Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζέφη Δημαδάμα: “Η συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ  νομιμοποίησε  την εργασιακή ζούγκλα και  τους ασύδοτους εργοδότες”

Published

on

Εργασιακά δικαιώματα: Όπισθεν ολοταχώς με σφραγίδα της κυβέρνησης ΝΔ

Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα, Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Κυριακάτικη «Κontra News»:

Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή και υπερψήφισε το εργασιακό νομοσχέδιο που οδηγεί όπισθεν ολοταχώς τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας, με την αντιπολίτευση σύσσωμη να το καταψηφίζει. Η εμμονή της κυβέρνησης να υπερψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πάρα τις ενστάσεις και τις μαζικές αντιδράσεις, είναι αξιοσημείωτη και παραπέμπει σε  “υπόσχεση” της κυβέρνησης να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα  μεγαλοεργοδοτών και επιχειρηματιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έθεσε σοβαρές ενστάσεις για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στον τρόπο διευθέτησης του χρόνου εργασίας και στις ατομικές συμβάσεις, αλλά ούτε και σε αυτές τις ενστάσεις η κυβέρνηση υποχώρησε, παρά μόνο σε επιμέρους ζητήματα.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση έβαλε τη σφραγίδα της στην αποδυνάμωση της συλλογικής αυτονομίας και των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων,  νομιμοποιώντας την απροκάλυπτη ενίσχυση της διαπραγμάτευσης σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή της ατομικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.  Με αυτόν τον τρόπο το νομοσχέδιο διασφάλισε τη μέγιστη ευελιξία του εργοδότη σε μια περίοδο που η ανεργία είναι στα ύψη και η διαπραγματευτική θέση του εργαζόμενου είναι εξαιρετικά αδύναμη.

Σε συνδυασμό με την κατάργηση του 8ωρου, το οποίο καταργείται αφού η δήθεν οικειοθελής αίτηση του εργαζόμενου είναι εντελώς ανεφάρμοστη, οι εργοδότες αποκτούν το “πάνω χέρι” ώστε να επιβάλλουν μονομερώς τους όρους που εξυπηρετούν τα δικά τους και μόνο  συμφέροντα.

Επιπρόσθετα, αυξάνεται ο χρόνος των υπερωριών, οι οποίες θα πληρώνονται σε ρεπό, επεκτείνεται η κατάργηση της αργίας του σαββατοκύριακου (ή της Κυριακής) σε  κλάδους και επιχειρήσεις με αποτέλεσμα και η περιβόητη ρύθμιση και προτεραιότητα της εξισορρόπησης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής να βάλλεται  βάναυσα. Μεγαλύτερα θύματα για μια ακόμη φορά οι γυναίκες, οι οποίες θα πρέπει να “ακροβατούν” στα ευέλικτα εργασιακά ωράρια και στις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Τέλος, η πολυδιαφημιζόμενη ψηφιακή κάρτα, που θυμίζουμε ότι είχε έρθει για ψήφιση από το ΠΑΣΟΚ το 2011 και τότε όλη η ΝΔ κατήγγειλε,  μετατίθεται από την κυβέρνηση για να εφαρμοστεί στο μακρινό μέλλον. Γιατί άραγε; Γιατί δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών…

Advertisement

Και για να ολοκληρωθεί η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων η κυβέρνηση αποδυναμώνει και το θεσμό της Επιθεώρησης Εργασίας. Με το πρόσχημα τη μετατροπή της σε δήθεν “ανεξάρτητη αρχή” απομακρύνει την Επιθεώρηση Εργασίας από το Υπ. Εργασίας ,ώστε να επικαλείται ότι δεν έχει καμία ευθύνη για τη μη ικανοποιητική λειτουργία της, αλλά συγχρόνως να διορίζει η ίδια το Συμβούλιο της «ανεξάρτητης αρχής».

Όλα τα παραπάνω έχουν αποκλειστικό στόχο την αποδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων που το ΠΑΣΟΚ οικοδόμησε σταδιακά από τη δεκαετία του 1980 και στήριξε συστηματικά.

Η συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ  νομιμοποίησε  την εργασιακή ζούγκλα και  τους ασύδοτους εργοδότες, για αυτό και το Κίνημα Αλλαγής θα αγωνιστεί, για την ανατροπή των σκληρών αντεργατικών ρυθμίσεων που επέβαλλε το παρόν νομοσχέδιο.

Η αδιαπραγμάτευτη δέσμευση του Κινήματος Αλλαγής είναι η κατάργηση του νομοσχεδίου αμέσως μόλις οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν και οι συσχετισμοί  αρχίζουν ήδη να αλλάζουν.