ΔΙΕΘΝΗ
Ακόμα περιμένουμε “με απόφαση Μητσοτάκη” την δημιουργία ειδικών ομάδων πυρόσβεσης!
Ήταν λίγο μετά την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από δημιουργίας του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, τον Αύγουστο του 2021 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση ΝΔ παρακολουθούσαν την Ελλάδα να καίγεται.
Λίγο μετά την συνέντευξη Τύπου που μεταξύ άλλων, ο Κ.Μητσοτάκης χαμογελούσε μεταξύ των δηλώσεων και των συνηθισμένων εξαγγελιών τύπου – “με απόφαση Μητσοτάκη”.
Μεταξύ άλλων, τα ΜΜΕ “έχτιζαν” μια “ασπίδα προστασίας” στον Πρωθυπουργό παρουσιάζοντάς τον αποφασισμένο να τα αλλάξει όλα:
1. Δημιουργία σώματος 500 ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, που θα μπορούν να επιχειρούν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά πριν φθάσει στο οδικό δίκτυο. Η προκήρυξη για τις σχετικές προσλήψεις θα γίνει το φθινόπωρο, ώστε από τον Ιανουάριο να αναλάβουν υπηρεσία, αρχικά στους καθαρισμούς δασών.
2. Τερματισμός του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων, με τις δασικές υπηρεσίες να περνούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος –υπό τη Γενική Διεύθυνση Δασών– και να φεύγουν από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις που αναφέρονταν στο υπουργείο Εσωτερικών.
3. Εισαγωγή της μεθόδου της ελεγχόμενης καύσης –«αντιπύρ»– μέσω της οποίας οριοθετείται μια πυρκαγιά με φωτιά που βάζουν οι ίδιοι οι πυροσβέστες. Η ελληνική Πυροσβεστική δεν διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία και θα ζητηθεί η αρωγή της Αυστραλίας.
4. Δημιουργία περιφερειακών κέντρων πολιτικής προστασίας, που θα έχουν καλύτερη εικόνα για τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
5. Διεύρυνση του στόλου της Πυροσβεστικής με εναέρια μέσα πρώτης προσβολής (τράκτορες) που μπορούν να παρέμβουν πριν η φωτιά πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
6. Εκπαίδευση στελεχών της Πυροσβεστικής στη χρήση σύγχρονων μέσων επιτήρησης των δασών και άμεσου εντοπισμού πυρκαγιών, κυρίως μέσω drones.
7. «Τολμηρότερη» χάραξη αντιπυρικών ζωνών σε δήμους που «συνορεύουν» με δάση.
8. Αλλαγές στην ηγεσία της Πυροσβεστικής, που θα πρέπει να αναμένονται πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 11 Σεπτεμβρίου.
Και εμεί ρωτάμε: Τί από όλα αυτά συνέβη; Έρχεται ακόμα ένα Καλοκαίρι που η Ελλάδα θα είναι μεταξύ εκκενώσεων και “προσευχής για βροχή”; Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακόμα ένα Καλοκαίρι που ξεκινά με τον “υδράργυρο” στα ύψη αν και Ιούνιος ακόμα;
Θυμίζουμε εδώ:
Η κυβέρνηση καθυστέρησε να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Η κυβέρνηση, καθυστέρησε, γενικώς, με αποτέλεσμα οι φωτιές να κατακαίνε την Ελλάδα και να κάνουν στάχτη όνειρα, περιουσίες και πάνω από 650.000 στρέμματα σε όλη την χώρα μέσα σε μια εβδομάδα βγαλμένη από τα χειρότερα σενάρια “θρίλερ” των τελευταίων δεκάδων ετών…
Κι όμως, αυτή η καθυστερημένη αντίδραση, γίνεται μια προσπάθεια να “κουκουλωθεί” και στην θέση της, να τεθεί εντελώς λανθασμένα και άκυρα, η “καθυστερημένη αντίδραση της Ε.Ε”.
Θυμίζουμε πως πρόσφατα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού πρώτα κατήγγειλε την καθυστερημένη αντίδραση της Πολιτείας να προσφύγει στο RESCEU, στη συνέχεια, “έβαλε στη θέση του” τον Πρόεδρο του ΜέΡΑ25 σε μια στιχομυθία στο twitter που δεν έμεινε ασχολίαστη:
Πάμε όμως στα άλλα, τα πιο σημαντικά από την επικοινωνιακή διαχείριση μιας εθνικής τραγωδίας, γιατί περί αυτού πρόκειται. Μέχρι πολύ πρόσφατα, δεν είχαμε καμία “υπόσχεση” ενημέρωσης με όρους διαφάνειας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχαμε μόνο εκκενώσεις, μηνύματα από το 112 και δελτία Τύπου από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας, Ν.Χαρδαλιά, άντε και από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής… Αυτό, δεν είναι δημοκρατική αντίδραση σοβαρότητας από μια κυβέρνηση που “ευαγγελίζεται” το “σύγχρονο επιτελικό κράτος” με “όρους Δυτικής Ευρώπης”.
Χρειάζεται διαφάνεια. Σοβαρότητα και επιτέλους κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Η Ε.Ε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, έχοντας βασικό “αντίπαλο” τα πολλά πύρινα μέτωπα και την αργή αντίδραση μιας “παραιτημένης” κυβέρνησης μπροστά στον όλεθρο. Αντί “εκκένωσης” και της λογικής “θα σβήσει μόνη της η φωτιά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο”, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης RESCEU προσέφερε συγκεκριμένα “εργαλεία” και ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία και ουσιαστική βοήθεια στους πυροσβέστες και τους πληγέντες.
Συγκεκριμένα:
- Κύπρος 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor (επιχειρούν Αν. Μάνη) και μία ομάδα πεζοπόρου 40 ατόμων (άφιξη 4/8, επιχειρούν Αττική)
- Γαλλία 2 Canadair CL-415 (άφιξη 6/8, επιχειρούν Β. Εύβοια) 1 Canadair CL-415 (άφιξη 7/8 με βλάβη δεν επιχειρεί) 82 άτομα πεζοπόρο τμήμα (άφιξη 5/8 επιχειρούν Αττική). 1 επιπλέον πεζοπόρο με οχήματα (161 άτομα και 58 οχήματα αναμένονται 10 και 11/8)
- Κροατία 1 CL 415 (άφιξη 6/8, επιχειρεί Β. Εύβοια)
- Σουηδία 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor (άφιξη 6/8, επιχειρούν Β. Εύβοια)
- Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 πυροσβεστικά οχήματα (άφιξη 7/8, επιχειρούν Εύβοια)
- Ισπανία 1 Canadair CL 415 (άφιξη 7/8, επιχειρεί Πελοπόνησσο-Αρκαδία).
- Τσεχία 13 οχήματα και 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 8/8, θα επιχειρήσουν Αρκαδία)
- Γερμανία 2 πεζοπόρα τμήματα 221 ατόμων με 46 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8 και 11/8)
- Πολωνία πεζοπόρο τμήμα 143 ατόμων με 46 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8)
- Σλοβακία πεζοπόρο τμήμα 75 ατόμων με 30 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)
- Αυστρία πεζοπόρο τμήμα 43 ατόμων με 11 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8)
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σύνδεσμος (1 άτομο) στην έδρα της ΓΓΠΠ (αφίχθη 6/8)
Μάλιστα, ο Σλοβένος επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς αφού πρώτα σε συνέντευξή του στα “ΝΕΑ” , ευχαρίστησε δημόσια τον Ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη για την ανάδειξη του RESCEU ως σημαντικό μηχανισμό για όλη την Ε.Ε, με μήνυμά του στο twitter, ανακοίνωσε ότι χθες το βράδυ η Γερμανία και η Πολωνία προσέφεραν 360 πυροσβέστες για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.
«Η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 9 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 700 διασώστες και 100 οχήματα», τονίζει ο Γιάνες Λέναρτσιτς, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη στείλει βοήθεια στην Ελλάδα, άλλες επτά χώρες της ΕΕ: η Κύπρος, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Κροατία και η Ισπανία.
Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κινητοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ για να βοηθήσει την Ελλάδα από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης 24/7 βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές πολιτικής προστασίας των χωρών που πλήττονται από πυρκαγιές για να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και να διοχετεύουν τη βοήθεια της ΕΕ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Ανδρουλάκη στην Επιτροπή:
Το φετινό καλοκαίρι σημαδεύτηκε από καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου. Ο παρατεταμένος καύσωνας, ένα φαινόμενο που δυστυχώς αναμένεται τα επόμενα χρόνια να είναι όλο και πιο συχνό, δυσχέρανε τις προσπάθειες κατάσβεσης. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ο Μηχανισμός απέδειξε ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο αλληλεγγύης. Με παράλληλες επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και άλλες χώρες της περιοχής, μπόρεσε να συνδράμει ουσιαστικά όσες χώρες είχαν ανάγκη. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια πάνω από τα μισά αιτήματα έμεναν αναπάντητα ή η βοήθεια ερχόταν όταν πια ήταν πολύ αργά. Επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα και για την παροχή βοήθειας και στη χώρα μου, όπου ήταν η μεγαλύτερη αποστολή στην ιστορία του Μηχανισμού, με 9 αεροπλάνα και πάνω από 1000 πυροσβέστες.
Πράγματι οι συνθήκες ήταν αντίξοες, όμως βλέπουμε ότι κάποιες χώρες πήγαν πολύ καλύτερα από άλλες. Στην Ελλάδα, εκτός της πολύτιμης βοήθειας του Μηχανισμού και άλλων τρίτων χωρών, είχαμε τον μεγαλύτερο εναέριο στόλο των τελευταίων χρόνων, παρόλα αυτά δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε την καταστροφή. Το είδατε και εσείς κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής σας. Προφανώς κάτι δεν λειτούργησε σωστά, ούτε στην πρόληψη αλλά ούτε και στον συντονισμό των δυνάμεων.
Το γνωρίζω από την εμπειρία μου στις διαπραγματεύσεις, ότι η πρόληψη είναι ένας τομέας που τα Κράτη – Μέλη θέλουν να κρατήσουν αποκλειστικά για εκείνα. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να ενισχύσουμε τις δυνατότητες του Μηχανισμού, με τη δημιουργία των στόχων ανθεκτικότητας και των σεναρίων πρόληψης, αλλά και με τη δυνατότητα της Επιτροπής σε περιπτώσεις συχνής ενεργοποίησης του Μηχανισμού να ζητάει περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις των κρατών.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν, πώς μπορείτε να παρέμβετε και να βοηθήσετε τα Κράτη – Μέλη να αναβαθμίσουν τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης, χρησιμοποιώντας βέλτιστες πρακτικές και από άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα;
Επιπλέον, θα ήθελα να σας ρωτήσω για την ενίσχυση του rescEU με επιπλέον μέσα δασοπυρόσβεσης. Υπάρχουν νεότερα σχετικά με τις προσπάθειες κοινής παραγγελίας Canadair ώστε να ξεκινήσει η νέα γραμμή παραγωγής; Πότε πιστεύετε ότι θα μπορούμε να έχουμε τις πρώτες παραλαβές;