Αλλάζουν όλα σε εστίαση-ψυχαγωγία-πολιτισμό: Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν

Τα μαγαζιά είναι σε πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα για την επίσημη έναρξη των μέτρων, αφού οι επιχειρηματίες κλήθηκαν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πανδημία.

Σύμφωνα με το DEBATER, το “καλοκαίρι των καθήμενων” είναι για φέτος λοιπόν, αφού από τις 16 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου κλειστοί και ανοιχτοί χώροι θα είναι διαθέσιμοι μόνο για καθιστούς πελάτες, ενώ οι κλειστοί χώροι απευθύνονται αποκλειστικά σε εμβολιασμένους.
Ο διαχωρισμός στους χώρους

Σε μεικτούς και αμιγείς θα διαχωρίζονται από εδώ και πέρα οι χώροι στην εστίαση.

Στους μεικτούς χώρους θα υπάρχουν εμβολιασμένοι αλλά και ανεμβολίαστοι (με αρνητικό rapid test ή μοριακό) και η λειτουργία θα γίνεται μόνο σε ανοιχτούς χώρους. Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι. Οι επιχειρηματίες θα ενημερώνουν τους πελάτες με ειδική σήμανση έξω από τα μαγαζιά για την κατηγορία στην οποία ανήκει ο χώρος.

Τα σήματα που θα δείχνουν σε ποια κατηγορία ανήκει ο χώρος

Τα τρία σήματα είναι “COVID Free”, “μεικτός χώρος”, “πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό”. Οι επιχειρήσεις θα τα προμηθεύονται από το gov.gr.

Από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι στην εστίαση θα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνον για εμβολιασμένους (με πληρότητα 85%), ενώ στους χώρους ψυχαγωγίας και τα κέντρα διασκέδασης επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

Αναφορικά με τους ανήλικους, θα μπορούν να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους self-test και τη σχετική δήλωση γονέα ότι το έχουν κάνει.

Τι ισχύει για γήπεδα και πανηγύρια

Για την πρόσβαση στα γήπεδα, θα ισχύσουν όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί. Θα ανοίγουν μόνο για εμβολιασμένους, με πληρότητα 80% εντός του οποίου και ένα 5% που αφορά ανηλίκους που θα έχουν κάνει self test και θα έχουν δήλωση γονέα. Θα υπάρχει όριο 25.000 θεατών στα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 στα κλειστά. Για τα πανηγύρια, καταργείται το όριο που είχε τεθεί ως προς την εμβολιαστική κάλυψη της περιοχής όπου λαμβάνουν χώρα και θα αφορούν μόνο καθήμενους.

Πως θα μπαίνουμε στους κλειστούς χώρους

Με την εφαρμογή “Covid Free GR” η οποία είναι διαθέσιμη από την Τρίτη 13 Ιουλίου, για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android και διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play θα μπαίνουμε στους κλειστούς χώρους.

Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για τις ελληνικές βεβαιώσεις απαιτείται.

Η εφαρμογή ΕΔΩ

Πως λειτουργεί η εφαρμογή – Οι 3 ενδείξεις

Για να εισέρθουν οι πελάτες σε κλειστό χώρο, οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους μάσκα και φυσικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα σκανάρεται μέσω της νέας εφαρμογής.

To app Covid Free GR θα μπορεί να επαληθεύει το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις βεβαιώσεις από την ιστοσελίδα gov.gr.

Οι χρωματικές ενδείξεις της εφαρμογής θα κρίνουν αν ο πελάτης μπορεί να μπει στο μαγαζί. Συγκεκριμένα, οι ενδείξεις είναι:

  • Πράσινο όταν ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή έχει νοσήσει από κορονοϊό έως και 6 μήνες από το πρώτο θετικό τεστ.
  • Κίτρινο, που σημαίνει ότι ο πελάτης έχει αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών.
  • Κόκκινο, που σημαίνει μη έγκυρο πιστοποιητικό και ως εκ τούτου απαγορεύεται η είσοδος στο κατάστημα.
Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα

Η νέα πραγματικότητα δημιουργεί εύλογα κάποια ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων.

Πώς θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις με ημιμόνιμες κατασκευές (πέργκολες, τζαμαρίες) ή βρίσκονται σε στοά;

Ό,τι είναι στεγασμένο με οποιοδήποτε τρόπο θεωρείται εσωτερικός χώρος αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή για νοσήσαντες ήδη από τον ιό.

Σε ποια μορφή θα επιδεικνύουν οι πελάτες τα πιστοποιητικά;

Έντυπη ή ψηφιακή μορφή μέσω smartphone. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία δεν αποθηκεύονται.

Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα μπορούν να χρησιμοποιούν εσωτερικούς χώρους του ιδίου καταστήματος (πχ WC);

Ναι, θα μπορούν με χρήση μάσκας.

Πώς θα ελέγχεται η ταυτοπροσωπία για την είσοδο σε κατάστημα; Απαιτείται και ταυτότητα εκτός του πιστοποιητικού;

Όχι, δεν απαιτείται να έχει κανείς μαζί του ταυτότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ