Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζέφη Δημαδάμα: «Νοσηρό να συζητά για εκλογές εν μέσω πανδημίας και ύφεσης το Μαξίμου»

Published

on

Συνέντευξη Ζέφης ΔημαδάμαΑναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού ΚόμματοςΔιδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» – 17.5.2020

Το Κίνημα Αλλαγής και η κ. Γεννηματά έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup σας ικανοποιούν;

Από τη πρώτη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής και η κ. Γεννηματά υπογραμμίσαμε την ανάγκη μιας γενναίας στάσης από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονωιού. Οι αποφάσεις του Eurogroup δίνουν μια μικρή ανάσα αλλά εμείς χρειαζόμαστε “αναπνευστήρα διαρκείας” γιατί οι συνέπειες μιας ακόμη κρίσης για την Ευρώπη θα είναι δυσβάσταχτες. Το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο γίνεται πολύ συζήτηση έχει αρκετά “θολά  σημεία” έως ότου αποσαφηνιστεί πλήρως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και το ποσό που θα έχει στη διάθεσή του για να αρχίσει να παρέχει βοήθεια στις οικονομίες.

Επιμένουμε επομένως με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές -που είναι η οικογένεια μας στην Ευρώπη- σε ένα “Νέο Σχέδιο Μάρσαλ” που θα υλοποιηθεί με ρευστότητα και χωρίς οικονομικά βάρη για τα κράτη μέλη, σε συνδυασμό με την έκδοση ευρωομολόγων. Τίποτε λιγότερο από αυτό δεν θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας για την ΕΕ στις διεθνείς αγορές αλλά και πραγματική στήριξη στους Ευρωπαίους πολίτες. Σε αυτή την κρίση οι άνθρωποι πρέπει να είναι προτεραιότητα.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τις συνέπειες του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία σοκάρουν, με την χώρα μας να εμφανίζεται πως το 2020 θα έχει την βαθύτερη ύφεση στην ΕΕ. Προτάσεις έχουν κατατεθεί από όλα τα κόμματα με την κυβέρνηση να επιμένει στον δικό της σχεδιασμό. Πιστεύετε πως η ΝΔ κλείνει τα αυτιά στην αντιπολίτευση; Είστε ικανοποιημένοι από την αποδοχή των προτάσεών σας;

Μας ικανοποιεί ότι η κυβέρνηση ακούει τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής όπως π.χ. την πρόταση μας για αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Πρόγραμμα SUR. Ωστόσο, δεν μας άκουσε η κυβέρνηση ούτε για τους 300.000 ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, δεν μας άκουσε ούτε για την εστίαση και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τεράστια ζητήματα, ούτε για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.

Η κρίση -όπως και στο παρελθόν- απέδειξε ότι χρειάζεται συστηματική αντιμετώπιση, απαιτεί συναινέσεις και επί της ουσίας συνδυασμό οριζοντίων μέτρων, με τομεακά μέτρα και προσεκτική αξιοποίηση των διαθεσίμων χρημάτων που κάθε οικονομία διαθέτει.

Advertisement

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας συχνά γίνεται λόγος για μια εθνική στρατηγική και πολιτική. Πόσο νερό στο κρασί σας είστε διατεθειμένοι να βάλετε;

Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα, αλλά εξαιρετικά διδακτικά για τον τρόπο που πρέπει ένα ευνομούμενο, δημοκρατικό κράτος να αντιμετωπίζει τις κρίσιμες καταστάσεις και τα εθνικά ζητήματα που ανακύπτουν. Ωστόσο, αμφιβάλλω αν η κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ εχουν λάβει τα μαθήματά τους και εχουν αποφασίσει να θέτουν το καλό της πατρίδας πάνω από το κομματικό όφελος. Η οικονομική κρίση του 2010 και των επόμενων χρόνων θα αντιμετωπιζόταν αποτελεσματικότερα αν είχε εισακουσθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εθνική συνεννόηση, όπως και η Συμφωνία των Πρεσπών θα ήταν σίγουρα καλύτερη για την Ελλάδα αν υπήρχε εθνική συνεννόηση και υπεράσπιση της κοινής εθνικής γραμμής.

Η οικονομική ύφεση που ακολουθεί την πανδημία είναι βαθειά ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα με μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, με μακροχρόνια ανεργία και εύθραυστες εργασιακές σχέσεις.

Πρόσφατα η κ. Γεννηματά σε ανάρτησή της κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία και αυταρχισμό συμπληρώνοντας πως: «Δεν ήταν τυχαίο ότι δεν ήμασταν όλοι μαζί για να τιμήσουμε τα θύματα στη MARFIN». Για να καταλάβουμε, η κ. Γεννηματά ισχυρίζεται πως για την απουσία Τσίπρα ευθύνεται ο Μητσοτάκης;

Η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι δεν είναι η ώρα για αντιπαραθέσεις, διχαστικές λογικές και επαναφορά ενός κλίματος που πρωταγωνιστεί το μίσος και ο διχασμός. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η δική μας προσέγγιση για το καλό της Ελλάδας. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του γιατί δεν ήταν στην τελετή για τα θύματα της  “Marfin”, μιας και το αναφέρατε, γιατί χάθηκαν με αυτό τον εφιαλτικό τρόπο εργαζόμενοι στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες εχουν κρίση και αξιολογούν τη στάση του καθενός μας.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ξεκινήσει μια συζήτηση και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η επιλογή του Κινήματος Αλλαγής είναι η αυτόνομη πορεία, με εποικοδομητική αλλά στοχευμένη και αυστηρή αντιπολίτευση χωρίς χυδαιότητα και λαϊκισμό αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις όπως αποδείξαμε κατά την περίοδο της πανδημίας και τώρα κατά τη διάρκεια της “επόμενης μέρας”.

Advertisement

Αυτό γνωρίζουμε καλά ότι σε κάποιους και κάποιες δεν αρέσει και θέλουν “σώνει και καλά” να μας “φιμώνουν” ή να μας τοποθετούν πότε μαζί με τη ΝΔ, πότε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά πιθανότατα ένα εναλλακτικό συμπλήρωμα τύπου ΑΝΕΛ και μας θυμάται βλέποντας την καθίζηση στα ποσοστά του. Όμως το Κίνημα Αλλαγής με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή, δεν έχει τυχοδιωκτική προσέγγιση και το έχει αποδείξει συστηματικά στο παρελθόν, έχει ρίζες στην κοινωνία και είναι ένα προοδευτικό και πατριωτικό κίνημα, με τις αρχές του σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας να αποτελούν τη βασική αναφορά μας. Προχωράμε μπροστά και τα υπόλοιπα μας αφήνουν αδιάφορους και εμάς και τους δημοκρατικούς πολίτες.

Πως αξιολογείτε τις επιλογές της κυβέρνησης και των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης; Η πολυκοσμία στους δρόμους και τις πλατείες χωρίς αποστάσεις και μάσκες σας προβληματίζει;

Η κυβέρνηση ακολούθησε την επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοιού και εμείς στηρίξαμε αυτή την επιλογή και τα έχουμε πάει καλά. Μην ξεχνάμε τον καθοριστικό ρόλο του Εθνικού Συστήματος  Υγείας (ΕΣΥ), που είναι έργο ΠΑΣΟΚ και το οποίο κατά καιρούς έχει βρεθεί στο στόχαστρο χλευασμών και απαξίωσης. Ωστόσο, η κρίσιμη κατάσταση στην οποία ακόμη βρισκόμαστε δεν χωρά επικοινωνιακές κορώνες, τώρα απαιτείται να ενισχυθεί το ΕΣΥ με υποδομές και προσωπικό και βέβαια να αποδεχθεί η Κυβέρνηση την ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η πολυκοσμία βεβαίως μας προβληματίζει άλλα μας προβληματίζει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτάσσει την καταστολή και όχι την ενημέρωση των πολιτών για την προστασία τους. 

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν σενάρια περί πρόωρων εκλογών με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια στασιμότητα στο ΚΙΝΑΛ. Είστε έτοιμοι για εκλογές σε περίπτωση που προκηρυχτούν;

Το Κίνημα Αλλαγής έχει δυναμική στην κοινωνία, δεν φοβάται τίποτε και κανέναν και αυτό ήδη φαίνεται στην επικοινωνία μας καθημερινά με σωματεία, συνδικάτα αλλά το είδαμε και στις εκλογές των μηχανικών, των οικονομολόγων όπου οι παράταξή μας πήγε πολύ καλά.  Ωστόσο,  εν μεσω των 150 και πλέον θανάτων συμπολιτών μας από τον κορωνοιό, εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης να συζητά το Μαξιμού -με το ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί- το ενδεχόμενο εκλογών είναι νοσηρό!

Τον τελευταίο καιρό, ακούγονται κάποιες φωνές οι οποίες προτρέπουν την έναρξη των διαδικασιών που θα δώσουν υπόσταση και φωνή στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο που άλλοτε εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ. Δοκιμάζεται εκ νέου η ηγετική ικανότητα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ή πρόκειται για μεμονωμένες φωνές;

Advertisement

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στις καρδιές όλων, κανείς δεν μπορεί να “σβήσει” την ιστορία και τα επιτεύγματά του. Η κ. Γεννηματά, η αρχηγία της οποίας ουδέποτε αμφισβητήθηκε σε θεσμικό επίπεδο ή στα όργανα του κόμματος, προχωρά με βάση τις αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα των οργάνων του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής. Υπήρχε και υπάρχει πάντα χώρος να εκφραστούν όλες οι φωνές, οι θέσεις και οι απόψεις στο Κίνημα μας για το καλό της δημοκρατικής παράταξης και της πατρίδας μας.