Υποχρεωτικότητα των εμβολίων: Ανακοινώνει ο Μητσοτάκης μέχρι αύριο το θεσμικό πλαίσιο

Μέχρι αύριο θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων των επιχειρήσεων της εστίασης από το τέλος αυτής της εβδομάδας, γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε προλογίζοντας τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, «καθίσταται αναγκαία και η μετάβαση στην τρίτη φάση της εμβολιαστικής στρατηγικής μας».

Επικαλούμενη σχετικά στοιχεία από τη Βρετανία και το Ισραήλ, η κ. Πελώνη τόνισε ότι «τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν εμφατικά πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός, πόσο περισσότερο επιβάλλεται ενόψει επικράτησης  της νέας μετάλλαξης, πώς είναι η πιο ισχυρή ασπίδα αυτοπροστασίας, αλλά και μείωσης της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Και πόσο μπορεί να βοηθήσει τους νέους, ώστε να προστατευτούν και να κάνουν ασφαλείς διακοπές, να προστατεύσουν τους δικούς τους και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να γίνουν αναμεταδότες».

“Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών” – Συνταγματική ή όχι;

Τα σύνθετα προβλήματα αντισυνταγματικότητας τέτοιων εξαναγκασμών και οι αναγκαίες επιφυλάξεις για τα δικαιώματα των πολιτών, έτσι όπως αυτά προστατεύονται στον πολιτισμένο κόσμο, αποτελούν, χωρίς αμφιβολία, ανασχετικούς παράγοντες για την εφαρμογή υποχρεωτικού εμβολιασμού γενικά στον πληθυσμό.

Ομως, με βάση την αρχή που καθορίζει κάθε κράτος δικαίου, πως, σε εξαιρετικές περιστάσεις, μέτρα μπορεί και κατά παράβαση των ουσιωδέστερων δικαιωμάτων να ληφθούν, το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο πρόσφατες αποφάσεις του έχει ανοίξει τον δρόμο για κυβερνητικές αποφάσεις, αν και όποτε κριθεί σκόπιμο να ληφθούν, που θα μπορούν να επιβάλουν υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών πολιτών.

Το «κλειδί» με το οποίο οι ανώτατοι δικαστικοί ξεπέρασαν τις συνταγματικές απαγορεύσεις περικλείεται στη φράση «επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος».

 

Photo by Mufid Majnun on Unsplash

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ