ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απόστολος Πάνας : ‘’Η Ελλάδα Χρειάζεται Περισσότερο Από Ποτέ Την Ουσιαστική Στήριξη Της Ευρωπαϊκής Ένωσης’’
Απ. Πάνας: ‘’Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την ουσιαστική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης’’
Τοποθέτηση ενώπιον του Αντιπροέδρου της Ευρ. Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά
Με αφορμή τη συμμετοχή του στην Κοινή Συνεδρίαση Επιτροπών Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων – Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Βουλή, κατά την οποία παρέστη για να ενημερώσει για τις αρμοδιότητές του ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, τοποθετήθηκε για την κρίσιμη κατάσταση την οποία βιώνει η Ελλάδα, στον απόηχο της κρίσης και την ανάγκη, όσο ποτέ, στήριξης των ευρωπαϊκών θεσμών προς τη χώρα μας.
Ο κος Πάνας αναφέρθηκε ιδίως:
- Στην όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στην ηχηρή απουσία της χώρας μας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο.
- Στην επιτακτική ανάγκη στήριξης της χώρας μας στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.
- Στην ανεργία που συνεχίζει να μαστίζει την ελληνική κοινωνία και στο ρόλο που μπορεί η Ένωση να διαδραματίσει στην καταπολέμησή της, αν, για παράδειγμα, συνεργαστεί με τη χώρα μας για την καλύτερη απορρόφηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
- Στην κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις ανισότητες και στην κοινωνική εκρηκτικότητα που βλέπουμε έντονα στη χώρα μας ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Η Ευρώπη, μπορεί να στηρίξει την αλληλεγγύη και τον ανθρώπινο αλληλοσεβασμό μέσα από την επανεξέταση του μοντέλου λειτουργίας της και την αποτελεσματικότερη συνεργασία της με τα κράτη-μέλη.
Αναλυτικά η Τοποθέτηση του κου Πάνα είχε ως εξής:
‘’Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα, ως νέος Βουλευτής και μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, να βρίσκομαι σήμερα ενώπιον του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής , του κου Μαργαρίτη Σχοινά.
Το Βιογραφικό σας, κύριε Σχοινά, μιλάει από μόνο του για την μακρά και εκτενή προσφορά σας στη χώρα μας, στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και κεκτημένο, μέσα από την θητεία σας σε διαφορετικές θεσμικές θέσεις στα ευρωπαϊκά όργανα.
Δράττομαι της ευκαιρίας να εκδηλώσω την υπερηφάνεια μου ως Έλληνας και ως Χαλκιδικιώτης, καθώς κατάγεστε και από τον τόπο μου τη Χαλκιδική, για το ότι η χώρα μας έχει έναν τόσο άξιο και ικανό αντιπρόσωπο σε μια σημαίνουσα θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μια θέση που ενέχει την κυρίαρχη ευθύνη για τη διαμόρφωση πολιτικών για την προστασία των κοινοτικών συμφερόντων των κρατών μελών της Ένωσης και την προώθηση νέου σχεδίου για την εκπαίδευση, την πράσινη οικονομική ανάπτυξη, την μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τα θέματα αυτά δεν άπτονται μόνο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αλλά και του ελληνικού.
Στην Ελλάδα του 2020, όπου φαίνεται να επικρατεί η ανασφάλεια για το αύριο και η διαρκής αμφισβήτηση του ρόλου της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στοίχημα αποτελεί να ξαναβρούμε τη θέση και την αποστολή μας ως Ευρωπαίοι πολίτες, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Η Ελλάδα σήμερα βάλλεται πανταχόθεν. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην καταπάτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Η απουσία της χώρας μας στη Διάσκεψη για τη σύγκρουση στη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο την ερχόμενη Κυριακή είναι ηχηρή, καθώς οι εξελίξεις μας επηρεάζουν άμεσα. Διερωτώμεθα έντονα γιατί η Ελλάδα δε θα είναι εκεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις θέσεις της, από τη στιγμή που είναι η άμεσα εμπλεκόμενη χώρα στη συμφωνία της Λιβύης;
Κρίσιμα εθνικά θέματα και άλλη μια φορά η χώρα μας απούσα.
Άλλο μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα για το οποίο η συμβολή της ΕΕ κρίνεται αποφασιστικής σημασίας είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Οι Έλληνες, παρά την οικονομική κρίση που βίωσαν και βιώνουν, δείχνουν το φιλόξενο πρόσωπό τους απέναντι στους χιλιάδες ανθρώπους που καθημερινά περνούν τα σύνορα και είναι πρόσφυγες πολέμου. Άλλο όμως το προσφυγικό και άλλο το μεταναστευτικό.
Διαφορετικής αντιμετώπισης και διαχείρισης χρήζουν αυτά τα δύο θέματα από την ΕΕ. Η χώρα μας, όντας κατεξοχήν χώρα υποδοχής, οφείλει να θωρακιστεί και οι ροές πρέπει να περιοριστούν ή έστω να επιμεριστεί η διοχέτευσή τους. Το πρόβλημα, έχουμε πει πολλές φορές και σαν Κίνημα Αλλαγής, είναι ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε άμεσα τη βοήθεια και την εμπειρία σας σε αυτό το τεράστιο για εμάς ζήτημα.
Τρίτο σκέλος, αυτό της απασχόλησης. Τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας εκτοξεύτηκαν στα χρόνια της κρίσης και παραμένουν σταθερά υψηλά. Φυσικά και δεν αποτελεί λύση η ευκαιριακή και μερική απασχόληση. Αντιθέτως, πρέπει να δοθούν κίνητρα στο παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας για δημιουργία, για ανάπτυξη δεξιοτήτων, για επαγγελματική εξέλιξη, με απώτερο στόχο την παραμονή στην Ελλάδα και τον περιορισμό του φαινομένου brain drain.
Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Με καλύτερη και πιο αποτελεσματική απορρόφηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πολλά προγράμματα ΕΣΠΑ, φερειπείν, παραμένουν αναξιοποίητα και ότι ακόμα και ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2020 προβλέπει μικρή απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Τέταρτο σκέλος, αυτό της ισότητας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ευρώπη σήμερα, αναπτύσσεται ένα κλίμα μίσους και κοινωνικής αγανάκτησης που οδηγεί σε εκρήξεις βίας και απώλειας του ανθρώπινου αλληλοσεβασμού. Αυτή την έκρυθμη κατάσταση την ζούμε έντονα στην Ελλάδα, ιδίως τα τελευταία χρόνια της κρίσης, με γεγονότα δολοφονικής βίας έναντι ανθρώπων είτε για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, είτε για το φύλο τους.
Ήταν άραγε αυτή η Ευρώπη που οραματιστήκαμε όταν δημιουργήσαμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα; Εν έτει 2020, αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε να έχουμε; Μήπως το μοντέλο λειτουργίας και οι προτεραιότητες της Ένωσης πρέπει να αλλάξουν; Μήπως οι έννοιες κοινωνική δικαιοσύνη, σεβασμός στην προσωπικότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, πάταξη της βίας και της τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, προστασία του περιβάλλοντος, συνειδητοποίηση της ευθύνης μας απέναντι στον πλανήτη, πρέπει να είναι η βάση για τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου;
Πρέπει λοιπόν σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και έχοντας εσάς σε έναν τόσο κομβικής σημασίας ρόλο, να εργαστούμε για την Ευρώπη που οραματιζόμαστε:
Α) Μια Ευρώπη που θα προωθεί τη συνεννόηση, τη διαμόρφωση συναινέσεων και θα έχει τη δύναμη να επιβάλλεται στις φωνές της απολυταρχίας και του άκρατου λαϊκισμού.
Β) Μια Ευρώπη που θα έχει σημαία της το Πράσινο Συμβόλαιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Γ) Μια Ευρώπη ανοιχτή στα νέα ψηφιακά δρώμενα, στην εξέλιξη της τεχνολογίας, έτοιμη για την αφομοίωσή τους και την κατάρτιση των νέων γενεών.
Δ) Μια Ευρώπη περισσότερο προετοιμασμένη από άποψη δομών στέγασης για τος προσφυγικές ροές, αλλά και ταυτόχρονα με αναβαθμισμένο πλαίσιο ασφάλειας απέναντι στην τρομοκρατία και στις διεθνείς απειλές.
Ε) Μια Ευρώπη έτοιμη για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, με επαρκείς οικονομικούς πόρους, αλλά πάντα με την οικονομία σε βοηθητικό ρόλο για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία των πολιτών της.
Για αυτή την Ευρώπη οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως να προσπαθούμε αδιάκοπα, μέσα από την καθημερινή ανάληψη πρωτοβουλιών και την υποβολή προτάσεων.
Ώστε να ξαναπιστέψει ο Έλληνας πολίτης στην Ενωμένη Ευρώπη και στα ιδανικά που υπηρετεί, διότι τα χρόνια της κρίσης πολλές φορές αυτές οι έννοιες αμφισβητήθηκαν.
Για αυτό και είμαστε τυχεροί που σας έχουμε, σε εσάς προσβλέπουμε για μια δικαιότερη Ευρώπη , μια πιο ασφαλή, σε τροχιά προόδου Ελλάδα με νέες προοπτικές για ανάπτυξη σε ένα καινούργιο και ελπιδοφόρο ευρωπαϊκό πλαίσιο.Σας ευχαριστώ πολύ.’’