Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Πώς κατέγραψα τη φετινή εκδήλωση εορτασμού των 46 χρόνων ΠΑΣΟΚ”. Της Αναστασίας Νικολοπούλου

Published

on

Πώς κατέγραψα τη φετινή εκδήλωση εορτασμού των 46 χρόνων ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε ο Τομέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, πάνω απο 50.000 συμπολίτες μας παρακολούθησαν “on-line” την εκδήλωση για τα 46 χρόνια ΠΑΣΟΚ

Εχθές, στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό των 46 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Φιλοξενήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 7 μίση το απόγευμα. Όπως είναι λογικό, η φετινή εκδήλωση έπρεπε να εναρμονίζεται προς τη γενικότερη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε. Επρόκειτο για μια ‘κλειστή’ εκδήλωση, όπως επιτάσσει η εποχή μας, αλλά καθόλου περιορισμένη ως προς το θέμα της. Φέτος, με αφορμή τη πρωτόγνωρη πανδημία του κορωνοϊού, ο εορτασμός ήταν αφιερωμένος στο ύψιστο πανανθρώπινο αγαθό, αυτό της Υγείας. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία χρονική σειρά. Είχε από πριν γνωστοποιηθεί πως ο συνολικός αριθμός των παρευρισκόμενων δε θα υπερέβαινε τα πενήντα άτομα. Έχω πάει σχετικά νωρίς και στην είσοδο για τα διαπιστευτήρια των δημοσιογράφων, συνειδητοποιώ πως τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Τα άτομα στην είσοδο φορούσαν οι ίδιοι αλλά παράλληλα προσέφεραν μάσκες, ενώ ένας κύριος είχε επιφορτιστεί με τον άχαρο αλλά παράλληλα αναγκαίο ρόλο της θερμομέτρησης.

Επιπλέον το σύνθημα ’46 χρόνια ΠΑΣΟΚ’ προσαρμόστηκε στις ανάγκες του 2020, αφού κατασκευάστηκαν και μοιράστηκαν δωρεάν στους φίλους του κόμματος υφασμάτινες μάσκες με το αντίστοιχο σύνθημα. Στην ανοιχτή αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου είχαν τοποθετηθεί πενήντα αριθμημένες καρέκλες, η καθεμία από τις οποίες τηρούσε τις γνωστές πλέον αποστάσεις. Μερικά από τα πιο ηχηρά πρόσωπα που είδα από την αρχή ήταν αυτά της Προέδρου και πρώην και νυν βουλευτών του κόμματος. Λίγο μετά τις επτά και μισή, η αίθουσα φωταγωγήθηκε και η οθόνη πάνω από το βήμα ξεκίνησε να λειτουργεί. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του γενικού γραμματέα του Κινήματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη ο οποίος χαρακτηριστικά επεσήμανε πώς “σε πολυ ιδιαιτερες συνθήκες η φετινή επέτειος. Γ αυτό το λόγο επιλέξαμε να αφιερώσουμε τη φετινή επέτειο στην Υγεία, τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ”. Στην συνέχεια, ακολούθησαν τα μηνύματα που έστειλαν πρώην Πρωθυπουργοί, όπως ήταν αυτά του Κ. Σημίτη ο οποίος έκανε λόγο για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλης της χώρας, αλλά και του Γ. Παπανδρέου ο οποίος χαρακτήρισε ως καθήκον όλων των δημοκρατών σοσιαλιστών να γίνει εκ νέου η παράταξη μεγάλη. Ωστόσο, προσωπική γνώμη της γράφουσας είναι πως -έστω και επικοινωνιακά- η εικόνα πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις έναντι ενός γραπτού κειμένου, ιδίως σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις μνήμης ανασυγκρότησης.

Ακολούθησε οπτικοακουστικό υλικό το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα την μεταρρύθμιση που εισήγαγε το Κίνημα στον τομέα της Υγείας, ιδίως με την δημιουργία του Εθνικού Συστήματος, ήδη από την πρώτη του τετραετή θητεία του. Παρατέθηκαν εξομολογήσεις από υγειονομικούς και νοσηλευτές, οι οποίοι περιέγραψαν μεταξύ άλλων πώς ήταν η πραγματικότητα σχετικά με την ιατρική περίθαλψη μέχρι τη δημιουργία του Ε.Σ.Υ. Επίσης, παρουσιάστηκε η πορεία θεσμοθέτησής του αλλά και τα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν αυτό. Μερικά από αυτά, αφορούσαν τον αριθμό των νομαρχιακών νοσοκομείων και των κέντρων υγείας που δημιουργήθηκαν και στελέχωσαν αυτό που σήμερα αποκαλούμε ως Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τέλος, το βίντεο έκλεισε με αποτίμηση φόρου τιμής των «πρωτεργατών» του οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τον εκλιπόντα Γ. Γεννηματά και τον Π. Αυγερινό. Επρόκειτο για ένα βαθιά συγκινησιακό υλικό το οποίο υπογραμμίζει την εν τοις πράγμασι βοήθεια του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο. Για υπενθύμιση μιας μεταρρύθμισης χωρίς την οποία, αν μη τι άλλο σήμερα δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε πώς θα επιβιώναμε.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής. Η κα Γεννηματά αρχικά ευχαρίστησε όσους κατάφεραν να βρεθούν στη πιο δύσκολη εκδήλωση για τον εορτασμό της ιδρυτικής Διακήρυξης. Αναφέρθηκε στην ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε εντός και εκτός συνόρων. Τοποθετήθηκε ως προς την τωρινή κυβερνητική πολιτική αλλά και σε όσους «φορούν όχι την μάσκα για τον κορωνοϊό αλλά αυτή του σοσιαλισμού». Παρέθεσε έντεκα συν μία προτάσεις για τη θωράκιση του τομέα της Υγείας που δεν έχει κανέναν άλλον σκοπό αλλά από την υπηρέτηση του Ανθρώπου. Οι προτάσεις αυτές αφορούσαν από την ακαδημαϊκή κατάρτιση ιατρών και τα κέντρα υγείας σε όλους του καλλικρατικούς δήμους μέχρι την χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος.

Τελειώνοντας, πέραν από το σημαίνον μήνυμα που εκπέμφθηκε εχθές, θα ήταν προτιμητέο να γίνει η εκδήλωση πιο ‘ανοιχτή’ και αυτό δεν σημαίνει επ’ ουδενί να υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός παρευρισκομένων. Από την άλλη, η απουσία ερωτήσεων εκ μέρους δημοσιογράφων δημιούργησε ένα «μούδιασμα», σα να έλειψε ένα βασικό συστατικό το οποίο μόνο πλεονεκτήματα θα μπορούσε να επιφέρει.

Αναστασία Νικολοπούλου

anastasiathesocialist@gmail.com

 

Advertisement