Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Οι απουσίες και το παρασκήνιο από τη μυστική ψηφοφορία για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Published

on

Με την διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας ολοκληρώνεται, το μεσημέρι στην Ολομέλεια, η κοινοβουλευτική διαδικασία διεύρυνσης του κατηγορητηρίου στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Στην ψηφοφορία λαμβάνουν μέρος μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, προσδίδοντας στην διαδικασία αυτή παράξενα χαρακτηριστικά, δεδομένου όλα τα άλλα κόμματα, με διαφορετική επιχειρηματολογία έκαστο, επέλεξαν να απέχουν.

Η «έκπληξη» προήλθε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ως ένα βαθμό και η Ελλ. Λύση φρόντιζαν σχεδόν από την πρώτη στιγμή της συγκρότησης «προανακριτικής» Επιτροπής να τηρούν αποστάσεις. Όπως φάνηκε από τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Αλ. Τσίπρα, η απόφαση για αποχή «χρωματίζεται» από δύο στοιχεία: το ένα έχει άμεση σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση, ενώ το δεύτερο εμπεριέχει ευρύτερο πολιτικό μήνυμα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας, ειδικότερα, ως προς την ουσία της επίμαχης υπόθεσης, κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως θεωρεί ότι «στο στόχαστρο» δεν βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ίδιος και το κόμμα του. Η «ταύτιση» αυτή που επιχείρησε αιτιολογεί σε μεγάλο βαθμό και την επιλογή του να μην μετέχει στη σημερινή διαδικασία: «Είναι φανερό πως το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ο Παπαγγελόπουλος. Είναι προφανώς η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τότε και τώρα, το μέτωπο απέναντι στη διαφθορά, αλλά βεβαίως και εγώ προσωπικά», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν, η φράση του αυτή, σαν η «απάντηση» στο μήνυμα που είχε στείλει λίγο νωρίτερα, από το ίδιο βήμα, ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος: «Αποδείχθηκε ότι στόχος των εμπαθών κατηγόρων μου δεν ήταν μόνο η εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου. Να πλήξουν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα», είπε συγκεκριμένα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Για να επιμένει, σε άλλο σημείο της ομιλίας του στην τακτική ταύτισης της υπόθεσης του με ένα από τα στοιχεία που προβλήθηκαν ως κεντρικά επικοινωνιακά πλεονεκτήματα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ: «Αχ, αυτό το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενοχλεί αφάνταστα», είπε. Για να επαναλάβει αργότερα, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ: «Ερευνάτε τα πάντα, τα πάντα, αρκεί να βρείτε για τον Παπαγγελόπουλο. Ξέρετε πως δεν θα βρείτε. Χρόνο θα κερδίσετε, για να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Παπαγγελόπουλος σκευωρούσαν! Το ηθικό πλεονέκτημα θα σας φάει».

Πέραν της «ομπρέλας» αυτής που προσέφερε ουσιαστικά στον κ. Παπαγγελόπουλο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλιμάκωσε την επιθετική του τακτική εντός του Κοινοβουλίου, με το να μιλήσει επιθετικά για τη λειτουργία των θεσμών, καθιστώντας σαφές το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την κυβερνώσα πλειοψηφία κατά το προσεχές διάστημα.

«Κινδυνεύουν και οι θεσμοί. Να μην επιτρέψουμε να μπει η ίδια η Δημοκρατία μας σε καραντίνα. Η Δημοκρατία μας βρίσκεται ήδη, με την κρίση αυτή, μπροστά σε μεγάλες απειλές και σε μεγάλους κινδύνους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η απόφαση για αποχή από τη σημερινή ψηφοφορία είναι η «δική μας απάντηση στον ευτελισμό των έως τώρα διαδικασιών και στην περαιτέρω εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε τοξικούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς».

Advertisement

Τα άλλα κόμματα, ωστόσο, έδειξαν να μην συμμερίζονται τις θεσμικές ανησυχίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αιτιολόγησαν την επιλογή τους επίσης να μην συμμετέχουν στη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας προβάλλοντας άλλες αιτιολογίες:

«Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με την συμμετοχή μας διαδικασίες της Επιτροπής που οδηγούν σε κουκούλωμα, στη συγκάλυψη και στον αποπροσανατολισμό», σημείωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Εμείς απλά δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία και γι’ αυτό δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία που γίνεται για τα μάτια του κόσμου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος ανέφερε: «Θα το πω ωμά. Θεωρώ ότι η ιστορία αυτή είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Δεν θα πω για “cosa nostra” ούτε για νονούς. Θα πω ότι ο ένας πάει να ξεκαθαρίσει τον άλλο, οι προγενέστεροι εσάς και τώρα εσείς εκδικητικά αυτούς. Και στο τέλος τι θα γίνει; Συν-πλην τι βγαίνει; Μηδέν. Συμψηφισμός. Αυτό θα κάνετε. Εμείς, λοιπόν, σε αυτό το «παιχνιδάκι» εμείς δεν μπορούμε να πούμε. Εμείς δεν συμφωνούμε διαδικασία και θα αποχωρήσουμε ήρεμα και ήσυχα, αλλά θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε την υπόθεση, θα συνεχίσουμε να είμαστε στην Επιτροπή, για να δούμε τελικά ποιος έχει δίκιο».

Από το ΜέΡΑ25, η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα, επισήμανε: «Αποτελεί πάγια θέση μας πως είναι αδιανόητο η Βουλή να λειτουργεί σαν δικαστικό σώμα, ενώ είναι καθαρά νομοθετικό όργανο. Το ΜέΡΑ25 θα απέχει από τη διαδικασία αρνούμενο να λάβει μέρος στην για ακόμη μία φορά επιχειρούμενη διασάλευση της διάκρισης των εξουσιών, που το μόνο που καταφέρνει είναι να υποβαθμίζει το

Κοινοβούλιο και να μετατρέπει τους Βουλευτές σε δικαστές και ενόρκους. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε μία διαδικασία που δεν έχει κανέναν ουσιαστικό ρόλο και λόγο ύπαρξης και το μόνο που θρέφει είναι η προπαγάνδα και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, επί της οποίας καλείται σήμερα, Τετάρτη, η εθνική αντιπροσωπεία να αποφασίσει, είναι «για τυχόν επιπλέον αξιόποινα αδικήματα: Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος, εκβίαση, δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, δωροληψία υπαλλήλου, ηθική Αυτουργία σε κατάχρηση Εξουσίας, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος, εγκληματική οργάνωση περίπτωση συμμορίας».

Advertisement