Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες -Πόσα χρήματα πήγαιναν στην Αμυνα πριν από την κρίση, κατά τη διάρκειά της και τώρα

Σύμφωνα τις μετρήσεις του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, που το 2018 υπολογίζεται ότι δέσμευσαν το 3,5% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, βρίσκεται η Ελλάδα! Η χώρα μας έχει, μάλιστα, μια ιδιομορφία: σε σύγκριση με το 2014 οι αμυντικές της δαπάνες υπολογίζονται αυξημένες στο 2,27% του ΑΕΠ, παρά την πολυετή οικονομική κρίση. Σημειωτέον ότι πάνω […]

Published

on

Σύμφωνα τις μετρήσεις του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, που το 2018 υπολογίζεται ότι δέσμευσαν το 3,5% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, βρίσκεται η Ελλάδα!
Η χώρα μας έχει, μάλιστα, μια ιδιομορφία: σε σύγκριση με το 2014 οι αμυντικές της δαπάνες υπολογίζονται αυξημένες στο 2,27% του ΑΕΠ, παρά την πολυετή οικονομική κρίση. Σημειωτέον ότι πάνω από το όριο- οδηγία του 2%, εκτός από τις ΗΠΑ κινούνται μόνο η Ελλάδα, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Λετονία.

Ψηλά η Ελλάδα στην ΕΕ σε αμυντικές δαπάνες
Περνώντας στα τελευταία αντίστοιχα στοιχεία της Eurostat (2017), διαπιστώνει κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις αμυντικές της δαπάνες, ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ ως ποσοστό επί του συνόλου των δαπανών, προηγείται η Κύπρος με μικρή διαφορά. Συγκεκριμένα, με 4,488 δις ευρώ, η Ελλάδα φέρεται να έχει δαπανήσει το 2,5% του ΑΕΠ της για την Άμυνα κι αυτά τα κονδύλια αντιστοιχούν στο 5,3% του συνόλου των πρωτογενών δαπανών. Σημειωτέον ότι χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφιερώνουν το 1,8% και 1,9% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.

 

Eurostat: Πως μοιράστηκαν οι δημόσιες δαπάνες το 2017
Φυσικά δεν μπορεί να μην μπει κανείς στον πειρασμό να κάνει συγκρίσεις με άλλους τομείς δημόσιων δαπανών. Όπως προκύπτει από την τελευταία διαθέσιμη συγκριτική ανάλυση της Eurostat, οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα το 2017 αντιστοιχούσαν στο 47,3% του ΑΕΠ της, εκ των οποίων το 8,3% κάλυψε τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης, το 2,5% την Άμυνα, το 2,1% τη Δημόσια Τάξη, το 3,6% οικονομικές υποχρεώσεις, το 5,2% την Υγεία, το 3,9% την Παιδεία, το 19,4% το Κοινωνικό Κράτος.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *