Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Άνθρακες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης”: Ομολογία αποτυχίας η ανακοίνωση Μητσοτάκη για επιστροφή στον λιγνίτη

Published

on

«Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας εξαντλείται και πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), παραθέτοντας τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την πράσινη μετάβαση -περιλαμβανομένης της της χώρας έως το 2028- και σημειώνοντας πως η Ελλάδα σταθερά μεταμορφώνεται σε έναν περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας.

Χρειάζεται να δράσουμε συντονισμένα το συντομότερο δυνατόν , ανέφερε τον Νοέμβριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως αν και η Ελλάδα έχει χαμηλό αποτύπωμα εκπομπής ρύπων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πράσινη μετάβαση.

Μια πράσινη μετάβαση που όταν το ΠΑΣΟΚ προ δεκαετίας την έφερε ως κυβερνητικό σχέδιο ανάπτυξης, στη ΝΔ μιλούσαν για “πράσινα άλογα”, τώρα φτάσαμε στο σημείο που οι πομπώδεις εκφράσεις δίνουν χώρο στην αγαπημένη χορευτική κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη: ΤΗΝ ΠΙΡΟΥΕΤΑ

Mια “πιρουέτα” που αφήνει πίσω της συντρίμμια στην ελληνική κοινωνία καθώς “προσγειώνεται” στο έδαφος ο Πρωθυπουργός και μαζί του όλη η κυβέρνηση της Δεξιάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε διορθωτικές παρεμβάσεις στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: «Όλες οι χώρες προχωρούν σε τροποποιήσεις του σχεδίου τους για να βρουν ενδιάμεσες λύσεις και να εξασφαλιστούν στην ασφάλεια της τροφοδοσίας.

“Πρέπει να είναι ευέλικτη η πολιτική μας και να προσαρμόζεται χωρίς να χάνει κεντρικό προσανατολισμό. Και οι όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις στο ΕΣΕΚ σε καμία περίπτωση δεν θα θέσουν σε αμφισβήτηση τη μείωση των αεριών κατά 55% έως το 2030. Για την επόμενη διετία λογικό να αυξήσουμε την λιγνιτική παραγωγή αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη για να μειώσουμε την εξάρτηση από φυσικό αέριο. Η νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική έως το 2028 Και αν χρειάζεται η Μελίτη και ο Άγιος Δημήτριος 5 θα συνεχίσουν να λειτουργούν», είπε ο πρωθυπουργός.

Τι έλεγε ο Νίκος Ανδρουλάκης λίγες ημέρες πριν: “Λάθος η βίαιη απολιγνιτοποίηση”

Advertisement
Αξίζει να τονίσουμε ότι από το 2000 έως το 2020 η χώρα μας αύξησε κατά 20% σχεδόν την εξάρτησή από εισαγόμενα ενεργειακά προϊόντα

Η αδυναμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι της κυβέρνησης για να χαθεί και άλλος χρόνος αφήνοντας τους πολίτες -και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους- έρμαια της κερδοσκοπίας των αγορών ενέργειας.

Οφείλει άμεσα, όπως ήδη έχουν κάνει και άλλα κράτη, να προχωρήσει χωρίς ήξεις αφήξεις στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και να επιβάλει πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής στην λιανική τιμή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν να εξαιρεθούν και πλέον έχουν τη δυνατότητα να λάβουν έκτακτα εθνικά μέτρα. Γιατί δεν αξιοποιήθηκε ως επιχείρημα η χαμηλή ενεργειακή διασυνδεσιμότητα της χώρας μας για να τύχει και η Ελλάδα αντίστοιχης ευνοϊκής ρύθμισης;

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα RealNews ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει την ατολμία της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες από την κερδοσκοπία των αγορών.

“Ενώ ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων, και πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία το έχουν εφαρμόσει ήδη ή εμφανίζουν ζημιές επειδή το κράτος έχει επιβάλει πλαφόν στην τιμή της λιανικής όπως στη Γαλλία, στην Ελλάδα μέχρι τώρα το κόστος της κρίσης το έχουν πληρώσει μόνο οι πολίτες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόλις τώρα ανακάλυψε την ανάγκη έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών, ενώ συνεχίζει να κερδοσκοπεί εις βάρος των πιο αδύναμων διατηρώντας αδικαιολόγητα υψηλούς τους συντελεστές ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα” υπογράμμισε στην συνέντευξή του.

Στην ερώτηση “Πολλοί προτείνουν πλήρες εμπάργκο στα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας. Συμφωνείτε;”, απάντησε:

Ας είμαστε ρεαλιστές. Φοβάμαι ότι η Ευρώπη δεν είναι ακόμα έτοιμη να επιβάλει εμπάργκο στα ενεργειακά προϊόντα καθώς η εξάρτηση από αυτά παραμένει πάρα πολύ μεγάλη. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε ότι από το 2000 έως το 2020 η χώρα μας αύξησε κατά 20% σχεδόν την εξάρτησή από εισαγόμενα ενεργειακά προϊόντα.

Advertisement

Γι’ αυτό θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που επέλεξε το βίαιο και χωρίς σχέδιο κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων, δεσμεύοντας μας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο αντί να προχωρήσει σε μία πιο ομαλή απολιγνιτοποίηση, για να περάσουμε γρηγορότερα και χωρίς μεγάλες εξαρτήσεις στις Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας. Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε μία πολιτική ενεργειακής αυτονομίας, που θα ενισχύει και την ενεργειακή της ασφάλεια.