυχία και καθιστούν αναγκαία την άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Advertisement
Advertisement